Londra Bilim Müzesi
Londra Bilim Müzesi | |
---|---|
Konum |
|
Koordinatlar | 51°29′51″K 0°10′29″B / 51.49750°K 0.17472°B |
Ziyaretçi | |
Resmî site | sciencemuseum.org.uk |
Bilim Müzesi, Londra, South Kensington'daki Exhibition Road üzerinde bulunan büyük bir müzedir. 1857'de kuruldu ve 2019'da yıllık 3.3 milyonz ziyaretçi çeken, şehrin en önemli turistik yerlerinden biri oldu.[2]
Birleşik Krallık'taki diğer kamu tarafından finanse edilen ulusal müzeler gibi, Bilim Müzesi de ziyaretçilerden giriş için ücret almamaktadır, ancak ziyaretçilerden mümkünse bağış yapmaları istenmektedir. Geçici sergiler giriş ücretine tabi olabilir.
Bilim Müzeleri Grubu'ndaki beş müzeden biridir.
Kuruluş ve tarih
[değiştir | kaynağı değiştir]Müze 1857'de Bennet Woodcroft yönetiminde Royal Society of Arts koleksiyonundan ve şu anda Victoria ve Albert Müzesi olan South Kensington Müzesi'nin bir parçası olarak Büyük Sergiden arta kalan eserlerden kuruldu. 1858'de Patent Müzesi ve 1863'te Patent Ofisi Müzesi haline gelen bir makine koleksiyonunu içeriyordu. Bu koleksiyon, şu anda Bilim Müzesi olan yerin en ünlü sergilerinden birçoğunu içeriyordu.
1883'te Patent Ofisi Müzesi'nin içeriği South Kensington Müzesi'ne devredildi. 1885'te Bilim Koleksiyonları'nın adı Bilim Müzesi olarak değiştirildi ve 1893'te ayrı bir müdür atandı.[3] Sanat Koleksiyonları, sonunda Victoria ve Albert Müzesi olan Sanat Müzesi olarak yeniden adlandırıldı.
Kraliçe Victoria, Sanat Müzesi'nin yeni binasının temelini atarken, müzeye kendisinin ve rahmetli eşinin adının verilmesini şart koştu. Bu, başlangıçta tüm müzeye uygulandı, ancak on yıl sonra bu yeni bina nihayet açıldığında, başlık Sanat Koleksiyonları ile sınırlıydı ve Bilim Koleksiyonları'nın ondan ayrılması gerekiyordu.[4] 26 Haziran 1909'da bağımsız bir varlık olarak Bilim Müzesi ortaya çıktı.[4]
Bilim Müzesi'nin Sir Richard Allison tarafından tasarlanan mevcut mahallesi, 1919–28 döneminde kademeli olarak halka açıldı.[5] Doğu Bloku olarak bilinen bu yapının yapımına 1913 yılında başlanmış ve I. Dünya Savaşı nedeniyle geçici olarak durdurulmuştur. Adından da anlaşılacağı gibi, hiçbir zaman gerçekleştirilemeyen çok daha büyük bir projenin ilk binası olması amaçlandı.[6] Ancak ilerleyen yıllarda müze binaları genişletilmiş; 1931'de interaktif sergilerle öncü bir Çocuk Galerisi açıldı,[4] Merkez Blok 1961–3'te tamamlandı, Doğu Bloğu'nun dolgusu ve 1980'de Aşağı ve Yukarı Hoş Geldiniz Galerilerinin inşası ve Karşılama Kanadı'nın inşası 2000 yılında müzenin şimdi Kraliçe Kapısı'na kadar uzanmasıyla sonuçlanmıştır.
