Deyrüzzaferân Manastırı
Deyrüzzaferân Manastırı (veya Deyrulzafaran Manastırı, Süryanice: ܕܝܪܐ ܕܡܪܝ ܚܢܢܝܐ, Dairo d-Mor Ḥannanyo) Mardin'in 3 km doğusunda, 5. yüzyılda yapılan bir Süryani manastırı ve Süryanilerin önemli merkezlerinden biridir.[1] Mor Hananyo Kilisesi (Kubbeli Kilise), Azizler Evi (Beth Kadişe), Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı manastırın önemli yapılarını oluşturur. Manastırın içinde tarihi bir Süryanice İncil ve kutsal taş bulunmakta, ilk tıp fakültesinin burada kurulduğu söylenmektedir. Kurulduğu dönemden kalma mozaikler bugün de durmaktadır. Canlı bir tarih görünümünde olan manastırın en büyük özelliklerinden biri de içinde 52 Süryani patriğinin mezarlarının bulunmasıdır.
Deyrüzzaferân Manastırı, 2021 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Tur Abdin'deki dokuz kilise ve manastırdan biri oldu.[2]
-
Deyrüzzaferân Manastırı
-
Manastırın girişi
-
Yan avludan bakış
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Deyrulzafarân Manastırı Tarihi". 28 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2010.
- ^ "Late Antique and Medieval Churches and Monasteries of Midyat and Surrounding Area (Tur 'Abdin)" (İngilizce). UNESCO. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Resmî sitesi3 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Tanıtım Sitesi 20 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Deyrulzafaran Manastırı Rehberi 11 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.