Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Messina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Messana sayfasından yönlendirildi)
Messina
Comune di Messina
Messina'den görüntüler
Messina bayrağı
Bayrak
İtalya üzerinde Messina
Messina
Messina
Ülkeİtalya İtalya
BölgeSicilya
Metropoliten şehirMessina
İdare
 • Belediye BaşkanıFederico Basile
Yüzölçümü
 • Toplam213,23 km²
Rakım3 m
Nüfus
 (31 Mart 2018)
 • Toplam219.948
 • Yoğunluk1,000/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
98100
Alan kodu090

Messina (İtalyanca: Messina; Sicilyaca: Missina), İtalya'da Sicilya Adası özerk bölgesinin en büyük üçüncü şehri olup, Messina ilinin başşehridir.

Coğrafi konumu

[değiştir | kaynağı değiştir]
Messina Boğazı'nın manzarası.

Messina Boğazı'nda Sicilya'nın kuzeydoğu kenarında; İtalyan anakarasını Sicilya'dan ayıran Messina Boğazı'nın batısında konumlanır. Reggio Calabria'nın kuzeyinde konumlanan Villa San Giovanni'nin karşısında yer alır. Günümüzde bu iki taraf arasında ulaşım deniz yolu ve feribotlara dayanmakta ise de iki tarafı uzun bir köprü ile birleştirme planları ileri safhalardadır.

Messina şehri İyon Denizi ve "Peloritani" tepeleri arasında kurulmuştur. Etrafındaki tepeler Sicilya adasının içinden uzandığı için Messina şehrinin gelişimi dar olan deniz sahillerinde olmuştur. Bu nedenle Messina şehri dünyanın "en uzun şehri" lakabına hak kazanmıştır.

Nüfus gelişmesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Messina komününün belediye sınırları içinde nüfusunun 19. ve 20. yüzyıllarda gelişmesi resmî nüfus sayımı sonuçlarına göre şu gösterimde özetlenmiştir:

Kişi

Şehrin ana ekonomik kaynağı Messina limanıdır. Messina limanı İtalya'nın askeri merkezi ve İtalyan donanmasının en önemli bir üssüdür. Ayrıca şehir limanı ve sahillerinde çok önemli sivil gemi yapım ve bakım tersaneleri bulunmaktadır. Messina limanı ile İtalyan anakarası üzerinde Calabria'da (Calamba ve Villa San Giovanni) limanlara karayolları vasıtaları taşıyan ve ayrıca demiryolu vagonları ve yolcuları taşıyan düzgün feribot seferlerine merkezdir.

Messina ve etrafındaki bölge İtalya'nın çok önemli tarım üretim merkezidir. Narenciye (limon, portakal, mandalina vb.), diğer meyveler, sebzeler iklim şartları uygun olduğu için yetiştirilmekte ve sadece İtalya'ya değil tüm Avrupa'ya ihraç edilmektedir. Bağcılık ve şarapçılık, özellikle kaliteli şarap üretimi (örneğin Faro ve Mamertino adlı ünlü şaraplar) gelişmiştir.

Messina şehri ayrıca özellikle İtalya'dan önemli sayıda turist çekmektedir.

Görülecek yerler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Komşu komünler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Messina komününün şu komünlerle sınırları bulunmaktadır: Fiumedinişi, İtala, Monforte San Giorgio, Rometta, Saponara, Scaletta Zanclea, Villafranca Tirrena

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]