Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Klips ve Onlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Klips ve Onlar
Başladığı yerTürkiye Türkiye
TarzlarNew wave
Etkin yıllar1984-1991
İlişkili hareketlerCandan Erçetin, Seden Gürel, Sevingül Bahadır, Sertab Erener, Arzu Ece

Klips ve Onlar, 1986 yılında Türkiye'yi Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden müzik grubudur. 53 puanla Türkiye 9. olmuştur. Ayrıca 3 Aralık 1987'de "Halley" albümünü çıkarmışlardır.

İlk yıllar ve Eurovision 1986

[değiştir | kaynağı değiştir]

Klips, Gür Akad tarafından kuruldu. Grubun asıl kadrosu gitarda ve vokalde Akad, bas gitarda İlkin Deniz, davulda Derya Bozkurt ve klavyede Emre Tukur'dan oluşmaktaydı. 1984 yılında bas gitara Levent Yurtseven geçti. Aynı dönemde Seden Kutlubay ve Sevingül Bahadır, Onlar adlı bir ikili olarak müzik yapıyorlardı.

Müzisyen Melih Kibar, 1986 Eurovision Türkiye Elemeleri için adı duyulmamış bu iki grubu bir araya getirerek Klips ve Onlar'ı kurdu. Askerlik durumundan ötürü elemelere Yurtseven katılamadı. Sözlerini İlhan İrem'in yazdığı Halley şarkısı ile yarışan dört sanatçıdan biri olan grup, 15 Mart 1986'daki elemelerde Seyyal Taner'in Dünya adlı şarkısı ile birlikte 16 kişilik jürinin yarısının oyunu aldı. Ancak, jüri başkanının oyunu Halley kazandığı için, Eurovision'a gidecek şarkı bu şarkı oldu.[1] Ancak Bergen'de düzenlenecek 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'na Seden Kutlubay sınavlarını gerekçe göstererek katılamayınca gruba bir başka genç müzisyen, Candan Erçetin, dâhil oldu.[2] Grup yarışmadan önce şarkının Türkçe ve İngilizce versiyonlarından oluşan bir 45lik plak çıkardı.[3]

3 Mayıs 1986'da düzenlenen yarışmada grup 53 puan alarak dokuzuncu oldu. Böylece Türkiye, Eurovision tarihinin en iyi sonucunu almış oldu. Klips ve Onlar'ın bu başarısı 1997 yılına kadar geçilemedi.

Sonraki yıllar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup, Eurovision'dan kısa süre sonra, şarkının Türkçe ve İngilizce versiyonlarına başka birkaç parçayı da ekledikleri Halley adında bir albüm yayınladı.[4] Ancak albümden sonra Erçetin ve Bahadır, müzik hayatlarına tek başlarına devam ettiler. Klips ise grup olarak müzik yapmaya devam etti. 1986 sonunda davula Aydın Karabulut geçti. Klips, 1989 Eurovision Türkiye Elemelerinde şarkıcı Sertab Altın ile Aysel Gürel - Uğur Başar eseri Hasret şarkısını seslendirdi. Sertab ve Klips, elemeleri üçüncü olarak tamamladılar. 1991 Eurovision Türkiye Elemelerinde ise yine bir Gürel - Başar eseri olan Sessiz Geceler'i Arzu Ece ile söylediler. Bu sefer ise ikinci oldular. Ancak, grup 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İki Dakika ile Türkiye'yi temsil eden İzel Çeliköz, Reyhan Karaca ve Can Uğurluer'in arkasında sahne alarak bir kez daha Eurovision sahnesine çıkmış oldu. Bu dönemde Klips'in 1986 albümünde yayınlanan bazı şarkılarına çekilen klipler TRT'de yayınlandı.

Grup, 1991'den sonra müziğe devam etmedi. Uzun yıllardır müzikle iç içe olan Gür Akad ise bu süre içinde Barış Manço, Sezen Aksu, İlhan İrem, Ajda Pekkan, Erkin Koray, Tarkan, Egoist, Grup Destan, Sibel Tüzün, Çelik, Melih Kibar, Zerrin Özer, Özlem Tekin, Sertab Erener, Sevingül Bahadır ve daha birçok sanatçıya vokal yapıp gitar çaldı. Klips ve Onlar, 1986'dan sonra ilk kez tek seferliğine Candan Erçetin'in sunduğu "Beraber ve Solo Şarkılar" programında Halley'i söylemek için bir araya geldi.

Bulundukları albümler

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ 16 Mayıs 1986, Milliyet Gazetesi
  2. ^ Mithat Koray (28 Mayıs 2023). "Nostalji günü... Halley, bir müjde vermişti kalplere: Bergenli, Tina Turner'lı bir Eurovision hikayesi". 10Haber.net. 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  3. ^ "Klips + Onlar – Halley". discogs.com. 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  4. ^ "Klips ve Onlar – Halley". discogs.com. 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2024.