De eerstverlorene
()
About this ebook
Read more from James Patterson
De maagd Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsOntrafeld verleden Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsZomer van verraad Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsJe bent gewaarschuwd Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsHitte Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsPartnerruil Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsSlotpleidooi Rating: 0 out of 5 stars0 ratings
Related to De eerstverlorene
Titles in the series (10)
De eerstverlorene Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsMijn wil geschiede Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe vierde seconde Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe derde aanslag Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe vijfde vrouw Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsHet zesde slachtoffer Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe achtste bekentenis Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe zevende hemel Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsHet negende oordeel Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe twaalfde van nooit Rating: 0 out of 5 stars0 ratings
Related ebooks
De spelmeester Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsMet vlag en wimpel: Making the Grade serie, #1.5 Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsNooduitgang: een juridische thriller (Katerina Carter juridische thriller serie): thriller Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsHet zegel van de zieneres Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsVerborgen Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsTelefoon vanuit de hemel Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDaar heb ik een drankje voor Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsStiletto Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsGekozen Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe Man Die Duiven Haatte Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe zaak IJsbreker Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsHet Buitenaardse Huis: Een Verhaal Over Liefde, Hoop En Buitenaardse Hulp Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe vierde seconde Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsMachtsspel Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsVijanden… en meer: Falling for a heartbreaker, #3 Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe Kerstvlam van de Alpha Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsIk en mijn speelman Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsSchandalige verlossing Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsCross Country Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe Keizerin van Mexico Rating: 4 out of 5 stars4/5Hitte Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsRaji Boek Vier: Het Huis Van De Westenwind Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDe lifter Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsPartnerruil Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsHet verbrande meisje Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsSchepen vergaan Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEngel des doods: Katerina Carter juridische thrillerserie, #3 Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEinzelgänger blues Rating: 0 out of 5 stars0 ratings
Related categories
Reviews for De eerstverlorene
0 ratings0 reviews
Book preview
De eerstverlorene - James Patterson
De eerstverlorene
Translated by Ineke van den Elskamp
Original title: 1st to Die
Original language: English
This edition arranged with Kaplan/DeFiore Rights through Sebes & Bisseling Literary Agency. © James Patterson (2001).
Copyright © 2002, 2021 James Patterson and SAGA Egmont
All rights reserved
ISBN: 9788726891638
1st ebook edition
Format: EPUB 3.0
No part of this publication may be reproduced, stored in a retrievial system, or transmitted, in any form or by any means without the prior written permission of the publisher, nor, be otherwise circulated in any form of binding or cover other than in which it is published and without a similar condition being imposed on the subsequent purchaser.
www.sagaegmont.com
Saga Egmont - a part of Egmont, www.egmont.com
Proloog
Inspecteur Lindsay Boxer
Het is een ongewoon warme avond in juli, maar ik sta op het grote leistenen terras van mijn flat kou te lijden. Ik kijk uit over het schitterende San Francisco en hou mijn dienstrevolver tegen de zijkant van mijn slaap gedrukt.
‘Van mij mag je doodvallen, God!’ fluister ik. Een stevige verwensing, maar volkomen terecht naar mijn mening.
Ik hoor Lieve Martha janken. Ik draai me om en zie dat ze door de glazen terrasdeuren naar me zit te kijken. Ze weet dat er iets aan de hand is. ‘Het is goed,’ roep ik naar haar door de deur. ‘Het gaat goed met me. Ga liggen, meisje.’
Maar Martha wil niet weggaan, wil niet wegkijken. Ze is een goede, trouwe vriendin die me de laatste zes jaar elke avond met haar natte neus welterusten heeft gewenst.
Ik kijk in de ogen van de bordercollie, en bedenk dat ik misschien beter naar binnen kan gaan om de meiden te bellen. Claire, Cindy en Jill zouden hier al zijn voordat ik de telefoon had neergelegd. Ze zouden me vasthouden, knuffelen, al de goede dingen zeggen. Je bent bijzonder, Lindsay. Iedereen houdt van je, Lindsay.
