Filter
8094 böckerOm boken
Del 1: Dikter och prosa. De homeriska sångerna, lyrik, körlyrik, epigram och prosa.
Läs mer
Lennart Breitholtz
Litteraturens klassiker: Grekisk litteratur
Om boken
Del 3. Romersk litteratur innehåller dikter av bland andra Vergilius, Catullus, Horatius, Ovidius, exempel på historieskrivning och vältalighet samt utdrag ur den kristna litteraturen.
Läs mer
Lennart Breitholtz
Litteraturens klassiker: Romersk litteratur
Om boken
Del 5: Medeltidens litteratur. Dramatik och lyrik. Den här boken innehåller hövisk lyrik, vagantlyrik, religiösa diktarter samt dramatik.
Läs mer
Lennart Breitholtz
Litteraturens klassiker: Medeltidens litteratur
Om boken
Del 6. I den här boken kan du läsa om Renässansens litteratur, prosa och epik.
Läs mer
Lennart Breitholtz
Litteraturens klassiker: Renässansens litteratur
Om boken
Del 9: Europeisk lyrik från tre sekler innehåller fransk lyrik från 1600- och 1700-talen, engelsk lyrik från 1700-talet, tysk lyrik från 1700-talet samt Goethes och Schillers 1800-talslyrik. På originalspråket med svensk prosaöversättning.
Läs mer
Lennart Breitholtz
Litteraturens klassiker: Europeisk lyrik från tre sekler
Om boken
Del 8: Det fransk-klassiska dramat, Corneille: Cid, Martyren Polyeuctus; Molière: De löjliga preciöserna, Tartuffe, Misantropen; Racine: Andromake, Atalja.
Läs mer
Lennart Breitholtz
Litteraturens klassiker: Det fransk-klassiska dramat
Om boken
Del 10. Tre 1700-talsromaner innehåller Voltaire: Candide; Diderot: Rameaus brorson; Goethe: Den unge Werthers lidanden.
Läs mer
Litteraturens klassiker: Tre 1700-talsromaner
Om boken
Del 18: Europeisk lyrik mellan romantiken och första världskriget innehåller några av de mest betydelsefulla verken från romantikens epok. I originalspråk med svensk prosaöversättning. Nietzsche, Rilke, Brontë (Emily), Yeats och Dickinson m. fl.
Läs mer
Lennart Breitholtz
Litteraturens klassiker: Europeisk lyrik
Om boken
Gräshopporna (1939) är en roman om Hollywood, men inte om det glamorösa Hollywood, rampljusets och stjärnornas värld, utan om de bländande kulissernas baksida. Gräshopporna, det är den hord av udda, tragikomiska och patetiska existenser som lever i kulissernas skuggsida och som livnär sig på den falska drömmen om rampljus och stjärnroller: det är armén av statister, ett brokigt och färggrant proletariat som dras som flugor till ateljéernas strålkastarljus. I denna miljö utspelas ett drama som utgör den verkliga kontrasten till drömfabrikens happy ends, och som är både gripande och fängslande i sin tragiska obönhörlighet.
Läs mer
Nathanael West
Gräshopporna
Om boken
Den ensamme vandrarens drömmerier blev Rousseaus sista verk, han hann inte ens fullborda det, men det har helt och hållet karaktären av en avslutning och avsked. Det är en slagen och bruten man som talar, en melankolisk drömmare som har dragit sig bort ifrån världen. Men Rousseaus promenader rymmer också naturbeskrivningar och botaniska exkursioner som är ingenting annat än poesi.
Läs mer
Jean-Jacques Rousseau
Den ensamme vandrarens drömmerier
Om boken
Djävulen i kroppen (1923) skildrar en skolpojkes upplevelser som älskare till en ung gift kvinna vars man befinner sig vid fronten. Berättelsen utspelas mot slutet av första världskriget, under en tid då bristen på män gav även pojkarna chanser. Radiguet skildrar friskt och naturligt sexualitetens uppvaknande och första yttringar.
Läs mer
Raymond Radiguet
Djävulen i kroppen
Om boken
Läs mer
Roy Jacobsen
Segerherrarna
Om boken
Men maktens administratörer har svårt att tåla folk som inte vill kännas vid gränser, det får inte minst mjölnaren Johann Holpert erfara när han vill bygga en gångbro mellan sin bostad och sin kvarn, som ligger på varsin sida av gränsfloden Our. Och Markus, Leon, Maria och Robert ställs alla inför frågor om ansvar och moral, om den privata och den nationella identiteten.
