Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Protesto

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2004'te İstanbul'da gerçekleştirilen NATO zirvesine karşı yapılan protesto

Protesto, göreceli olarak bir olaya ve duruma karşı aksi yönde tepki göstermektir. Genellikle bu tepki gösterme biçimi, muhalif görüşü sözle ifade etme yanında o görüşü toplumsallaştırma ve bir grupla birlikte ifade etme karakteri de taşıyabilir.[1][2] Bundaki amaç kamuoyu nezdinde sesini daha çok duyurabilmek ve yönetime karşı daha etkili bir duruş sergileyebilmektir. Bu, doğrudan ifade ve etkilemenin ve aktivizmin bir yoludur.

Bu kendini ifade etme metodu, teoride, uygulamada ve görünürde, yönetsel politikalar, ekonomik koşullar, dinsel tutumlar, sosyal yapı veya medya monopolü tarafından sınırlandırılabilir. Böyle bir sınırlama meydana geldiğinde karşıtlık, kültüre, caddelere ve göç olgusuna yansıyabilir.

Gandhi, İngiliz Tuz Yasaları'nı kaldırmak için ünlü Tuz Yürüyüşü'nde takipçilerine liderlik ediyor
Manama şehir merkezinde yolun ortasındaki protestocular, Bahreyn (2011)

Küçük bir olayla başlayan protestolar kısa sürede büyüyebilir ve sivil direnişe, muhalif eylemlere, aktivizme, isyanlara, başkaldırılara, ayaklanmalara ve siyasi veya sosyal devrim hareketlerine dönüşebilir. Protestolardan bazı örnekler:

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Definition of PROTEST". www.merriam-webster.com (İngilizce). 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020. 
  2. ^ "PROTEST (noun) definition and synonyms | Macmillan Dictionary". www.macmillandictionary.com (İngilizce). 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020. 
  3. ^ "6ตุลา". 6 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2023.