Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2018, İL KÜLTÜR ve TURİZM MÜDÜRLÜKLERİ BAKIŞ AÇISIYLA SORUMLU TURİZM
Özet Sorumlu turizm kavramı, turistleri tatmin eden, destinasyon çevresini koruyan ve/veya geliştiren ve destinasyondaki yöre halkının fayda sağladığı turizm türü olarak tanımlanmaktadır. Sorumlu turizmde bireyler, örgütler ve işletmelerin kendi eylemlerinin yaratacağı etkilerden sorumlu olması beklenmekte, sorumluluk, turizme katılan tüm çıkar gruplarına yüklenmektedir. İlgili alan yazında, sorumlu turizmin özellikle destinasyon bazında yerel ve ulusal yönetimlerin önemli bir role sahip olması gerektiği belirtilmektedir. Bu çalışmada, sorumlu turizm bilinci oluşturmada etkin olan İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’nin bu konudaki tutumlarının ve rollerinin tartışılması, sorumlu turizm çerçevesinde gerçekleştirilen olası faaliyetlerin ve diğer paydaşlarla yapılan işbirliklerin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışmada, 26 müdürlükle yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler, paket program ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri nezdinde, sorumlu turizm kavramının net olarak anlaşılmadığı, kavramın ağırlıklı olarak sürdürülebilir turizm ile benzer anlamda ve hatta birbirinin yerine kullanıldığı, güncel bir yönünün olması göz önüne alındığında, sorumlu turizme yönelik anlayışın henüz olgunlaşmadığı saptanmıştır.
Yaratıcı Turizm ve Turizmde Yaratıcılık-Cilt II, 2022
Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research,, 2023
The tourism industry has both good and many negative effects. While the sector makes a great contribution to the economic development and promotion of a destination, it can also cause negative results with the destruction left behind by the tourists. Responsible tourism is a very important concept in order to keep these damages to a minimum and to preserve the dynamic structure of sustainable tourism. In this context, the aim of the study is to define responsible tourism and to position the responsible tourist within this definition. In order to define responsible tourism, answers to the following questions were sought:What are the main features of responsible tourism?? What has been said in the context of the relationship between responsible tourism and sustainability? What does responsible tourist mean?? Who are the stakeholders in the promotion and development of responsible tourism principles?? Within the scope of responsible tourism, conceptual analyzes have been tried to be made under the headings of what can be said about Turkey as a tourism country and what advice can be given to the responsible tourist.
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi
2015 Aralık'ta başlayan Uçak Krizi sonrasında Türk Turizminde "Stratejik Hamlelerle turizmin toparlanması konusunda" MAKRO yorumları içeren makalemiz.
HELÂL TURİZM ALANININ BİBLİYOMETRİK PROFİLİ , 2017
Seyahat ve turizm faaliyetleri, İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerimde ve dinin peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.) sünnetinde helâl olan şeyler içinde yer almakla kalmamış aynı zamanda teşvik edilmiştir. Başka bir ifade ile İslam, Müslümanları seyahat etmeye teşvik eden bir barış dinidir. Bu noktada dünyada yaklaşık 1.6 milyarın üzerinde Müslüman olduğu düşünüldüğünde, İslami turizm kavramının gelişmesi oldukça önem taşımaktadır. Bu kapsamda İslami esaslara göre hizmet veren turizm işletmelerinin varlığı helâl turizm olarak adlandırılmıştır. Gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, ulusal ve uluslararası alanlarda yayınlanan helâl turizm konusunda yapılan araştırmaları incelemek ve genel eğilimlerini ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda helâl turizm alanında yayımlanmış ulusal ve uluslararası 50 çalışmanın olduğu görülmüştür. Söz konusu bu çalışmalar dil, tür, yayımlandığı yıl, yazar sayısı, yöntemi, veri toplama araçları, örneklem özellikleri ile veri analiz teknikleri açısından incelenmiştir. Araştırma sonucunda çalışmalarda nicel yöntemlerde Likert tipi ölçeklerin sıklıkla kullanıldığı ve alan yazın yönteminde ise dokümanlardan yararlanıldığı görülmüştür. Bununla beraber helâl turizm kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmalarda toplam 6752 örneklem kullanıldığı görülmüştür.
