Neuralink
Tip | Özel şirket |
---|---|
Kuruluş | Temmuz 2016[1] | )
Kurucu | Elon Musk[2][3] |
Genel merkezi | San Francisco, Kaliforniya, Birleşik Devletler |
Önemli kişiler | Jared Birchall (CEO)[4] |
Sahibi | Elon Musk |
Web sitesi | neuralink.com |
Neuralink Corporation, Elon Musk ve sekiz nörolog[a] tarafından, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla 2016'da San Francisco'da kurulmuş Amerikan nöroteknoloji şirketi.[1][5][6]
Ticari marka "Neuralink", Ocak 2017'de önceki sahiplerinden satın alındı.[7] Şirket kurulduğundan bu yana, çeşitli üniversitelerden birçok ünlü nörobilimci işe alındı.[8]
Genel bakış
[değiştir | kaynağı değiştir]Nisan 2017'de, Wait But Why adlı bir blog, şirketin kısa sürede ciddi beyin hastalıklarını tedavi etmek için cihaz geliştirmeyi hedeflediğini ve nihayetinde yaşanan insani gelişmenin, bazen transhümanizm olarak adlandırıldığını bildirdi.[2][5][9] Musk, bu fikirle kısmen, Iain M. Banks'ın 13 romanından oluşan The Culture'ın kurgusal evreninin bir parçası olan "sinirsel bağcık" adlı bir bilimkurgu konseptiyle ilgilendiğini söyledi.[9][10]
Musk, nöral bağı, zorunlu olarak geniş cerrahi yerleştirme anlamına gelmeyecek, ancak ideal olarak bir damar veya arter yoluyla bir implant yerleştirecek olan "korteksin üstündeki dijital katman" olarak tanımladı.[11] Musk, uzun vadeli hedefin,,[12] Musk'un kontrol edilmezse insanlık için varoluşsal bir tehdit olarak algıladığı "yapay zeka ile simbiyoz" a ulaşmak olduğunu açıkladı.[12][13] Günümüzde bazı nöroprostetikler beyin sinyallerini yorumlayabilir ve engelli kişilerin protez kollarını ve bacaklarını kontrol etmelerine izin verebilir. Musk, bu teknolojiyi, harekete geçirmek yerine, geniş bant hızında diğer harici yazılım ve aygıt türleriyle etkileşime girebilen implantlarla ilişkilendirmeyi amaçlamaktadır.[13]
2018 itibarıyla, şirket "kamuya açık olduğundan beri çalışmaları hakkında oldukça gizli kalmasına" rağmen, kamuoyu kayıtları San Francisco'da bir hayvan test tesisi kurmaya çalıştığını gösterdi (ancak görünüşe göre bir tane açmamış), daha sonra Kaliforniya, Davis Üniversitesi'nde araştırma yapmaya başladı.[14]
2018 itibarıyla, Neuralink, San Francisco'nun Mission Bölgesi'nde, Musk'un ortak bir şirketi olan OpenAI ile bir ofis binası paylaşıyor.[14] Musk'ın yaptığı açıklamaya göre şirket; 2020 yılı içerisinde gerçek insan beyni üzerinde çalışmalara da başlayacaktır.[15]
Teknolojisi
[değiştir | kaynağı değiştir]Musk, nöral danteli "korteksin üzerindeki dijital bir tabaka" olarak tanımladı; bu, mutlaka kapsamlı cerrahi yerleştirme anlamına gelmez, ancak ideal olarak bir damar veya arter yoluyla bir implant anlamına gelir. Uzun vadeli hedefin, kontrol edilmediği takdirde insanlık için varoluşsal bir tehdit olarak algıladığı "yapay zeka ile simbiyoz" elde etmek olduğunu söyledi. Cihazın "kayıtlı bir oyun durumu gibi, son durumunuzu devam ettirip yükleyebileceğiniz bir video oyununa benzer bir şey" olacağına ve "beyin yaralanmalarına veya omurilik yaralanmalarına değineceğine ve birinin sahip olduğu kayıp kapasiteyi telafi edeceğine" inanıyor. Çip."
2020 itibarıyla, Neuralink'in merkezi San Francisco'nun Mission Bölgesi'ndedir ve Pioneer binasını Musk tarafından ortaklaşa kurulan bir başka şirket olan OpenAI ile paylaşmaktadır. Musk'ın aile ofisi başkanı Jared Birchall, 2018'de Neuralink'in CEO, CFO ve başkanı olarak listelenmiştir. .Eylül 2018 itibarıyla Musk, Neuralink'in çoğunluk sahibiydi ancak yönetici pozisyonunda değildi.
Stat News tarafından yayınlanan ve Neuralink'in "yıllarca süren ve aceleye getirilmiş zaman çizelgelerinin bilimin yavaş ve artan hızıyla çatıştığı iç çatışmalar" gördüğünü bildiren bir makaleye göre, Ağustos 2020'ye kadar, sekiz kurucu bilim insanından yalnızca üçü şirkette kaldı.