Yüzüncü Yıl Cildi: Ulus için Bilim
[değiştir | kaynağı değiştir]Önde gelen akademik yayıncı Palgrave Macmillan, Bilim Müzesi'nin resmi yüzüncü yıl tarihini 14 Nisan 2010'da yayınladı. 1957'den beri Bilim Müzesi'nin ilk eksiksiz tarihi olan Science for the Nation: Perspectives on the History of the Science Museum, Bilim Müzesi personeli ve harici akademik tarihçiler tarafından Bilim Müzesi tarihinin farklı yönlerine ilişkin bir dizi bireysel görüşten oluşur. Geleneksel anlamda kronolojik bir tarih olmasa da ilk beş bölüm, 1860'lardaki Brompton Boilers'tan 2000'de Wellcome Wing'in açılışına kadar müzenin tarihini anlatıyor. Kalan sekiz bölüm, müzenin gelişimiyle ilgili çeşitli temaları kapsar.
Koleksiyonlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Bu maddenin daha doğru ve güvenilir bilgi sunması için güncellenmesi gerekmektedir. Daha fazla bilgi için tartışma sayfasına bakınız. (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Science Museum Group'un beş müzesinden birinde sergilenmeyen nesneler genellikle Swindon yakınlarındaki Ulusal Koleksiyonlar Merkezinde saklanacaktır. Kütüphane ve arşiv malzemeleri ayrıca Ulusal Koleksiyonlar Merkezi'ndeki Kütüphane ve Arşivlerde saklanmaktadır.
Koleksiyonlara, kütüphaneye ve arşivlere erişim, Güney Kensington'daki Queens Gate'de bulunan Dana Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi aracılığıyla randevu ile düzenlenir.
Science Museum Group'un koleksiyonlarındaki 380.000'den fazla nesne, Science Museum Group'un web sayfasında çevrimiçi olarak görüntülenebilir.
Galeriler
[değiştir | kaynağı değiştir]Bilim Müzesi iki binadan oluşur - ana bina ve Karşılama Kanadı. Ziyaretçiler, Sergi Yolu'ndan ana binaya girerken, Karşılama Kanadı'na Enerji Salonu'ndan yürüyerek, Uzayı Keşfederek ve ardından zemin kat seviyesindeki Making the Modern World galerilerinden ulaşılır.
Ana bina – Kat 0
[değiştir | kaynağı değiştir]Enerji Salonu
[değiştir | kaynağı değiştir]Enerji Salonu, çoğu ziyaretçinin binaya girerken gördüğü ilk alandır. Zemin katta, galeri, bir araya gelince İngiliz sanayi devriminin hikâyesini anlatan, günümüze ulaşan en eski James Watt ışın motoru da dahil olmak üzere çeşitli buhar motorları içerir.
Ayrıca James Watt'ın evi Heathfield Hall'daki çatı katı atölyesinin, odadan çıkarılan 8.300'den fazla nesnenin kullanıldığı bir rekreasyonu da sergileniyor.[7]
Uzayı Keşfetmek
[değiştir | kaynağı değiştir]Uzayı Keşfetmek, insanın uzay keşfinin öyküsünü ve uzay araştırmalarının bize (özellikle telekomünikasyon dünyasında) getirdiği faydaları anlatan roketler ve sergilerle dolu tarihi bir galeridir.
Modern Dünyayı Yaratmak
[değiştir | kaynağı değiştir]Modern Dünyayı Yaratmak, Puffing Billy (günümüze ulaşan en eski buharlı lokomotif), Crick'in çift sarmalı ve Apollo 10 görevinden komut modülü gibi müzenin en dikkat çekici nesnelerinden bazılarını sergiliyor.
Bu galeride Alman roket bilimcisi Wernher von Braun tarafından tasarlanan bir V-2 roketi sergileniyor. Müzede uzay tarihçisi ve uzay teknolojisi küratörü Doug Millard şöyle diyor: "Ay'a V-2 teknolojisini kullanarak ulaştık, ancak bu teknoloji, bazıları özellikle korkunç olanlar da dahil olmak üzere çok büyük kaynaklarla geliştirildi. V-2 programı, Nazilerin bu roketleri üretmek için köle emeği kullanması nedeniyle, yaşam açısından oldukça pahalıydı".[9][10]
Stephenson's Rocket bu galeride sergilenirdi. Kısa bir İngiltere turunun ardından, 2019'dan beri Rocket, York'taki Demiryolu Müzesi'nde Sanat Galerisi'nde kalıcı olarak sergileniyor.
