Hanok kitabı
Bu maddede birçok sorun bulunmaktadır. Lütfen sayfayı geliştirin veya bu sorunlar konusunda tartışma sayfasında bir yorum yapın.
|
Hanok kitabı, kanonik kutsal metinlerden sayılmayan (apokrif) kitap. Adını, Kitâb-ı Mukaddes'te yer yer bahsedilen Hanok'tan alır.[1] Kitaptaki çeşitli atıflar dini çevreleri rahatsız etmiş ve daha sonra I. Konstantin hükûmeti tarafından “saptırıcı” olduğu sebebi ile kutsal metinler külliyatından çıkarılmış ve kaybettirilmiştir. Birinci İznik Konsili'nde de (M.S. 325) Tevrat’dan tamamen çıkarılmıştır. İki farklı nüshası vardır. Biri bir Rus manastırında bulunmuş ve Slav dilinde muhafaza edilmiştir.[2] Adı "Hanok Sırlar Kitabı"dır. İkinci kitap ise Hanok kitabıdır. Bu kitap 1772 yılında James Bruce tarafından bir Habeş manastırında bulunmuştur. Tanrı'nın gökten kovduğu meleklerin yeryüzüne inmesinden ve Nefilim'i başlatmasından söz eder.
Hanok'un Jübileler Kitabı'nda şeytanlar, kadınlarla ilişkiye giren, cennetten kovulmuş melekler tarafından meydana getirilmiş canavarlar olarak tarif edilmişlerdir. Başka bir efsaneye göre ise, Nefilim adı verilen ırk Şit'in oğullarıyla Kabil'in kızlarından dünyaya gelen kötü zihniyetli kişilerdir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ August Dillmann and R. Charles (1893). The Book of Enoch, translation from Geez.
- ^ Emerson, Caryl (2020). The Oxford handbook of Russian religious thought. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0198796442.