Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Seker

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seker (/ˈsɛkər/ ; ayrıca Sokar) Mısır mitolojisinde şahin benzeri bir tanrıdır. Sefkhet-Abwy ismi de kullanılabilir.

Seker-Osiris.

İsminin anlamı belirsiz kalsa da, Piramit Metinlerindeki Mısırlılar, ismini Osiris'in acı dolu çığlığına, İsis 'Sy-k-ri'ye (' acele et '),[1] veya muhtemelen skr, yani " ağzı temizlemek " olarak anlamlındırır.[2] Yeraltı dünyasında Seker, diğer iki tanrı, Memfis'in Baş tanrısı ve Yaratıcı tanrısı Ptah ile ölülerin tanrısı Osiris ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Daha sonraki dönemlerde bu bağlantı üçlü tanrı Ptah-Seker-Osiris olarak ifade edildi.

Ptah-Sokar-Osiris, bileşik tanrı

Seker genellikle mumyalanmış bir şahin olarak ve bazen de bir şahinin başının göründüğü bir höyük olarak tasvir edilmiştir. Burada ona ' kumları üzerinde olan kişi' denir. Bazen kumlu nekropolü müzakere etmek için özenle hazırlanmış bir kızak olan hennu barakasında gösterilir. Unvanlarından biri, 'açıklıklar' veya mezar girişlerinin yeri anlamına gelen 'He of Restau'ydu.

Roller ve kültler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Seker, muhtemelen Ptah ile olan ilişkisi sayesinde, zanaatkarlarla da bağlantılıdır.[3] Seker'in kült merkezi Memphis'teydi ve akhet (bahar) sezonunun dördüncü ayının 26. gününde onuruna şenlikler düzenlendi. Bu bayramlar yapılırken adanmışlar çapalayıp toprağı sürüyor ve sığır sürüyorlardı ki bu da Seker'in tarımsal yönleri olabileceğini akla getiriyor.[2]

Seker'den, Ra'nın Yolculuğu'nda bahsedilir: Efsane, Ra'nın Yeraltı Dünyası'nda dolaşırken gece boyunca neler olduğunu açıklamak için kullanılır. Efsaneye göre Seker, "Gizli" olarak adlandırılan Gecenin Beşinci Krallığı'nı yönetir ve kötülük yapanların ruhlarını sonsuza kadar acı çekmeleri gereken kaynayan bir göle atarak cezalandırmakla görevlidir.

Ayrıca tanrı, hendek ve kanal kazmak gibi çeşitli görevlerde yardımcı olarak tasvir edilmiştir.[2][3]

Popüler kültür

[değiştir | kaynağı değiştir]

1956 yapımı The Ten Commandments filminde Firavun Rameses II, gümüş fiyonklu koyu mavi bir cüppe giyerken ölen ilk oğlunu hayata döndürmek için aynı tanrıyı çağırır.

Stargate SG-1 gösterisinde Goa'uld kötü adamı Sokar Seker'den adını almıştır.

  1. ^ The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses, George Hart 0-415-34495-6
  2. ^ a b c "Sokar". ancientegyptonline.co.uk. 4 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  3. ^ a b The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, Wilkinson 0-500-05120-8