Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Priscilla Katakombu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Belki de dünyadaki en eski Meryem resmi, Bebek İsa'yı emzirirken tasvir edilmektedir. 3. yüzyıl, Priscilla Katakombu, Roma.

Roma, İtalya'daki Via Salaria'daki Priscilla Katakombu, Roma döneminde taş ocağıydı. Bu taş ocağı, 2. yüzyılın sonlarından 4. yüzyıla kadar Hristiyan mezarları için kullanılmıştır. Halk arasında inanılana göre, Konsül Manius Acilius Glabrio'nun bir Hristiyan olduğu ve Domitian'ın emirleriyle öldürüldüğü söyleniyor ve katakombun adı eşi Priscilla ile anılıyor.Tavan ve Duvarlarının bazıları güzel İncil sahneleriyle süslenmiştir.

Katakomblar Antik Roma yolu olan Via Salaria yolunda bulunan Priscilla Benedikt manastırının içinden bir girişe sahiptir. Priscilla Katakombları temelde 3 ana bölüme ayrılabilir: arenarium, büyük bir Roma villasının kriptoportiki (Latince crypta ve porticus) ve antik bir Roma ailesinin yeraltı mezarı, Acilius Glabrio.

Katakombdaki sanat eserleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle önemli olan "Yunan Şapeli" (Capella Greca), Eski ve Yeni Ahit sahneleri olarak yorumlanan 3. yüzyıl fresklerini içeren kemerli kare bir oda şeklinde bulunuyor. Apsisin üstünde Son Yargı sahnesi var. Yeni ve biraz tartışmalı araştırmada geleneksel Susanna (Daniel 13) apokrif öyküsü olarak yorumlanmış sahneler aslında MS 2. yüzyılın bir Hristiyan kadının hayatından sahneler olabileceğini düşündürmektedir. Yakınında, 3. yüzyılın başlarından kalma Meryem ve Çocuk İsa ve Peygamber Yeşaya'nın sahneleri de var.

Priscilla Katakombu, üçüncü yüzyılın başlarından itibaren bilinen en eski Meryem tasvirlerini içerir. Meryem, kucağında İsa ile birlikte gösterilir. Katakomb ayrıca Meryem'e Müjde tasvirine de sahiptir.[1]

Papa mezarları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezarlıkta yedi erken dönem papanın ve birçok şehidin gömüldüğü gerçeğinden dolayı, antik çağda "Katakombların Kraliçesi" olarak biliniyordu. Priscilla Katakombuna iki Papa gömüldü: Papa Marcellinus (296-304) ve Papa I. Marcellus (308-309).[2]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Vladimir Lossky, 1982 The Meaning of Icons ISBN 978-0-913836-99-6 page 173
  2. ^ Reardon, 2004, p. 32.
  • Reardon, Wendy J. 2004. The Deaths of the Popes. Macfarland & Company, Inc. ISBN 0-7864-1527-4