Bilisim teknolojileri insanlara bircok firsat sunmakla birlikte onumuzdeki yillarda etkileri daha... more Bilisim teknolojileri insanlara bircok firsat sunmakla birlikte onumuzdeki yillarda etkileri daha da belirgin hâle gelebilecek bazi etik sorunlari da ortaya cikarmaktadir. Bu nedenle gelecek nesilleri yarina hazirlamada onemli bir rol ustlenen ogretmenlerin, dijital etik konusunda yeterli bilgiye sahip, bilisim teknolojilerini etik kullanan iyi birer dijital vatandas olmalari gerekmektedir. Bu arastirmada ogretmen adaylarinin bilisim teknolojilerini etik kullanim duzeyleri bazi degiskenler acisindan incelenmistir. Arastirma kesitsel tarama modelinde desenlenmistir. Arastirmanin calisma grubunu farkli devlet universitelerinin egitim fakultelerinde ogrenim goren toplam 221 ogretmen adayi olusturmaktadir. Arastirmada veri toplama araci olarak “Kisisel Bilgi Formu” ve “Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Etigi Olcegi” kullanilmistir. Verilerin analizi sonucunda ogretmen adaylarinin bilisim teknolojilerini etik kullanim duzeylerinin; cinsiyet, bolum, internet kullanma becerisi, bilisim etigi...
This study was carried out by using the nested single case study design, which is a qualitative c... more This study was carried out by using the nested single case study design, which is a qualitative case study method, in order to determine the experiences and thoughts of the instructors about the flipped classroom method. The experiences of the instructors related to the flipped classroom were examined within the framework of Technological Pedagogical and Content Knowledge (TPACK). The study group of the research consisted of instructors working at a state university in Turkey, and taking part in 4 different departments determined by purposive sampling. Five instructors were interviewed, and one instructor's lesson was observed. The data were collected through a semi-structured interview form and observation form developed by the researchers. Content analysis method was used in the data analysis. The definitions of the flipped classroom, the technologies used in the flipped classroom, the effects of the flipped classroom on students, the difficulties encountered in the flipped classroom, and the themes and sub-themes for making the flipped classroom more effective were determined as a result of the interviews with the instructors. There were various positive and negative opinions of the participants under each topic. According to the results of the study, TPACK-related competencies of the instructors in integrating technology into learning environments also had an important place in the development or provision of course materials as well as the use of these materials in the flipped classroom.
Üniversite öğrenci adayları, tercih etmek istediği üniversiteler hakkında birçok kaynaktan bilgi ... more Üniversite öğrenci adayları, tercih etmek istediği üniversiteler hakkında birçok kaynaktan bilgi edinebilmektedir. Bunlardan biri üniversite öğrenci adaylarının yoğun olarak kullandığı sosyal medya hesaplarıdır. Bu çalışmanın amacı, üniversite tanıtım aracı olarak sosyal medya hesaplarının göz izleme yöntemiyle değerlendirilmesidir. Bu kapsamda üniversite öğrenci adaylarının Hacettepe