Adverteren op social media is een geweldige manier om klanten te bereiken, en Facebook Ads zijn één van de beste opties om je bedrijf online te promoten. Maar het opbouwen van je doelgroep, het instellen van een biedstrategie en het samenstellen van je advertenties vergt veel werk. Om je te helpen bij de juiste focus, beginnen de meest succesvolle adverteerders met het doen van onderzoek.
Naast Facebook Business Manager is het handig om de Meta Advertentie Bibliotheek te gebruiken (voorheen bekend als Facebook Ad Library). Met deze gratis onderzoekstool kun je zien wat andere adverteerders doen en doe je inzichten op die je kunt toepassen op je eigen Facebook-retargeting advertenties.
Let op: Zorg ervoor dat je Meta-pixel hebt geïnstalleerd voordat je begint. Dit verrijkt je data en helpt je bij het uitvoeren van Meta retargetingcampagnes.
Wat is de Facebook Advertentie Bibliotheek?
De Facebook Advertentie Bibliotheek is een doorzoekbare database met informatie over advertenties die momenteel te zien zijn op Facebook, Instagram, WhatsApp en andere Meta-platforms. Je kunt zoeken naar advertentiecategorieën die voor je branche relevant zijn, inclusief die van concurrenten en merkpartners. Advertenties met betrekking tot verschillende sociaal-politieke kwesties en verkiezingen staan ook in de database, ongeacht of deze advertenties momenteel actief zijn.
Waarom en wanneer gebruik je de Facebook Advertentie Bibliotheek?
Redenen om de Meta Ad Library te gebruiken zijn bijvoorbeeld:
- Inspiratie uit de praktijk opdoen door advertentiestrategieën te bekijken.
- Om nieuwe ideeën te valideren. Kijk of ze al eerder zijn gedaan en ontdek hoe je het beter kunt doen.
- Zoeken naar manieren om bestaande campagnes te optimaliseren of op te schalen.
- Om te analyseren hoe concurrenten hun Meta-advertentiestrategieën benaderen.
- Om inzicht te krijgen in populaire onderwerpen en trends.
- Verkeer en verkoop stimuleren via advertenties op Meta of Instagram.
Wat je doel ook is, door de Meta Ad Library bladeren is een goede manier om je creativiteit te stimuleren en de vinger aan de pols te houden van welke advertenties je publiek te zien krijgt.
10 manieren om de Meta-Advertentie Bibliotheek te gebruiken
1. Zoek naar zoekwoorden die met je bedrijf te maken hebben
Als je Meta-advertenties wilt zien die met je bedrijf te maken hebben, kies je zoekwoorden die verband houden met je branche, merk of producten. Zoek deze zoekwoorden op in de Meta Advertentie Bibliotheek. Zo krijg je een idee van de huidige berichtgeving en spot je trends die nuttig kunnen zijn voor jouw Meta-marketing.
Een voorbeeld: een veganistisch voedingsmerk kan zoeken naar "veganistische sauzen" en specifieke productgerelateerde zoekwoorden zoals "veganistische tzatziki" of "veganistische mozzarella".
Weet je niet zeker op welke zoekwoorden je moet zoeken? Hoewel de Advertentie Bibliotheek geen zoekmachineoptimalisatie (SEO) tool is, kunnen SEO-vaardigheden je helpen de meest relevante zoektermen te vinden in de Meta Advertentie Bibliotheek. Verbeter je SEO-vaardigheden met deze artikelen:
- Keyword Research Essentials: How to Find the Search Terms Your Customers Use
- The Beginner's Guide to Keyword Research for Ecommerce
2. Bekijk je concurrenten
Als je de concurrentie in de gaten houdt of het bredere concurrentielandschap wilt bekijken, richt je dan op de Meta-pagina's en adverteerders in de database, in plaats van je zoekopdracht te beperken tot een specifiek trefwoord.
Om voorbeelden te zien van advertenties die je concurrenten draaien, zoek je op de merknaam in de Meta Ad Library of ga je naar de Meta-pagina van het merk om daar hun advertenties te bekijken.
Als je bijvoorbeeld wilt zien welke reclame beautymerk Blendily maakt, dan ga je naar hun Meta-bedrijfspagina en scrol je naar het gedeelte 'pagina transparantie'.
Selecteer "Alles weergeven" om naar een pop-upvenster te gaan over de Facebookpagina-acties van het merk. Scroll naar de sectie "Advertenties van deze pagina". Hier zie je snel of de pagina advertenties draait. In dit voorbeeld kun je zien dat Blendily advertenties draait, dus kun je de knop "Ga naar Advertentie Bibliotheek" gebruiken om die advertenties te bekijken.
Elke bedrijfspagina heeft een eigen Advertentie Bibliotheek-pagina waarop al hun actieve advertenties worden vermeld. Merken kunnen één advertentie hebben of een hele verzameling advertenties die je kunt bekijken. Als er meerdere actieve advertenties zijn, herschikt en groepeert de Advertentie Bibliotheek deze op basis van de maand waarin de advertenties zijn gelanceerd.
