Rocky V
Rocky V | |
Yönetmen | John G. Avildsen |
---|---|
Yapımcı | Robert Chartoff Irwin Winkler |
Senarist | Sylvester Stallone |
Oyuncular | Sylvester Stallone Talia Shire Burt Young Sage Stallone Burgess Meredith Tommy Morrison Tony Burton |
Müzik | Bill Conti |
Görüntü yönetmeni | Steven B. Poster |
Kurgu | John G. Avildsen Robert A. Ferretti Michael N. Knue |
Dağıtıcı | United Artists United International Pictures |
Türü | Aksiyon, Dram |
Yapım yılı | 1990, ABD |
Süre | 104 dakika |
Dil | İngilizce |
Bütçe | 42 milyon $ |
Hasılat | 119.9 milyon $ |
Önceki film | Rocky IV |
Devam filmi | Rocky Balboa |
Rocky V yönetmenliğini John G. Avildsen’in yaptığı 1990 Amerikan spor drama filmidir. Rocky serisinin beşinci filmidir. Sylvester Stallone filmin senaryosunu yazdı ve başrolde oynadı.[1] Stallone'un gerçek hayattaki oğlu Sage Stallone ile gerçek hayattaki boksör Tommy Morrison, yetenekli ama ham bir boksör olan Tommy Gunn rolündedir.[2]
Film, serinin önceki filmlerinden farklı olmakla birlikte, bildiğimiz hırs küpü, ring adamı Rocky’den farklı bir adam portresi sunuyor.
Filmin algısı genellikle olumsuzdu ve serinin son filmi olduğu varsayıldığında (o zamanlar) hayal kırıklığı yaratan bir sonuç olarak kabul edildi. Stallone, o zamandan beri filmin çıkışından dolayı hayal kırıklığına uğradığını kabul etti. Gişe hasılatı, Rocky IV'ün elde ettiği 180 milyon dolar altındaydı. Rocky V, Rocky serisinde Talia Shire ve Burgess Meredith'in son halini göstermiştir. Düşük gişe sonucu nedeniyle Rocky V, United Artists'in dahil olduğu son Rocky filmiydi. Bunun serinin sonu olduğu varsayılsa da, altıncı filmi Rocky Balboa 2006'da gösterime girdi ve çok daha olumlu eleştiriler aldı. Stallone ayrıca Rocky Balboa karakterini Creed ve Creed II yan filmleri ile geri getirmiştir.
Konusu
[değiştir | kaynağı değiştir]Rocky Balboa'nın Moskova'daki Ivan Drago'ya karşı kazandığı zaferden bir hafta sonra, eşi Adrian, kayınbiraderi Paulie ve antrenörü Tony "Duke" Evers, ABD'ye dönerek başta Rocky'nin oğlu Robert, çoşkulu halk ve yetkililer tarafından karşılanırlar. Bir basın toplantısında, boks organizatörü George Washington Duke, şimdi en yüksek puanı alan rakip boksör Union Cane ile dövüşmek için Rocky'yi kışkırtmaya çalışır. Rocky teklifi reddeder ama Duke başka bir yol bulmaya karar verir. Maçtan beyninde aldığı ağır darbeler sonucu ağır bir hasarla çıkmıştır ve karısı Adrian'ın isteği ile de ringlere dönme konusunda isteksizdir.
Eve döndükten sonra, kayınbiraderi Paule'nin yaptığı bir hata sonucu farkında olmadan Rocky'nin muhasebecisine bir “vekaletname” imzalattığı, tüm parasını ekşime uğramış gayrimenkul anlaşmaları üzerine boğduğu; buna ek olarak, muhasebecisinin önceki altı yıl içinde Rocky'nin vergilerini ödememiş olması yüzünden yaşadıkları konağı 400.000 dolar'a ipotek ettirilmiştir. Avukatı bunu doğrular, ancak Rocky'ye birkaç dövüş maçı ile mali durumunu düzeltilebilir olduğunu söyler. Rocky bu yüzden Cane ile dövüşü kabul etmeyi düşünür, ancak Drago maçından sonra Rusya'da maruz kaldığı beyin komplikasyonları yaşar. Adrian onu bir doktora görünmeye ikna eder ve kendisine septum pellucidum teşhisi konur. İsteksizce, Rocky bokstan çekilir.