Üniversitesi Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarındaki gezinim süreçleri incelenmiştir. Öncelikli olarak çoğunluğu lise son sınıfa devam eden, ek olarak lise mezunu toplam 120 öğrenciyle ihtiyaç analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın göz izleme uygulaması sürecinde çalışma grubunu 6 lise son sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Göz izleme yöntemine ek olarak gezinim süreçlerini derinlemesine değerlendirebilmek için sesli düşünme, gözlem ve görüşme yöntemlerinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda öğrencilerin yüzeysel veya derinlemesine gezinimlerinde kullanılan sosyal medya hesabına göre farklılıklar olmadığı görülmüştür. Ancak en çok dikkati çeken içerik türleri farklı sosyal medya hesaplarına göre değişkenlik göstermiştir. Tüm sosyal medya hesaplarında metinsel içeriğe daha çok odaklanılırken, bu türdeki içerikten en çok odaklanılanı üniversite başarı haberleri olmuştur. Görsel içerik içerisinde en çok dikkati çekenin uluslararası öğrenci etkinliklerine ilişkin paylaşımlar olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular görüşme ve sesli düşünme bulgularıyla doğrulanmıştır. Üniversite öğrenci adayları Hacettepe Üniversitesi sosyal medya hesaplarındaki içeriğin üniversiteyi tercih etmeyi düşünen öğrenciler için güvenilir, ilgi çekici ve faydalı olduğunu düşünmekle beraber birtakım önerilerde bulunmuşlardır. Bu çalışma üniversite sosyal medya hesaplarının bir tanıtım aracı olarak üniversite öğrenci adaylarına sunabileceği potansiyeli göstermekte olup çalışmanın bu açıdan alanyazına ve uygulayıcılara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Bu çalışmada, Çevrimiçi Ortamlarda Topluluk Hissi Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlamasının yap... more Bu çalışmada, Çevrimiçi Ortamlarda Topluluk Hissi Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlamasının yapılması ve güvenirlik ve geçerlik açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Özgün formu İngilizce olan ölçek “Öğretim Elemanı Etkileşimi, Nezaket ve Saygı, Öğrenme-Öğretme Stilleri Uygunluğu, Öğrenci İşbirliği” olmak üzere dört faktör ve 16 maddeden oluşmaktadır. Uyarlama sürecinin ilk aşamasında 3 dil uzmanı, ölçek maddelerinin İngilizce’den Türkçe’ye çevirisini yapmışlardır. Çeviri tamamlandıktan sonra ölçekteki ifadeler, ölçeğin özgün formuyla eşdeğerliğini belirlemek ve kapsam geçerliğini sağlamak amacıyla 3 alan uzmanı tarafından incelenmiştir. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek üzere incelenen Cronbach Alfa değerinin 0.84 olduğu görülmüştür. Çevrimiçi Ortamlarda Topluluk Hissi Ölçeği’nin yapı geçerliliğini test edilmesi amacıyla çevrimiçi öğrenme deneyimine sahip katılımcılardan toplanan veriler üzerinde Kaiser-Meyer-Oklin (KMO) ve Bartlett testleri yapılmıştır. KMO değerinin 0.828; Bartlett değerlerinin χ2 =1342.786 p<.001 olduğu görülmüştür. Bu değerler sonucunda verilerin açımlayıcı faktör analizi yapılabilmesi için uygun olduğu belirlenmiştir. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin, özdeğeri 1'den büyük ve toplam varyansın % 68.5'ini açıklayan 14 maddeye ve dört faktöre sahip olduğunu görülmüştür. Sonuç olarak uyarlanan ölçeğin çevrimiçi ortamlarda topluluk hissini ölçmede güvenilirliğe ve geçerliğe sahip olduğu belirlenmiştir.
