Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2016
…
9 pages
1 file
Fen bilimleri ogretmenlerinin basit arac gereclerle yapilan etkinliklerin sorgulayici ogretim yontemiyle kullanabilmeleri amaciyla TUBITAK 4005 cagri numarasiyla desteklenmis olan “Neseli Fen Dersleri, Sorgulayan Ogrenci ve Sevilen Bilim” adli proje gerceklestirilmistir. Bu amacla projede 15 tane basit arac-gereclerle yapilan etkinlik sorgulamaya dayali ogretimle islenmistir. Bu calisma iki asamada gerceklestirilmis, calismaya Elazig, Bingol ve Tunceli’den toplam 59 fen bilimleri ogretmeni katilmistir. Calismada Unal (2012)’nin doktora calismasinda kullandigi calisma kâgidina paralel bir calisma kagidi arastirmacilar tarafindan hazirlanmis ve veri toplama araci olarak kullanilmistir. Ogretmenlere her etkinligin baslangicinda doldurmalari icin verilen bu calisma kâgitlari icerik analizi yontemiyle incelenmistir. Calisma kagitlari incelenirken hazirlanmis olan puanlama anahtari kullanilmistir. Alinan toplam puan bilimsel surec beceri duzeyinin bir derecesi olarak degerlendirilmistir. ...
Inonu Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2010
In this research, primary science and mathematics prospective teachers' scientific process skills and scientific creativity levels have been determined in science laboratory course. The research sample covers 84 primary science and mathematics prospective teachers. The content of the course includes some science scenarios which require the use of samples' scientific creativity and critical thinking. In the light of these scenarios, the teacher candidates were required to design an experiment and then using their scientific process skills carry out the experiment. According to their written accounts student teachers abilities of scientific creativity and using scientific process skills were measured. As a result it was found out that, prospective teachers' scientific process skills in both departments are at a good level and there is a significant difference in favor of mathematics prospective teachers. However, there is not a significant difference in terms of scientific creativity of the mathematics and science prospective teachers.
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi, 2008
Özet. Bu çalışmada, Fen Bilgisi Laboratuvarı ders içeriğinin sınıf öğretmenliği öğrencilerinde bilimsel süreç becerilerinin gelişimine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, Sınıf Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencilerinin yarıyıl başında ve sonunda planlanan süreçlerle ilgili açık uçlu sorulara cevap vermeleri sağlanmıştır. Ayrıca bu öğrencilerden 78'inin teorik anlatım ve uygulama sonunda ilgili sürece ait soruya cevap vermeleri sağlanarak elde edilen veriler değerlendirildiğinde bu becerilerin çok sayıda uygulamayla geliştirilebildiği gözlenmiştir.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2012
Gelişimci araştırma yöntemlerinden enlemesine araştırma kullanılarak yürütülen bu çalışmada fen bilgisi öğretmen adaylarının sahip oldukları bilimsel süreç becerileri ile zihinsel gelişimleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışma; Amasya Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Programından her sınıf düzeyinden 35'er kişi olmak üzere toplam 140 kişiye testler uygulanarak yürütülmüştür. Sınıf seviyelerine göre bilimsel süreç becerileri ve zihinsel gelişimleri arasındaki farklar SPSS paket programı Onevay ANOVA Hoc testlerinden Scheffe kullanılarak tespit edilmiştir. Test bulgularından; üniversite 1. sınıfa gelen öğretmen adaylarının zihinsel gelişimlerinin ve 40 bilimsel süreç becerilerinin düşük olduğu ancak sınıf seviyesi arttıkça zihinsel gelişimleri ve bilimsel süreç becerilerinin genel olarak arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet: Bu çalışmanın amacı, fen bilimleri öğretmen adaylarının, bilimsel süreç becerileri ve bu becerilerin geliştirilmesi ile ilgili düşüncelerinin belirlenmesidir. Çalışma nitel içerikli betimsel bir araştırma olup 2012-2013 öğretim yılı güz döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği son sınıfında öğrenim gören amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiş 16 fen bilimleri öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veriler yarı-yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile toplanmış ve içerik analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Analiz sonucu öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinden genel olarak haberdar oldukları, bazılarının bilimsel süreç becerileri ile ilgili bilgilerinin sınırlı olduğu ve bilimsel süreç becerilerinin geliştirilmesi hakkında her bir öğretmen adayının çeşitli görüşlere sahip olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının çoğunun bilimsel süreç becerilerinin geliştirilmesi hakkında belirsizliklere sahip oldukları ve fen öğretim proğramı ile bilimsel süreç becerileri arasında doğru ilişkiyi kuramadıkları görülmüştür.
Bu çalışmada, fen ve teknoloji dersi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerini ölçmeye yönelik, geçerliği ve güvenirliği sağlanmış çoklu formda bilimsel süreç becerileri testi (BİSBET) geliştirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla ölçülecek davranışın niteliği dikkate alınarak, son zamanlarda program geliştirmeciler tarafından da öngörülen ölçme-değerlendirme tekniklerine uygun, 25’i çoktan seçmeli ve 11’i açık uçlu yapıda olmak üzere toplam 36 maddeden oluşan test geliştirilmiştir. Toplam 197 fen ve teknoloji dersi öğretmen adayına uygulanan testin geçerlik, güvenirlik çalışmaları ve madde analizleri yapılmıştır. Bilimsel süreç becerilerini ölçmeye yönelik geliştirilen testin kapsam geçerliğine kanıt sağlamak için uzman görüşlerine, yapı geçerliğine kanıt sağlamak için ise hipotez testi yöntemine başvurulmuştur. Testin güvenirliği; çoktan seçmeli test maddeleri için iç tutarlılık analizi yöntemi ile açık uçlu test maddeleri için ise iç tutarlılık ve gözlemciler arası tutarlılık yöntemleri ile sağlanmıştır. Testin geçerlik, güvenirlik ve madde analizi sonuçlarına göre BİSBET’in fen ve teknoloji dersi öğretmen adaylarının BSB’lerinin ölçülmesi amacıyla kullanılabilecek, geçerliği ve güvenirliği sağlanmış bir test olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri; Test Geliştirme; Geçerlik; Güvenirlik.
jee.erciyes.edu.tr
... Sorumlu yazar e-posta: hakan.turkmen@ege.edu.tr ... Yapılan bazı araştırmalarda da benzer sonuçlara ulaşılmıştır (Şimşek, 2010; Karslı, Şahin ve Ayas, 2009; Farsakoğlu ve diğerleri, 2008; Burke, 1996; Dowling & Filer, 1999). ... Kaynakça Arslan, M. (2000, Eylül). ...
Cumhuriyet International Journal of Education, 2022
This study was carried out to determine the representation of the activities in the Secondary School (5th, 6th, 7th, and 8th grade) Science Textbooks in terms of scientific process skills. The study was carried out with the document analysis method, one of the qualitative research methods, and the descriptive analysis method was used in the analysis of the data. In order to determine which process skills the activities in the textbooks aim to develop, 17 scientific process skills were determined as a result of the literature review, and each activity was analyzed according to the definitions in the light of the theoretical framework. In line with the data obtained from the study; it was concluded that while the skills of observing, comparing, communicating, collecting and recording data, estimating, interpreting data were more involved in the activities in the books, the skills of classification, using number/space relations, forming hypotheses, determining variables and making decisions were less involved. In addition, it was determined that the most basic process skills and the least experimental process skills were included in the activities. According to the results of this study, it can be said that in the textbooks to be updated and written in the field of science, improvements should be made in the textbooks by increasing the rates of causal and experimental process skills in the activities, taking into account the cognitive levels of the students according to each grade level.
Bilimsel, teknolojik ve sosyal alanda yaşanan gelişmelere bağlı olarak, öğretim programlarında da çeşitli yenilikler yaşanmaktadır. Bu bağlamda fen bilimleri dersi öğretim programında 2005, 2013 ve 2017 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı’nca çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca 2017 yılında uygulamaya konulan öğretim programında izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılıp, 2018 yılında çeşitli düzeltme çalışmaları yapılarak güncel hale getirilmiştir. Bu çalışmada güncellemesi yapılan öğretim programı incelendiğinden 2018 programı olarak adlandırılmıştır. Bununla birlikte her üç öğretim programında da (2005, 2013 ve 2018 fen bilimleri öğretim programı) öğrencilere bilimsel süreç becerilerini (BSB) kazandırmak amaçlanmaktadır. Dolayısıyla bu üç öğretim programında BSB’ye yer verilmesi beklenmektedir. Bu nedenle bu çalışmada 2005, 2013 ve 2018 fen bilimleri dersi öğretim programlarını BSB açısından karşılaştırmak amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın bir önceki adımı olarak 2005 ve 2013 fen bilimleri programı BSB açısından karşılaştırılmıştır. 2018 fen bilimleri programının da BSB açısından incelenerek bu çalışmalara dâhil edilmesi gereği duyulmuştur. Bu bağlamda, 2005, 2013 ve 2018 yılı öğretim programları temel ilkeler, içerik, hedefler, öğrenme-öğretme süreci ve değerlendirme olmak üzere beş boyutta BSB açısından karşılaştırılmıştır. Bu boyutlar aynı zamanda bulguların yer aldığı temaları oluşturmaktadır. Çalışmanın veri toplama araçları bu üç öğretim programıdır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Öğretim programları içerik analiziyle incelenerek kodlanmıştır. Hedefler analiz edilirken her bir kazanım, diğer bölümler analiz edilirken ise her bir cümle analiz birimi olarak kabul edilmiştir. Elde edilen kodlar ilgili olduğu temanın altına yerleştirilmiştir. Çalışma sonunda temel ilkeler temasında BSB’ye 2005 programında dolaylı şekilde (BSB sözcüğü kullanılmadan) yer verildiği belirlenirken, 2013 ve 2018 programlarının iki amacında ise BSB’ye doğrudan yer verildiği tespit edilmiştir. 2005 ve 2013 programları vizyonunun öğrencileri fen okur-yazarı olarak yetiştirmek şeklinde belirlendiği ve fen okuryazarlığının bir boyutunun BSB olduğu ifade edilmiştir. 2018 programında ise fen okur-yazarlığı açıklanırken BSB’ye dolaylı olarak yer verildiği tespit edilmiştir. Her üç öğretim programında da BSB’nin tanımının yapıldığı belirlenmiştir. Öğretim programlarındaki bu tanımların alan yazınla uyumlu olduğu görülmüştür. İçerik temasında ise 2005 ve 2013 programlarında BSB’nin tüm öğrenme alanlarıyla ilişkilendirildiği belirtilmiştir. 2018 programında ise böyle bir uygulamayla karşılaşılmamıştır. 2005 programında (diğer iki programın aksine) öğrencilere kazandırılması amaçlanan BSB’ler sınıflandırılarak net bir şekilde belirtilmiştir. Ayrıca 2005 programında her ünitenin içeriği açıklanırken “Ünitenin Odağı” bölümünde o ünitede kazandırılması amaçlanan BSB’lerin belirtildiği görülmüştür. 2013 ve 2018 programlarında ise üniteler tanıtılırken BSB’ye dolaylı olarak yer verildiği tespit edilmiştir. Kazanımlar temasında, 2005 programında diğer iki programın aksine BSB kazanımlarının verildiği belirlenmiştir. Ayrıca bilgi kazanımlarıyla BSB kazanımlarının ilişkilendirildiği de tespit edilmiştir. Diğer iki programda böyle bir uygulamayla karşılaşılmamıştır. Bununla birlikte 2013 ve 2018 programlarının kazanımlarında BSB’ye dolaylı olarak yer verildiği belirlenmiştir. Öğrenme öğretme süreci temasında her üç öğretim programında da benimsenen strateji ve yöntemler açıklanırken BSB’ye yer verilmediği belirlenmiştir. Ayrıca 2005 programında etkinlik örneklerinin verildiği ve bu etkinlik örneklerinden bazılarının ilgili olduğu BSB kazanımlarıyla (örnek olarak) eşleştirildiği görülmüştür. Ancak diğer iki programda böyle bir uygulamayla karşılaşılmamıştır. Değerlendirme temasında ise her üç öğretim programda da BSB’ye net bir şekilde yer verilmediği belirlenmiştir.
KIRŞEHİR EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2017
Coğrafya öğretmenlerinin bilimsel araştırma süreç becerileri inanç düzeyleriyle ilgili düşüncelerinin araştırıldığı bu araştırmanın amacı, coğrafya öğretmenlerinin araştırma süreç becerileri inanç düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Ordu, Giresun, Rize, Trabzon illerinde bulunan liselerde görev yapan toplam 152 coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma, tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından bu araştırma için geliştirilmiş olan "Bilimsel Araştırma Süreç Becerileri İnanç Ölçeği/BASBİÖ" uygulanmıştır. BASBİÖ 5'li likert tipinde, 53 madde ve üç boyutludur. 1. Araştırmanın önkoşullarını yerine getirme (8 madde), 2. Araştırma önerisi yazabilme (27 madde), 3. Araştırmayı sonuçlandırma (18 madde) BASBİÖ ölçeği boyutlarıdır. Ölçekten elde edilen veriler microsoft excel programına girilmiştir. Verilerle yüzde, sıklık, ortalama, standart sapma gibi betimsel istatistik hesaplamaları ve tek yönlü varyans analizi hesaplamaları yapılmıştır. Elde edilen verilere göre; coğrafya öğretmenlerinin bilimsel araştırma süreç becerileri inançları oldukça düşüktür. Bunun için coğrafya öğretmenleri hizmet içi eğitime alınmalıdır.
Finding Meaning: Essays on Philosophy, Nihilism and the Death of God. Edited by Steven DeLay. Eugene Oregon: Cascade, 2023., 2023
Radovi Instituta za povijest umjetnosti 41, 2017
Revue DOREG, n°1, 2012
Cambridge University Press eBooks, 2021
Politica del diritto, 4/2018, pp. 679-712, 2018
Infectious Agents and Cancer, 2011
Zahir N. B. M, Saha Srilekha, Saha Soumendra et al. , 2016
Consecuencias de la dominación colonial en la dieta de los nativos reducidos en Santiago del Baradero durante el siglo XVII (Baradero, Provincia de Buenos Aires), 2023
Catch-22yf, 2025
BANKPEDIA REVIEW, 2017
Environmental Engineering Science, 1999
Journal of Neurology
Physical Review A, 2004
Revista brasileira de zoociências, 2016
ARO-THE SCIENTIFIC JOURNAL OF KOYA UNIVERSITY, 2020
Annals of Applied Sport Science, 2018