Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Tüp (ambalaj)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çok katmanlı plastik tüp

Tüp, yapışkan, tutkal, merhem ve diş macunu gibi kalın sıvılar için kullanılabilen yumuşak bir sıkıştırılabilir kaptır. Amerikalı bir portre ressamı olan John Goffe Rand, 1841 yılında boyaları saklamak için sıkılabilir metal boruyu icat etti. Temel olarak, bir tüp plastik, kartondan veya alüminyumdan yapılmış yuvarlak veya oval bir profile sahip silindirik, içi boş bir ambalajdır. Bu borunun her iki ucu, imalat işlemi ve doldurma sırasında farklı şekilde muamele edilir. Genel olarak, tüp gövdesinin bir ucunda, farklı kapaklarla kapatılabilen yuvarlak bir delik bulunur.[1] Orifis birçok farklı şekilde şekillendirilebilir. Çeşitli stillerde ve uzunluklardaki plastik nozullar sadece iyi bir örnektir.

John Goffe Rand, 1841 yılında modern tüplerin prototipini "boyaların depolanması için geliştirilmiş bir kap" olarak patentledi. Tüpler, 1892'den beri diş macunu için bir kap olarak yaygın bir şekilde yayılmıştır (Dr. Sheffield'in "diş kremi").

Modern tüpler üç tiptedir: metalik, plastik ve lamine.

  • Metal borular alüminyumdan yapılmıştır.
  • Plastik borular çeşitli tiplerde polietilenden yapılmıştır. Bu tip borular, tek katmanlı veya çok katmanlı (ko-ekstrüzyon tüpleri) olabilir.
  • Laminat tüpleri birkaç kompozit malzeme katmanına sahiptir. Laminat alüminyum engelleyici bir tabaka (ABL-laminat) veya plastik (PBL-laminat) olabilir. Laminat (ABL) tüpleri, alüminyum tüplerin bariyer niteliklerini plastik boru olanakları ile birleştirir.[2]
  • Enjeksiyon tüpleri, tek bir polipropilen tüpü enjeksiyon kalıplama için nispeten yeni bir teknolojidir. Dekorasyon, döküm için kalıba yerleştirilmiş basılı bir etiket üzerinde gerçekleştirilir.

Uzun bir süre için, tüpler teneke ve kurşundan yapıldı, ancak yavaş yavaş bu ağır metaller alüminyum ile değiştirildi (kurşun toksik, kalay pahalı idi). Plastik teknolojisinin gelişimi, plastik (ekstrüzyon ve yeniden ekstrüzyon) ve laminat (çok katmanlı malzemeden üretilmiş) tüplerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. 2010 yılından bu yana plastik enjeksiyon kalıpları da üretilmektedir.

Kapakları eklemek için çoğu durumda açma yapısına bir iplik bağlanır. Ayrıca, tüm alüminyum tüplerin ortak bir özelliği, içerikler eklendikten sonra diğer açık ucun birkaç kez katlanmasıdır. Bu nedenle boru, üretim işlemi sırasında yüksek sıcaklıklara bağlı olarak hermetik olarak sızdırmaz ve neredeyse mikropsuzdur.[3] Ayrıca, malzemenin içeriğiyle reaksiyona girmesini önlemek için tüpün iç kısmının özel kaplamalarla kaplanması da mümkündür.

Tüpler sıvı alüminyumdan dökülmez; darbe ekstrüzyon prosesi ile üretilirler. Bu işlemde, tüp gövdesi, bir bozukluğun yuvarlak şekli ile küçük bir alüminyum parçasından ekstrüde edilir. Islak ofset baskı yöntemi sayesinde boruya sınırsız baskı desenleri uygulanabilir.

Doldurulmuş içerik, iki parmağın basıncıyla kolayca sıkışabilir. Alüminyum tüplerin ana özelliği, içeriğin çevreleyen atmosferden tamamen ayrılmasıdır; bu nedenle, bu tür borular özellikle yüksek derecede bozunabilir içeriklerin ambalajlanması için uygundur. Alüminyum tüpler kozmetik, ilaç, gıda ve teknik ürünler için paketleme teknolojisi olarak kullanılmaktadır.[4]

Plastik tüpler aynı zamanda en çok PE olan plastik olarak da üretilebilir. Plastik tüplerin kullanımı, kozmetiklerin el kremleri vb. saklanması ve ayrıca bazı gıda maddeleri için çok popülerdir. Plastik boru, diş macunu tüpleri gibi laminat tüplerinden farklı olarak her "sıkma" sonrasında şeklini korur. Plastik tüpler ayrıca, kullanım sırasında tüpü daha çekici hale getirmek için son derece süslü veya yumuşak bir dokunuş gibi özel bir katkı maddesine de sahip olabilir.[5]

Diş Macunu Şeritleri; Kırmızı alan, şeritler için kullanılan malzemeyi temsil eder ve geri kalanı ana diş macunu malzemesidir. İki malzeme ayrı bölmelerde değildir; Onlar karışmayacak kadar viskozdurlar. Boruya basınç uygulamak, ana malzemenin borudan dışarı çıkmasına neden olur. Eşzamanlı olarak, basıncın bir kısmı, borudaki deliklerden ana malzemenin üzerine preslenen şerit malzemesine iletilir.

Diğer tüpler posterler, afişler veya uzun ürünler göndermek için karton veya oluklu mukavvadan yapılır. FedEx "tüp" nakliye konteyneri aslında bir ekstrüzyonlu üçgendir.

Plastik tüpler ekstrüzyon prosesi kullanılarak üretilir. Bir "kol" ilk önce çok özel bir ekstrüzyon hattı kullanılarak üretilir. "Kol" çok yüksek bir standartta (dekorasyon amacıyla) ve ekstrüzyon işleminden sonra otomatik işlemlerin gerekli olması nedeniyle çok sıkı toleranslara sahip olmalıdır. "Kol" üretildikten sonra, tüp kafası otomatik bir başlık makinesi kullanılarak monte edilir. Serigrafi baskı gibi karmaşık ve özel baskı makinelerini kullanarak tüp baskısı istenilen dekorasyonu uygular. Açık tüpler daha sonra büyük olasılıkla doldurulur ve doldurma ve sızdırmazlık için başka bir tesise gönderilir.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]