Bilişim teknolojileri insanlara birçok fırsat sunmakla birlikte önümüzdeki yıllarda etkileri daha... more Bilişim teknolojileri insanlara birçok fırsat sunmakla birlikte önümüzdeki yıllarda etkileri daha da belirgin hâle gelebilecek bazı etik sorunları da ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle gelecek nesilleri yarına hazırlamada önemli bir rol üstlenen öğretmenlerin, dijital etik konusunda yeterli bilgiye sahip, bilişim teknolojilerini etik kullanan iyi birer dijital vatandaş olmaları gerekmektedir. Bu araştırmada öğretmen adaylarının bilişim teknolojilerini etik kullanım düzeyleri bazı değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma kesitsel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu farklı devlet üniversitelerinin eğitim fakültelerinde öğrenim gören toplam 221 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Kişisel Bilgi Formu" ve "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Etiği Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda öğretmen adaylarının bilişim teknolojilerini etik kullanım düzeylerinin; cinsiyet, bölüm, internet kullanma becerisi, bilişim etiğine ilişkin daha önce ders, kurs veya seminere katılma durumu, bilişim suçları ve cezalarına ilişkin bilgi düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre öğretmen adaylarının bilişim teknolojilerini etik kullanım düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Journal of Qualitative Research in Education, 2020
Online learning environments made educational practices beyond the physical boundaries by making ... more Online learning environments made educational practices beyond the physical boundaries by making learner-teacher and learner-learner interaction as a part of education. Thus, students have started interacting with teachers and classmates using both synchronous and asynchronous online communication tools (Wang, 2008). Chat and e-mail that are the example of online communication tools are significant tools for participation in learning environments and they become an opportunity for those who advocate the importance of social interaction in the realization of learning (Özçınar & Öztürk, 2008). Hence, participation in online learning environments occurs at both the personal and the community level (Hrastinski, 2009). However, a number of communication errors in online learning environments have some disadvantages to ensure attendance. These communication errors are generally based on the social level rather than at the technical level (Gunawardena, 1995). In these environments, the sense of community is reduced as a consequence of the limitations of the physical distance and text-based interfaces in communication. The sense of community is defined as a sense of belonging to each member of the group should have in the learning environment and a common belief that the members' needs count upon their determination to be together (McMillan & Chavis, 1986). Declining sense of community in online learning, that leads to lack of motivation, could not meet expectation, and low satisfaction rates may affect learning process adversely (Richardson & Swan, 2003; Ilgaz & Aşkar, 2009). The significance of creating and maintaining learner's sense of community for an effective learning process in distance education has been mentioned in different studies on distance education literacy. In addition, a number of factors that affect the sense of community of the learners in online learning environments were shared in the relevant literature. In these studies, the role of involvement and satisfaction in creating and maintaining the sense of community in online environments has been handled in different perspectives. However, the opinions of the learners were not consulted while the affecting factors the sense of community of the learners were examined. It is thought that determining the opinions and suggestions of the participants will help to create and maintain the sense of community. The reason for this, describing the affecting factors sense of community of the learners from the learners perspective will help in designing an effective learning environment. It is important to carefully examine the factors that affect the sense of community of the learners from the learners perspective. In this study, distance education learners’ opinions on the creation, maintenance and improvement of the sense of community in online learning environments were presented. The purpose of this study is to determine the factors influencing learners' sense of community in the online learning environments by way of the participant's perspectives. It is found out that what can be done to create, maintain, and improve to sense of community in online learning environments in terms of an instructional perspective. In the study, the case study as one of the qualitative research techniques was used. A case study have an opportunity to do in-depth investigation on a specific case or phenomenon (Creswell, 2013; Cohen, Manion, & Marrison, 2007) One of its strengths is that they observe effects in real contexts, recognizing that context is a powerful determinant of both causes and effects (Cohen, Manion, & Marrison, 2007). In this context, this study is a case study designed based on qualitative research techniques. Study group have determined by purposive sampling method. Researchers use their judgment to select a sample that they believe, based on prior information, will provide the data they need in purposive sampling (Fraenkel, Wallen, & Hyun, 2012). Participants consist of 15 students who enrolled from five different distance education associate degree programs. In the study, the data were collected using a semi-structured interview form. A semi-structured interview is a verbal interchange where one person, the interviewer, attempts to elicit information from another person by asking questions. Even though the interviewer prepares a form of predetermined questions, semi-structured interviews arise in a conversational manner offering participants the chance ta explore issues they sense are important (Longhurst, 2003). The semistructured interview form was developed with the purpose of the study and the relevant literature. The preliminary application of the semi-structured questions has been tested whether it serves the purpose. In the present study, data were analysed using a content analysis technique with learners’ opinions being evaluated accordingly. The answers given by the participants to the questions in the interview form were recorded with voice recorder. In this regard, the possibility of missing or incorrect data is avoided majorly. The interviews were recorded with the permission of the participants. These records lasted an average of 30 minutes. All the records were transcribed for the analysis. The data have been categorized and analysed with content analysis. The data were organized according to codes and themes. Thus, seven themes have defined based on findings of interviews. These themes are (1) instructor, (2) learners characteristics, (3) instructional design, (4) teaching method, (5) interaction, (6) collaboration and (7) orientation. It was frequently emphasized that creation, maintenance, and improvement of the sense of community in online learning environments of distance education learners was influenced by the attitudes and behaviors of the instructor in the direction of the interviews conducted with the participants. The findings obtained as a result of research may give benefit to develop new instructional designs and methods for creation, maintenance, and improvement of sense of community in online learning environments. In this context, while organizing online environments, the attention should be given to inform instructors about the process, to design interaction interfaces, to make systematic orientations, and to determine appropriate methods and strategies. This study gives an idea about how learners understand the sense of community and how the sense of community can be created in online learning environments. Further research is needed to confirm and broaden the findings of the study on the sense of community in online learning environments.
Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2020
Bu çalışmanın amacı uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterlik al... more Bu çalışmanın amacı uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterlik algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılar bir uzaktan eğitim uygulama ve araştırma merkezinde (UZEM) 5 farklı ön lisans programına kayıtlı 175 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada iki adet veri toplama aracı kullanılmıştır. İlk veri toplama aracı demografik bilgilerin toplandığı kişisel bilgi formudur. İkinci veri toplama aracı Çevrim İçi Teknolojilere Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği'dir. Çalışmada elde edilen bulgular uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterlik algılarının yüksek olduğu göstermektedir. Ek olarak uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterliklerinin cinsiyet, bölüm ve yaş değişkenlerine göre farklılık gösterdiği anlaşılmıştır. Bu doğrultuda uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterliklerini etkileyen ne tür faktörler olduğuyla ilgili bir araştırma yapılması önerilmiştir.
Bilisim teknolojileri insanlara bircok firsat sunmakla birlikte onumuzdeki yillarda etkileri daha... more Bilisim teknolojileri insanlara bircok firsat sunmakla birlikte onumuzdeki yillarda etkileri daha da belirgin hâle gelebilecek bazi etik sorunlari da ortaya cikarmaktadir. Bu nedenle gelecek nesilleri yarina hazirlamada onemli bir rol ustlenen ogretmenlerin, dijital etik konusunda yeterli bilgiye sahip, bilisim teknolojilerini etik kullanan iyi birer dijital vatandas olmalari gerekmektedir. Bu arastirmada ogretmen adaylarinin bilisim teknolojilerini etik kullanim duzeyleri bazi degiskenler acisindan incelenmistir. Arastirma kesitsel tarama modelinde desenlenmistir. Arastirmanin calisma grubunu farkli devlet universitelerinin egitim fakultelerinde ogrenim goren toplam 221 ogretmen adayi olusturmaktadir. Arastirmada veri toplama araci olarak “Kisisel Bilgi Formu” ve “Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Etigi Olcegi” kullanilmistir. Verilerin analizi sonucunda ogretmen adaylarinin bilisim teknolojilerini etik kullanim duzeylerinin; cinsiyet, bolum, internet kullanma becerisi, bilisim etigi...
This study was carried out by using the nested single case study design, which is a qualitative c... more This study was carried out by using the nested single case study design, which is a qualitative case study method, in order to determine the experiences and thoughts of the instructors about the flipped classroom method. The experiences of the instructors related to the flipped classroom were examined within the framework of Technological Pedagogical and Content Knowledge (TPACK). The study group of the research consisted of instructors working at a state university in Turkey, and taking part in 4 different departments determined by purposive sampling. Five instructors were interviewed, and one instructor&#39;s lesson was observed. The data were collected through a semi-structured interview form and observation form developed by the researchers. Content analysis method was used in the data analysis. The definitions of the flipped classroom, the technologies used in the flipped classroom, the effects of the flipped classroom on students, the difficulties encountered in the flipped classroom, and the themes and sub-themes for making the flipped classroom more effective were determined as a result of the interviews with the instructors. There were various positive and negative opinions of the participants under each topic. According to the results of the study, TPACK-related competencies of the instructors in integrating technology into learning environments also had an important place in the development or provision of course materials as well as the use of these materials in the flipped classroom.
Üniversite öğrenci adayları, tercih etmek istediği üniversiteler hakkında birçok kaynaktan bilgi ... more Üniversite öğrenci adayları, tercih etmek istediği üniversiteler hakkında birçok kaynaktan bilgi edinebilmektedir. Bunlardan biri üniversite öğrenci adaylarının yoğun olarak kullandığı sosyal medya hesaplarıdır. Bu çalışmanın amacı, üniversite tanıtım aracı olarak sosyal medya hesaplarının göz izleme yöntemiyle değerlendirilmesidir. Bu kapsamda üniversite öğrenci adaylarının Hacettepe Üniversitesi Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarındaki gezinim süreçleri incelenmiştir. Öncelikli olarak çoğunluğu lise son sınıfa devam eden, ek olarak lise mezunu toplam 120 öğrenciyle ihtiyaç analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın göz izleme uygulaması sürecinde çalışma grubunu 6 lise son sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Göz izleme yöntemine ek olarak gezinim süreçlerini derinlemesine değerlendirebilmek için sesli düşünme, gözlem ve görüşme yöntemlerinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda öğrencilerin yüzeysel veya derinlemesine gezinimlerinde kullanılan sosyal medya hesabına göre farklılıklar olmadığı görülmüştür. Ancak en çok dikkati çeken içerik türleri farklı sosyal medya hesaplarına göre değişkenlik göstermiştir. Tüm sosyal medya hesaplarında metinsel içeriğe daha çok odaklanılırken, bu türdeki içerikten en çok odaklanılanı üniversite başarı haberleri olmuştur. Görsel içerik içerisinde en çok dikkati çekenin uluslararası öğrenci etkinliklerine ilişkin paylaşımlar olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular görüşme ve sesli düşünme bulgularıyla doğrulanmıştır. Üniversite öğrenci adayları Hacettepe Üniversitesi sosyal medya hesaplarındaki içeriğin üniversiteyi tercih etmeyi düşünen öğrenciler için güvenilir, ilgi çekici ve faydalı olduğunu düşünmekle beraber birtakım önerilerde bulunmuşlardır. Bu çalışma üniversite sosyal medya hesaplarının bir tanıtım aracı olarak üniversite öğrenci adaylarına sunabileceği potansiyeli göstermekte olup çalışmanın bu açıdan alanyazına ve uygulayıcılara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Bu çalışmada, Çevrimiçi Ortamlarda Topluluk Hissi Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlamasının yap... more Bu çalışmada, Çevrimiçi Ortamlarda Topluluk Hissi Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlamasının yapılması ve güvenirlik ve geçerlik açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Özgün formu İngilizce olan ölçek “Öğretim Elemanı Etkileşimi, Nezaket ve Saygı, Öğrenme-Öğretme Stilleri Uygunluğu, Öğrenci İşbirliği” olmak üzere dört faktör ve 16 maddeden oluşmaktadır. Uyarlama sürecinin ilk aşamasında 3 dil uzmanı, ölçek maddelerinin İngilizce’den Türkçe’ye çevirisini yapmışlardır. Çeviri tamamlandıktan sonra ölçekteki ifadeler, ölçeğin özgün formuyla eşdeğerliğini belirlemek ve kapsam geçerliğini sağlamak amacıyla 3 alan uzmanı tarafından incelenmiştir. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek üzere incelenen Cronbach Alfa değerinin 0.84 olduğu görülmüştür. Çevrimiçi Ortamlarda Topluluk Hissi Ölçeği’nin yapı geçerliliğini test edilmesi amacıyla çevrimiçi öğrenme deneyimine sahip katılımcılardan toplanan veriler üzerinde Kaiser-Meyer-Oklin (KMO) ve Bartlett testleri yapılmıştır. KMO değerinin 0.828; Bartlett değerlerinin χ2 =1342.786 p<.001 olduğu görülmüştür. Bu değerler sonucunda verilerin açımlayıcı faktör analizi yapılabilmesi için uygun olduğu belirlenmiştir. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin, özdeğeri 1'den büyük ve toplam varyansın % 68.5'ini açıklayan 14 maddeye ve dört faktöre sahip olduğunu görülmüştür. Sonuç olarak uyarlanan ölçeğin çevrimiçi ortamlarda topluluk hissini ölçmede güvenilirliğe ve geçerliğe sahip olduğu belirlenmiştir.