Maar ik ben er eigenlijk van overtuigd dat ik morgenavond of de avond daarna weer hierbuiten zou staan. Ik zie gewoon geen uitweg uit deze ellende. Ik heb het allemaal al honderd keer doorgenomen. Ik kan zo logisch zijn als de pest, maar ik ben ook uiterst emotioneel, dat moge duidelijk zijn. Dat was mijn kracht als inspecteur bij de politie van San Francisco. Het is een zeldzame combinatie en ik denk dat het de reden is dat ik meer succes had dan mijn mannelijke collega’s bij Moordzaken. Natuurlijk staat geen van hen hier op het punt zich met zijn eigen wapen voor zijn kop te schieten.
Ik laat de loop van de revolver lichtjes langs mijn wang naar beneden glijden en daarna weer omhoog naar mijn slaap. O god, o god, o god. Het doet me denken aan zachte handen, aan Chris, en dat maakt me aan het huilen.
Er komen een heleboel beelden boven, veel te snel om ze te kunnen verwerken.
De verschrikkelijke, onuitwisbare moorden op de bruidsparen die onze stad opschrikten, vermengd met close-ups van mijn moeder en zelfs een paar keer van mijn vader. Mijn hartsvriendinnen – Claire, Cindy en Jill – onze idiote club. Ik kan ook mezelf zien, zoals ik vroeger was tenminste. Ik heb nooit iemand ontmoet die vond dat ik eruitzag als een inspecteur van politie, de enige vrouwelijke inspecteur Moordzaken in het hele korps van San Francisco. Mijn vrienden zeiden altijd dat ik meer op Helen Hunt in Mad About You leek, de serie waarin ze met Paul Reiser is getrouwd. Ik ben ooit getrouwd geweest. Ik was geen Helen Hunt, en hij was zeker geen Paul Reiser.
Dit is zo moeilijk, zo fout, zo verkeerd. Dit is helemaal niets voor mij. Ik zie de hele tijd David en Melanie Brandt voor me, het eerste paar dat werd vermoord, in de Mandarinsuite van het Grand Hyatt. Ik zie weer die afschuwelijke hotelkamer, waar ze zinloos en nodeloos de dood vonden. Dat was het begin.
Boek 1
David en Melanie
1
De hotelsuite stond vol prachtige, lange rode rozen, werkelijk het volmaakte cadeau. Alles was volmaakt.
Ergens op de wereld was er misschien een gelukkigere man, dacht David Brandt, terwijl hij zijn armen om Melanie, zijn jonge bruid, sloeg. Ergens in Jemen misschien, een Allahaanbiddende boer die er nog een geit bij had gekregen. Maar in San Francisco zeker niet.
Het paar keek uit het raam van de zitkamer van de Mandarin-suite in het Grand Hyatt. Ze konden in de verte de lichtjes van Berkeley zien en Alcatraz en het sierlijke silhouet van de verlichte Golden Gate Bridge.
‘Het is ongelooflijk.’ Melanie straalde. ‘Ik zou helemaal niets aan vandaag willen veranderen.’
‘Ik ook niet,’ fluisterde hij. ‘Alhoewel... misschien zou ik mijn ouders niet hebben uitgenodigd.’ Ze lachten allebei. Enkele momenten geleden hadden ze in de balzaal van het hotel afscheid genomen van de laatste van de driehonderd gasten. De bruiloft was eindelijk voorbij. De toasts, het dansen, het kletsen, de gefotografeerde zoenen boven de taart. Nu waren ze alleen. Ze waren allebei 29 en hadden de rest van hun leven voor zich.
David pakte een paar volle champagneglazen die hij op een tafeltje van Chinees lakwerk had gezet. ‘Een toast,’ verklaarde hij, ‘op de op één na gelukkigste man ter wereld.’ ‘Op één na?’ zei ze, en ze glimlachte gemaakt geschrokken. ‘Wie is dan de gelukkigste?’
Ze haakten hun armen in elkaar en namen een grote, genotzuchtige teug uit de kristallen glazen. ‘Een boer met twee geiten. Ik vertel het je nog wel eens.
‘O, ik heb iets voor je,’ herinnerde David zich opeens. Hij had haar al de volmaakte vijfkaraats diamant aan haar vinger gegeven, maar hij wist dat ze die alleen droeg om zijn ouders een plezier te doen. Hij liep naar zijn smokingjasje, dat over een hoge stoel hing, en kwam terug met een juwelendoosje van Bulgari.