Ana Bina – Eksi 1.Kat
[değiştir | kaynağı değiştir]Evin Gizli Yaşamı
[değiştir | kaynağı değiştir]Evin Gizli Yaşamı, ev aletlerinin gelişimini, bazıları daha erken olsa da, çoğunlukla 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarından itibaren gösterir.
Ana Bina – 1. Kat
[değiştir | kaynağı değiştir]Tıp: Karşılama Galerileri
[değiştir | kaynağı değiştir]The Medicine: The Wellcome Galleries, 3000'den fazla sergi ve özel olarak yaptırılan sanat eserleri ile antik tarihten modern zamanlara uzanan beş galerili bir tıp sergisidir.[11] Sergilenen nesnelerin çoğu Henry Wellcome tarafından başlatılan Wellcome Collection'dan geliyor.[12] Sipariş edilen sanat eserlerinden biri, Marc Quinn'in Self-Conscious Gene adlı Rick Genest'in büyük bir bronz heykelidir.[13] Galeriler müzenin birinci katının tamamını kaplıyor ve 16 Kasım 2019'da açıldı[11]
Ana Bina – 2.Kat
[değiştir | kaynağı değiştir]Saatçiler Müzesi
[değiştir | kaynağı değiştir]Saatçiler Müzesi, ilk olarak Worshipful Company of Clockmakers tarafından Londra'daki Guildhall'da bir araya getirilen dünyanın en eski duvar ve kol saati müzesidir.
Science City 1550 – 1800: Linbury Galerisi
[değiştir | kaynağı değiştir]Bilim Şehri 1550 – 1800: Linbury Galerisi, Londra'nın ticaret ve bilimsel araştırma için nasıl küresel bir merkez haline geldiğini gösteriyor
Matematik: Winton Galerisi
[değiştir | kaynağı değiştir]Matematik: Winton Galerisi, matematikçilerin modern dünyamızı inşa etmedeki rolünü inceliyor. Galeriye erişim için iniş alanında (C merdiveni), Charles Babbage'ın 2 No'lu Fark motorunun çalışan bir örneği var. Bu, Babbage'nin doğumunun 200. yılını kutlamak için Bilim Müzesi tarafından inşa edilmiş ve ana bölümü 1991 yılında tamamlanmıştır.
Bilgi çağı
[değiştir | kaynağı değiştir]Bilgi Çağı galerisi, son iki yüzyıldaki iletişim ve bilişimin gelişimini kapsayan sergilere sahiptir. Küresel iletişimi dönüştüren altı ağı araştırıyor: Kablo, Telefon Santrali, Yayın, Takımyıldız, Hücre ve Web /[14] İlk tweetini buradan gönderen Kraliçe II. Elizabeth tarafından 24 Ekim 2014'te açıldı.[15]
Ana Bina – 3. Kat
[değiştir | kaynağı değiştir]Wonderlab: Equinor Galerisi
[değiştir | kaynağı değiştir]Müzedeki en popüler galerilerden biri, eski adı Launch Pad olan interaktif Wonderlab: The Equinor Galerisi. Galeri, sergilerin nasıl çalıştığını gösteren, canlı deneyler yürüten ve okullara ve ziyaret eden halka gösteriler gerçekleştiren Açıklayıcılardan oluşuyor.
