Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Også kjent som

International Labour Organization

ILO

ILO
ILOs hovedkvarter ligger i Genève.
ILO
Av /ILO.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Norsk delegasjon til arbeidskonferanse i Genève (ILO) 1934
Norsk delegasjon til arbeidskonferanse i Genève (ILO) 1934. Første rad fra venstre: Halvard Olsen, Paal Berg, Betzy Kjelsberg og Chr. Erlandsen. Bakerste rad fra venstre: Olai Lorange, G. Størvold, Elias Volan, Ole Colbjørnsen, Axel Sømme og A. P. Østberg.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

ILO, FNs internasjonale arbeidsorganisasjon, opprettet av Folkeforbundet i 1919. Fra 1946 ble de et fagorgan under FN, med det formål å arbeide for mest mulig ensartet arbeidslovgivning i medlemslandene.

ILOs øverste organ er Den internasjonale arbeidskonferanse, som trer sammen minst én gang hvert år. Hvert land sender fire representanter, oppnevnt av regjeringen. En av dem skal være fra arbeidsgiverorganisasjonene og en fra fagorganisasjonene. Konferansen velger ILOs styre, som består av 56 representanter (28 fra regjeringene, 14 fra arbeidsgiverne og 14 fra arbeiderne). Styret samles 4 ganger i året.

ILOs administrative organ er Det internasjonale arbeidsbyrå i Genève, som er organisasjonens sekretariat. Det overvåker at vedtakene på konferansene og i styret blir gjennomført. Konvensjonene og tilrådingene er ikke bindende for medlemslandene før de er blitt ratifisert.

ILO ble tildelt Nobels fredspris 1969.

ILO har 185 medlemsland (2013).

Eksterne lenker

Litteratur

  • Shotwell, James T., red.: The origins of the International Labor Organization, 1934, 2 b.
  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg