Autostopul reprezintă o practică socială care generează o dinamică de schimb, favorizând interacţiuni între indivizi şi diferitele capitaluri socio-culturale pe care aceştia le transportă cu sine; un fenomen social profund modern ce se...
moreAutostopul reprezintă o practică socială care generează o dinamică de schimb, favorizând interacţiuni între indivizi şi diferitele capitaluri socio-culturale pe care aceştia le transportă cu sine; un fenomen social profund modern ce se afirmă în contextul istoric de difuzare globală a capitalismului şi a proceselor de industrializare.
Autostopul se naşte ca o interacţiune socială informală, un tip de (sub)cultură care inventează şi funcţionează în baza unui tip de “supra-economie”, un tip specific de “economie simbolică” bazată pe liber schimb sau “dar”. În zilele noastre, imaginarul comun privind “darul” tinde să fie înscris simbolic şi subordonat economic unei pieţe supralocale a darului.
Astfel, chiar dacă autostopul funcţioneză în regim de reciprocitate, datorită realităţilor economice şi politice structurante, recunoştinţa este de multe ori codificată şi materializată prin bani, în lipsă de alternative. Datorită elementului financiar (banilor) intrinsec implicat, dar mai ales datorită difuzării sistemului şi „paradigmei capitaliste”, la nivel global există momente când diferite instituţii formale sunt interesate de aceste practici şi încearcă să-şi impună propriile viziuni prin: centralizare şi reglementare, taxe, norme şi reguli; acestea sub umbrela unui discurs despre progres – social, public şi colectiv.
Revenind asupra mizelor principale, în primul rând sunt interesat de macro-logica acestor încercări de intervenţie, de actorii şi instituţiile care sunt deopotrivă avantajaţi ori deranjaţi de acestea, de sistemul de reţele care leagă practicile şi instituţiile sociale implicate. Pe de altă parte sunt interesat de implicaţiile acestor intervenţii, de vocile şi de motivele celor care se opun lor, de eventuala mutaţie a acestui fenomen – economică şi simbolică.
Urmând sfatul “breslei” structuraliste, poziţionez practica autostopului între alte fenomene sociale, pentru a înţelege „reţeaua” în care se înscrie. Astfel pentru analiza de faţă urmăresc această strategie sau opţiune de mobilitate socială în raport cu: istoria recentă a Căilor Ferate Române, expansiunea firmelor de transport persoane (microbuze), „rechinii” (cei care oferă alternativă de transport mai ieftină - însă nu sunt autorizaţi), taximetriştii şi recenta propunere de lege, tendenţios interpretată de mass-media; în lumina căreia s-a aprins imaginarul social, scânteia ce a deschis dezbateri publice cu privire la vechi dileme: proprietate privată, „ia-mă nene”, corupţie, sărăcie, “clase sociale”, sisteme politice, postcolonialism.