Kısa bir süre sonra, Rocky'nin evi ve eşyaları borcunu ödemek için satılır ve Balboa ailesi Philadelphia'daki eski işçi sınıfı mahallelerine geri döner. Rocky, terkedilmiş olan Mighty Mick's Gym'i (ölümünden sonra eski eğitmeni Mickey Goldmill'in spor salonu) ziyaret eder. Kendisini ve Mickey'yi geçmiş yıllardan anıları canlanan Rocky, antrenör olmak için ilham alır ve spor salonunu yeniden açar. Rocky, amatör boksörleri çalıştırmaya başlayarak antrenör olur. Kısa süre sonra Rocky ve Paulie, Oklahoma'dan gelen, kendisine hayran olan başka bir amatör boksör Tommy Gunn adlı genç bir boksör ile tanışırlar. Tommy çok hırslıdır ve Rocky'den kendisini çalıştırmasını ister. Gunn, Rocky ve Paulie'yi yaptığı bir müsabaka maçında etkiler, ancak sonuçta çok agresif olduğunu görürler. Gunn daha sonra Rocky'nin kendisinin menajeri olmasını önerir. Rocky ilk başta reddeder, ama sonunda genç adamı kanatlarının altına almayı kabul eder. Onu eğitmek Rocky'ye bir amaç duygusu vermiştir ve Gunn en iyi dövüşçü haline gelir. Rocky, Gunn'un eğitimiyle o kadar meşgul olur ki, okulda zorbalık yapan oğlu Robert'ı ihmal eder, ailesini bile ikinci plana atar, tüm gayretiyle Tommy'nin başarısı için çalışır. Robert ise kendini savunmayı öğrendikten sonra yanlış kişilerin arasına düşer ve ailesinden uzaklaşır. Bu arada Union Cane dünya ağır sıklet unvanını kazanır.
Noel arifesinde Washington, Gunn'la birlikte Balboa'nın evini ziyaret ederek, hepsine maddi fayda sağlayacak yeni bir senaryo açıklar. Ancak, Rocky Washington ile uğraşmanın kötü sona ereceği konusunda ısrar eder ve bunun kirli bir iş olduğunu belirtir. Bu düşüncesini beğenmeyen Gunn, öfkeyle evden çıkar gider. Rocky karısını kucaklar ve parçaları toplamaya başlar. Robert'ın sigara içerken bir sokak köşesinde takıldığını gördükten sonra, Rocky oğlundan özür diler ve kırık ilişkilerini onarırlar.
Gunn, Rocky'nin televizyonda izlediği maçta Cane ile dövüşür ve daha ilk round'da rakibini nakavt ederek ağır sıklet unvanını kazanır ancak Rocky'den ayrıldığı için seyirciler tarafından yuhalanır ve dövüşten sonra muhabirler tarafından da başarısı desteklenmez. Çünkü Tommy kazandığı birçok maçdan sonra antrenörü Rocky'yi yok sayıp büyük bir nankörlük yapmıştır. Cane'in bir "kağıt şampiyonundan" başka bir şey olmadığı konusunda ısrar edilir çünkü Cane, Balboa'dan şampiyonluğu kazanmamıştır. Rocky de Tommy'ye verdiği emeklerin Tommy'nin burnunu havaya kaldırmaktan başka bir işe yaramadığını görmüştür. Muhabirler, Cane'nin "kağıt üzerinde şampiyondan" başka bir şey olmadığı konusunda ısrar ederler, çünkü Cane Balboa'dan şampiyonluğu kazanmamıştır. Rocky gibi değerli bir rakiple dövüşmedikçe asla gerçek şampiyon olamayacağını iddia ederler; Gunn, basının tepkisi altında kaldığında Washington onun gerçek şampiyon olmadığı fikrini çürütmek için Rocky ile bir dövüş yapması gerektiğine ikna eder. Washington ve Gunn canlı yayın yapan bir televizyon ekibi ile Rocky'yi şampiyonluk mücadelesini kabul ettirmek için onun bulunduğu bir bara giderler. Rocky dövüşmeyi reddeder ve onunla mantık yürütmeye çalışır, ancak Gunn onu azarlar ve zayıf olduğunu söyler ve üstüne üstlük Gunn, Paulie'ye yumruk atar. Bunun üzerinde çok sinirlenen Rocky, Tommy Gunn'a bir sokak kavgasına meydan okuyarak ona "Benim ringim dışarıda" der.
Washington'un dövüşü ringde yapması gerektiği hakkında uyarılarına rağmen, Gunn sokak kavgası teklifini kabul eder. Rocky, hızlı bir yumrukla onu yere indirir, ancak Tommy ayağa kalkar ve Rocky'yi arkadan gelerek yumruk atar. Rocky yere yığılır. Mickey'nin kendisini ayağa kalkıp dövüşe devam etmeye, sadece "bir round daha" dediğini duyar gibi olur ve ayağa kalkar ve Robert, Paulie ve mahalle kalabalığı ona tezahürat ederek Tommy Gunn'ı yener. Gunn polis tarafından götürülürken, Washington ona dokunursa Rocky'yi dava etmekle tehdit eder. Kısa bir tereddütten sonra, Rocky ona kuvvetli bir yumruk atarak bir arabanın kaputuna çarpar ve "Beni ne için dava edeceksin?" der.
Ertesi sabah Rocky ve Robert, Philadelphia Sanat Müzesi'ne gider ve Rocky, oğlu Rocky Marciano'nun yıllar önce kendisine Mickey'den bir hediye olarak verilen kol düğmesini verir. Film, Philadelphia silüetine bakan Rocky heykelinin bir resmiyle biter.