Uçuş
[değiştir | kaynağı değiştir]Uçuş galerisi, 20. yüzyılda uçuşun gelişimini gösterir. Galeride Alcock ve Brown'ın transatlantik Vickers Vimy (1919), Spitfire ve Hurricane savaş uçaklarının yanı sıra çok sayıda uçak motoru ve bir Boeing 747'nin kesiti dahil olmak üzere birkaç tam boyutlu uçak ve helikopter bulunmaktadır. 1963'te açıldı ve 1990'larda yenilendi.[16]
Karşılama Kanadı
[değiştir | kaynağı değiştir]Yarının Dünyası (0.Kat)
[değiştir | kaynağı değiştir]Yarının Dünyası galerisi güncel bilim hikâyelerine ve ücretsiz sergilere ev sahipliği yapıyor:
- Gelecek Gezegenimiz : Karbon Yakalama, iklim değişikliğiyle mücadele etmemize yardımcı olabilir mi?[17]
- Merkür Misyonu : Bepi Columbo[18]
- Ssürücüsüz : Kontrol kimde? (sergi Ocak 2021'de sona erdi)[19]
IMAX: The Ronson Theatre (0.Kat'dan giriş)
[değiştir | kaynağı değiştir]IMAX: The Ronson Theatre, eğitici filmlerin (bazıları 3 boyutlu) yanı sıra gişe rekorları kıran filmlerin ve canlı etkinliklerin gösterildiği bir IMAX sinemasıdır.[20] Hem Lazer projeksiyon sistemli çift IMAX hem de geleneksel IMAX 15/70 mm film projektörü ve IMAX 12 kanallı ses sistemi ile 24,3 x 16,8 metre boyutlarında bir ekrana sahiptir.[21]
Ben kimim? (1.Kat)
[değiştir | kaynağı değiştir]Ziyaretçiler Ben Kimim? galerisinde ilgi çekici nesneler, kışkırtıcı sanat eserleri ve uygulamalı sergiler aracılığıyla kim olduklarının bilimini keşfedebilir.
Atmosfer Galerisi (2.Kat)
[değiştir | kaynağı değiştir]Atmosfer galerisi iklim bilimini araştırıyor.[22]
Geleceğinizi Tasarlayın (3.Kat)
[değiştir | kaynağı değiştir]Geleceğinizi Tasarlayın galerisi, mühendislik kariyerinde başarılı olmak için problem çözme ve ekip çalışması becerilerine sahip olup olmadığınızı araştırıyor.
Süreli ve gezici sergiler
[değiştir | kaynağı değiştir]Müze, geçici sergiler (hem ücretsiz hem de ücretli) için ayrılmış bazı alanlara ve −1 katında (Bodrum Galerisi), 0 katında (Uzay Galerisini Keşfetmek ve Yarının Dünyası içinde), 1. katta (Özel Sergi Galerisi 1) ve 2. katta (Özel Sergi Galerisi 2 ve Stüdyo) sergiler için ayrılmış bazı alanlara sahiptir. Bunların çoğu diğer Science Museum Group sitelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası seyahat etmektedir.
Geçmiş sergilerden bazıları:
- Kozmonotlar: Uzay Çağının Doğuşu (2016'da sona erdi).[23]
- Wounded – Conflict, Casualties and Care (2016–2018)[24] – Somme Muharebesi'nin yüzüncü yılı anısına yapıldı; Birinci Dünya Savaşı sırasında yaralı askerler için tıbbi tedavinin gelişimini araştırdı.
- Robotlar (2017'de sona erdi).[25]
- Güneş: Yıldızımızla Yaşamak (2019'da sona erdi).[26]
- Son Çar: Kan ve Devrim (2019'da sona erdi).[27]
- Çok Gizli: Şifrelerden Siber Güvenliğe (2020'de sona erdi, 31 Ağustos 2021'de Bilim ve Endüstri Müzesi'nde sona erdi).[28]
- Art of Innovation – Aydınlanmadan Karanlık Maddeye (2019–2020) – bilim, sanat ve toplum arasındaki etkileşimi araştırdı; Boccioni, Constable, Hepworth, Hockney, Lowry ve Turner'ın sanat eserleri dahil.[29]
- Bilimkurgu: Hayal Gücünün Sınırına Yolculuk (2022-2023)[30]
- Codebreaker, Alan Turing'in hayatı üzerine.[31]
- James Lovelock'un arşivini keşfeden Lovelock'un kilidini açmak.[32]
- Science Box çağdaş bilim serisi, 1990'larda Birleşik Krallık ve Avrupa'da çeşitli mekanları gezdi ve 1995'ten itibaren The Science of Sport, Dünya çapında çeşitli enkarnasyonlarda ve mekanlarda göründü. 2005 yılında Bilim Müzesi, The Science of...'ı kurmak için Fleming Media ile işbirliği yaptı ve The Science of Aliens,[33] The Science of Spying[34] ve The Science of Survival .[35]
- 2008'de The Science of Survival sergisi halka açıldı ve ziyaretçilerin 2050'de dünyanın nasıl bir yer olabileceğini ve insanlığın iklim değişikliği ve enerji kıtlığı sorunlarıyla nasıl başa çıkacağını keşfetmesine olanak sağladı.