Bilişim teknolojileri insanlara birçok fırsat sunmakla birlikte önümüzdeki yıllarda etkileri daha... more Bilişim teknolojileri insanlara birçok fırsat sunmakla birlikte önümüzdeki yıllarda etkileri daha da belirgin hâle gelebilecek bazı etik sorunları da ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle gelecek nesilleri yarına hazırlamada önemli bir rol üstlenen öğretmenlerin, dijital etik konusunda yeterli bilgiye sahip, bilişim teknolojilerini etik kullanan iyi birer dijital vatandaş olmaları gerekmektedir. Bu araştırmada öğretmen adaylarının bilişim teknolojilerini etik kullanım düzeyleri bazı değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma kesitsel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu farklı devlet üniversitelerinin eğitim fakültelerinde öğrenim gören toplam 221 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Kişisel Bilgi Formu" ve "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Etiği Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda öğretmen adaylarının bilişim teknolojilerini etik kullanım düzeylerinin; cinsiyet, bölüm, internet kullanma becerisi, bilişim etiğine ilişkin daha önce ders, kurs veya seminere katılma durumu, bilişim suçları ve cezalarına ilişkin bilgi düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre öğretmen adaylarının bilişim teknolojilerini etik kullanım düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Journal of Qualitative Research in Education, 2020
Online learning environments made educational practices beyond the physical boundaries by making ... more Online learning environments made educational practices beyond the physical boundaries by making learner-teacher and learner-learner interaction as a part of education. Thus, students have started interacting with teachers and classmates using both synchronous and asynchronous online communication tools (Wang, 2008). Chat and e-mail that are the example of online communication tools are significant tools for participation in learning environments and they become an opportunity for those who advocate the importance of social interaction in the realization of learning (Özçınar & Öztürk, 2008). Hence, participation in online learning environments occurs at both the personal and the community level (Hrastinski, 2009). However, a number of communication errors in online learning environments have some disadvantages to ensure attendance. These communication errors are generally based on the social level rather than at the technical level (Gunawardena, 1995). In these environments, the sense of community is reduced as a consequence of the limitations of the physical distance and text-based interfaces in communication. The sense of community is defined as a sense of belonging to each member of the group should have in the learning environment and a common belief that the members' needs count upon their determination to be together (McMillan & Chavis, 1986). Declining sense of community in online learning, that leads to lack of motivation, could not meet expectation, and low satisfaction rates may affect learning process adversely (Richardson & Swan, 2003; Ilgaz & Aşkar, 2009). The significance of creating and maintaining learner's sense of community for an effective learning process in distance education has been mentioned in different studies on distance education literacy. In addition, a number of factors that affect the sense of community of the learners in online learning environments were shared in the relevant literature. In these studies, the role of involvement and satisfaction in creating and maintaining the sense of community in online environments has been handled in different perspectives. However, the opinions of the learners were not consulted while the affecting factors the sense of community of the learners were examined. It is thought that determining the opinions and suggestions of the participants will help to create and maintain the sense of community. The reason for this, describing the affecting factors sense of community of the learners from the learners perspective will help in designing an effective learning environment. It is important to carefully examine the factors that affect the sense of community of the learners from the learners perspective. In this study, distance education learners’ opinions on the creation, maintenance and improvement of the sense of community in online learning environments were presented. The purpose of this study is to determine the factors influencing learners' sense of community in the online learning environments by way of the participant's perspectives. It is found out that what can be done to create, maintain, and improve to sense of