Nisan 2021'de Neuralink, Neuralink implantını kullanarak "Pong" oyununu oynayan bir maymunu gösterdi. Benzer bir teknoloji 2002'den beri var olsa da, bir araştırma grubu bir maymunun bir bilgisayar imlecini sinir sinyalleriyle hareket ettirdiğini ilk kez gösterdiğinde, bilim adamları mühendislik ilerlemesini kabul ettiler. implant kablosuz ve implante elektrotların sayısını artırma.
Mayıs 2021'de kurucu ortak ve başkan Max Hodak artık şirketle çalışmadığını açıkladı. Ocak 2022 itibarıyla, sekiz kurucudan sadece ikisi şirkette kaldı.
Robot
[değiştir | kaynağı değiştir]Neuralink, daha büyük ve daha sert problarla ilişkili doku hasarı ve uzun ömür problemlerini önleyebilecek birçok esnek probu beyne hızla yerleştirebilen bir robot geliştirdiklerini söylüyor. Bu robot, yerleştirme halkalarına tutturmak için tasarlanmış, tek tek probları taşımak ve yerleştirmek ve meninkslere ve beyin dokusuna nüfuz etmek için tasarlanmış, tungsten-renyumdan yapılmış 40 μm çapında bir iğneye sahip bir yerleştirme kafasına sahiptir. Robot, dakikada altı kabloya kadar (192 elektrot) yerleştirebilir.
Elektronik
[değiştir | kaynağı değiştir]Neuralink, 1.536 kanallı bir kayıt sistemi oluşturmak için Uygulamaya Özel Entegre Devre (ASIC) geliştirdi. Bu sistem, bireysel olarak programlanabilen ("analog pikseller") 256 amplifikatörden, çip içindeki analogdan dijitale dönüştürücülerden ("ADC'ler") ve elde edilen sayısallaştırılmış bilgiyi seri hale getirmek için bir çevresel devre kontrolünden oluşur. Beyin fonksiyonunun daha iyi anlaşılması ve bu nöronları geri uyarma yeteneğinin elde edilmesi için nöronlardan elde edilen bilgileri anlaşılabilir bir ikili koda dönüştürmeyi amaçlar. Mevcut teknolojiyle, elektrotlar hala tek tek nöronların ateşlenmesini kaydetmek için çok büyüktür, bu yüzden sadece bir grup nöronun ateşlenmesini kaydedebilirler; Neuralink temsilcileri, bu sorunun algoritmik olarak azaltılabileceğine inanıyor, ancak hesaplama açısından pahalı ve kesin sonuçlar vermiyor.
Notlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Sekiz nörolog ise Ben Rapoport, Dongjin Seo, Max Hodak, Paul Merolla, Philip Sabes, Tim Gardner, Tim Hanson ve Vanessa Tolosa'dır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b Winkler, Rolfe (March 27, 2017). "Elon Musk Launches Neuralink to Connect Brains With Computers". Wall Street Journal. 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2017.
- ^ a b Urban, Tim (20 Nisan 2017). "Neuralink and the Brain's Magical Future". Wait But Why. 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2019.
- ^ 5 Neuroscience Experts Weigh in on Elon Musk's Mysterious "Neural Lace" Company 13 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. (PDF) Eliza Strickland. Harvard University. 12 April 2017.
- ^ Elon Musk Breaks Twitter Silence on Secretive A.I.-Brain Firm Neuralink 6 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Mike Brown, Inverse. 27 November 2018.
- ^ a b Masunaga, Samantha (21 Nisan 2017). "A quick guide to Elon Musk's new brain-implant company, Neuralink". Los Angeles Times. 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2017.
- ^ Statt, Nick (March 27, 2017). "Elon Musk launches Neuralink, a venture to merge the human brain with AI". The Verge. 6 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2017.
- ^ Meet the Guys Who Sold "Neuralink" to Elon Musk without Even Realizing It 8 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., April 4, 2017, MIT Technology Review
- ^ "Elon Musk's Brain Tech Startup Is Raising More Cash" (İngilizce). 11 Mayıs 2019. 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2019.
- ^ a b Newitz, Annalee (27 Mart 2017). "Elon Musk is setting up a company that will link brains and computers". Ars Technica (İngilizce). 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2019.
- ^ Cross, Tim (31 Mart 2017). "The novelist who inspired Elon Musk". 1843 Magazine. 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2019.
- ^ Elon Musk thinks we will have to use AI this way to avoid a catastrophic future 13 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Robert Ferris, CNBC News. 31 January 2017.
- ^ a b Elon Musk believes AI could turn humans into an endangered species like the mountain gorilla 4 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Isobel Asher Hamilton, Business Insider. 26 November 2018.
- ^ a b Everything you need to know about Neuralink: Elon Musk’s brainy new venture 6 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Tyler Lacoma, Digital Trends. 7 November 2017.
- ^ a b Conger, Kate. "Elon Musk's Neuralink Sought to Open an Animal Testing Facility in San Francisco". Gizmodo (İngilizce). 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2018.
- ^ "Neuralink Could Begin Testing Human Brain Implants This Year, Says Elon Musk" (İngilizce). Entrepreneur. 4 Şubat 2021. 4 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021.
Şirket ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |