He is an academician at Bilecik Seyh Edebali University. He completed undergraduate education in the Department of Computer Education and Instructional Technology at Sakarya University. He completed master's degree in Distance Education at Anadolu University. He is currently a PhD candidate at Gazi University, Department of Computer Education and Instructional Technology.
Turkish Online Journal of Distance Education, 2024
The digital transformation in higher education can be observed in numerous ways and practices. Re... more The digital transformation in higher education can be observed in numerous ways and practices. Recently, post-pandemic digitalization played a significant role in the increase of the educational use of digital technologies such as artificial intelligence, virtual reality, augmented reality, extended reality, and social media. Among these, social media has dominated daily life long before the rest of the technologies. Hence, examining the current situation of social media studies within educational research aids in envisioning the future vision. This study aims to outline the trends in the use of social media platforms by analyzing them within educational research published between 2017-2023. For this purpose, 473 articles in the Web of Science database were examined regarding the dimensions of publication year, country of publication, author, keyword, article type, the method used, sampling, data collection tools and analysis methods, and social media use. The findings of this study are believed to guide practitioners and researchers in their practice and consideration of social media within educational environments.
Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, 2024
Küreselleşmenin bir sonucu olarak ekonomik, sosyal, politik veya çevresel nedenlerden kaynaklı gö... more Küreselleşmenin bir sonucu olarak ekonomik, sosyal, politik veya çevresel nedenlerden kaynaklı göç hareketleri sonucu ülkeler arası insan hareketliliği artmıştır. Bu durum ise eğitimi bir sosyal politika aracı olmaktan çıkarak gün geçtikçe ekonomik politikanın önemli bir unsuru haline getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti jeopolitik konumu gereği çevresinde yaşanan sosyal-politik krizler ve iç savaşlar gibi insani durumlar nedeniyle açık kapı politikasının bir sonucu olarak çok sayıda yabancı uyruklu insana ev sahipliği yapmaktadır. Farklı sebeplerle ve farklı statülerle (sığınmacı, mülteci vb.) ülkemizde bulunan yabancı uyruklu bireylerin sayısının her geçen gün artması sonucu Türkçe öğretimi alanına yönelik önemli bir ihtiyaç ortaya çıkmış bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde PIKTES projesi, yükseköğretim seviyesinde hemen hemen tüm üniversitelerde dil öğretimi uygulama ve araştırma merkezleri (TÖMER, DİLMER vb.) kurulmuştur. Özellikle TÖMER, DİLMER vb. dil öğretim merkezleri yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde eğitim hayatlarına başlayabilmeleri için gerekli olan Türkçe dil yeterlilik belgesini sağlamakla birlikte bu öğrencilerin sosyal uyumlarını ve yerli kültürü öğrenebilmelerini kolaylaştırarak bireylerin eğitim hizmetlerine erişimini ve sisteme uyumlarını sağlayabilmek adına önemli bir adım olmuştur. Fakat yapılan alan yazın araştırmaları Türk üniversitelerinde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin Türk kültürünü yeterince tanıyamaması, psikolojik sorunlar, gündelik yaşam ve eğitim hayatlarına yönelik birçok güçlükle mücadele etmede uyum sorunlarıyla karşılaştıklarını göstermektedir. Dolayısıyla bu derleme çalışmasında yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlere yönelik çevrimiçi sağlanabilecek oryantasyon ve sosyal uyuma yönelik kavramsal bir değerlendirme sunulmuştur. Bu uyum sorunlarının önüne geçebilmek için kurumların uluslararası öğrencilerine yüz yüze ya da çevrim içi şekilde Türkiye’ye dair gerekli prosedürleri, Türk kültürüne dair bilgileri, akademik ve sosyal süreçler hakkında bilgiler içeren oryantasyon eğitimleri sağlaması olumlu etkiler sağlayacaktır.
Dijital dönüşüm birçok disiplini etkilediği gibi eğitimi de etkisi altına almaktadır. Bu hızlı di... more Dijital dönüşüm birçok disiplini etkilediği gibi eğitimi de etkisi altına almaktadır. Bu hızlı dijital dönüşüm sürecinde öğrenmeöğretme faaliyetlerindeki aktivitelerinde çağa ayak uydurması önemlidir. Dijitalleşen öğrenme-öğretme uygulamalarından biri olarak elektronik portfolyo (e-portfolyo) uygulamaları akademik çalışmalarda yer bulmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada eportfolyo uygulamaları konusunda Türkiye’de gerçekleştirilen lisansüstü tezlerin meta-sentezi ile sahadaki uygulamaların genel bir çerçevesi ortaya konulmuştur. Çalışma bulgu ve sonuçların görselleştirilebilmesi, karşılaştırılabilmesi, sonuçların birleştirilerek genellemeler yapılabilmesi için nitel araştırma deseni olan meta-sentez araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi sisteminde bulunan 15 tez ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada e-portfolyo konusunda gerçekleştirilen tez çalışmalarında bilişsel becerilere ve duyuşsal becerilere yönelik bulgular ortaya konulmuştur. Bilişsel becerilere yönelik olarak temel becerilerin ve üstbilişsel becerilerin çalışıldığı tespit edilmiştir. Duyuşsal becerilerde ise duygu/his, değerler, motivasyon/güdü, tutum ve kişilik/kişisel gelişim konularına odaklanılmıştır. Tez çalışmalarında çoğunlukla web tabanlı uygulamaların kullanıldığı ve e-portfolyoya yönelik tez çalışmalarının azalmakta olduğu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal becerilerine yönelik çalışmaların gerçekleştirilebilmesi amacıyla daha fazla e-portfolyo konusunda tez çalışmasının gerçekleştirilmesi önemlidir.
Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 2023
Covid-19 pandemisi ile birlikte yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerinin (UZEM) önemi ve açıl... more Covid-19 pandemisi ile birlikte yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerinin (UZEM) önemi ve açılan merkezlerin sayısı artmıştır. Pandeminin beraberinde sayısı artan UZEM’lerin kurumsal yapılanması, hedefleri ve paydaşları birbirlerinden farklı olabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye yükseköğretim sistemindeki UZEM’lerin kurumsal web sayfalarının incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında UZEM’lerin kullandıkları isimler, öğrenci ve öğretim elemanlarına yönelik yayımladıkları kılavuzlar, sundukları destek hizmetleri, kullandıkları teknolojiler, vizyon ve misyon cümleleri incelenmiştir. Nitel bir durum çalışması olarak tasarlanan çalışmanın verileri 28.03.2022 ve 20.05.2022 tarihleri arasında kurumsal ana sayfalar ziyaret edilerek elde edilmiştir. Çalışma sonucunda UZEM’lerin en çok “Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi” ismini kullandıkları, öğrencilere yönelik 139 adet kullanım kılavuzu, öğretim elemanlarına yönelik ise 135 adet kullanım kılavuzu sundukları tespit edilmiştir. UZEM’lerin en çok kullandığı destek hizmetlerinin e-posta, kurumsal telefon, form, destek sistemi olduğu ve en yaygın kullanılan teknolojilerin ise ALMS, Microsoft Teams, Moodle, Zoom, BigBlueButton ve Perculus+ olduğu görülmüştür. UZEM’lerin vizyon metinlerinin hedef, arka plan ve odak isimli kümelere odaklandığı, misyon metinlerinin ise ortam, eğitim ve süreç isimli kümelere odaklandığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak UZEM’lerin kurumsal web sayfalarının kullanılabilirliklerinin değerlendirilmesi amacıyla daha detaylı bir inceleme yapılabilir.
