Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Pliska

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İlk Bulgar Krallığı sırasında Bulgar kültür ve yazı merkezi olan orta çağ bazilikası

Pliska (Türkçe'de Ağababa veya Ağa Baba), Kuzey Bulgaristan'ın Şumnu Bölgesi, Kaspiçan belediyesinde bir Bulgar şehridir . Novi Pazar ilçesinin 6.2 km kuzeybatısında ve Kaspichan ilçesinin 7.2 km kuzeyinde, Pliska şehri 681 yılından 893 yılına kadar Tuna Bulgar Devleti'nin ilk başkentiydi.

Birinci Bulgar devleti

[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir,Slav adının Pliska olduğu daha eski bir Slav köyünün alanında büyüdü.Kompleksin eski adı Aboba'dır (Ağa Baba). Orta Çağ kenti Pliska veya Plaskov (Eski Bulgarca Plskov), başkent Preslav'a taşındığında 7. yüzyılın sonundan yaklaşık 893 yılına kadar Bulgaristan'ın (İlk Bulgar Krallığı ) başkentiydi. Pliskov-Preslav kültürünün en önemli anıtlarından bazıları korunmuştur.

Khan Asparuh (681 - 701) yönetiminde başkent olan şehir hakkında bir yazıtta O ( İspor kralı) Plyuska'da bir kasaba yarattı. . . “. diye geçmektedir.Bununla birlikte Başkent hakkındaki en eski belge, 1905'te bugünkü Khan Krum köyünün (Tur. Chatalar) kuzeybatısındaki orta çağ kavşağında bulunan ünlü Chatalar sütununa oyulmuş Yunan yazıttır (821 -822). Metninde buna Plskas ton kanpon denir, yani. "Pliska'nın kampı" ve açıkça Khan Omurtag'ın (814 - 830) daimi ikametgâhı olarak bahsedilmektedir. İsim, XI-XI yüzyıldan Bizans eserlerinde kaydedilen VIII-IX yüzyıldan kalma otantik proto-Bulgar isminin Yunanca bir çevirisidir. Pliskouba ve Pliskoba gibi. Ouba son eki, oba kelime anlamı olarak "büyük bir derece yerleşimi, kamp tipi" olarak çevrilir. Bu nedenle, adı bozkır şehirleri, Orta ve Orta Asya'daki göçebe halkların başkentleri, Kafkaslar ve Doğu Avrupa bozkırları ile ilgilidir ve "güneşli şehir" veya "parlak, beyaz şehir" olarak benzer şekilde tercüme edilebilir.[1],[2],,[3][4]

Pliska - Büyük Bazilika
Khan Asparuh Anıtı

Pliska'da erken Slav ve Eski Bulgar kültürünün çok sayıda kalıntısı bulunmuştur.[5][6]

Pliska Ortodoks Kilisesi
  1. ^ Шуменска област, Енциклопедия – издателство „Захарий Стоянов“, София, 2011 г.
  2. ^ Иван Танев Иванов – ПО ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОНИМ, ВЪЗМОЖНА СЕМАНТИКА НА ИМЕТО ПЛИСКА 20 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Община Каспичан 2 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Общински портал на България.
  4. ^ Георги Сотиров – Езикът на Константин Велики (1/4) 3 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., От Сътрудници, 16.08.2005 г.
  5. ^ Боев, З. 1995. Птици от средновековни селища в България. – Historia naturalis bulgarica, 5: 61 – 67.
  6. ^ Boev, Z. 2016. New animal remains from Pliska, the medieval capital (10 c. AD) of Bulgaria, (Shumen Region, NE Bulgaria). – ZooNotes, 87: 1 – 3 (2016) www.zoonotes.bio.uni-plovdiv.bg ISSN 1313 – 9916.