‘Nee, David,’ protesteerde Melanie. ‘Jij bent mijn cadeau.’ ‘Maak het toch maar open,’ zei hij tegen haar. ‘Deze vind je wel mooi.’
Ze deed het deksel open. In een sue`de zakje zat een paar oorbellen, een stel grillige manen, gemaakt van diamanten, in grote zilveren ringen.
‘Zo zie ik jou,’ zei hij.
Melanie hield de manen tegen haar oorlelletjes. Ze waren volmaakt, en zij ook.
‘Jij bent mijn eb en mijn vloed,’ mompelde David.
Ze kusten elkaar. Hij maakte de ritssluiting van haar jurk open en liet de hals net onder haar schouders zakken. Hij kuste haar nek. Daarna de bovenkant van haar borsten.
Er werd op de deur van de suite geklopt.
‘Champagne,’ riep een stem.
Even overwoog David om gewoon te roepen: ‘Zet daar maar neer!’ De hele avond had hij ernaar verlangd om de kanten jurk voorzichtig van de zachte witte schouders van zijn vrouw te laten glijden.
‘O, pak het toch aan,’ fluisterde Melanie, terwijl ze de oorbellen voor zijn gezicht liet bungelen. ‘Dan doe ik deze in.’ Ze wurmde zich uit zijn greep en schoof achteruit in de rich-ting van de grote badkamer van de Mandarin-suite, met een twinkeling in haar glanzende bruine ogen. God, wat hield hij van die ogen.
Terwijl hij naar de deur liep, bedacht David dat hij met niemand ter wereld zou willen ruilen.
Zelfs niet voor nog een geit.
2
Phillip Campbell had zich dit moment, deze prachtige sce`-ne, zo vaak voorgesteld. Hij wist dat de bruidegom de deur zou opendoen. Hij stapte de kamer in.
‘Gefeliciteerd,’ mompelde Campbell terwijl hij de champagne overhandigde. Hij keek strak naar de man met het openhangende smokingoverhemd en het zwarte vlinderdasje dat los om zijn nek bungelde.
David Brandt keek nauwelijks naar hem, maar inspecteerde de met een vrolijk gekleurde strik versierde doos. Krug. Clos du Mesnil, 1989.
‘Wat is het ergste wat iemand ooit heeft gedaan?’ mompelde Campbell bij zichzelf. ‘Ben ik ertoe in staat? Heb ik dat in me?’
‘Zit er geen kaartje bij?’ zei de bruidegom, die in zijn broekzakken naar een fooi zocht.
‘Alleen dit, meneer.’
Campbell deed een stap naar voren en stootte een mes diep in de borstkas van de bruidegom, tussen de derde en vierde rib, de snelste weg naar het hart.
‘Voor de man die alles heeft,’ zei Campbell. Hij drong verder de kamer in en trapte de deur snel achter zich dicht. Hij draaide David Brandt om, duwde hem met zijn rug tegen de deur en dreef het lemmet dieper naar binnen.
De bruidegom verkrampte van schrik en pijn. Geluiden ontsnapten uit zijn borst: korte, gorgelende ademstootjes. Zijn ogen puilden uit van ongeloof.
Dit is wonderbaarlijk, dacht Campbell. Hij kon echt voelen hoe de kracht van de bruidegom wegsijpelde. De man had zojuist een van de grote momenten van zijn leven beleefd en nu, een paar minuten later, was hij stervende.
Campbell deed een stap achteruit en het lichaam van de bruidegom zakte op de vloer in elkaar. De kamer hing scheef als een boot die slagzij maakt. Toen begon alles ook nog te draaien en door elkaar te lopen. Hij had het gevoel dat hij naar een flikkerende film zat te kijken. Wonderlijk. Heel anders dan hij had verwacht.
Campbell hoorde de stem van de vrouw en had de tegenwoordigheid van geest om het mes uit de borst van David Brandt te trekken.
Hij handelde snel om haar op te kunnen vangen op het moment dat ze, nog steeds in haar lange kanten jurk, uit de slaapkamer kwam.
