Wie succesvol online wil ondernemen kan niet zonder zoekmachineoptimalisatie (SEO). Maar waarom eigenlijk? En wat kun je zelf doen om goed gevonden te worden door zoekmachines zoals Google?
Een eigen webshop hébben is één ding. Maar hoe zorg je dat mensen naar je toe komen? SEO marketing gaat je helpen. En daar kun je gewoon zelf mee aan de slag, ook zónder SEO-ervaring. In deze blog lees je hoe je dat aanpakt.
Ooit kon je met keyword stuffing en clickbait de vindbaarheid van je website effectief beïnvloeden. Maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig moet je nuttige content bieden: content die je zorgvuldig hebt afgestemd op de zoekintentie van de bezoeker. Alleen dan scoor je hoog in de zoekresultaten van Google en andere grote zoekmachines.
Om de zoekresultaten voor je online winkel te verbeteren, moet je eerst begrijpen hoe zoekmachines werken, hoe mensen ze gebruiken en welke vormen van SEO-marketing er zijn. In deze blog lees je daar meer over.
Wat is SEO marketing precies?
Zoekmachineoptimalisatie (SEO: Search Engine Optimization) is een combinatie van strategie en techniek, die als doel heeft je website beter vindbaar te maken op de resultatenpagina's van zoekmachines (SERP: Search Engine Results Pages).
De belangrijkste SEO-factoren zijn zoekwoordoptimalisatie, het creëren van kwalitatieve content, linkbuilding, het verhogen van de snelheid van de site en hoe geschikt je site is voor mobiele apparaten.
Waarom is SEO zo belangrijk?
-
Potentiële klanten vinden websites meestal via zoekmachines
Van alle manieren waarop potentiële kopers je website vinden, staan zoekmachines op nummer één. Zo’n beetje de helft van alle bezoekers van webwinkels komt binnen via de zoekresultaten van zoekmachines. Dus wil je gezien worden, dan moeten ze je wel kunnen vinden!
Veel shoppers gebruiken Google Search om informatie te verzamelen voordat ze tot aankoop overgaan en om nieuwe producten te ontdekken. Als je een webshop begint, is het dan ook cruciaal dat die zo vaak mogelijk gevonden wordt op zoekwoorden die verband houden met wat jij te bieden hebt. Je kunt nog zo’n gelikte webshop hebben, maar als je ranking laag is, komt er niemand.
-
Betaalde advertenties zijn duur, SEO is 'gratis verkeer'
Gebruik je Google Ads, Instagram Ads of andere advertenties om je producten te verkopen? De kosten daarvan kunnen een flinke hap uit je winstmarge nemen. Weten klanten je te vinden dankzij goede SEO? Dan levert dat gratis bezoekers op, omdat je er niet per klik voor betaalt.
-
Wie bovenaan staat, krijgt veel meer bezoekers
“De beste plek om een lijk te verstoppen is op de pagina 2 van de zoekresultaten van Google.” Een veelgemaakte maar ook veelzeggende grap onder SEO-specialisten. Want iemand die zoekt wat jij aanbiedt, kijkt waarschijnlijk niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten. Daar moet jij dus tussen staan, bij voorkeur zo hoog mogelijk.
Soorten SEO-marketing
SEO-activiteiten kun je onderverdelen in drie soorten:
- On-page SEO
- Off-page SEO
- Technical SEO
Hieronder lees je meer over de verschillende soorten SEO-marketing.
-
On-page SEO
On-page SEO vormt de grootste component van SEO-marketing. Hierbij gaat het erom dat je de content van je website (waaronder tekst, afbeeldingen en video's) zodanig optimaliseert, dat bezoekers en zoekmachines het begrijpen en erdoor kunnen navigeren.
Zoekmachines letten op on-page factoren die iets zeggen over de kwaliteit van je content. Aan de hand van de vastgestelde kwaliteit plaatsen ze je site ergens op de resultatenpagina’s. Voorbeelden van on-page SEO-factoren zijn relevantie van het onderwerp, metadata en de slug in je pagina-URL.
Hieronder lees je meer over de basisprincipes van een zoekwoordenonderzoek. Vervolgens krijg je tips om je content te optimaliseren voor de zoektermen die je potentiële klanten gebruiken.
On-page SEO: zoekwoorden (of zoektermen)
Zoekwoorden of keywords zijn de termen waarmee potentiële klanten jouw producten zoeken. Wat ze, simpel gezegd, intikken op Google. Denk bijvoorbeeld aan ‘damesschoenen wit’ of ‘tweedehands iPhone Pro Max kopen’.
