Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Harry Stack Sullivan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Herbert "Harry" Stack Sullivan (21 Şubat 1892 – 14 Ocak 1949), "kişiliğin, bir bireyin içinde bulunduğu karmaşıkkişilerarası ilişkilerden ayrı düşünülemeyeceği" ve "psikiyatri alanının, bu ilişkilerin var olduğu her koşulda kişilerarası ilişkiler alanı olduğu" görüşünü savunan Amerikalı bir Neo-Freudyen psikiyatrist ve psikanalistti.[1] Sullivan, Sigmund Freud, Adolf Meyer ve William Alanson White gibi terapistlerin çalışmalarını incelemiş ve klinik araştırmalara yıllarını adayarak psikotik rahatsızlıkları olan bireylere yardım etmeye odaklanmıştır.[2]

Sullivan, İrlanda göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve o dönemde Katolik karşıtı olan Norwich, New York'ta büyüdü. Bu sosyal izolasyonun, onun ileride psikiyatriye olan ilgisini tetiklemiş olabileceği düşünülmektedir. Sullivan, eğitimine Smyrna Union School'da başladı ve ardından 1909'dan itibaren iki yıl Cornell Üniversitesi'nde okudu.[3] Tıp eğitimini ise 1917 yılında Chicago Tıp ve Cerrahi Koleji'nde tamamladı.

Çalışmaları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Sullivan, Clara Thompson, Karen Horney, Erich Fromm, Otto Allen Will Jr., Erik H. Erikson ve Frieda Fromm-Reichmann ile birlikte, bireyi içinde bulunduğu ilişki ağları temelinde anlamaya yönelik bir zemin hazırlamıştır. Kültürel güçlerin ruhsal hastalıklardan büyük ölçüde sorumlu olduğunu savunduğu, kişilerarası ilişkilere dayalı bir psikiyatri teorisi geliştirdi (bkz. sosyal psikiyatri).[4] Sullivan, bireyin "intrapsişik" olana değil, "etkileşimsel" alanına odaklanılması gerektiğini ifade etmiştir. Başkalarıyla kişisel etkileşimler aracılığıyla tatmin arayışı, Sullivan'ı yalnızlığı en acı insan deneyimi olarak tanımlamaya yöneltmiştir. Freudcu psikanalizi ağır ruhsal bozuklukları olan hastaların, özellikle şizofreninin tedavisine genişletmiştir.

Sullivan, psikoloji literatüründe "significant other" kavramını ilk defa kullanmış ve "Benlik sistemi" fikrini geliştirmiştir.

Sullivan'ın kişilerarası ilişkilere dair çalışmaları, psikanalitik teori ve tedavinin kişilerarası psikanaliz ekolünün temelini oluşturmuştur. Bu yaklaşım, hastaların başkalarıyla etkileşim kalıplarının detaylı bir şekilde incelenmesini vurgular. "Yaşamdaki problemler" terimini ortaya atan ilk kişi olan Sullivan, bu ifadeyi ruhsal hastalıkların kendini gösterdiği zorlukları tanımlamak için kullanmıştır. Bu terim daha sonra antipsikiyatri hareketinde yaygın olarak benimsenmiştir.

1927 yılında anonim bir şekilde yayımlanan The Invert and his Social Adjustment adlı tartışmalı kitabı incelemiş ve 1929’da bunu "eşcinselliğe sahip bireylerin sosyal uyumuna dair dikkate değer bir belge" olarak nitelendirmiştir. Sullivan, William Alanson White Enstitüsü’nün ve 1937 yılında Psychiatry dergisinin kurucularından birisidir.

  1. ^ Sullivan, H. S. (1947). Conceptions of Modern PsychiatryÜcretsiz kayıt gerekli. Washington D.C.:William A. White Psychiatric Foundation. ss. 4-5. 
  2. ^ Clara Thompson, "Sullivan and Psychoanalysis" in Mullahy, Patrick, (Ed.) (1952). The Contributions of Harry Stack Sullivan. Hermitage House. s. 101. 
  3. ^ Kimble, Gregory A.; Wertheimer, Michael; White, Charlotte (1991). Portraits of pioneers in psychology, Volume 1. Routledge. s. 328. ISBN 0-8058-1136-2. 
  4. ^ Rioch DM (May 1985). "Recollections of Harry Stack Sullivan and of the development of his interpersonal psychiatry". Psychiatry. 48 (2). ss. 141-58. doi:10.1080/00332747.1985.11024276. PMID 3887444.