Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Farofa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Toz haline getirilmiş Farofa

Farofa (Brezilya Portekizcesi: [fa'ɾɔfɐ]), kavrulmuş manyoktan yapılan bir yemek türüdür.[1] Esas olarak Brezilya'da yenir. Ticari olarak üretilmiş ve paketlenmiş olarak bulunabilir, ancak aile tariflerine göre evde de hazırlanabilir. Çoğu tarifte ayrıca çeşitli miktarlarda tuz, tütsülenmiş et ve baharat bulunur. Karışımın kıvamı, kırık buğday bulguru veya kuskus büyüklüğündeki büyük tanelerden sofra tuzu büyüklüğündeki toza kadar değişir. Çoğu farofa, özellikle barbekü et ve doyurucu güveçlerde etin tadını vurgulamak için kullanılan çok dumanlı ve hafif tuzlu bir tada sahiptir.

Farofa'nın özellikle popüler olduğu Brezilya'da, tipik tarifler çiğ manyok ununun bol tereyağı, bitkisel yağ veya zeytinyağı, tuz, pastırma, soğan, sarımsak, sosis veya zeytinle altın rengin kahverengi olana kadar kavrulmasını gerektirir. Bazen Brezilya feijoada ve Brezilya barbeküsüne eşlikçi olarak servis edilir. Brezilya'da farofa, genellikle kuru üzüm, fındık ve/veya elma ve muz gibi ince kıyılmış tatlı meyveler içeren kümes hayvanları ve diğer yemeklerin iç harcı olarak da kullanılır. Bahia eyaletinde, farofa'nın daha güçlü bir tat ve zengin sarı bir renk veren dendê yağı ile hazırlanması yaygındır.

Farofa, Manyok bitkisinin köklerinden öğütülerek üretilir

Farofa ana yemeğin yanında servis edilir ve yemekten önce bireysel olarak yemek yiyenler tarafından kendi zevklerine göre serpilebilir veya pirinç sıklıkla tüketildiği için kendi başına bir eşlikçi olarak yenebilir. Manyokun yanı sıra, mısır unu da farofa yapımında kullanılır.

Batı Afrika'da manyok ununun garri adı verilen bir çeşidi çeşitli yemeklerde kullanılır.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Dining Chicago » Eat this! Hearty Brazilian feijoada, just in time for Carnival!". web.archive.org. 2010-02-12. Erişim tarihi: 2024-08-15.