Oyuncular
[değiştir | kaynağı değiştir]- Sylvester Stallone (Rocky Balboa)
- Talia Shire (Adrian)
- Burt Young (Paulie)
- Sage Stallone (Rocky Balboa Jr.)
- Burgess Meredith (Mickey Goldmill)
- Tommy Morrison (Tommy "Machine" Gunn)
- Richard Gant (George Washington Duke)
- Tony Burton (Duke)
- James Gambina (Jimmy)
- Delia Sheppard (Karen)
Çekimler
[değiştir | kaynağı değiştir]Çekimler 1990 yılı Ocak ayının ortalarında başladı.[3] Dövüş sahnelerinden bazıları, 1970'lerde şehirde boks için bir mekân olan Philadelphia'daki The Blue Horizon'da çekildi.
Rocky III için yapılan Rocky heykeli o zamandan beri Philadelphia şehrine hediye edilmişti ve Spectrum'un girişine taşınmıştı ve bu nedenle çekimler için Philadelphia Sanat Müzesi'ne geri taşınması gerekiyordu.[3]
Burgess Meredith'in Mickey karakteriyle oynadığı sahneler, Rocky'nin Tommy ile dövüştüğü son filmde kesilmişti. Mickey, hayalet şeklinde demiryolu köprüsünün tepesinde belirdi ve cesaret verici sözler söyledi. Son filmde, bu flashback (geri dönüş) sahnelerine dönüştürüldü. Geri dönüş sahnesinde Mickey'nin Rocky'ye yaptığı konuşma, Mike Tyson'ın ilk profesyonel maçından kısa bir süre sonra, 1985'te Cus D'Amato ile yapılan bir röportaja dayanmaktadır.[4]
Profesyonel güreş ustası Terry Funk, Rocky ve Tommy Gunn arasındaki sokak dövüşünün çoğunun koreografisine yardımcı oldu.
Orijinal senaryoda Rocky, Tommy ile son kavgası sırasında öldürülür ve Adrian'ın kollarında sokakta ölür.[5] Sylvester Stallone'a göre, yönetmen ve stüdyonun tereddütleri vardı. Sonunda, Stallone filmin sonunu yeniden yazdı ve senaryoyu değiştirmeye karar verdiğini söyledi çünkü Rocky'nin azim ve kurtuluşla ilgili olması gerekiyordu ve onu bir sokak kavgasında öldürmek film serisinin köklerine aykırı olurdu.
Süreklilik
[değiştir | kaynağı değiştir]Filmin yayınlanmasını takip eden yıllarda Sylvester Stallone, filmde potansiyel olarak ölümcül bir 'beyin hasarı' olarak atıfta bulunulan Rocky'yi emekli olmaya zorlayan yaralanmanın yanlış olduğunu kabul etti.[6] Stallone, hikâyeyi birçok boks tıp uzmanıyla tartıştıktan sonra, Rocky'nin maruz kaldığı yaralanmanın, uzun süreli bir sarsıntıya benzer şekilde, daha hafif bir beyin hasarı şekli olduğunu belirtti. Birçok boksör bundan muzdariptir ve günümüz standartlarına göre hala boks lisansı alabilmektedir. Rocky'nin boks yapma lisansı almasını engelleyemezdi ya da onu öldürmezdi.[7]
Sylvester Stallone'nin gerçek hayattaki oğlu Sage Stallone, filmde karakterinin oğlunu canlandırıyor. Rocky IV'te dokuz yaşında bir çocuk olarak tasvir edilirken, Sage çekimler sırasında 14 yaşındaydı ve Rocky IV'te sadece birkaç gün sonra olmasına rağmen, Rocky V'de onu genç yaptı.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Rocky V". TCM database. Turner Classic Movies. 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2016.
- ^ Berger, Phil (15 Kasım 1989). "Film Flam for 'Rocky'". The New York Times. 17 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010.
- ^ a b Hinds, Michael Decourcy (23 Ocak 1990). "Love Gets in the Way as Rocky V Starts Filming". The New York Times. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020.
- ^ |url=https://www.youtube.com/watch?v=hFWwGfqtl4g 17 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- ^ Hasted, Nick (5 Aralık 1997). "He could have been a contender". Independent. Londra. 9 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2010.
- ^ "Round One With Sylvester Stallone Q&A!!". Aintitcool.com. 5 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2015.
- ^ Moriaty (1 Aralık 2006). "Round One With Sylvester Stallone Q&A!!". Ain't It Cool News. 5 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009.
- Boks filmleri
- John G. Avildsen'ın yönettiği filmler
- 1990'larda aksiyon filmleri
- Los Angeles'ta çekilmiş filmler
- Rocky
- 1990'larda spor temalı filmler
- Amerika Birleşik Devletleri devam filmleri
- Pensilvanya'da çekilmiş filmler
- United Artists filmleri
- Irwin Winkler'ın yapımcısı olduğu filmler
- Bill Conti'nin müziğini yaptığı filmler
- Amerika Birleşik Devletleri spor filmleri
- 1985'te geçen filmler
- 1990'larda İngilizce filmler
- 1990 çıkışlı dramatik filmler