Moskva er hovedstaden i Den Russiske Føderation og Østeuropas største by med 12,6 millioner indbyggere (2019), beliggende ved Moskvafloden og dens bifloder Jauza og den nu underjordiske Neglinnaja. Inden Peter 1. den Store i 1712 gjorde Sankt Petersborg til Ruslands hovedstad, havde Moskva været det i 200 år.
Fra begyndelsen af 1500-tallet stammer billedet af Moskva som et af den kristne verdens politiske og religiøse centre, Det Tredje Rom. Moskva var fra 1918 til 1991 hovedstad i Sovjetunionen og i RSFSR (Den Russiske Socialistiske Føderative Sovjetrepublik), herefter i Den Russiske Føderation.
Nu er Moskva hovedstad for Rusland og for Moskvaregionen og har status som et af landets 89 såkaldte føderale subjekter; den er inddelt i ti distrikter, administrativnyj okrug, i alt 994 km2. Byens ledelse udgøres af en direkte folkevalgt overborgmester og Moskvas byduma med 35 medlemmer.
Bygrænsen falder stort set sammen med den 109 kilometer lange motorringvej, der har en radius på 17-19 kilometer; seks satellitbyer uden for ringvejen blev i 1980'erne indlemmet i Moskva. 90 % af moskovitterne er etniske russere; alligevel har byen et multietnisk præg med bl.a. ukrainske, muslimske og jødiske mindretal foruden mange tilrejsende handlende, som til enhver tid udgør et markant indslag i gadebilledet.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.