- 2014 yılında müze, ülkeyi gezen aile bilimi Enerji Gösterisini başlattı.[36]
- Aynı yıl Collider ile açılan yeni bir gezici sergi programı başlattı: Çok eleştirel beğeni toplayan dünyanın en büyük deneyine adım atın . Sergi, ziyaretçileri CERN'deki perde arkasına götürüyor ve Higgs Boson'un keşfinin ardındaki bilim ve mühendisliği araştırıyor. Sergi 2017 yılının başlarına kadar çeşitli yerlerde sergilendi
- Media Space sergileri de turneye çıkıyor, özellikle de Tony Ray-Jones ve Martin Parr fotoğrafçılarının eserlerinin sergilendiği Only in England .
Etkinlikler
[değiştir | kaynağı değiştir]Çocuklar için 'Astronights'
[değiştir | kaynağı değiştir]Bilim Müzesi, "bilimsel bir dokunuşla tüm gece süren fantezi" olan "Astronights"'ı düzenlemektedir. Yaşları 8 ile 11 arasında değişen 380 kadar çocuk, yetişkinler eşliğinde eğlenceli "bilim temelli" etkinlikler gerçekleştirerek bir akşam geçirmeye ve ardından geceyi müze galerilerinde sergilenenler arasında uyuyarak geçirmeye davet ediliyor. Sabah, etkinlik bitmeden önce bir program izleyerek kahvaltı ve daha fazla bilimle uyanıyorlar.[37]
Yetişkinler için 'Gecikmeler'
[değiştir | kaynağı değiştir]Her ayın son Çarşamba akşamı (Aralık hariç) müze, derslerden sessiz diskolara kadar 30'a varan etkinlikle sadece yetişkinlere özel bir akşam düzenlemektedir. Önceki Lates etkinlikleri, aktris aktivist Lily Cole[38] ile ve Biorevolutions ile Francis Crick Enstitüsü ile, çoğu[39] 35 yaşın altında olmak üzere yaklaşık 7000 kişinin ilgisini çeken konuşmalar gördü.
James D. Watson konuşmasının iptali
[değiştir | kaynağı değiştir]Ekim 2007'de Bilim Müzesi, DNA'nın yapısının ortak kaşifi James D. Watson'ın IQ testi sonuçlarının siyahların beyazlardan daha düşük zekaya sahip olduğunu gösterdiğini iddia ettiği için yaptığı bir konuşmayı iptal etti. Karar, Richard Dawkins dahil olmak üzere bazı bilim adamları tarafından eleştirildi,[40] ancak Steven Rose dahil diğer bilim adamları tarafından desteklendi.[41]
Eski galeriler
[değiştir | kaynağı değiştir]Müze, eski galerilerin yenileriyle değiştirilmesiyle tarihinde birçok değişiklik geçirdi.