‘David?’ zei ze met een verwachtingsvolle glimlach die verstarde toen ze Campbell zag. ‘Waar is David? Wie bent u?’ Haar blik gleed panisch over hem heen en bleef op zijn gezicht, op het mes en daarna op het lichaam van haar man op de vloer rusten.
‘O, mijn god! David!’ schreeuwde ze. ‘O, David, David!’ Campbell wilde zich haar zo herinneren. De wijd opengesperde ogen met de starre blik. De toekomst die zojuist nog vol belofte en hoop gloorde, lag nu in scherven.
De woorden tuimelden uit zijn mond. ‘Wil je weten waarom? Nou, ik ook.’
‘Wat hebt u gedaan?’ schreeuwde Melanie weer. Het kostte haar moeite het te begrijpen. Haar ogen schoten angstig heen en weer en zochten in de kamer naar een uitweg.
Ze sprintte naar de deur van de zitkamer. Campbell greep haar bij haar pols en bracht het bloederige mes omhoog naar haar keel.
‘Alstublieft,’ jammerde ze. ‘Laat me alstublieft gaan.’
‘Eerlijk gezegd ben ik hier ook om je te redden, Melanie,’ zei hij, en hij glimlachte naar haar van angst vertrokken gezicht.
Campbell liet langzaam het lemmet zakken. Het slanke lichaam schokte en er klonk een gil. Haar ogen flakkerden als een zwak elektrisch peertje. Waarom, vroegen haar smekende ogen. Waarom?
Het kostte hem een hele minuut om op adem te komen. De geur van Melanie Brandts bloed zat diep in zijn neusgaten. Hij kon bijna niet geloven wat hij had gedaan.
Hij droeg het lichaam van de bruid terug naar de slaapkamer en legde haar op het bed.
Ze was mooi. Fijne trekken. En zo jong. Hij herinnerde zich de eerste keer dat hij haar had gezien, hoe hij van haar onder de indruk was geweest. Ze had gedacht dat de hele wereld voor haar lag.
Hij wreef over het zijdezachte oppervlak van haar wang en nam een van de oorbellen in zijn hand: een lachende maan. Wat is het ergste wat iemand ooit heeft gedaan, vroeg Phillip Campbell zich met bonzend hart nogmaals af.
Was dit het? Had hij het zojuist gedaan?
Nog niet, antwoordde een stemmetje vanbinnen. Nog niet helemaal.
Langzaam tilde hij de mooie, witte trouwjurk van de bruid op.
3
Het was even voor halfnegen op een maandagochtend in juni, een van die kille, grijze zomerochtenden waar San Francisco bekend om staat. Ik begon de week slecht. Ik bladerde oude nummers van The New Yorker door, terwijl ik wachtte tot mijn huisarts, dokter Roy Orenthaler, klaar was met de patie¨nt voor mij.
Ik kwam al bij dokter Roy, zoals ik hem soms nog noemde, sinds ik sociologie studeerde aan de universiteit van San
Francisco, en ik ging keurig een keer per jaar naar hem toe voor controle. Dat was afgelopen dinsdag geweest. Tot mijn verbazing had hij me aan het eind van de week gebeld met het verzoek om vandaag vóór mijn werk even langs te komen.
Ik had een drukke dag voor de boeg: twee open zaken en een depositie bij de rechtbank. Ik wilde om negen uur achter mijn bureau zitten.
‘Mevrouw Boxer,’ riep de assistente eindelijk naar me, ‘u bent aan de beurt.’
Ik liep achter haar aan de spreekkamer in.
Meestal begroette dokter Orenthaler me met een goed bedoeld grapje over de politie, zoals: ‘En als jij hier bent, wie is er dan boeven aan het vangen?’ Ik was nu 34 en de laatste twee jaar teamleider op de afdeling Moordzaken, die was ondergebracht in het Paleis van Justitie.
Maar vandaag stond hij stijfjes op en mompelde ernstig ‘Lindsay.’ Hij gebaarde naar de stoel tegenover zijn bureau. O, o.