Roy Jacobsen, född i Oslo 1954, räknas som en av Norges främsta författare i dag. Med Gränser återvänder han till det stora episka format man känner igen från genombrottsromanen Segerherrarna, för vilken han fick Ivar Lo-priset 1994.
Läs mer
Roy Jacobsen
Gränser
Om boken
Frost är Roy Jacobsens länge emotsedda stora episka roman från nordisk vikingatid, ett slags modern norsk variant av Röde Orm. Dess huvudperson är den kortvuxne islänningen Gest, född år 993, som bara 13 år gammal blir fredlös och tvingas fly från Island sedan han hämnats sin fars död genom att dräpa en av Islands mäktigaste hövdingar. Han seglar över till Norge, hamnar i Trondheim och blir indragen i de maktstrider mellan olika lokala hövdingar som då skakar Norge. Efter många äventyr och förvecklingar blir han rådgivare till Eirik Jarl och följer med på dennes erövring av England 1016.
Läs mer
Roy Jacobsen
Frost
Om boken
Läs mer
Suzanne Brøgger
Fräls oss ifrån kärleken
Om boken
Läs mer
Suzanne Brøgger
Ja
Om boken
Läs mer
Suzanne Brøgger
Jadekatten
Om boken
Långt fler vilda växter än man tror kan ätas - ibland kan man äta bladen och blommorna, ibland rötterna eller frukterna. Förr i tiden torkades många växter, maldes och blandades t.ex. i mjölet under år med missväxt - eller användes som läkeörter. Numera går vi ut och samlar vilda växter, bär och svamp för att det är roligt, nyttigt och ger nya smakupplevelser. Dessutom får vi bättre kontroll över det vi stoppar i oss! Och inte behöver vi bege oss ut i skogen för att plocka. I parker, på gårdar och andra öppna platser i städerna finns det gott om s.k. ogräs som lätt kan förvandlas till rena läckerheterna.
Kan man äta sånt? presenterar våra ätliga vilda växter, hur de ser ut, var de växer och hur de kan användas. Vi får också veta hur de användes förr. Insprängda i presentationerna finns tillagningstips och recept. I slutet av boken hittar vi grundrecept på örtteer, såser, drinkar, gratänger, soppor, buljonger, pannkakor, bröd och pajer samt tips om konservering, inläggningar, vintillverkning, brännvins- och likörkryddning.
"Hela boken genomsyras av experimentlustans glädje av att se, känna, lukta, smaka och uppleva."
Fauna och flora
"Hon har gjort ett storslaget arbete."
Upsala Nya Tidning
"En oumbärlig bok om man har intresse av att veta vilka läckerheter vi av okunnighet går och trampar på." Ekoteket
Läs mer
Inger Ingmanson
Kan man äta sånt?
Om boken
Hederskulturen bygger på kollektivism. Släkten eller klanen rår om varandra, men är också en stark kontrollinstans. Frihetsbegränsningen ter sig olika, men är ytterst påtaglig för både kvinnor och män. Därför blir utrymmet för individen minimal - oavsett kön.
Emre Güngör och Nima Dervish vill försöka förstå hur den man som mördar sin egen dotter, eller den bror som kontrollerar sin syster, är funtad. De utgår från erfarenheter som de fått i sina yrkesliv, men de har också träffat och intervjuat mördarna till Fadime, Pela och Sara. I arbetet för att få bukt med hedersproblemen menar författarna att männen måste inkluderas i samtalet. Hur upplever männen själva sin livssituation? Är deras överordnade ställning alltid positiv? Och vad kan man göra för att förändra dessa attityder?
Läs mer
Nima Dervish, Emre Güngör
Varför mördar man sin dotter
Om boken
landskapsarkitekten Åsa Wilke engagerat om villaträdgårdens utveckling i Sverige.
Vid 1800-talets mitt dominerade den s k tyska trädgårdsstilen med grusgångar, blomsterrabatter och otaliga soffor de svenska överklassvillornas omgivningar. Kring sekelskiftet sneglade man mot England med dess praktfulla perennrabatter och tydliga trädgårdsrum. Via 1930-talets funkisträdgårdar och 70-talets praktiska och vintergröna trädgårdar går Villaträdgårdens historia ända fram till dagens trend: att skapa sin trädgård efter eget sinne.
Boken är en rik kunskapskälla för alla som vill ge sin trädgård en tidstypisk karaktär.
Läs mer
Åsa Wilke
Villaträdgårdens historia
Om boken
Läs mer
Carl Hamilton
Absolut
Om boken
Läs mer
Torgny Lindgren
Hummelhonung, Pölsan, Dorés Bibel, Norrlands Akvavit
Om boken
Boken visar också hur de olika aktörerna - chefer, medarbetare och personalspecialister - kan agera för att utveckla och genomföra en kompetensstrategi som ökar företagets konkurrenskraft.
Läs mer
Jörgen Hansson
Kompetens som konkurrensfördel
Om boken
På vägen stöter de på ruskiga troll och vättar, men också hjälpsamma varelser som alver, jätteörnar och den store Beorn. Bilbo träffar också den slemmige Gollum som håller till i en mörk grotta uppe i bergen. Gollum utmanar Bilbo på en tävling och blir där av med sin magiska osynlighetsring. En ring som kommer att spela en viktig roll i berättelsen.
Hobbiten nyöversattes 2007 av Erik Andersson och John Swedjemark.
"En ring att styra dem, en ring att se dem, en ring att fånga dem och till mörkret ge dem, i Mordor, i skuggornas land"
Hobbiten Frodo har fått ta över den magiska ring hans farbror Bilbo en gång vann av Gollum. Gandalf grå inser att det är den stora ringen som en gång smiddes av den onde Sauron och som styr alla andra maktens ringar.
Tillsammans med följerslagarna Sam, Merry och Pippin ger sig Frodo ut på en lång färd för att förgöra ringen i Eldsberget i Mordor. Annars kan ondskan snart komma att härska över Midgård.
Ringarnas herre nyöversattes 2004-05 av Erik Andersson och Lotta Olsson.
Ringens Brödraskap
Vid Alvkonungen Elronds stora råd i Riftedal bestäms att Frodo till sin hjälp ska få följeslagare från Midgårds alla goda folkslag. I ringens brödraskap ingår människorna Aragorn och Boromir, alven Legolas, dvärgen Gimli och trollkarlen Gandalf.
På sin väg över höga berg och genom djupa grottor stöter de på en balrog, orker och de hemska nazgûlerna ringryttarna. Men de får hjälp av alverna i skogsriket Lothlórien och deras drottning Galadriel.
De två tornen
Merry och Pippin blir tillfångatagna av orker, men lyckas fly in i Fangornskogen där de träffar enten Trädskägge. Aragorn, Gimli och Legolas får snart kontakt med Rohans ryttareoch rider med dem mot Sarumans ointagliga torn Orthanc.
Frodo och Sam har flytt från tumultet och stöter på Gollum. De lyckas nästan övervinna hans fiendskap och han hjälper dem att hitta en hemlig ingång till Mordor. Men den vaktas av den vederstyggliga jättespindeln Lockan.
Konungens återkomst
Saruman har besegrats, men kampen är inte över. Mordors styrkor har nämligen siktats in sig på konungarnas gamla stad Minas Tirith i Gondor, och ett slag verkar oundvikligt på Pelennors fält.
Samtidigt fortsätter Frodo, Sam och Gollum sin tröstlösa vandring i Mordor, över Gorgorothplattan för att förgöra ringen i Domberget. Hela tiden måste de undvika Saurons öga som vakar i Barad-dûr.
Läs mer
J. R. R. Tolkien
Hobbiten och Ringarnas herre-trilogin MP3-box
Om boken
Så bakom boxens bild från tv-programmet Drop in 1963, där Lill-Babs från Järvsö och Beatles från Liverpool delade ett ögonblick i rampljuset, hittar man ett överflöd av skivor, filmer, tv-program och böcker från när och fjärran som på olika sätt präglat oss som vuxit upp i Sverige under det senaste dryga halvseklet. En tid då världen krympt och många gränser suddats ut. Böckerna är späckade med hårda fakta, osannolika anekdoter och fantastiska bilder. Här får vi möta allt och alla från Hep Stars till Britney Spears, från Ria Wägner till Oprah Winfrey, från Fanny och Alexander till Motorsågsmassakern, från Harry Martinson till Jackie Collins. Alla har de sin plats i den svenska folksjälen.