Yükseköğretim ve Bilim Dergisi/Journal of Higher Education and Science, 2022
Metaverse, üç boyutlu sanal dünyaların fiziksel dünya ile bütünleştirildiği altyapılara imkân sun... more Metaverse, üç boyutlu sanal dünyaların fiziksel dünya ile bütünleştirildiği altyapılara imkân sunan etkileşimli bir ekosistemdir. Bu özellikleri ile Metaverse’ün öğrenme-öğretme süreçlerine sağlayacağı potansiyellerin belirlenmesi önem arz etmektedir. İşte tam bu sebeple, Metaverse’ün öğrenme-öğretme süreçlerinde kullanılabilecek güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri nitel doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmada birincil kaynaklar olarak Web of Science ve Scopus, ikincil kaynak olarak Google Scholar ve üçüncül kaynak olarak teknoloji web sitelerindeki metinsel kaynaklardan faydalanılmıştır. Araştırma bulgularına göre Metaverse’ün güçlü yönleri; zaman ve mekan esnekliği, erişilebilirlik, öz-yönetimli öğrenme, işbirlikçi öğrenme, gerçek hayata yakın deneyim, motivasyon artışı sağlama, fiziksel bulunuşluk hissi, memnuniyet artışı, ekip çalışması, bağımsız çalışma, otantik iletişim, ayrımcılıkla mücadele, eşitlik, mekân bağımsızlığı olarak belirlenmiştir. Metaverse’ün zayıf yönleri; evrenler arası geçiş sıkıntısı, sürdürülebilirliğe yönelik endişeler, nitelikli insan gücü eksikliği, sınırlı bütçeler, LMS entegrasyonu, yüksek maliyet, içerik geliştirmenin kısıtlı olması, yetersiz araştırma, gerçek hayat uygulaması, kimlik sorunları, TPACK gelişim eksikliği, platform belirsizliği olduğu görülmüştür. Metaverse’ün sunduğu fırsatlar; ar, vr, xr, blockchain, insan gücünde istihdam, işbirlikli öğrenme, öğrenci katılımı, aidiyet hissi, gerçek hayatta uygulama zorluğu, güvenli pratik alanları, kültür transferi sağlaması olarak sıralanmıştır. Metaverse’ün tehditleri ise; güvenlik, kimlik sorunu, siber zorbalık, dijital şiddet, kutuplaşma, fikri mülkiyet, çevrimiçi bağımlılık, hizmet içi eğitim eksikliği, taciz, hile, dolandırıcılık, hizmet sağlayıcılara ilişkin güven sorunu, gerçek-sanal sınırlarının kaybolması, teknolojinin kabulüne yönelik endişeler, teknolojik kaygı, öğretim yöntemlerindeki uyum sorunları olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları açık ve uzaktan öğrenme alanyazında yer alan kuram, uygulama ve yaklaşımlar ile tartışılmıştır.
Yükseköğretimde Öğrenme Yönetim Sistemleri (ÖYS) her geçen gün önemini artırmaktadır. ÖYS’ler uza... more Yükseköğretimde Öğrenme Yönetim Sistemleri (ÖYS) her geçen gün önemini artırmaktadır. ÖYS’ler uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin ve öğretim elemanlarının asenkron olarak bir araya geldikleri ortamların oluşmasında faydalanılan alanlardır. Bu çalışmanın amacı yükseköğretimde yer alan üniversitelerin veya uzaktan eğitim kurumlarının ÖYS seçim kriterlerinin oluşturulmasının sağlanmasıdır. Çalışma nitel bir durum çalışması olarak desenlenmiştir. Bu durum çalışmasında yükseköğretimde görev yapmakta olan uzman profesyoneller ile gerçekleşen görüşmelerin ardından AHP (Analitik Hiyerarşi Süreci) ile süreç organize edilmiştir. Veri toplama bağlamında uzman profesyonellere alanyazın destekli kriter havuzu sunulmuştur. Uzman görüşlerinin beraberinde kriter havuzu nihai halini almıştır. Bu sürecin ardından hazırlanan kriter havuzu farklı bir uzman grubu ile değerlendirilerek kriterlerin kriter ağırlıklarının oluşturulması sağlanmıştır. Çalışmanın sonucunda 6 ana kriterin ve 42 alt kriterin kriter ağırlıkları ortaya çıkmıştır. Ana kriterler ve ağırlıklarının sırasıyla; Ölçme ve değerlendirme boyutu (0,295), iletişim boyutu (0,254), içerik boyutu (0,159), topluluk oluşturma boyutu (0,140), teknoloji boyutu (0,098) ve maliyet boyutu (0,055) olduğu tespit edilmiştir. Çalışmadaki alt kriterlerin alanyazındaki diğer birçok çalışma ile desteklenir olması, sunulan bu kriter havuzunun ÖYS seçim kriterleri bağlamında kullanılabilirliğini gözler önüne sermiştir.