Tot op dat moment had ik een eenvoudige kijk op artsen gehad: wanneer een van hen je zo ondoorgrondelijk en bezorgd aankeek en tegen je zei dat je moest gaan zitten, kon dat drie dingen betekenen. Maar één daarvan was erg. Of ze vroegen je mee uit, óf ze stonden op het punt om je slecht nieuws te vertellen, óf ze hadden net voor een fortuin de meubels opnieuw laten bekleden.
‘Ik wil je iets laten zien,’ begon dokter Orenthaler. Hij hield een dia omhoog tegen het licht.
Hij wees naar piepkleine spookachtige ronde vlekjes tussen een heleboel nog kleinere bolletjes. ‘Dit is een uitvergroting van een uitstrijkje van het bloed dat we bij je hebben afgenomen. De grote druppeltjes zijn erytrocyten. Rode bloedlichaampjes.’
‘Ze zien er gelukkig uit,’ grapte ik nerveus.
‘Dat zijn ze ook, Lindsay,’ zei de arts zonder een spoor van een glimlach. ‘Het probleem is dat je er niet veel hebt.’
Ik richtte mijn blik op de zijne in de hoop dat hij minder ernstig zou worden en dat we zouden overstappen op zoiets onbenulligs als: je zou eens wat minder hard moeten werken, Lindsay.
‘Er is een ziekte, Lindsay,’ ging dokter Orenthaler verder, ‘die Negli’s aplastische anemie heet. Deze ziekte komt zelden voor. Het komt erop neer dat het lichaam geen rode bloedlichaampjes meer aanmaakt.’ Hij hield een foto omhoog. ‘Zo ziet een plaatje van normaal bloed eruit.’
Op deze foto zag de donkere achtergrond eruit als een kruispunt in het centrum om vijf uur ’s middags, een waarlijke opstopping van tegen elkaar gedrukte, energieke bolletjes. Gehaaste boodschappers, die allemaal zuurstof naar delen van iemand anders’ lichaam brachten.
Daarbij vergeleken zag die van mij er ongeveer net zo volgepakt uit als het hoofdkantoor van een presidentskandidaat twee uur nadat hij de strijd heeft opgegeven.
‘Dit is te behandelen, hè?’ vroeg ik hem hoopvol.
‘Het is te behandelen, Lindsay,’ zei dokter Orenthaler na een korte stilte, ‘maar het is wel ernstig.’
Een week geleden was ik alleen maar langsgekomen omdat mijn ogen traanden en vlekkerig waren en ik wat bloed in mijn slipje had ontdekt; en omdat ik elke dag om drie uur ineens het gevoel had dat een dwerg met een ijzergebrek binnenin me al mijn energie overhevelde. Ik, die regelmatig dubbele diensten draaide en dagen van veertien uur maakte. Die zes weken opgespaarde vakantie had staan.
‘Hoe ernstig bedoel je?’ vroeg ik met een kikker in mijn keel. ‘Rode bloedlichaampjes zijn essentieel voor de zuurstofvoorziening van het lichaam,’ begon dokter Orenthaler uit te leggen. ‘Hemopoe¨se, de vorming van bloedlichaampjes in het beenmerg.’
‘Dokter Roy, dit is geen medisch congres. Hoe ernstig is het?’
‘Wat wil je horen, Lindsay? Diagnose of prognose?’
‘Ik wil de waarheid horen.’
Dokter Orenthaler knikte. Hij stond op, liep om het bureau heen en pakte mijn hand. ‘Goed dan, de waarheid, Lindsay. Wat je hebt is levensbedreigend.’
‘Levensbedreigend?’ Mijn hart stond stil. Mijn keel was kurkdroog.
‘Dodelijk, Lindsay.’
4
De koude, botte klank van het woord trof me als een dumdumkogel tussen mijn ogen.
Dodelijk, Lindsay.