Volgens de Meta Ad Library-pagina toont Blendily slechts één advertentie op Instagram.
3. Filter advertenties per land
Als je internationaal verkoopt, voer je waarschijnlijk verschillende advertentiecampagnes uit voor klanten op verschillende locaties. Zelfs als je niet internationaal verkoopt, kan het adverteren voor je doelgroep gericht zijn op een specifiek geografisch gebied. Hoe dan ook, door je advertentie zoekopdracht op land te filteren, kun je advertentiemateriaal zien dat relevant is voor de regio die je wilt targeten.
Als je advertenties in een bepaald land wilt zien, ga je naar het dropdown-menu om een lijst met landen te zien. Scroll om de landenlijst te doorzoeken of typ de naam in het zoekvak.
Je kunt advertenties ook op land filteren vanaf de pagina van een specifieke adverteerder. Als je bijvoorbeeld advertenties in andere landen wilt zien van het huidverzorgingsmerk Common Heir, ga je naar de Advertentie Bibliotheek-pagina van het merk en van daaruit filter je op locatie.
4. Filter advertenties op weergaven
Steeds wanneer iemand je advertentie in zijn feed of elders bekijkt, telt Meta dit als een weergave. Dit is een belangrijke statistiek omdat je kunt zien hoeveel mensen andere adverteerders targeten. Een hoog aantal weergaven per advertentie kan betekenen dat ze een grote doelgroep of een groot advertentiebudget hebben, of beide.
Als je advertenties op weergave wilt filteren, voer je een zoekopdracht uit in de Meta-Advertentie Bibliotheek. Gebruik de optie Filters, scroll naar de onderkant van het pop-upvenster naar de sectie "Weergaven op datum". Hier kun je zien welke advertenties de meeste impressies hebben ontvangen tijdens een specifieke periode, een datum, datumbereik, "op of voor", of "op of na". Bijvoorbeeld, als je geïnteresseerd bent in welke advertenties de meeste impressies kregen tijdens de wintervakantie, selecteer je een datumbereik van september tot december.
5. Bekijk advertenties op alle Meta-platforms
Er zijn veel verschillende soorten Facebook Advertenties. In feite betekent adverteren op Facebook niet alleen dat je advertenties worden weergegeven op Facebook-feeds en tijdlijnen. Sommige advertenties verschijnen in Stories of zelfs in Messenger. Omdat het moederbedrijf van Facebook, Meta, ook eigenaar is van Instagram en WhatsApp, kun je ervoor kiezen om je advertenties op verschillende platforms binnen het Meta-advertentienetwerk te laten verschijnen.
Wanneer je door advertenties in de Facebook Advertentie Bibliotheek bladert, kun je zien welk type advertenties en plaatsingen elke advertentie krijgt. Kijk naar de advertentiegegevens die boven het advertentiemateriaal worden weergegeven: je ziet de activiteitsstatus van de advertentie, de startdatum en de lijst met platforms waarop de advertentie is geplaatst. (De Advertentie Bibliotheek gebruikt pictogrammen om de plaatsing van advertenties weer te geven.)
Deze informatie geeft je inzicht in welke soorten advertenties je kunt overwegen voor je eigen campagnes. Als je bijvoorbeeld merkt dat geen van je concurrenten Messenger-advertenties draait, dan kun je proberen om bij dat platform met advertentieplaatsing te experimenteren om jezelf te onderscheiden van de rest.
Volgens Meta Ad Library wordt deze voorbeeldadvertentie weergegeven op Meta, Instagram, Audience Network en Messenger.
6. Bekijk hoe lang advertenties actief zijn
Het is handig om de datum te zien waarop elke advertentie is gestart. Hierdoor krijg je inzicht in hoe lang mensen deze advertentie hebben gezien en hoelang de adverteerder er budget voor heeft uitgetrokken.
Als een advertentie al een tijdje actief is, kun je ervan uitgaan dat de advertentie goed presteert of dat de adverteerder geen prioriteit heeft gegeven aan het bijwerken of optimaliseren ervan.
7. Rapporteer advertenties die de voorwaarden van Meta schenden
Als je advertenties ziet die de servicevoorwaarden van Meta schenden, kun je de Advertentie Bibliotheek gebruiken om deze overtredingen te melden. Om dat te doen, ga je naar 'Bekijk Advertentiedetails voor een ingezoomde versie van de advertentie en selecteer je vervolgens het pictogram met de drie stippen om de optie 'Advertentie rapporteren' te krijgen.
Wanneer je een advertentie rapporteert, vraagt Meta om meer details over de advertentie in kwestie en waarom je vindt dat deze gerapporteerd moet worden.
Je hebt hierbij een keuze uit de volgende redenen voor het overtreden van advertenties:
- Misleidend of oplichting
- Seksueel ongepast
- Beledigend geweld
- Verboden inhoud
- Spam
- Nepnieuws
- Politieke kandidaat -of kwestie
- Krediet
- Anders
Onthoud dat het melden van een advertentie de juiste zet is als je ziet dat adverteerders valse beweringen doen over je bedrijf of auteursrechten op je eigendommen leggen.
