Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Adorno'nun "Otoritaryen Kişilik Üstüne Niteliksel İdeoloji İncelemeleri" hakkında bir tanıtım metni. Radikal Kitap, 2011.
Özet Bu çalışmada, 2007 Fransız yapımı Persepolis filmi özelinde muhafazakarlık ideolojisinin sinemada nasıl sunulduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın analizinde, göstergebilimin önemli temsilcilerinden Roland Barthes'ın göstergebilimsel analiz modelinden yararlanılmıştır. Barthes'ın ortaya koyduğu düzanlam (denotation) ve yananlam (connotation) kavramları çerçevesinde filmde anlatılanlardan ziyade anlatılmak istenenler ortaya konmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular çerçevesinde, muhafazakârlık ideolojisinin filmde ağır bir eleştiriye maruz bırakıldığı saptanmıştır. Çalışmada ayrıca, İran'da muhafazakârlık ideolojisiyle değişen toplumsal dinamikler, yeni yönetimce tabulaştırılan uygulamalar ve halk üzerindeki yaptırımlar açık ve gizli anlamlar boyutunda ele alınarak ortaya konmaya çalışılmıştır.
2018
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda sözleşmenin feshedilmesinin koşulları ve sonuçları hem yüklenici hem de idare bakımından ayrı ayrı ele alınarak açıklanmıştır. Ancak yüklenicinin sözleşmeyi feshetmesi konusundaki düzenlemenin, yüklenicilere işlem ve süreç bakımından ilave yük getirdiği buna rağmen herhangi bir avantaj da sağlamadığı görülmektedir. Diğer taraftan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca yüklenicinin sözleşmeyi haklı bir nedene dayanarak feshetmesi de mümkündür. Bu durumda da ilk aşamada yüklenicinin, teminatın gelir kaydedilmesi veya kamu ihalelerine katılmaktan yasaklama gibi yaptırımlarla karşılaşması kaçınılmazdır. Ancak yargılama süreci akabinde elde edilecek sonuçlarla birlikte ele alındığında bu olasılığın, gerek sürecin daha hızlı ilerleyecek olması gerekse sağlayacağı avantajlar bakımından nispeten yüklenici lehine olacağı değerlendirilmektedir.
Fıstıkçamı (Pinus pinea L.), ülkemizde doğal olarak yayılış gösteren beş çam türünden biridir. Doğal olarak bulunduğu yerlerden biri de Kahramanmaraş-Önsen’dir. Önsen’deki doğal fıstıkçamı ormanında son yıllarda fıstık veriminin düştüğü gözlemlenmektedir. Fıstık üretimindeki düşüşlerin nedeni hususunda belirsizlikler bulunmaktadır. Önçalışma ve gözlemler sonucunda, bu doğal ormanda yetişme ortamı verimliliğinin genel olarak düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca meşcere sıklığı da olması gerekenden çok fazladır ve dolayısıyla bu durum ağaç tepelerinin yeterince gelişmesini engellemektedir. Sözkonusu doğal fıstıkçamı ormanında toprak özelliklerinin ağaçların gelişimi üzerine etkileri ile ilgili kapsamlı bir araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Fıstıkçamı, Pinus pinea, Önsen SOME PROBLEMS İN NATURAL STONE PİNE FOREST OF KAHRAMANMARAŞÖNSEN ABSTRACT Stone pine is one of the five native pine species of Turkey. It grows naturally in KahramanmaraşÖnsen. Pine nut production from this forest has decreased in recent years. The reasons causing the decline in pine nut production is unclear. The preliminary study and observations has shown that the site productivity is generally low in this natural stone pine forest. Stand density is also very high, inhibiting the crown development of the trees. A detailed research about the effects of soil on the development of the trees in the natural stone pine forest is needed. Key words: Stone pine, Pinus pinea, Önsen
İSLÂM DÜŞÜNCE TARİHİNDE FELSEFE KARŞITI TAVIRLAR / ANTI-PHILOSOPHICAL ATTITUDES IN THE HISTORY OF ISLAMIC THOUGHT İslam dünyasında felsefeye karşı takınılan tavırları üç başlık altında özetleyebiliriz. İlk grup, felsefeyi bir bilim faaliyeti olarak kabul edip savunanlardır. Bu bağlamda İbn Sînâ ve Fahreddîn er-Râzî gibi başlıca filozoflar esas alınacaktır. İkinci grup ise felsefeye karşı olanlardır ki bunların değişik gerekçeleri ve farklı felsefe tanımları vardır. Çalışmada Gazzâlî ve İbn Teymiye gibi belli başlı düşünürler üzerinden konuyu ele almak istiyoruz. Üçüncü grup ise eklektik olanlar yani felsefe ile İslami ilimleri uzlaştırmaya çalışanlardır. Fahreddîn er-Râzî, Kelam lehine bu faaliyeti yürütürken; İbn Rüşd’ün tavrı felsefeden yana olmuştur. Bir başka ifade Fahreddîn er-Râzî, Metafizik ve Mantık gibi ilimleri Kelam başta olmak üzere İslami ilimlere dahil ederken; İbn Rüşd, Kelam’ın aleyhine olarak Metafizik ve Mantığı savunmuştur. Makalede ayrıca Descartes ve Kant örneği üzerinden Yeniçağ batı felsefesinde tartışılan “felsefe anlayışı”ndan hareketle son dönemde ülkemizde yapılan bazı tartışmalara da temas etmeyi amaçlıyoruz. Çalışmada filozofların kendi eserleri esas alınacak; ihtiyaç halinde ikinci kaynaklara başvurulacaktır. We can summarize the attitudes taken towards the philosophy in the Islamic world under three headings. The first group represents the aspects of those who accept philosophy as a scientific activity. In this context, the main philosophers such as Ibn Sina and Fakhr al-Din al-Razi will be taken as the basis. The followers of the second group are those who are against philosophy, and who have different reasons and different philosophical definitions. We would like to discuss this group through the major thinkers such as Gazzali and Ibn Taymiyyah. The representatives of the third group are those who are eclectics, trying to reconcile Islamic religious sciences with philosophy. Fakhr al-Din al-Razi conducted this activity in favor of Kalam, but the attitude of Ibn Rushd was in favor of philosophy. In other words, Fakhr al-Din al-Razi included the sciences such as Metaphysics and Logic into the Islamic sciences, especially the Kalam, but Ibn Rushd defended Metaphysics and Logic as a counterpoint to Kalam.We also aim to contact the notion of philosophy that has been discussed in the New Age Western philosophy through examples of Descartes and Kant, as well as some of the controversies that have been made in our country in recent years. The article will be based on the philosophers own Works and the second sources will be used if necessary. Keywords
Uluslararası İlişkiler teorileri dersi kapsamında hazırlanan bu çalışmada inşacılık yaklaşımı ele alınmıştır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Nós Globais. Imprensa da Universidade de Coimbra 2022 Investigações em curso sobre Questões da Globalização, 2022
Proceedings of the ICE - Engineering and Computational Mechanics, 2008
Antiguo Oriente, 2024
Quotidiano di Puglia - Lecce, 2009
PENGANTAR TEORI HUKUM RUANG LINGKUP HUKUM LINGKUNGAN , 2018
Social Sciences, 2023
Personality and Individual Differences, 1985
Journal of Dermatological Science, 2016
Journal of Instrumentation, 2021
International Journal of Research Publications, 2021
RELIEVE - Revista Electrónica de Investigación y Evaluación Educativa, 2014
Archives of Veterinary Science, 2021
Frontiers in microbiology, 2024
Manuscripta Mathematica, 2011