Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Timothy Evans

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Timothy John Evans
Polis memurları eşliğinde Paddington'dan Notting Hill'deki polis merkezine götürülürken. (Aralık 1949)
Doğum20 Kasım 1924(1924-11-20)
Merthyr Tydfil, Glamorgan, Galler
Ölüm9 Mart 1950 (25 yaşında)
Pentonville Hapishanesi, Londra, İngiltere
Ölüm sebebiAsılarak idam
Defin yeriSt. Patrick Roma Katolik Mezarlığı, Londra, İngiltere
MilliyetBritanyalı
MeslekŞoför
Tanınma nedeniİşlemediği bir suçtan hüküm giyerek idam edilmesi

Timothy John Evans (20 Kasım 1924 - 9 Mart 1950), Londra'nın Notting Hill semtindeki evinde eşi ve bebeği öldürülen Galli. Ocak 1950'de, kızının öldürülmesinden suçlu bulundu ve asılarak idama mahkûm edildi. Davası sırasında Evans, alt komşusu ve davanın tanığı John Christie'yi cinayetleri işlemekle suçladı.

Evans'ın idam edilmesinden üç yıl sonra John Christie'nin, aynı evde kendi karısı da dahil olmak üzere altı kadını öldüren bir seri katil olduğu anlaşıldı. İdamından önce Christie, Timothy'nin eşini öldürdüğünü itiraf etti. Yürütülen "Scott Henderson Soruşturması" ile 1966 yılında, Christie'nin, Timothy'nin kızını da öldürmüş olduğu anlaşıldı.

Dava çok fazla tartışma yarattı ve ciddi bir yargı hatası olarak kabul edildi. Dava, Derek Bentley ve Ruth Ellis'le birlikte, 1965'te cinayet nedeniyle Birleşik Krallık'taki ölüm cezasının kaldırılmasında önemli bir rol oynadı.[1]

Bilimsel önemi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dilbilim profesörü olan Jan Svartvik'in "Scott Henderson Soruşturması" kapsamında yaptığı çalışma, 1968 yılında "Evans Statements: A Case For Forensic Linguistics" ismiyle yayımlandı. Timothy Evans'ın iki ayrı polis merkezinde verdiği dört ifadenin incelendiği bu çalışma ile "adli dilbilim" adı, alan yazınında ilk kez kullanıldı.[2]

  1. ^ Naughton, Michael (2007). Rethinking Miscarriages of Justice: Beyond the Tip of the Iceberg. New York City: Springer Publishing. s. 82. ISBN 978-0-230-39060-7. 
  2. ^ Tanrıvere, Utku (2016). İntihar Mektuplarının Psikodilbilimsel İçerik ve Tür Özellikleri Bağlamında İncelenmesi: Adli Dilbilimsel Bir Yaklaşım (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]