Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Sarıkamış Faciasının 100. yıl dönümünde verilen konferansın sunumudur. İstanbul 2014.
100 Soruda Sarıkamış Harekatı, 2020
En genel hatlarıyla “100 Soruda Sarıkamış Harekâtı” başlıklı kitapta yer alan bilgileri bu şekilde değerlendirebilmek mümkündür. Görüldüğü üzere Prof. Dr. Tuncay Öğün tarafından hazırlanan ve 2019 yılı güz aylarında okuyucusuyla buluşan “100 Soruda Sarıkamış Harekâtı” başlıklı eserle birlikte, doğru bilinen birçok ciddi yanlış tespit edilmiş ve temel kaynaklardan faydalanılarak bu yanlış bilgiler düzeltilmeye çalışılmıştır. Sarıkamış Harekâtı hakkında, bilimsel bilgileri içeren ve ciddi bir çalışma olarak tebarüz eden bu kitapla birlikte Sarıkamış Harekâtı, Türk toplumu tarafından daha doğru bilgiler temelinde incelenecektir. Dolayısıyla Öğün, tarafından hazırlanan ve en yeni bilimsel bilgilerle oluşturulan bu kitap, Sarıkamış Harekâtı ve Sarıkamış şehitlerinin yeniden anımsanması adına hem bir vesile hem de bir fırsattır. Bu nedenle Prof. Dr. Tuncay Öğün tarafından ortaya konulan bu çalışmayı, Sarıkamış Harekâtı araştırmalarında yeni kıvılcımların ve yeni ilhamların ortaya çıkmasını sağlayabilecek sıhhatli bir sentez olarak telakki edebiliriz.
Birikim Dergisi, 2008
Journal of Turkish Research Institute, 2006
Dinin en önemli konusu varlığı çözebilmektir. Varlık nedir ne değildir, nereden başladı nereye kadar devam edecek gibi sorulara cevap getirmesidir. Bu sorular içinde en önemli nokta da; kader, zamansızlık ve kalû belâ meselesidir. Bu üç nokta çözülünce varlık bir derece anlaşılıyor, zaman anlaşılıyor. İnsan kendi yerini anlıyor ve rahat ediyor. “Kader” Arapça bir kelime olup, ölçü demektir. Türkçede de “miktar” kelimesi bu kökten gelir. Yani her şey ölçülüdür. Kur’anda bir ayet var: “Küllü şeyin bi kader.” Yani her şey, her olay ölçülüdür. Ölçüsüz hiçbir olay, hiçbir nesne yoktur. Belki sorabilirsiniz; bu dağlardaki engebeler, dikenler, taşlar nedir? diye. Diken, bizim için hoş bir şey değil ama onlardaki ölçü hiçbir şeyde yok. O kayaların, derelerin, dağların taşların hepsinin geometrik ve dijital yani matematiksel ölçüleri vardır. Matematikle ölçemeyeceğimiz, izah edemeyeceğimiz hiçbir varlık ve olay yoktur. Her olay fizik ilminin konusu olabilir, her olay kimya ilminin konusu olabilir, her olay özellikle geometri ilminin konusu olabilir. Geometri; olayların, hadiselerin, nesnelerin biçimlerini, ölçülerini kurala bağlayan bir ilimdir. Eğer bir ilim işi kurala bağlayamıyorsa o ilim, ilim değildir. İlim demek fen demek, kurallı saha demektir. Belirli bir sahayı taramış, binlerce yerden bilgi toplamışsın hepsinin ortak noktasını bulmuşsun, kanun bulmuşsun; diyorsun ki; bu işin kanunu kuralı budur. İşte buna biz ilim diyoruz. Kanun ve kural; ölçü ve düzen demektir. Dolayısıyla insan, özellikle müminler -aslında herkes için geçerli fakat özellikle müminler- kâinatı karışık, anlamsız, düzensiz, verimsiz görmemeli. Ki öyle değil zaten. Ben Müslümanlara şaşıyorum; nasıl böyle bedbin olurlar? “Bed” Farsça’da kötü demektir, “bîn” ise gören demektir. Yani kötü gören, kötü görüş. Evet, iman demek; her şey güzel demektir, her şey kanun demektir, her şey kural demektir. “Din” demek kural demektir, ölçü demektir. Bununla beraber insan bir de fen okumuşsa, fizik, kimya okumuşsa, üniversite mezunu olmuşsa ondan sonra halen o insanın kâinatta kaos var, kargaşa var deme hakkı yoktur. Kaos sadece bir kavramdır, düzenin anlaşılması için Cenab-ı Hakk’ın yarattığı bir kanundur. Geçici bir süre oluyor bazen. Mesela hastalık; ne için hastalanır insan? İnsan sıhhat ve sağlığın kıymetini, nimetini şükrünü bilmesi için, geçici bir süre hastalanır. Hastalık asıl değildir. Asıl olan sağlıktır, düzendir, hayattır.
FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, 2006
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
The Modern Language Review, 2007
Journal of Shellfish Research, 2013
Muy Viajeros edición coleccionista, 2024
30th EAA Annual Meeting, Rome, Italy 28-31 August 2024
Health Promotion International, 2017
Molecular therapy. Nucleic acids, 2018
Veterinary Research, 2007
e-cadernos CES, 2020