Çocuk Galerisi
[değiştir | kaynağı değiştir]1931–1995. Bodrum katında yer alan The Garden adlı beşli altı alanı ile değiştirildi.[42]
Tarım
[değiştir | kaynağı değiştir]1951–2017. Birinci katta yer alan oda, 20. yüzyılda çiftçiliğin tarihine ve geleceğine baktı. Model diyoramalar ve nesne gösterileri içeriyordu. 2019'da yerini Medicine: The Wellcome Galleries aldı[43]
Nakliye
[değiştir | kaynağı değiştir]1963–2012. İkinci katta yer alan içeriki 3 boyutlu olarak tarandı ve çevrimiçi olarak kullanıma sunuldu. Bilgi Çağı ile değiştirildi.[44]
Kara ulaşımı
[değiştir | kaynağı değiştir]1967–1996.[45] Zemin katta bulunan, demiryolu ve karayolu dahil olmak üzere karada ulaşımla ilgili araçları ve nesneleri sergiledi. 2000 yılında Making the Modern World galerisi ile değiştirildi.
Tıp Tarihine Kısa Bakışlar
[değiştir | kaynağı değiştir]1981–2015. Dördüncü katta bulunan, uygulamalı tıp tarihinin rekonstrüksiyonlarını ve diyoramalarını içeriyordu. Kaldırılmadı, ancak Kasım 2019'da müzenin birinci katında açılan Medicine: The Wellcome Galleries'e dahil edildi[46]
Bilim ve Tıp Sanatı
[değiştir | kaynağı değiştir]1981–2015. Antik çağlardan ve birçok ülkeden tıbbi aletler ve uygulamaların sergilendiği beşinci katta yer almaktadır. Kaldırılmad, ancak Kasım 2019'da müzenin birinci katında açılan Medicine: The Wellcome Galleries'e dahil edildi[46]
Başlatma çubuğu
[değiştir | kaynağı değiştir]1986–2015. Başlangıçta zemin katta açılan,[42] 1989 yılında Tekstil'in yerine birinci kata taşınmıştır. Sonra 2000 yılında yeni inşa edilen Wellcome Wing'in bodrum katına. 2007 yılında George III galerisinin yerini alarak üçüncü kattaki son konumuna taşındı.[47] 2016 yılında yerini Wonderlab aldı[48]
Malzemelerin Zorluğu
[değiştir | kaynağı değiştir]1997–2019.[49] Birinci katta yer alan malzemelerin çeşitliliği ve özellikleri keşfedildi. WilkinsonEyre tarafından tasarlandı ve Thomas Heatherwick tarafından hazırlanan bir Materials House sergisine sahipti.[50]
Kozmos ve Kültür
[değiştir | kaynağı değiştir]2009–2017.[51][52] Birinci katta bulunan, gece gökyüzünün çalışmasını gösteren astronomik nesneler içeriyordu. 2019'da yerini Medicine: The Wellcome Galleries aldı.
Depolama, kütüphane ve arşivler
[değiştir | kaynağı değiştir]Müzenin West Kensington'daki eski depolama tesisi olan Blythe House, 1979–2019, bir galeri olmasa da, orada bulunan koleksiyonlara turlar sunuyordu.[53] Daha önce orada barındırılan nesneler, Wiltshire'daki Wroughton Bilim Müzesi'ndeki Ulusal Koleksiyon Merkezine aktarılıyor.[54]
Bilim Müzesi'nin özel bir kütüphanesi vardır ve 1960'lara kadar İngiltere'nin Ulusal Bilim, Tıp ve Teknoloji Kütüphanesi idi. Süreli yayınları, ilk kitapları ve el yazmalarını tutar ve dünya çapında bilim adamları tarafından kullanılır. Birkaç yıl Imperial College Merkez Kütüphanesi ile birlikte yürütüldü, ancak 2007'de kütüphane iki siteye bölündü. Bilim tarihi ve bilim adamlarının biyografileri, Şubat 2014'e kadar Imperial College Kütüphanesi'nde tutuldu, bu tarihte düzenleme sona erdi, raflar boşaltıldı ve kitaplar ve dergiler sevk edildi ve orijinal bilimsel çalışmaları ve arşivleri içeren koleksiyonun geri kalanına katıldı. Ulusal Koleksiyon Merkezi.
Daha önce bir etkinlik alanı ve kafe olan Dana Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi, 2015 yılında bugünkü haliyle yeniden açıldı. Araştırmacılara ve halka açık olup, yerinde başvurulabilen yaklaşık 7.000 cilde ücretsiz erişim sağlar.