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ B- TEORİK BİLİMLER, Aug 31, 2020
Geçmişten günümüze kadar veri ve veri yığınlarından anlamlı bilgilerin üretilme çabası artarak de... more Geçmişten günümüze kadar veri ve veri yığınlarından anlamlı bilgilerin üretilme çabası artarak devam etmektedir. Büyük veriden anlamlı bilginin üretilme sürecinde araştırmacıların üzerinde durduğu yaklaşımlardan birisi olarak görselleştirme, son yıllarda oldukça ilgi toplamış ve bir çok farklı alanda yaygınlaşmaya başlamıştır. Durum böyle olunca, veri madenciliğinde karmaşık ilişkilerin ortaya çıkarıldığı bibliyometri analizi çalışmalarında da elde edilen verinin görselleştirilmesi ve görselleştirme yaklaşımlarının incelenmesi önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada, bibliyometrik ağların görselleştirilmesinde kullanılan ve aynı zamanda metinler içerisindeki kelime ve kelime öbeklerinin ilişkisini ortaya çıkarmaya yarayan başka bir ifade ile metin madenciliği uygulaması olan VOSviewer programının kullanımı incelenecektir. Bu teknik not ile veri madenciliğinin kullanımına yönelik bilgilendirici yönlendirmelere yer verilecektir.
Anadolu Journal of Educational Sciences International (AJESI), 2020
Bu araştırmanın amacı Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslere (KAÇD) katılan öğrenenlerin öz-yönetimli ö... more Bu araştırmanın amacı Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslere (KAÇD) katılan öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerilerini incelemektir. Araştırma sorularına yanıt alabilmek için nicel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Anadolu Üniversitesi Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders Platformu olan AKADEMA katılımcılarından toplanan veriler ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde Kendi Hızında Öğrenmeye Dayalı Derslerde Öz-Yönetimli Öğrenme Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Uygulanan ölçeğe 2136 katılımcı yanıt vermiştir. Araştırmada cinsiyet, ders tamamlama durumu, eğitim düzeyi ve yaş aralığı değişkenleri fark analizleriyle incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Araştırma sonuçlarına göre; kadınların öz-yönetimli öğrenme becerileri erkeklerin öz-yönetimli öğrenme becerilerinden daha yüksektir. Ayrıca öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri ile KAÇD tamamlama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Buna göre; KAÇD’ı tamamlayan öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri KAÇD tamamlayamayan öğrenenlerin öz- yönetimli öğrenme becerilerinden daha yüksektir. Bu duruma ek olarak, öğrenenlerin öz- yönetimli öğrenme becerileri ile eğitim durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Son olarak, öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri yaşa göre farklılık göstermiştir. Araştırma bulguları bağlamında öğretim tasarımcıları, eğitimciler, uygulayıcılar, araştırmacılar ve karar vericilere yönelik öneriler sunulmuştur. Anahtar kelimeler: Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders (KAÇD), Öz-yönetimli öğrenme, ders tamamlama, uzaktan eğitim, açık ve uzaktan öğrenme
Endüstri çağının sarsıcı değişimi birçok alanı etkilediği gibi eğitim sistemini de etkisi altına ... more Endüstri çağının sarsıcı değişimi birçok alanı etkilediği gibi eğitim sistemini de etkisi altına almıştır ve artan kapitalizm toplumların farklı ihtiyaçlarını beraberinde getirmiştir. Geçmişte kapitalizmin ihtiyaçları, herkes için açık eğitim ile yeterli işçi gücünü eğitmeye çalışmaktaydı. Günümüzde ise bu ihtiyaçlar fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi ile karşılanmak istenmekte olup, bunun da bir sonucu olarak fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimine ilgi ve talep çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Fakat fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimlerinin herkes için açık bir şekilde sunulduğu ortamlar bulunmamaktadır. Bu bağlamda kitlesel açık çevrimiçi dersler aracılığıyla fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitiminin verilmesi ulusal boyutta fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimini çok hızlı bir şekilde entegre edemeyen ülkelerin bu geçiş sürecini aşamalı bir şekilde yapabilmesini sağlayabilir. Bu çalışmada fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimlerinin kitlesel açık çevrimiçi dersler ile sunulmasının gelişmekte olan ülkelere ve bireylere sağlayacağı faydalardan bahsedilmiştir.
