İnanç, bireyin ilahi olsun veya olmasın, gerekçeli veya gerekçesiz, akla dayansın veya dayanmasın, doğru olsun veya olmasın, başkasının tanıklığı ve beyanına dayanarak kutsal kabul edilene güven duyması, inanması, bağlanması, öğretileri...
moreİnanç, bireyin ilahi olsun veya olmasın, gerekçeli veya gerekçesiz, akla dayansın veya dayanmasın, doğru olsun veya olmasın, başkasının tanıklığı ve beyanına dayanarak kutsal kabul edilene güven duyması, inanması, bağlanması, öğretileri kuşkusuz kabul edip uygulamasıdır. İlahi dinlerde inanç sistemi Allah tarafından indirilen hüküm, emir ve öğretilere koşulsuz itaat ederek, onların doğruluğunu kabul etmek üzerine inşa edilmiştir. Halk inanışları eski dinlerden ve batıl inançlardan unsurlar taşımakta, toplumdaki kültür ve geleneklerin yeni dine aktarılmasıyla ortaya çıkmakta ve bazı durumlarda toplumda geçerli olan dini anlayışa aykırı uygulamalar içermektedir. Eski inanç, dini bir kökeni bünyesinde barındıran inanışlar için kullanılırken, batıl inanç kavramı daha çok doğasında dinle ilgili bir unsur bulunmayan fikir ve uygulamalar için kullanılmaktadır.
İslam hukukunun toplum içerisinde yaygınlaşan halk inanışları, eski dini inançlar ve batıl inançlarla ilgili fiil, uygulama ve düşüncelere yaklaşımı tevhid inancı kapsamında değerlendirilmiştir. Bu inançlarla ilgili uygulamaların bazıları hakkında Kur’an ve sünnette hükümler bulunurken bazı uygulamalar hakkında ise alimler tarafından verilen hükümler belirleyici rol oynamıştır. Bu çalışma İslam hukuku temelinde halk inanışları, eski dini inançlar ve batıl inançlarla ilgili toplumsal hayattaki yaygın uygulamaların fıkhi boyutunu örnekleriyle açıklamaktadır. İki ana bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde halk inanışı, eski inanç, batıl inanç, hurafe ve bid’at sözcükleri tanımlanarak örneklendirilmiştir. İkinci bölümde ise İslam hukukuna göre halk inanışı, eski inanç ve batıl inançların yasaklanması ile ilgili hükümler ayet ve hadislerle açıklanmış, alimlerin sonradan ortaya çıkan halk inanışları hakkındaki temel görüşleri fetvalar ve örneklerle aydınlatılmıştır.