Bilim Müzesi Yöneticileri
[değiştir | kaynağı değiştir]South Kensington Müzesi'nin yöneticileri şunlardı:
- Henry Cole CB (1857–1873)
- Sir Philip Cunliffe-Owen KKB KCMG CIE (1873–1893)
Bilim Müzesi yöneticileri olmuştur:
- Tümgeneral Edward R. Festing CB FRS (1893–1904)
- William I. Son (1904–1911)
- Sir Francis Grant Ogilvie CB (1911–1920)
- Albay Sir Henry Lyons FRS (1920–1933)[55]
- Albay EEB Mackintosh DSO (1933–1945)
- Herman Shaw (1945–1950)
- F.Sherwood Taylor (1950–1956)
- Sir Terence Morrison-Scott DSc FMA (1956–1960)
- Sir David Follett FMA (1960–1973)
- Dame Margaret Weston DBE FMA (1973–1986)
- Neil Cossons OBE ÖSO FMA (1986–2000)
- Lindsay Keskin (2000–2002)
Aşağıdakiler, uydu müzeler hariç, Londra'daki Bilim Müzesi'nin başkanı / yöneticisi olmuştur:
- Jon Tucker[56] (2002–2007, Başkan)
- Chris Rapley CBE (2007–2010)
Aşağıdakiler, 2002'den itibaren Bilim Müzesi'ni ve diğer ilgili müzeleri denetleyen Ulusal Bilim ve Endüstri Müzesi'nin (Nisan 2012'den beri adı Bilim Müzesi Grubu olarak değiştirildi) müdürleridir:
- Lindsay Keskin (2002–2005)
- Jon Tucker (2005–06, Direktör Vekili)
- Martin Earwicker FREng (2006–2009)
- Molly Jackson (2009)
- Andrew Scott CBE (2009–10)
- Ian Blatchford (2010–)
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b "ALVA - Association of Leading Visitor Attractions". www.alva.org.uk. 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2022.
- ^ "ALVA - Association of Leading Visitor Attractions (2019)". www.alva.org.uk. 16 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2022.
- ^ "Science Museum | British History Online". British-history.ac.uk. 18 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015.
- ^ a b c "Museum history". About us. Londra: Science Museum. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2016.
- ^ Encyclopædia Britannica. Britannica.com.
- ^ "Construction". www.architecture.com. 11 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Watt's workshop". Science Museum, London. 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020.
- ^ "APOLLO 10". history.nasa.gov. 22 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "V2: The Nazi rocket that launched the space age". BBC. 8 Eylül 2014. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2023. Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar
|ad1=
eksik|soyadı1=
(yardım) - ^ "V-2: The Rocket That Launched The Space Age". Science Museum Blog. 8 Eylül 2014. 19 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2023.
- ^ a b Burns (13 Aralık 2019). "Original Victorian pharmacy recreated in full at the Science Museum". Pharmaceutical Journal (İngilizce). 303 (7932). 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021.
- ^ "The Science Museum's £24 million exhibition gives medicine a human face". Design Week (İngilizce). Centaur Media plc. 14 Kasım 2019. 14 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021.
- ^ Dobson (2019). "The marvellous history of medicine". BMJ. 367 (367): l6603. doi:10.1136/bmj.l6603. PMID 31753815. 22 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021.
- ^ "See and do". Science Museum. 2 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Her Majesty The Queen sends her first tweet to unveil the Information Age". Blog.sciencemuseum.org.uk. 24 Ekim 2014. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015.
- ^ "How did we get the planes in?". Science Museum. Science Museum. 12 Ağustos 2010. 7 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020.
- ^ "Our Future Planet". Science Museum. 10 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.
- ^ "Mission to Mercury : Bepi Columbo". Science Museum. 2 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.
- ^ "Driverless : Who's in control?". Science Museum. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.
