Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Gray kodu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yansıyan ikili kod (RBC), Frank Gray'den sonra yansıyan ikili (RB) veya Gray kodu olarak da bilinir, ardışık iki değerin yalnızca bir bitte (ikili basamak) farklılık gösterdiği ikili sayı sisteminin bir sıralamasıdır. Örneğin, ikili sistemde ondalık değer "1"in gösterimi normalde "001" ve "2" "010" olurdu. Gray kodunda, bu değerler "001" ve "011" olarak gösterilir. Bu şekilde, bir değeri 1'den 2'ye çıkarmak, iki bit yerine yalnızca bir bitin değişmesini gerektirir.

Gray kodları, elektromekanik anahtarlardan gelen sahte çıktıyı önlemek ve dijital karasal televizyon ve bazı kablolu TV sistemleri gibi dijital iletişimlerde hata düzeltmeyi kolaylaştırmak için yaygın olarak kullanılır. Bu cihazlarda Gray kodunun kullanımı, mantık işlemlerini basitleştirmeye ve pratikte hataları azaltmaya yardımcı olur.[1]

Birçok cihaz, anahtarları kapatıp açarak konumu belirtir. Bu cihaz doğal ikili kod kullanıyorsa, 3 ve 4 konumları yan yanadır ancak ikili gösterimin üç biti de farklıdır:

Ondalık İkili
... ...
3 011
4 100
... ...
  1. ^ Gray, Joel (Mart 2020). "Understanding Gray Code: A Reliable Encoding System". graycode.ie (İngilizce). 2 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023.