Turizm Politikaları ve Stratejileri, 2018
Küresel bir tehdit olarak karşımıza çıkan iklim değişikliği, doğal kaynak-ların hızla yok olması, sosyo-ekonomik eşitsizliklerin önemli düzeyde artış göstermesi işletmeleri ve bireyleri doğal, sosyal ve ekonomik çevreyi etkileyen unsurları değerlendirmeye zorunlu kılmıştır. Günümüzde sorumlu turizm; araştırmaların ve uygulamaların köklü bir alanı olarak karşımıza çıkmakta, turistlerin yerel halkın faydalarını gözeterek etkileşim içinde olmalarını ve olumsuz sosyal ve çevresel etkileri en azaindirebilmeyi turizm akımının bir trend olarak gelişimi de bu felsefe ile gelişmeye başlamıştır. Dünya’da oldukça güncel bir kavram olan sorumlu turizm ve sorumlu seyahat kavramı, ekolojik sistemin korunması açısından gerek turistlerin, gerek turizm hizmeti sağlayıcılarının gerekse yerel halkın üzerinde önemle durduğu bir konu halini almıştır. Birçok turizm türünde ve turizme ilişkin kavramda olduğu gibi sorumlu turizm de tüketici istek ve beklenti- lerinde yaşanan hızlı gelişimin sonucu olarak görülmektedir. Sorumlu turizm kavramında yer alan turistlere bakıldığında, önceden sıklıkla seyahat eden ve seyahat tecrübesi fazlasıyla gelişmiş olan bireyler olduğu görülmektedir. Onlar için sorumlu turizm, turistik faaliyeti gerçekleştirmek için yeni bir yol olarak görülmektedir. Bu turist grubu turistik deneyim sürecinde, gittği bölgedeki yaşayan toplumların davranışlarına, alışkanlıklarına, örf ve adetlerine uygun olarak davranmakta, çevreye olan olumlu ve olumsuz etkiyi düşünmekte, o bölgeyi kendi eviymiş gibi hissetmekte ve ona göre bir davranış biçimi içinde olmaktadır. İlk olarak 2002 yılında Cape Town’da düzenlenen Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde tanımlanan sorumlu turizm kavramı, olumsuz ekonomik, çevresel ve sosyo kültürel etkilerin en aza indirilmesi, yöre halkının refah seviyesinin yükseltilmesi, yöre halkının karar sürecine dâhil edilmesi, turistik değerlerin korunması, engelli ve dezavantajlı grupların turistik ihtiyaçlarının karşılanması ve turistlerin keyifli deneyimler yaşamasını temel alan bir kavramdır (Cape Town Declaration on Responsible Tourism, 2002). Sorumlu turizm kavramının temel aldığı konulardan hareketle ülkeler konuya dair çeşitli politikalar geliştirmiş ve bu kavram kapsamına dâhil edilen turizm türlerinin önemi de artmaya başlamıştır. Fakat birçok ülke turizm politikası içerisinde bu kavramı ayrı olarak ele almak yerine turizmin çeşitlendirilmesi, yerel halkın yaşamına duyulan saygı, ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel değerlerin korunması gibi başlıklar altında ele alınmıştır.
Destinasyonların sürdürülebilirliğinde rakiplerden farklı kılacak stratejiler geliştirmeleri önemlidir. Bu stratejilerden biri de nitelikli işgücünün varlığıdır. Turist rehberleri, destinasyonun tanıtımında, turist deneyimlerinin kalitesini arttırmada, kalış sürelerini uzatmada ve yerel halkın refah seviyesinin yükselmesinde son derece güçlü bir etkiye sahiptir. Bir ülkeden turistin memnun olarak ayrılmasında rol oynayan faktörlerden biri de turist rehberleridir. Turist rehberleri turistin ziyaret ettiği destinasyon hakkında yeterli bilgilendirilmesi, yerel halkın sosyo- kültürel özelliklerinin doğru aktarılması, halk ve turist arasında olumlu iletişimin kurulması gibi pek çok konuda önemli rol oynarlar. Bu nedenle çalışmada destinasyonların sürdürülebilirliğinde turist rehberlerinin rollerinin öneminin araştırılması amaçlanmıştır. Alan yazını incelemesi olarak tasarlanan çalışmada, turist rehberlerinin yol gösterici, animatör, tur lideri, akıl hocası olarak üstlendiği rollerin önemli bir etkisi olduğu vurgulanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir turizm, destinasyon sürdürülebilirliği, turist rehber rolleri
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Academia Letters, 2022
Foucault Studies, 2024
La Estela, nº 54, pp. 12-17, 2024
Journal of the American Academy of Religion, 2021
Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi, 2022
Bibliotheca Praehistorica Hispana, 39, 2023
Neue Beiträge zur Geschichte Zülpichs von der Römerzeit bis zum Ende des Kurstaats, hg. B. Wißmann (Geschichte im Kreis Euskirchen 34), Weilerswist, 2020
Public Policy and Administration Research, 2013
Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2000
Journal of Human Hypertension
Value in Health, 2007
BMC Complementary and Alternative Medicine, 2012