- ^ "IMAX: The Ronson Theatre | Science Museum". www.sciencemuseum.org.uk (İngilizce). 21 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2023.
- ^ "Behind The Curtain At The London Science Museum IMAX". Forbes (İngilizce). 28 Aralık 2020. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2023. Yazar
|ad1=
eksik|soyadı1=
(yardım) - ^ "Atmosphere". Science Museum. 3 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021.
- ^ "Cosmonauts: Birth of the Space Age". Science Museum. 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.
- ^ "Wounded: Conflict, Casualties and Care". Science Museum. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.
- ^ "Robots". Science Museum. 30 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2023.
- ^ "The Sun: Living with our star". Science Museum. 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.
- ^ "The Last Tsar: Blood and Revolution". Science Museum. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.
- ^ "Top Secret : From Cyphers to Cyber Security". Science Museum. 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.
- ^ "The Art of Innovation: From Enlightenment to Dark Matter". Science Museum. 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.
- ^ "Science Fiction". Science Museum. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2023.
- ^ "Codebreaker wins Great Exhibition award | Inside the Science Museum". Blog.sciencemuseum.org.uk. 17 Aralık 2012. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015.
- ^ "Unlocking Lovelock: Scientist, Inventor, Maverick". Sciencemuseum.org.uk. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015.
- ^ "They're aliens ... but not as we know them". The Guardian. 27 Ağustos 2005. 19 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Yazar
|ad1=
eksik|soyadı1=
(yardım) - ^ "Unlock the secrets of the spying game". Times Online. 3 Şubat 2007. 9 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Preparing for the future". This is London. 4 Nisan 2008. 30 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Yazar
|ad1=
eksik|soyadı1=
(yardım) - ^ "Science Museum Live: The Energy Show". Sciencemuseum.org.uk. 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015.
- ^ "Astronights". www.sciencemuseum.org.uk. 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Impossible trees grow in the Science Museums". 26 Ekim 2013. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015.
- ^ "Record-breaking attendance at Crick event | The Francis Crick Institute". Crick.ac.uk. 27 Şubat 2014. 20 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015.
- ^ McKie (21 Ekim 2007). "Disgrace: How a giant of science was brought low". The Guardian. Londra. 1 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2010.
- ^ "Watson's bad science". The Guardian. Londra. 21 Ekim 2007. 12 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2010. Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar
|ad1=
eksik|soyadı1=
(yardım) - ^ a b Science for the nation perspectives on the history of the Science Museum. Londra: Palgrave Macmillan. 2010. s. 194. ISBN 978-1-349-31119-4.
- ^ "Agriculture". Science Museum. 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Shipping". Science Museum. 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Terrace Cuneo, National Railway Museum, York". York Press. 19 Ekim 2007. 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ a b "A journey through medicine: the new galleries at the Science Museum". The Guardian. 25 Ekim 2019. 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020.
- ^ "Launch Pad" (PDF). Science Projects. 16 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020.
- ^ "Launchpad through the ages". Science Museum. Science Museum, London. 26 Ekim 2015. 18 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020.
- ^ "Challenge of Materials Gallery". 18 Ağustos 2021. 16 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Materials House | Science Museum Group Collection". 3 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Cosmos and Culture opens astronomical show at Science Museum | Culture24". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Cosmos and Culture". Science Museum. 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Blythe House – About us – Science Museum London". 6 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2011.
- ^ "Our collection". Science Museum Group. Science Museum Group. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021.
- ^ The Rise of the Science Museum Under Henry Lyons. Science Museum. 1978. ISBN 9780901805195. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023.
- ^ "Image of jon tucker, head of science museum, 2002. by Science & Society Picture Library". Scienceandsociety.co.uk. 23 Nisan 2008. 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Resmî site
- Albertopolis: Science Museum 3 Ocak 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – architecture and history of the Science Museum
- sciencemuseumgroup.org.uk 1 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (SMG) – a group of British museums that includes the Science Museum
- Mapping the World's Science Museums from Nature Publishing Group's team blog 2 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.