Pateh
Pateh, bir tür geleneksel İran nakış sanatıdır. Kökeni Kirman Eyaleti'ne dayanır ve kadınlar tarafından imal edilir. Yün, kumaş ve çeşitli ipliklerle dikilerek yapılır. pateh dikişi, ipek ile yapılır ve en yaygın tasarımları; selvi ağacı, güneş ve bazı İslam öncesi sembollerdir.[1]
Tarihi
[değiştir | kaynağı değiştir]Pateh dikişi Kirman'da gelişmiştir. Kökeni tam olarak bilinmese de Kirman'ın bu sanatı bir yerden etkilenerek tanıdığı düşünülmektedir. Bilinen en eski pateh 18. yüzyıldan kalmadır.
Biçimi
[değiştir | kaynağı değiştir]Pateh başlıca iki parçadan oluşur:
*'Şal deseni'
*'İplik'
Şal deseni: Kalın kumaş, yün ve de tahta üzerine çalışılan renkli ipliklerden yapılır. İplikler; kına, nar, kök boyası veya yeşil ceviz kabuğu ile doğal olarak boyanır.
Pateh kullanılan modeller iki gruba ayrılır: Şal deseni ve ağaç deseni.
En popüler desen dört köşede şal deseni ve merkezde toranj kullanılşmış desenlerdir. Bazen çiçek buketleri yerine şal deseni kullanılır. Bir başka sık görülen desen de pateh üzerine kemerdir. Bu türe mihrap denir. Fakat en önemli ve ana desen sıklıkla çiçek veya farklı türde şal deseni ile doldurulmuş olan eşarptır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Pateh". Visit Kerman (İngilizce). 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021.