Följ med på en rikt illustrerad resa i vår populärkulturella historia, genom högt och lågt, som har mycket att berätta om varifrån vi kommit och vart vi är på väg.
Läs mer
Lars Nylin, Jan Gradvall, Björn Nordström, Ulf Nordström, Annina Rabe
Två tusen klassiker
Om boken
Läs mer
Stewe Claeson
Stenhuggaren som gick barfota
Om boken
Battle (2003) är en textsamling om flickor, tonårstjejer och unga kvinnor som på ytan är bedrägligt tuffa och erfarna, men som under den ytan döljer en ilska och sorg, men framför allt en väldig utsatthet.
Boken skildrar den stora längtan efter att bli sedd, om spelet mellan det ensamma jaget och gruppen och om vad man kan berätta och vad som inte låter sig berättas.
Sara Villius bok Sex (2008) är en fantasi, en dröm, en flykt. Det handlar om hur man kan använda fantasin som tröst. Och om att vilja vara någon annan än man är. Att få vara barn, som någon vill ta hand om, och samtidigt bli åtrådd och älskad. Om tillståndet där man kan få vara både och. Om att längta efter en pappa, eller en annan man (främst en i ballongskjorta). Om att ta hand om ett barn och vara ett barn. Att blanda ihop allting och sudda ut alla gränser. Att inte känna att man hör hemma någonstans, men alltid längta hem.
Läs mer
Sara Villius
Nej, det är en snöklump / Battle / Sex
Om boken
Läs mer
Kjell Espmark
Resans formler
Om boken
Läs mer
Marianne Ahrne
Den tredje lyckan
Om boken
Läs mer
Marianne Ahrne
Äppelblom och ruiner
Om boken
Läs mer
Marianne Ahrne
Och tänk den fagra prinsessan
Om boken
Läs mer
Katarina Kieri
Slutet sällskap/Om man saknar vingar/Ur mitt lyckliga liv
Om boken
Ebba Witt-Brattström finner hennes rötter i den livaktiga miljön i skolårens Petersburg, där också den politiska kampen mot tsaren men inslag av messianism och terrorism är viktig. Ediths jag placerar Södergrans debut på tiotalets livaktiga kvinnolitterära scen i Europa med namn som Lou Salomé, Ellen Key, Zinaida Hippius, Else Lasker-Scüler och Anna Achmatova. Edith Södergrans högstämda period tolkas som ett försök att vara Nietzsche - som kvinna. I västerländsk kultur är "den sköna kvinnans död" ett älskat motiv. Ediths jag visar hur Södergran använder sig av det för att skapa det starka "jag" som utmärker hennes diktning.
Läs mer
Ebba Witt-Brattström
Edtihs jag
Om boken
Läs mer
Pär Rådström
Paris: en kärleksroman
Om boken
Läs mer
Marian Keyes
På sängkanten med Marian Keyes del 2
Om boken
Kortet är även framtaget som affisch i samma format och är då tryckt på vanligt papper och utan information på baksidan. Affischen levereras rullad.
Läs mer
Lars Granath, Hydrograhica
Skärgårdskort Arholma-Landsort reviderat falsat
Om boken
Ethan Jarlewski arbetar många och långa timmar på spelföretaget jPod i Vancouver. I båsen bredvid i en hörna av storföretaget sitter ett gäng nördcharmiga och ungsmarta programutvecklare. Deras uppdrag är att presentera ett spel som gör cheferna - och kanske framför allt marknadsavdelningen - nöjda. Som underhållning roar de sig med att hitta alla tre-bokstavsord i alfapet, slår vad om vem som kan hitta det felande talet i en primtalstävling, skriver kärleksbrev till Ronald McDonald eller säljer sig själva på eBay.
Ibland reflekterar de över att de känner sig som om de lever i en slags Coupland-programmerad värld:
"Gud, jag känner mig som en flykting från en Douglas Coupland-roman."