8. Bekijk meer advertenties van dezelfde adverteerder
Als je door Facebook scrolt en een advertentie ziet die je aandacht trekt, kun je de Advertentie Bibliotheek gebruiken om andere advertenties van dezelfde adverteerder te zien.
Als je meerdere advertenties van hetzelfde merk wilt bekijken, ga je naar de Facebookpagina en vervolgens naar het tabblad “Over” om de details over 'Pagina Transparantie' te vinden.
Scrol vanuit 'Paginatransparantie' omlaag naar 'Alles weergeven' voor meer informatie.
Gebruik vanaf daar 'Ga naar Advertentie Bibliotheek' om alle Meta-advertenties van het merk te bekijken.
Volgens de Advertentie Bibliotheek voert Girlfriend Collective meerdere advertentietypen uit op Meta platforms.
Wanneer je een overzicht hebt van de advertenties van een specifieke pagina, kun je trends herkennen. Misschien gebruikt de adverteerder vergelijkbare afbeeldingen en teksten in hun advertenties, wat kan aangeven dat ze creatief gezien alles goed benutten. Je kunt ook zien of ze veel dezelfde soorten advertenties gebruiken (bijv. video, infographic) of dat ze verschillende type advertenties testen. Bijvoorbeeld, het duurzame kledingmerk Girlfriend Collective gebruikt Facebook-videoadvertenties naast statische afbeeldingen in hun Meta-advertentiecampagnes.
9. Kijk of adverteerders praten over sociale of politieke kwesties
Terwijl Meta haar inspanningen voortzet om transparanter te zijn en haar publieke imago te verbeteren, heeft het ook speciale functies gewijd aan het identificeren van advertenties over sociale of politieke kwesties. Desinformatie is online wijdverspreid, dus Meta heeft dit soort advertenties gemarkeerd. Op die manier kunnen mensen hun eigen due diligence doen met zaken als het controleren van feiten, meer te weten komen over wie er achter de advertenties zit en zich verdiepen in de ware bedoelingen van het merk.
Naarmate Meta zich blijft inspannen om transparanter te zijn en zijn imago te verbeteren, heeft het ook speciale functies gewijd aan het identificeren van advertenties over sociale of politieke kwesties. Nepnieuws wordt online volop verspreid, dus Facebook zal dit soort advertenties als zodanig markeren. Op die manier kunnen mensen zelf goed opletten, zoals factchecking, om meer te weten te komen over wie er achter de advertenties zitten en de echte bedoelingen van het merk achterhalen.
Hoewel je je zoekopdracht in de Advertentie Bibliotheek niet op branche kunt filteren, kun je wel advertenties over sociale kwesties of politiek filteren. Dit kan belangrijk zijn als je merk sterke normen en waarden heeft en het zinvol is om je uit te spreken over een actueel probleem. Let ook goed op of je concurrenten ook deelnemen aan deze gesprekken.
10. Ontdek hoeveel adverteerders hebben uitgegeven
Als je onderzoekt hoeveel Meta- en Facebook-advertenties kosten om te bepalen hoe je je eigen budget en biedstrategie moet instellen, dan kun je de Advertentie Bibliotheek ook gebruiken om te zien wat anderen hebben geïnvesteerd in hun eigen advertenties. Deze gegevens zijn niet beschikbaar voor elke advertentie, maar er zijn enkele Advertentie Bibliotheekpagina's die een vrij gedetailleerd budgetoverzicht laten zien.
Op de pagina 'Overzichtsgegevens' van een adverteerder, zoals deze, kun je zien hoeveel de adverteerder heeft uitgegeven aan het promoten van de advertentie, op wie hij zich heeft getarget en hoeveel vertoningen de advertentie heeft opgeleverd. Deze gegevens kunnen je helpen bij het bepalen van je advertentietargeting- en budgetteringsstrategieën.
Facebook Advertentie Bibliotheek FAQ
Hoe krijg ik toegang tot de Facebook Advertentie Bibliotheek?
Je kunt op twee manieren toegang krijgen tot de Meta Ad Library: ga rechtstreeks naar de URL facebook.com/ads/library, of blader naar het gedeelte 'Paginatransparantie' op een specifieke Facebookpagina.
Toont de Facebook Advertentie Bibliotheek alle advertenties?
Nee, de Advertentie Bibliotheek toont niet alle advertenties. De Advertentie Bibliotheek toont alleen advertenties die momenteel actief zijn en actief zijn op het Meta Ad-platform. Het omvat geen Google-advertenties, inactieve Facebook Ads of advertenties van andere netwerken. De uitzondering vormen advertenties die te maken hebben met sociaal-politieke kwesties of verkiezingen. Deze zijn zeven jaar lang zichtbaar in de Facebook Advertentie Bibliotheek, ongeacht hun activiteitsstatus.
Is de Facebook Advertentie Bibliotheek up-to-date?
De Advertentie Bibliotheek is momenteel de meest uitgebreide en betrouwbare manier om advertenties te bekijken die door concurrenten op populaire sociale platforms zijn gepubliceerd.