community in online learning environments in terms of an instructional perspective. In the study, the case study as one of the qualitative research techniques was used. A case study have an opportunity to do in-depth investigation on a specific case or phenomenon (Creswell, 2013; Cohen, Manion, & Marrison, 2007) One of its strengths is that they observe effects in real contexts, recognizing that context is a powerful determinant of both causes and effects (Cohen, Manion, & Marrison, 2007). In this context, this study is a case study designed based on qualitative research techniques. Study group have determined by purposive sampling method. Researchers use their judgment to select a sample that they believe, based on prior information, will provide the data they need in purposive sampling (Fraenkel, Wallen, & Hyun, 2012). Participants consist of 15 students who enrolled from five different distance education associate degree programs. In the study, the data were collected using a semi-structured interview form. A semi-structured interview is a verbal interchange where one person, the interviewer, attempts to elicit information from another person by asking questions. Even though the interviewer prepares a form of predetermined questions, semi-structured interviews arise in a conversational manner offering participants the chance ta explore issues they sense are important (Longhurst, 2003). The semistructured interview form was developed with the purpose of the study and the relevant literature. The preliminary application of the semi-structured questions has been tested whether it serves the purpose. In the present study, data were analysed using a content analysis technique with learners’ opinions being evaluated accordingly. The answers given by the participants to the questions in the interview form were recorded with voice recorder. In this regard, the possibility of missing or incorrect data is avoided majorly. The interviews were recorded with the permission of the participants. These records lasted an average of 30 minutes. All the records were transcribed for the analysis. The data have been categorized and analysed with content analysis. The data were organized according to codes and themes. Thus, seven themes have defined based on findings of interviews. These themes are (1) instructor, (2) learners characteristics, (3) instructional design, (4) teaching method, (5) interaction, (6) collaboration and (7) orientation. It was frequently emphasized that creation, maintenance, and improvement of the sense of community in online learning environments of distance education learners was influenced by the attitudes and behaviors of the instructor in the direction of the interviews conducted with the participants. The findings obtained as a result of research may give benefit to develop new instructional designs and methods for creation, maintenance, and improvement of sense of community in online learning environments. In this context, while organizing online environments, the attention should be given to inform instructors about the process, to design interaction interfaces, to make systematic orientations, and to determine appropriate methods and strategies. This study gives an idea about how learners understand the sense of community and how the sense of community can be created in online learning environments. Further research is needed to confirm and broaden the findings of the study on the sense of community in online learning environments.
Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2020
Bu çalışmanın amacı uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterlik al... more Bu çalışmanın amacı uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterlik algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılar bir uzaktan eğitim uygulama ve araştırma merkezinde (UZEM) 5 farklı ön lisans programına kayıtlı 175 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada iki adet veri toplama aracı kullanılmıştır. İlk veri toplama aracı demografik bilgilerin toplandığı kişisel bilgi formudur. İkinci veri toplama aracı Çevrim İçi Teknolojilere Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği'dir. Çalışmada elde edilen bulgular uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterlik algılarının yüksek olduğu göstermektedir. Ek olarak uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterliklerinin cinsiyet, bölüm ve yaş değişkenlerine göre farklılık gösterdiği anlaşılmıştır. Bu doğrultuda uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrim içi teknolojilere yönelik öz yeterliklerini etkileyen ne tür faktörler olduğuyla ilgili bir araştırma yapılması önerilmiştir.
Uploads
Papers by Esma Yıldız