Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Arapların Osmanlı'ya isyanına dair ülkemizde bir çok şey söylenmekte ancak geçmişin hıncı ile yapılan yorumlar çoğu zaman bilimsel olmaktan uzaklaşmaktadır. Şerif Hüseyin'in oğlu Kral Abdullah tarafından hatırat niteliğinde yazılan bu eserin Oryantalist bakış açısıyla ele alınması ve eserdeki oryantalist vurguların öne çıkarılması, çalışmamın ana hatlarını oluşturmaktadır. Çalışmada da vurgulandığı gibi, Oryantalist kavramı Batılının Doğuluyu aşağı görme sürecini ifade eder. Ancak, anıların sahibi olan Abdullah halihazırda bir doğuludur. Peki Abdullah bir Oryantalist midir?
İHYA Dergisi, 2020
Bu makale 1560-1590 yillari arasinda Arnavutlarin Osmanli Devletine karsi isyanlarinin sebeplerini yeni arsiv belgeleri isiginda incelemektedir. Arnavut halkinin hangi sebeplerle isyan ettigi konusunda farkli iddialar ileri surulmustur. Bircok Arnavut tarih arastirmacisi Osmanli Devletinin Arnavutluk’u isgal ettigini, halka asiri vergiler koydugu ve buna karsi cikanlari oldurup kadin ve cocuklarini esir ettigi, bu nedenle Arnavutlarin bircok ilim adamini, tuccarini ve esnafini kaybettigini ileri surerler. Bunlarin bircogu komunizm rejiminin 1945-1990 yillarinda uyguladigi sert ideolojik politikalar neticesinde ortaya cikmistir. Binaenaleyh bu tur calismalar isyanlarin gercek sebeplerini ortaya koymaktan uzaktir. Ayrica donemle ilgili Osmanli arsiv belgeleri incelendiginde bu iddialarin yanlis ve tarafli oldugunu, Arnavutlarin siyasi bir amacla isyan etmedikleri, zulme karsi koyma ve kendi bagimsiz devletini kurma cabasinda olmadiklari anlasilmaktadir. Bu isyanlarin en onemli sebebi ...
"Osmanlı Savaşı Neden Kaybetti?", Atlas Tarih, Sayı: 56, Aralık 2018 - Ocak 2019
Dosya Editörü: Tuncay Yılmazer Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümü sona erdi. Osmanlı İmparatoruğu askeri açıdan neler yaşadı, hangi eksiklerle savaşa girdi? Almanya ile ittifak ne sağladı? Ülkeyi yönetenler ne planladı? Türkiye'de savaşın 100. yıl dönümünde neler yapıldı?
Prof. Dr. Salih Çeçen'e Armağan, 2023
Özgür Yayınları eBooks, 2023
Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi, Cilt 4, Sayı 8, ss.1031-1034, 2022
Çalışmamıza konu olan bu eser, gündelik siyasi tartışmalara konu olan savaşa girme kararını gündelik kaygılardan bağımsız, tarih disiplininin gerekleriyle ele alınmasını temel almaktadır. Genel Türk tarihi ve savaş çalışmaları alanlarına katkılarıyla hem Siyasi Tarih hem de Uluslararası İlişkiler literatüründe önemli bir boşluğu doldurduğu söylenebilir.
ULUSLARARASI BALKAN SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ, 2013
Çok uluslu bir yapıya sahip olan Osmanlı Devleti, 19. yüzyılın sonlarında milliyetçilik akımının etkisiyle dağılma sürecine girmiştir. Devleti çöküşten kurtarmak amacıyla 23 Temmuz 1908 tarihinde meşrutiyet yeniden ilan edilmesine rağmen, 1912-13 Balkan Savaşları devletin büyük kayıplara uğramasına neden olmuştur. Dönemin sivil, asker, aydın ve bürokratları tarafından bu kayıpların nedenlerine ilişkin çok sayıda makale ve kitap kaleme alınmıştır. “Bin nasihate nispetle bir felâket evlâdır” diyen Tüccarzâde İbrahim Hilmi [Çığıraçan] bu aydınlardan birisidir. On beş yaşında iken İkdam gazetesinde yayın hayatına başlayan Tüccarzâde, 1896’da Kitabhane-i İslam’ adlı yayınevini kurarak çeşitli fikir eserleri kaleme almıştır. Kitabhane-i İslam adlı yayınevinin ismini “Kitabhane-i İslam ve Askeri” olarak değiştirip, bazı askeri kitaplar da yayınlamıştır. Bu süreçte kaleme aldığı eserlerinde, Osmanlı Devleti'nin yaşadığı problemleri; siyasi, askeri, ekonomik ve toplumsal temellerden hareketle değerlendirmiş ve çeşitli çözüm yolları sunmuştur. Özellikle Balkan Savaşları sürecinde, Osmanlı toplumunun içinde bulunduğu durumu değerlendirerek, yaşanan felaketlerden ders almak gerektiğinin altını çizmiştir. Bu çalışmada da, Tüccarzâde İbrahim Hilmi'nin I. Balkan Savaşı'nın akabinde yazdığı ve Osmanlı Devleti'nin bu savaşlardaki yenilgi nedenlerini değerlendiren “Balkan Harbi’de Neden Münhezim Olduk?” adlı eseri, tahlil edilecektir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Traces - UNC Chapel Hill Journal of History, 2013
UNVEILING PACHACAMAC NEW HYPOTHESES FOR AN OLD ANDEAN SANCTUARY, 2022
Meditações Diárias - Eclesiastes - Gustavo Borner [abril a julho 2015], 2015
Social Science & Medicine, 2010
Pakistan Journal of Agricultural Sciences, 2016
Brazilian Review of Econometrics, 2002
International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022
Journal of Experimental Botany, 1995
TECNOCIENCIA Chihuahua, 2019
Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases, 2019
AIP Conference Proceedings, 2020
International Journal of Business, Law, and Education