Zoektermen kun je verdelen in twee categorieën:
- Short-tail zoektermen
Deze bestaan uit één, twee of drie woorden en hebben vaak een hoog zoekvolume. Dat betekent dat veel mensen die zoekterm gebruiken. Een goed voorbeeld van een short-tail zoekterm is ‘damesschoenen wit’.
- Long-tail zoektermen
Deze bestaan uit vier of meer woorden en hebben meestal een lager zoekvolume. Dat betekent dat minder mensen die zoekterm gebruiken. Een goed voorbeeld van een long-tail zoekterm is ‘tweedehands iPhone Pro Max kopen’.
Zoekintentie begrijpen
Waarom tikt iemand een bepaald zoekwoord in? Wat zoekt deze persoon? Als je je verdiept in de zoektermen voor je webshop, is het belangrijk dat je de zoekintentie achter deze termen begrijpt. Er zijn drie soorten zoekintentie te onderscheiden:
- Informatie verzamelen: de zoeker wil meer weten over een product of een toepassing van dat product. De koopintentie van deze persoon is laag. Vaak bevatten deze zoektermen ‘hoe’, ‘wat’ of ‘waarom’. Voorbeeld: ‘hoe leren bank schoonmaken’
- Doelgericht zoeken: iemand zoekt een bepaalde webshop, een specifieke pagina of een productcategorie. De koopintentie van deze persoon ligt hoger. Zoektermen met deze intentie zijn dus interessant voor je webshop. Voorbeeld: ‘beste hardloopschoenen dames’
- Transactioneel zoeken: iemand wil iets kopen. Bij deze persoon is de koopintentie het hoogst. Zoektermen met een transactionele zoekintentie zijn dan ook zeer interessant voor jouw webshop. Voorbeeld: ‘iPhone 15 Pro Max kopen’.
Zorg dat je een pagina optimaliseert voor de juiste combinatie van informatieve, doelgerichte en transactionele zoektermen. Beantwoord aan de zoekintentie. Deel informatie, toon het overzicht van producten en/of laat de productpagina zien waarop de bezoeker de aankoop kan doen.
Goede zoekwoorden kiezen
Om jouw webshop te optimaliseren voor de juiste zoektermen, moet je daar eerst onderzoek naar doen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Met onderstaande drie tips gaat het je zeker lukken!
- Brainstorm over je productaanbod
Zet op een rijtje wat je aanbiedt, wat de voordelen zijn en hoe je je klanten daarover zou vertellen. Bedenk op welke manier zij naar de producten en oplossingen zouden zoeken.
- Doe onderzoek naar zoektermen (keyword research)
Voor zoekwoordenonderzoek kun je kiezen tussen gratis en betaalde tools. Een goed voorbeeld van een gratis tool is de Google Zoekwoordplanner. Andere voorbeelden van handige zoekwoordentools zijn Ubersuggest (gratis) en Semrush (betaald).
- Pak onze blog over SEO voor webshops erbij
In deze blog leggen we je in detail uit hoe je een zoekwoordenonderzoek voor je webshop doet.
Content optimaliseren of nieuwe pagina’s aanmaken
Heb je helder welke zoektermen je potentiële klanten gebruiken? Optimaliseer dan je bestaande pagina’s of maak nieuwe pagina’s aan.
Optimaliseer altijd één pagina voor één belangrijke zoekterm. Verwerk eventueel aanvullende zoektermen, die inhoudelijk sterk lijken op de belangrijke zoekterm.
Voorkom dat je een belangrijke zoekterm op twee of meerdere pagina’s gebruikt om te optimaliseren. Google moet dan kiezen welke pagina er getoond moet worden, wat ten koste gaat van de zoekresultaten.
Optimaliseren naar zoekintentie
Ga uit van de intentie van je potentiële klant op het moment dat die een zoekwoord invoert bij de zoekmachine. Probeer die zoekintentie op de pagina zo goed mogelijk te beantwoorden.
Zoekt de persoon naar informatie, naar een vergelijking van merken of naar een bepaald product? Zorg dat je die informatie aanbiedt. Verwerk de zoekterm op een natuurlijke manier in de tekst.
Tip: voorkom keyword stuffing bij het schrijven van de teksten voor je webshop: overdrijf niet met de frequentie van je zoekwoord en verwerk het op een natuurlijke manier. Schrijf zoals je een klant te woord zou staan.
Schrijf je blogs of andere informatieve pagina’s? Verwerk de belangrijkste zoekterm voor die pagina dan in de paginatitel. Doe dat het liefst vooraan in de titel.