Och stackars Ethan har det extra körigt eftersom han har en mycket krävande familj. Hans pappa behöver
ständiga peptalks - han drömmer om att äntligen få en talande statistroll; hans mamma har råkat ha ihjäl en mc-snubbe som hotade hennes marijuanaodling och nu behöver hon hjälp med att dumpa kroppen; och dessutom måste Ethan skaffa mat åt de 20 illegalt insmugglade kineser som hans bror tillfälligt har inhyst i hans lägenhet.
Tio år efter Microslavar, som ömsint skildrade ett gäng datanördar i Microsoftmiljö, är det alltså dags för Douglas Coupland att ta sig an google- och tvspelsgenerationen. Sen debuten med Generation X har Coupland bevisat gång på gång att ingen kan skildra vår samtid med samma höga grad av osviklig lyhördhet och humor som just han.
Läs mer
Douglas Coupland
JPod
Om boken
Marian Keyes återkommer med en efterlängtad krönkesamling som handlar om viktiga saker som skor, väskor, män och resor. Lika roligt och träffsäkert som vanligt beskriver hon en modern kvinnas vardag. Hon tar dig med på en irländsk luftgitarrsmästerskap, en oförglömlig shoppingtur på bloomingdales och berätar om vad Toblerone kan betyda för en pasionerad kärlekshistoria. Så sätt på tevatten och plocka fram din favoritchoklad och njut av Marian Keyes oefterhärmliga krönikor - allt annat kan vänta.
Marian Keyes är en av världens mest kända s k chick-lit föfattare. Hon bor i Dublin med sin man. Hennes böcker har sålt i över 9 miljoner exemplar och hon är översatt till 29 olika språk.
Läs mer
Marian Keyes
På sängkanten med Marian Keyes
Om boken
Författaren tar med läsaren på en illustrerad resa genom det svenska 50-, 60- och 70-talet. Älskade form visar hur vi inredde, vad vi åkte i för bilar, vad vi åt på för porslin, vad vi trampade på för mattor. Boken presenterar i första hand det som gemene man ställde på golvet och hade i skåpen; det som producerades i stora upplagor och som vanliga människor därför hade råd att köpa. Mycket av den tidens formgivna föremål har idag blivit eftertraktade samlarobjekt.
Med ett personligt tilltal kommenterar Thomas Eriksson bokens ca 200 färgbilder, i den löpande texten ger han en överblick över de tre decenniernas särskilda kännetecken.
Älskade form bildar en pendang till författarens storsäljare Älskade pryl (Prisma, 1999). Det handlar om en nostalgitripp på hög nivå, med igenkänningsfaktorn på topp.
Läs mer
Thomas Eriksson
Älskade form
Om boken
Boken innehåller unika klipp ur Sveriges Radios nyhetssändningar Boken innehåller unika klipp ur Sveriges Radios dramatiska nyhetssändningar från den aktuella perioden. Här finns också en inspelning av en radioutsändning från Radio Werwolf - ett historiskt högintressant material
som Sveriges radio inte ens visste om att de hade. Organisationen Werwolf var en nazistisk gerillasrörelse som bildades av SS-chefen Heinrich Himmler under tredje rikets slutkamp. Varulvarna var en underjordisk organisation
som stred i små celler för att stödja den vanliga armén och Waffen SS.
Läs mer
Bosse Schön
Det bästa ur 'Hitlers svenska soldater'
Om boken
Läs mer
Mattias Konnebäck, Erik Blix
Det bästa ur Public Service
Om boken
Få unga i Sverige kan i dag besvara frågan. I Belgien däremot är hon en legend som omhuldas av gammal och ung. Hon var svensk prinsessa, hon blev belgisk drottning. Hon växte upp i det glada tjugotalets Stockholm. Hon omkom 30 år gammal vid en bilolycka i Schweiz. Kung Leopold blev ensam med tre små barn. Hennes generation världen över upplevde hennes bortgång nästan som en personlig förlust.
Anna Sparre var Astrid vän från barndomen och följde henne i lekar och nöjen, i skolor och på resor och var en av brudtärnorna vid det romantiska bröllopet mellan "snöprinsessan" från Norden och hertigen av Brabant, sedermera Leopold III. De två vännerna korresponderade flitigt, det sista brevet skrevs några dagar före den tragiska olyckan den 29 augusti 1935. Femtio år har gått sedan dess. Med stöd av drottningens brev erinrar sig Anna Sparre en varm och förtrolig vänskap.
Läs mer
Anna Sparre
Vännen min