Jamdani
Jamdani | |
---|---|
Jamdani (Bengali: জামদানি ), Bangladeş'in Shitalakhwa nehri kıyısındaki Narayanganj bölgesinin Güney Rupshi'sinde yüzyıllardır üretilen (farklı desenlerle figürlü) ince bir muslin dokumadır.
Jamdani'nin tarihi üretimi, Babür imparatorunun kararnamesiyle korunuyordu. İngiliz sömürgeciliği altında, Bengal'in jamdani ve muslin endüstrisi, endüstriyel olarak üretilmiş tekstiller lehine kolonyal ithalat politikaları nedeniyle hızla geriledi. Son yıllarda Bangladeş'te jamdani üretimi yeniden canlandı. Ben buradayım. Jamdani genellikle pamuk ve altın iplik karışımından dokunur.
2013 yılında geleneksel jamdani dokuma sanatı, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası ilan edildi.[1][2][3]
2016 yılında Bangladeş, Jamdani Sari için coğrafi işaret (GI) statüsü aldı.[4]
Etimoloji
[değiştir | kaynağı değiştir]Jamdani, orijinal olarak Bengal bölgesindeki birçok eski tekstil dokuma merkezlerinden biri olan Dhaka (Dacca ) şehrinin adını taşıyan Dhakai (Daccai ) olarak biliniyordu.[5] Babür İmparatorluğu altında, Farsça Jamdani terimi, Babürlerin saray dili olduğu için popüler bir kullanım haline geldi. Jamdaniler, popüler olarak Dhakai Jamdani veya kısaca Dhakai olarak bilinir. Jamdani'den ve bir endüstri olarak gelişiminden ilk söz Bangladeş'in Dhaka kentinde bulunur.
Menşei
[değiştir | kaynağı değiştir]Hint muslin kökenlerine erken bir referans , Erythraean Denizi Periplus kitabında ve Arap, Çinli ve İtalyan gezginlerin ve tüccarların hesaplarında bulunur.
Jamdani, tarihsel olarak muslin olarak adlandırılan el dokuması pamuklu bir kumaştır. Jamdani dokuma geleneği Bengal kökenlidir. Bangladeşli dokumacılar tarafından yapılan en ayrıntılı dokuma olan el dokumacılığının en çok zaman alan ve emek yoğun biçimlerinden biridir ve en iyi muslin çeşitlerinden biri olarak kabul edilir. Geleneksel olarak Dhaka çevresinde dokunan ve brokar dokuma tezgahlarında yapılan Jamdani, motifler açısından zengindir. 19 19. yüzyılın sonlarında TN Mukharji bu kumaşa Jamdani Muslin adını verdi.
Örgü
[değiştir | kaynağı değiştir]İster desenli ister çiçekli olsun, jamdani pamuklu bir kumaştır. Bu, çözgü ipliklerini bir arada tutan standart atkı ipliklerine ek olarak süslü motifler oluşturmak için yapısal olmayan atkı ipliklerini kullanan tamamlayıcı bir dokumadır. Standart şal şeffaf, şeffaf bir kumaş oluştururken, ekstra şal daha kalın ipliklerle girift desenler ekler. Her bir tamamlayıcı atkı motifi, ayrı ayrı makaralar kullanılarak ince bambu çubuklar üzerinde atkı ipliklerini birbirine bükerek ayrı ayrı elle birleştirilir. Sonuç, parıldayan bir yüzey üzerinde yüzer gibi görünen farklı desenlerin karmaşık bir kombinasyonudur. Deseni kumaş üzerine çizmek veya ana hatlarını çizmek yerine, onu grafik kağıdına çizin ve çözgü ipliklerinin altına yerleştirin. Jamdani, genellikle gri ve beyaz dekoratif motiflerle dokunan ince bir müslin kumaştır. Genellikle pamuk ve altın iplik karışımı kullanılmıştır.
Jamdani çalışma çeşitleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Jamdani daha çok sariler için kullanılsa da eşarp ve mendiller için de kullanılıyor. Jamdani'nin Bengal'in (muhtemelen 2.000 yıllık) eski kumaş yapım teknikleriyle 14. yüzyıldan beri Bengalli Müslümanların ürettiği muslinlerin bir karışımı olduğuna inanılıyor. Jamdani, en uzun ve özverili çalışmayı gerektirdiği için Dhaka dokuma tezgahlarının en pahalı ürünüdür.
Jamdani desenleri çoğunlukla geometrik, bitki ve çiçek desenlerinden oluşur ve binlerce yıl önce ortaya çıktığı söylenir. Gereken zarif özenli metodoloji nedeniyle, yalnızca aristokratlar ve kraliyet aileleri bu tür lüksleri karşılayabildi.
Zamanla değişir
[değiştir | kaynağı değiştir]Jamdani'nin tezgâhın çiçek desenleriyle süslenmeye başlandığını tam olarak bilmiyoruz. Bununla birlikte, Babür döneminde, büyük olasılıkla İmparator Ekber (1556-1605) veya İmparator Cihangir (1605-1627) döneminde, figürlü veya çiçekli muslinin jamdani olarak bilindiği kesindir. John Forbes Watson, Textile Manufactures and Costumes of the People of the People adlı çalışmasında figürlü müslinlerin karmaşık tasarımları nedeniyle her zaman Dhaka dokuma tezgahlarının en pahalı ürünleri olarak görüldüğünü savunur.[6] Bir parçanın fiyatı 1776'da 56 Livre olarak kaydedilmiştir[7]
Düşüş ve düşüş
[değiştir | kaynağı değiştir]19. yüzyılın ortalarından itibaren jamdani endüstrisinde kademeli bir düşüş yaşandı. Bu düşüşte bir dizi faktör rol oynadı. Daha sonra Avrupa'dan daha düşük kaliteli ancak daha ucuz iplik ithalatı düşüşe geçti. En önemlisi, Hindistan'daki Babür gücünün gerilemesi, jamdani üreticilerini en etkili hamilerinden mahrum etti. Bir zamanlar jamdani endüstrisiyle ünlü olan Madhurapur ve Jangalbari (ikisi de Kishoreganj bölgesinde) gibi köyler yavaş yavaş unutulmaya yüz tuttu.
Güncel problemler
[değiştir | kaynağı değiştir]Ulusal bir gazeteye göre, kıdemli bir taanti veya "ostad" ayda yaklaşık 2.500 ila 3.000 Tk arası kazanıyor. Genç dokumacılar çok daha az alıyor, yaklaşık 1.600 Tk. Sonuç olarak, birçok dokumacı, çocuklarının mesleğe gelmesini istemiyor, daha kazançlı konfeksiyon endüstrisini tercih ediyor.
Hükûmet ve diğer kuruluşlar, Dakai Jamdani'yi eski ihtişamına kavuşturmaya çalışıyor. Aracılardan kaçınmak için doğrudan dokumacılarla iletişime geçmeye çalışırlar. Jamdani Palli, Dhaka yakınlarında kuruldu. Bangladeş'in en eski küçük ev endüstrilerinden biri olan Jamdani, bir zamanlar ölmekte olan bir endüstriydi. Radiant Tasarım Enstitüsü, Shanto Mariam Yaratıcı Teknoloji Üniversitesi ve Ulusal Tasarım Enstitüsü gibi kuruluşlar, tasarımcıların yeni Jamdani tasarımları oluşturmasına yardımcı olur.
Jamdani, aristokrasinin bir sembolüdür. Kaliteli Jamdani Sarees'e olan talep yıllar içinde büyük ölçüde arttı.
Coğrafi işaret
[değiştir | kaynağı değiştir]2016 yılında Bangladeş, Jamdani Sari için coğrafi işaret (GI) statüsü aldı.[4] Herhangi bir Bangladeş ürününe verilen ilk GI statüsüydü.
Görüntüler
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "jamdani". britannica.com. 23 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2013.
- ^ "Jamdani recognised as intangible cultural heritage by Unesco". The Daily Star. 6 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2013.
- ^ "Traditional art of Jamdani weaving". UNESCO Culture Sector. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2013.
- ^ a b "Jamdani Sari gets GI registration certificate". The Daily Star. 18 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Dhakais in danger". Lifestyle. The Daily Star. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2012.
- ^ Living Traditions. Cultural Survey of Bangladesh Series-II. Dakka: Asiatic Society of Bangladesh. 2007. s. 351. OCLC 930683574.
- ^ The Textile Manufactures and the Costumes of the People of India (İngilizce). India Office. 1866. s. 79. Yazar
|ad1=
eksik|soyadı1=
(yardım)
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Jamdani'nin Hayatta Kalma Mücadelesi 1 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Banglapedia'da Jamdani 1 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Bangladeş Dokuma Tezgahı Kurulu Resmi Web Sitesi 1 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.