Ik zweeg, in de verwachting dat dokter Roy me zou vertellen dat het allemaal een misselijke grap was. Dat hij mijn bloedonderzoek met dat van iemand anders had verwisseld. ‘Ik wil je verwijzen naar een hematoloog, Lindsay,’ ging dokter Orenthaler verder. ‘Zoals bij veel ziekten, zijn er stadia. Bij stadium één is er een klein tekort aan bloedlichaampjes. Dat kan worden behandeld met maandelijkse transfusies. We spreken van stadium twee als er een systematisch tekort aan rode bloedlichaampjes is. Bij stadium drie is een ziekenhuisopname noodzakelijk voor een beenmergtransplantatie. Mogelijk moet je milt dan worden verwijderd.’
‘En in welke fase zit ik?’ vroeg ik terwijl ik krampachtig mijn longen vol lucht zoog.
‘Je hebt net tweehonderd erytrocyten per cc bloed. Daarmee zit je in de overgang.’
‘De overgang?’
‘De overgang,’ zei de arts, ‘van stadium twee naar stadium drie.’
Er komt in je leven een moment dat je je realiseert dat er ineens andere dingen op het spel staan. De zorgeloze rit van je leven eindigt met een knal tegen een stenen muur; al die jaren die je door bent gehuppeld, dat het leven je bracht waar je heen wilde, komen abrupt tot een einde. In mijn werk zie ik voortdurend hoe mensen volkomen onverwacht met dit moment worden geconfronteerd.
Nu was ik aan de beurt.
‘En wat betekent dat dan?’ vroeg ik zwakjes. De kamer draaide nu een beetje.
‘Het betekent dat je een langdurig regime van intensieve behandelingen zult moeten ondergaan, Lindsay.’
Ik schudde mijn hoofd. ‘Wat betekent het voor mijn werk?’ Ik zat nu zes jaar bij Moordzaken, de laatste twee als teamleider. Met een beetje geluk maakte ik, wanneer mijn chef in aanmerking kwam voor promotie, een goede kans op zijn functie. Het korps had sterke vrouwen nodig. Ze konden ver komen. Tot op dat moment had ik verwacht dat ik ver zou komen.
‘Voorlopig niets,’ zei de arts. ‘Zolang je je sterk voelt terwijl je behandeld wordt, kun je blijven werken. Het zou zelfs heel therapeutisch kunnen zijn.’
Opeens kreeg ik het gevoel dat de muren van de kamer op me af kwamen en dat ik stikte.
‘Ik zal je de naam van de hematoloog geven,’ zei dokter Orenthaler.
Hij ging verder over de kwalificaties van de arts, maar ik hoorde hem niet meer. Ik zat te denken: wie ga ik het vertellen? Mijn moeder was tien jaar geleden aan borstkanker overleden. Mijn vader was al niet meer in beeld sinds ik dertien was. Ik had een zus, Cat, maar die leidde een keurig, leuk leven in Newport Beach, en voor haar was rechts afslaan bij een rood verkeerslicht al aanleiding voor een crisis.
De arts schoof de verwijzing naar me toe. ‘Ik ken je, Lindsay. Je zult doen alsof dit iets is wat je kunt oplossen door nog harder te gaan werken. Maar dat kun je niet. Dit is buitengewoon ernstig. Ik wil dat je hem vanda´ág nog belt.’ Opeens ging mijn pieper af. Ik haalde hem uit mijn tas en keek naar het nummer. Het was het bureau, Jacobi.
‘Kan ik ergens bellen?’ vroeg ik.
Dokter Orenthaler wierp me een berispende blik toe, een die zei: ik heb je gewaarschuwd, Lindsay.
‘Zoals je zei,’ – ik glimlachte nerveus – ‘therapeutisch.’
Hij knikte naar de telefoon op zijn bureau en liep de kamer uit. Ik draaide op het gevoel het nummer van mijn partner. ‘Het is afgelopen met de pret, Boxer,’ zei Jacobi nors. ‘We hebben een dubbele één-acht-nul. In het Grand Hyatt.’
Mijn hoofd tolde van alles wat de arts me had verteld. Ik was de kluts kwijt en waarschijnlijk gaf ik daarom geen antwoord.
‘Heb je me gehoord, Boxer? Tijd om aan de slag te gaan. Kom je?’
‘Ja,’ zei ik ten slotte.
‘En trek iets leuks aan,’ bromde mijn partner. ‘Alsof je naar een bruiloft gaat.’
