P-piller blev introduceret i Danmark i 1966 efter at have været på markedet i udlandet i flere år. Navnets oprindelse er usikker; det kan enten være en forkortelse af præventiv-pille eller Pincus-pille.
Den amerikanske kemiker Russell Marker havde opdaget, at stoffet 'Lydia Pinkham's Compound', som blev brugt mod menstruationssmerter, indeholdt steroider ved navn sapogeniner. Marker undersøgte 400 forskellige planter og fandt, at en art af yams indeholdt store mængder af sapogeninet diosgenin, hvorfra han ekstraherede progesteron. Progesteron har imidlertid stort set ingen præventiv effekt som tabletter. Man begyndte derfor at syntetisere højpotente progesteroner, som havde præventiv virkning indtaget som tabletter. Gregory Pincus og medarbejdere udviklede herudfra et antikonceptionsmiddel. De afprøvede stoffet i en stor undersøgelse i Puerto Rico, og der forekom ikke et eneste svangerskab i 1.279 menstruationscykler. Undersøgelsen blev publiceret i 1956, og den første p-pille, Enovid, indeholdende en kombination af østrogen og progesteron, blev godkendt og markedsført i USA i 1960. Arbejdet var igangsat på initiativ af den amerikanske forkæmper for seksuelle og reproduktive rettigheder Margaret Sanger. Den internationale familieplanlægningsorganisation (International Planned Parenthood Federation) opgjorde i 1998, at over 70 mio. af verdens kvinder bruger p-piller. I Danmark bruger ca. 445.000 kvinder p-piller (2014).
P-piller består af syntetiske kønshormoner. Der findes to typer p-piller. Den ene type (almindelige p-piller) indeholder både syntetisk østrogen og gestagen. Disse p-piller sælges i pakninger a 21 eller 22 tabletter, som indtages med indskudte pauser på hhv. syv og seks dage, således at en ny pakke altid påbegyndes fire uger efter påbegyndelsen af den foregående pakke. I tabletpausen indtræder en menstruationslignende blødning. Tabletterne kan enten have samme hormonindhold i hele pakken (kombinationspiller) eller have varierende hormonindhold (flerfasepiller, sekvenspiller), som i nogen grad afspejler den varierende hormonproduktion i en normal menstruationscyklus. Den anden type (minipiller) indeholder udelukkende gestagen og tages hver dag uden pause.
Almindelige p-piller har præventionsvirkning af tre grunde: Der sker en hæmning af dannelsen af de hypofysehormoner (FSH og LH), der stimulerer ægdannelse og ægløsning, slimen i livmoderhalskanalen bliver sejere og dermed uigennemtrængelig for sædceller, og slimhinden i livmoderhulen bliver tyndere, således at et befrugtet æg vanskelig kan sætte sig fast. Minipiller virker på samme måde; dog forhindres ægløsningen ikke effektivt. Når almindelige p-piller tages korrekt, er de næsten 100 % effektive, mens minipiller er lidt mindre effektive.
Indholdet af østrogen i de tidligst brugte almindelige p-piller var 100 μg, men er efterhånden nået ned på 20-30 μg. Bivirkningerne er dermed blevet færre og mindre udtalte. De ligner oftest symptomerne i det tidlige svangerskab med kvalme, opkastning, svimmelhed, brystspænding, vægtøgning og hovedpine. Desuden kan der opstå pletblødning mellem menstruationerne, men som regel forsvinder uregelmæssig blødning efter få måneders brug. Ved brug af mini-piller kan der også optræde blødningsforstyrrelser i form af forkortet eller forlænget blødningsinterval.
Mere alvorlige bivirkninger ved brug af almindelige p-piller er en let øget forekomst af hjerte-kar-sygdomme i form af blodprop eller apopleksi, som dog optræder ekstremt sjældent hos raske brugere, der ikke ryger og ikke har andre risikofaktorer i form af fx sukkersyge (diabetes mellitus) eller blodtryksforhøjelse. Forekomsten af brystkræft og livmoderhalskræft hos kvinder, der tager p-piller, har været belyst i flere epidemiologiske undersøgelser. Den samlede konklusion er, at p-piller ikke øger hyppigheden af brystkræft, men evt. kan forværre eksisterende brystkræft. Der synes at være en ganske let øget risiko for udvikling af livmoderhalskræft.
Kvinder advares mod at tage p-piller, hvis de er over 35 år og ryger, hvis de tidligere har haft hjerte-kar-sygdom, hvis de har brystkræft, hvis de har udtalt blodtryksforhøjelse, og hvis de har sukkersyge kompliceret med hjerte-kar-sygdom.
Fordelen ved brug af p-piller er ud over den store effektivitet bl.a., at man ikke skal huske på prævention ved hvert samleje, og at mange kvinder får svagere menstruationsblødninger ledsaget af færre smerter. Desuden tyder flere undersøgelser på, at hyppigheden af både æggestok- og livmoderhulekræft er nedsat hos kvinder, der bruger p-piller.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.