Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Luger P08

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Luger

Parabellum-Pistole, Pistol Parabellum, Luger P08 ya da popüler adıyla Luger; 1898 yılında Georg Luger tarafından patenti alınmış, Alman silah üreticisi Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM) tarafından 1900 yılından itibaren üretilmiş; yarı otomatik, kendini dolduran tabanca. 20. yüzyılın ilk yarısında siviller ve ordu mensupları için popüler bir silah olmuştur.

Luger, Alman ordusunun tabanca ihtiyacını karşılamak için üretilmiştir. Farklı tasarımı, dayanıklılığı, menzili ve daha güçlü olmasıyla birlikte Colt M1911'ten çok üstün bir tabancadır. Yalnızca Alman subayları tarafından değil Sovyet subayları, İngiliz, Amerikan, Türk ve Fransız subaylarınca da kullanılmıştır. Şarjörüne 8 mermi alır. 9x19mm Parabellum kullananının etkili menzili 50 m, 7.65x21mm Parabellum kullananının etkili menzili 40 metredir.

Silahın en can alıcı özelliği şarjörü ve namlusu değiştirilmek kaydı ile aynı mekanizmanın hem 7.65 mm hem 9 mm fişek atabilmesidir. Bu özelliğinin sebebi alman ordusunun imza koyduğu anlaşma gereği 7.65 mm çapında tabanca taşımak zorunda olması ve çapı daha büyük (dolayısıyla daha kuvvetli yani daha yıkıcı) silah taşıyamamasıdır. Bu şekilde imal edilerek görünüşte 7.65 mm silah kullanılmış olmuştur. Ayrıca bu silah için tasarlanarak üretilmiş 9 mm fişek kinetik enerji verimliliği açısından grubunda çok başarılı olmuştur. Bu başarıdan dolayı bu silahtan sonra üretilen tabancalar bu silahın mermisi olan 9mm HP (high power) fişeğini kullanmışlardır. Bu mermiye bu yüzden "9mm Parabellum" da denir. Tabanca 40 cm lik namlu kullanabilir. Bu namluya sahip tabancanın kılıfı tahtadan imal edilmiştir. Bu tahta kılıf dipçik olarak da kullanılmaktadır. Kabzayı tutan vida dışında vidası yoktur. Tüm parçalar birbirlerine geçme şekilde tasarlanmıştır. Tüm bu parçalar (silaha aşina biri tarafından) elle ve bir pim vasıtası ile sökülüp takılabilir.

Kullanıldığı savaşlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihi sıraya göre:

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]