5
Hoe ik van de praktijk van dokter Orenthaler in Noe Valley helemaal naar het Hyatt op Union Square ben gekomen, weet ik niet meer.
Ik hoorde voortdurend de woorden van de arts in mijn hoofd: in ernstige gevallen kan Negli’s dodelijk zijn.
Ik weet alleen dat nog geen twaalf minuten na het telefoontje van Jacobi mijn tien jaar oude Bronco piepend tot stilstand kwam voor de ingang van het hotel.
Op straat gonsde het van de politiemensen. Jezus, wat was er in hemelsnaam gebeurd?
Het hele blok tussen Sutter en Union Square was afgezet met een barricade van blauw-met-witte surveillancewagens. Bij de ingang van het hotel stond een groep agenten in uniform te controleren wie er kwamen en gingen en naar de omstanders te gebaren dat ze moesten doorlopen.
Ik liet mijn penning zien en liep naar binnen. Twee agenten in uniform die ik herkende, stonden vooraan in de hoge hal: Murray, een dikke politieman in het laatste jaar voor zijn pensioen, en zijn jongere partner, Vasquez. Ik vroeg Murray om details.
‘Wat ik heb gehoord, is dat er twee vips zijn vermoord op de dertigste verdieping. Al het intellect is boven.’
‘Wie heeft de leiding?’ vroeg ik terwijl ik mijn krachten voelde terugkeren.
‘Nu denk ik dat u die hebt, rechercheur.’
‘In dat geval wil ik dat alle uitgangen van het hotel onmiddellijk worden afgesloten. En zorg dat je een lijst van de manager krijgt met alle gasten en personeelsleden. Er gaat niemand in of uit die niet op die lijst staat.’
Even later was ik met de lift op weg naar de dertigste verdieping.
Het spoor van agenten en ambtenaren leidde me door een gang naar een stel openstaande dubbele deuren met het opschrift mandarin-suite. Ik stuitte op Charlie Clapper, het hoofd van de technische recherche, die samen met twee rechercheurs zijn zware koffers naar binnen sjouwde. Dat Clapper hier was, betekende dat dit een grote zaak was. Door de open dubbele deuren zag ik overal rozen staan. Toen ontdekte ik Jacobi.
‘Pas op waar je loopt, rechercheur,’ riep hij luid dwars door de kamer.
Mijn partner was 47, maar hij zag er tien jaar ouder uit. Zijn haar was spierwit en hij begon kaal te worden. Hij keek altijd alsof hij op het punt stond te gaan grijnzen om een smakeloze grap. Hij en ik werkten nu tweee¨nhalf jaar samen. Ik had een hogere rang, brigadier, hoewel hij zeven jaar langer bij Moordzaken zat. Hij viel onder mij.
Toen ik de suite binnenstapte, struikelde ik bijna over de benen van lijk nummer één, de bruidegom. Hij lag vlak achter de voordeur, in elkaar gezakt, gekleed in een openhangend smokingoverhemd en een smokingbroek. De haren op zijn borst zaten aan elkaar geplakt van het bloed. Ik haalde even diep adem.
‘Mag ik je voorstellen aan de heer David Brandt,’ declameerde Jacobi met een scheve grijns. ‘Mevrouw Brandt ligt daar.’ Hij wees naar de slaapkamer. ‘Het is bij hen kennelijk sneller bergafwaarts gegaan dan bij de meeste mensen.’ Ik knielde neer en bekeek de bruidegom lang en grondig. Hij was knap, had kort, donker, warrig haar en een zachte kaaklijn; maar de ogen die star wijdopen stonden en het straaltje opgedroogd bloed op zijn kin bedierven het beeld. Achter hem lag zijn smokingjasje op de vloer.
‘Wie heeft ze gevonden?’ vroeg ik terwijl ik in zijn zak naar een portefeuille zocht.
‘De assistent-manager. Ze zouden vanochtend naar Bali vertrekken. Het eiland, niet het casino, Boxer. Dit zijn mensen die ’s ochtends persoonlijk door de assistent-manager worden gewekt.’
Ik maakte de portefeuille open: een rijbewijs van de staat New York met een foto van een lachende bruidegom, platina creditcards en een paar biljetten van honderd dollar.
Ik stond op en keek om me heen. Het leek wel een chic museum voor oosterse kunst: zeegroene porseleinen draken, stoelen en banken versierd met taferelen van het keizerlijk hof. En de rozen natuurlijk. Ik was zelf meer het type voor een gezellig pensionnetje, maar als je ervan hield om indruk te maken, dan was dit beter.
‘Laten we met de bruid gaan kennismaken,’ zei Jacobi.
Ik liep achter hem aan door een stel openstaande dubbele deuren naar de slaapkamer en bleef staan. De bruid lag op haar rug op een groot hemelbed.
Ik was al bij honderd moorden geweest en kon net zo snel inzoomen op een lijk als ieder ander, maar hierop was ik niet voorbereid. Er schoot een rilling van afschuw langs mijn ruggengraat.
De bruid had haar trouwjurk nog aan.
6
Je ziet nooit zo veel vermoorde mensen dat het je niets meer doet, maar het was extra moeilijk om naar dit slachtoffer te kijken.
Ze was zo jong en mooi: stil, sereen en onbezoedeld, afgezien van de drie dieprode bloemen van bloed die zich op haar witte borst hadden uitgespreid. Ze zag eruit als een slapende prinses die op haar prins wachtte, maar haar prins lag in de andere kamer, zo dood als een pier.
‘Wat wil je ook voor vijfendertighonderd dollar per nacht?’ zei Jacobi schouderophalend. ‘Het hele sprookje?’
Ik moest alles op alles zetten om niet te vergeten wat ik moest doen. Ik keek boos, alsof een enkele, giftige blik Jacobi de mond kon snoeren.
‘Jeetje, Boxer, wat is er aan de hand?’ Hij trok een lang gezicht. ‘Het was maar een grapje.’
Zijn kinderlijke, berouwvolle blik bracht me weer bij de les. De bruid droeg een grote diamant aan haar rechterhand en kunstige oorbellen. Wat het motief van de moordenaar ook was, het was geen beroving.
Een lijkschouwer van het gerechtelijk lab wilde net aan zijn eerste onderzoek beginnen. ‘Drie steekwonden, zo te zien,’ zei hij. ‘Ze moet veel verzet hebben geboden. Hij heeft de bruidegom met één steek vermoord.’
Wat door mijn hoofd schoot, was dat het bij minstens negentig procent van alle moorden om geld of seks ging. In dit geval scheen het niet om geld te gaan.
‘Wanneer heeft iemand hen voor het laatst gezien?’ vroeg ik.
‘Even na tienen gisteravond. Toen was de gigantische receptie beneden afgelopen.’
‘En daarna niet meer?’
‘Ik weet dat dit niet echt jouw terrein is, Boxer,’ zei Jacobi. Hij begon te grijnzen. ‘Maar meestal ziet men de bruid en bruidegom na het feest een tijdje niet.’
Ik glimlachte flauwtjes, ging rechtop staan en keek de grote, luxueuze suite door. ‘Help me dan eens, Jacobi. Wie dokt er voor een kamer zoals deze?’
‘De vader van de bruidegom is een of andere hoge piet op Wall Street. Ze komen uit het oosten. Hij zit met zijn vrouw in een kamer op de twaalfde verdieping. Ik heb me laten vertellen dat het een enorme fuif was beneden. Hier ook trouwens. Moet je al die rozen zien.’
Ik liep terug naar de bruidegom en zag iets op een marmeren console naast de deur staan, zo te zien een fles champagne in een geschenkdoos. De doos zat helemaal onder de bloedspatten.
‘De assistent-manager heeft die gevonden,’ zei Jacobi. ‘Ik vermoed dat degene die dit heeft gedaan die doos heeft meegebracht.’
‘Hebben ze iemand gezien?’
‘Een heleboel mensen in smoking. Het was een bruiloft, hè?’
Ik las het etiket op de champagnefles. ‘Krug. Clos du Mesnil, 1989.’
‘Zegt dat je iets?’ vroeg Jacobi.
‘Alleen dat de moordenaar een goede smaak heeft.’
Ik keek naar