Optimaliseer je voor doelgerichte zoekwoorden? Verwerk die dan in de paginatitels van de categoriepagina’s.
Optimaliseer je een transactionele pagina, zoals een productpagina? Verwerk dan de zoekterm in de paginatitel.
Pagina’s optimaliseren voor SEO
Optimaliseer alle content op een pagina: niet alleen de teksten, maar ook de afbeeldingen, de meta description en bijvoorbeeld de meta title en URL.
Maak het potentiële klanten (en dus de zoekmachines) zo duidelijk mogelijk waar een pagina over gaat. Check de volgende punten:
- Legt de kop duidelijk uit wat je op de pagina kunt verwachten?
- Gebruik je het keyword in tussenkoppen en in de hoofdtekst op de pagina?
- Bevat de URL het zoekwoord? Let op: verander niet zomaar een URL.
- Is de meta title van de pagina interessant? Nodigt de meta description uit om op de pagina te klikken?
- Wat zijn de bestandsnamen van afbeeldingen? Hebben ze een alt-tekst die duidelijk uitlegt wat er op de afbeelding te zien is?
De zoekterm in de URL of slug verwerken
De URL is het adres van de pagina, die bijvoorbeeld eindigt op .com of .nl. De 'slug' is het deel van de URL dat na de eerste slash komt.
Een voorbeeld op de Shopify webshop van Plantsome::
https://www.plantsome.nl/pages/kantoorplanten-online-kopen
Het deel pages/kantoorplanten-online-kopen is hier de slug.
Let op: als je een slug wijzigt, vergeet dan niet omleidingen toe te voegen naar je nieuwe pagina's.
Je zoekwoord verwerken in meta title en meta description
Een meta title is de titel van een webpagina die in zoekresultaten verschijnt. De meta description is de korte omschrijving eronder die samenvat waar de pagina over gaat. Ze verbeteren je vindbaarheid in zoekmachines en trekken bezoekers naar je webshop.
Goed om te weten: Shopify vult de titel en meta description automatisch voor je in met de product-/collectienaam en de product-/categoriebeschrijving. Vul je zelf niets in? Dan heb je dus toch een meta description!
Zo verwerk je de meta title en meta description in je pagina's:
- Een meta title bestaat uit maximaal 55 tekens (inclusief spaties). Zorg dat je belangrijkste keyword erin zit. Daarmee help je zoekmachines je pagina te indexeren. Zorg er wel voor dat de titel leesbaar en natuurlijk is.
- Een meta description bevat maximaal 145 tekens (inclusief spaties). Schrijf hier een inspirerend tekstje waarmee je je productpagina of blog aantrekkelijk maakt voor de zoeker.
Je zoekwoord verwerken in de bestandsnamen van je afbeeldingen
Geef afbeeldingen een beschrijvende naam, met de belangrijkste zoekterm erin. Noem een afbeelding bijvoorbeeld ‘habanero-hete-saus.jpg’ in plaats van ‘54322.jpg’.
Je kunt de naam van de afbeelding ook gebruiken voor de alt-tag, ook wel alt-tekst (alternatieve tekst) genoemd. Dat is een omschrijving van de afbeelding, die zoekmachines helpt begrijpen wat erop te zien is. Die kunnen immers geen afbeeldingen lezen.
Rich snippets toevoegen aan je site
Met rich snippets maak je je plek in de Google zoekresultaten net even mooier of groter, maar in elk geval opvallender. Je kunt verschillende soorten snippets toevoegen, bijvoorbeeld met informatie over prijs en beschikbaarheid, een stappenplan, een recept of een klantbeoordeling.
-
Off-page SEO
Je website is niet de enige plek voor SEO-marketing: je kunt ook actie ondernemen op andere websites om je positie in zoekmachines te verbeteren.
Off-page SEO gaat voornamelijk over het opbouwen van backlinks. Dat zijn links op andere websites die verwijzen naar jouw webshop, waarmee ze je online reputatie versterken. Hoe kwalitatiever en relevanter de backlinks, hoe groter de SEO-waarde voor jouw webshop.
Backlinks opbouwen (linkbuilding) kun je op twee manieren aanpakken: actief en passief.
Actieve linkbuilding
Actieve linkbuilding houdt in dat je andere websites benadert met de vraag een link te plaatsen naar je webshop.
Als je dit doet, pak het dan zorgvuldig aan:
- Benoem vooral wat de website eraan heeft een link naar jouw webshop op te nemen.
- Benader geen concurrenten, de kans dat zij een link willen plaatsen is klein.
Hieronder vind je 7 tactieken voor actieve linkbuilding.
1. Fundamentele links instellen
Fundamentele links zijn links van socialmediaprofielen, lokale bedrijvengidsen en nichemappen. Zorg dat je op al die plekken de juiste links naar jouw webshop instelt. Het is de basis die je niet over het hoofd wilt zien.
2. Vermelding in cadeaugidsen
Dit zijn lijsten met aanbevolen producten of cadeau-ideeën, vaak gericht op een feestdag (zoals kerst) of een persoon (zoals je vader of je Valentijn). Wordt je product in de juiste cadeaugids opgenomen? Dan verhoogt dat het verkeer naar je webshop – en je omzet! – aanzienlijk.
3. Perspublicaties
Je kunt een persbericht sturen naar de media. Daarmee verschijn je dan in lokale, regionale, nationale of industriële (vak)bladen. Perspublicaties bieden een goede kans om bezoekers naar je website te trekken. Bovendien geven ze je autoriteit, plus een betrouwbare link naar je webshop. Niets dan goeds, vanuit het oogpunt van SEO.
4. Skyscraper-methode
Gebruik je contentmarketing voor je webshop of wil je dat gaan doen? Gebruik de skyscraper-methode van marketeer Brian Dean om links te verzamelen. Hij beschrijft het als een methode om linkwaardige content van jouw concurrenten te zoeken. Vervolgens schrijf je content die nog beter is. Die content promoot je bij andere websites met de vraag of ze een link willen plaatsen.
5. Gastblogs schrijven
Krijg je de kans om als gastblogger te schrijven op een andere website? Dan biedt dat je een mooie kans om je aan een ander publiek te presenteren (en een link te verkrijgen!).
6. Broken linkbuilding (niet-werkende links die leiden naar een 404-pagina)
Vind je links die verwijzen naar een pagina die niet meer bestaat? Creëer content die vergelijkbaar is met die van de verwijderde pagina. Vraag vervolgens om een link naar jouw content. De website is ermee geholpen, dus de kans op succes is groot.
7. Unlinked mentions
Zelfs zonder links is het waardevol als je webshop op andere websites wordt genoemd. Vraag bijvoorbeeld om een vermelding in een review of in informatieve artikelen.
Passieve linkbuilding
Passieve linkbuilding is minder doelgericht en gaat veel geleidelijker. Door je werk als webshop zo goed mogelijk te doen probeer je links te verzamelen. Doe je voordeel met de volgende vijf tips:
- Zorg dat je een geweldig product of een fantastische dienst biedt, die het waard is om over te praten. Dat is de makkelijkste manier om online genoemd te worden.
- Bied geweldige klantenservice. Daar wordt over gepraat, net als over vreselijke klantenservice. Maar gemiddelde klantenservice, daar hoor je nooit iemand over.
- Wees actief op social media. Je hoeft je niet in ieder gesprek te mengen of mee te doen aan verhitte discussies op X. Het gaat erom dat je reageert op je klanten als ze je benaderen voor hulp.
- Bouw connecties op met online influencers. Velen zien dat als netwerken. Je kunt het ook zien als vrienden maken, zodat jullie elkaar af en toe wat gunnen.
- Praat mee op (discussie)forums en reageer op blogs. Aanwezig zijn in communities, zoals Reddit, Quora of nichespecifieke forums waar je ideale publiek zich bevindt, kan je helpen een goede reputatie en uiteindelijk klantrelaties op te bouwen.
-
Technische SEO
Technische SEO richt zich op het optimaliseren van alles wat zich onder de motorkap van je website bevindt om beter gevonden te worden. Technische SEO zorgt ervoor dat je site snel laadt, geoptimaliseerd voor klanten én voor crawlers van zoekmachines (robots die het hele internet afstruinen) en dat je webshop geschikt is voor mobiele apparaten.
Drie tips voor een goede technische SEO:
1. Creëer logische menu’s en interne links
Stel een logisch menu in zodat klanten makkelijk vinden wat ze zoeken. Gebruik in de teksten interne links, zodat een bezoeker direct kan doorklikken naar een vergelijkbaar product, een andere productcategorie of bijvoorbeeld naar de afrekenpagina.
Tip: schrijf je blogs of andere informatieve teksten? Verwerk ook daarin interne links naar categorieën, specifieke producten of andere blogs.
2. Dien de sitemap in bij Search Console (en los fouten op)
Dien de sitemap van de webshop in bij Google Search Console. Daarmee maak je het de crawler van de zoekmachine makkelijker om alle pagina’s van jouw webwinkel op de juiste manier te indexeren.
Tip: Shopify maakt het je graag makkelijk. Jouw sitemap is automatisch beschikbaar. Die kun je zo indienen!
In Search Console kun je ook eventuele technische fouten in je webshop oplossen. Let op: als je je sitemap net hebt ingediend, moet je even een weekje wachten. Google heeft tijd nodig om de website te indexeren.
Fouten in je webshop oplossen doe je zo:
- Log in bij Search Console en klik links in de menubalk bij ‘Indexeren’ op ‘Pagina’s’.
- Zoek in het overzicht naar eventuele ‘4xx-problemen’ of omleidingsfouten.
- Los de fouten op, om de technische SEO van je webshop te verbeteren.
Tip: lijkt dit onderdeel van SEO je toch te ingewikkeld? Schakel de hulp in van een Shopify expert!
3. Optimaliseer afbeeldingen zodat ze sneller laden
Zoekmachines crawlen alle content, dus ook de afbeeldingen. Optimaliseer alle afbeeldingen in je webshop voor SEO, zodat ze bijdragen aan een betere vindbaarheid.
Het is vooral belangrijk dat je de bestandsgrootte van afbeeldingen verkleint. Houd hierbij als vuistregel aan: maximaal 1 MB. Te grote bestanden zorgen dat je site trager laadt, waardoor bezoekers afhaken. Bovendien waarderen zoekmachines een kortere laadtijd met een hogere positie in de zoekresultaten.
Een paar tips om de bestandsgrootte te verkleinen:
- Gebruik afbeeldingen in jpg- of png-formaat.
- Verklein de bestandsgrootte van je afbeeldingen.
- Voeg afbeeldingen toe aan de sitemap.
- Geef je afbeeldingen een duidelijke, beschrijvende naam.
- Optimaliseer de alt-attributen met relevante zoektermen.
Laat je webshop groeien: stel een SEO-plan op
Wanneer online shoppers op zoek gaan naar producten in jouw categorie, wil je natuurlijk dat jouw webshop zo hoog mogelijk in de zoekresultaten verschijnt. Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je zoekmachines leert begrijpen. Optimaliseer de content van je webshop vervolgens voor de belangrijkste zoektermen.
Aan de slag gaan met de SEO van je webshop is in het begin misschien overweldigend. Maar als je eenmaal bezig bent, valt het echt mee. Je leert in no-time hoe je pagina’s aanmaakt en aanpast zodat ze beter ranken.
Het duurt even voor je resultaat ziet, maar dan zie je het echt gebeuren: je webshop groeit!
Meer lezen
- Crossborder verkopen- wereldwijd succes met je webshop
- Achteraf betalen voor webshops verplicht?
- Nieuwe regels voor online verkopen- wat verandert er?
- Nieuw bij Shopify in mei 2023
- Podcasts- leer meer over ondernemen en e-commerce (28 luistertips)
- Clickbait. Deze blog gaat je leven veranderen!
- De waarde van een CRM systeem voor jouw webshop én de klant
- Wat is een USP (unique selling point)? Uitleg en voorbeelden
- Verbeter je omzet en de klantervaring met deze 4 transactionele e-mails
- Productfeed marketing- zo bereik je miljoenen potentiële klanten (met een paar klikken)
SEO voor webshops: FAQ
Wat betekent SEO?
De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie. SEO gaat om het zo hoog mogelijk organisch (= niet via advertenties) ranken in zoekmachines zoals Google en Bing.
Kun je SEO zelf doen?
Ja, met de juiste handvatten kun je SEO zelf oppakken. In het kort:
- Vind een zoekwoord met een goed zoekvolume waar je op gevonden wilt worden.
- Begrijp de zoekintentie achter dit keyword.
- Schrijf de tekst van je pagina en verwerk je zoekwoord erin zodat je pagina aansluit bij die intentie.
- Optimaliseer de metatitle en meta description van je pagina.
- Publiceer je pagina.
- Zorg voor linkbuilding naar je pagina of website.
Waarom is SEO zo belangrijk?
De meeste online kopers starten hun zoekactie naar een product of dienst via een zoekmachine. Meestal kijken ze niet verder dan pagina 1 van de zoekresultaten. Daarom is het heel belangrijk dat je probeert daartussen te staan, het liefst natuurlijk bovenáán pagina 1. SEO helpt je daarbij.
Welke soort SEO marketing is het belangrijkst?
Voor een optimale vindbaarheid van je webshop is het juist belangrijk dat je de verschillende soorten SEO zo goed mogelijk laat samenwerken. Combineer de on-page SEO, de off-page SEO en de technische SEO voor een zo hoog mogelijke ranking.