Kitlesel açık çevrimiçi derslerde öğrenen davranışları ve öğrenen- içerik etkileşimi: bir durum çalışması , 2019
In massive open online courses, a large number of participants interact with the video. The inter... more In massive open online courses, a large number of participants interact with the video. The interaction of learners with videos isvery important. Learner-content interaction is a major factor in completing courses. In this study, a massive open online coursesoffered in Turkey who participated in the 3310 attendees, exhibitors, and content interaction behavior were investigated.Participatory behavior; the dates of registration, interaction dates, starting dates of the course are examined under the categories.Content interactions were examined with the duration of the videos that the participants started and completed. In the study, itwas found that videos of 3 minutes and below had less completion rates.
XI. INTERNATIONAL EURASIAN EDUCATIONAL RESEARCH CONGRESS, 2024
Türkiye'de birçok farklı alanda akademik çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu akademik çalışmaların... more Türkiye'de birçok farklı alanda akademik çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu akademik çalışmaların incelendiği meta-sentezlerde bulunmaktadır. Meta-sentezler, nitel araştırmaların analizi olarak ifade edilmektedir. Bu araştırmada, Covid-19 döneminde uzaktan eğitim konusunda gerçekleştirilen akademik çalışmaların meta-sentezi yapılacaktır. Bu meta-sentez çalışması bu konuda gerçekleştirilmiş çalışmaların durumunu ortaya çıkartmak için genel bir çerçeve oluşturacaktır. Meta-sentez çalışmaları gelecekte yapılacak olan çalışmaları yönlendirici olması nedeniyle alanyazındaki önemli çalışmalardandır. 2019 yılında Çin'de ortaya çıkan Covid-19 pandemisi birçok alanda önemli etkilere neden olduğu belirtilmektedir (Zhao, 2020). Okullar kapatılmış ve öğretim süreci uzaktan öğretim teknolojileri kullanılarak acil uzaktan öğretim olarak adlandırılan bir süreç ile gerçekleştirilmiştir (Bozkurt, 2020). Her ülke farklı teknolojilerden faylanarak bu dönemin olumsuzluklarının üstesinden gelmeye çalışmıştır (Assadzadeh, Artsın, Bakırcı, Şanlı, Lüy ve Özerbaş, 2022). Bu dönemde Dünya üzerinde öğrenci nüfusunun yarısına denk gelen yaklaşık 1,6 milyar öğrenci acil uzaktan öğretim sürecine dahil olmuştur (UNESCO, 2020). Türkiye’de ise bu sayısının yaklaşık 25 milyon olduğu belirtilmektedir. Acil uzaktan öğretim dönemi ve sonrasında bu konu ile ilgili birçok akademik çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar öğrenci ve öğretmen özellinde olsa da farklı konularda gerçekleştirilen çalışmalarda görülebilmektedir. Bu bağlamda Türkiye özelinde gerçekleştirilen akademik çalışmaların meta-sentezinin yapılması alanyazında bu konuya ilgi duyan araştırmacılar için önemli bulgular ortaya çıkarabileceği düşünülmektedir.
XI. INTERNATIONAL EURASIAN EDUCATIONAL RESEARCH CONGRESS, 2024
Türkiye’de uzaktan eğitim uygulamaları köklü bir geçmişe sahiptir (Reisoğlu, Kocaman Karoğlu, Ged... more Türkiye’de uzaktan eğitim uygulamaları köklü bir geçmişe sahiptir (Reisoğlu, Kocaman Karoğlu, Gedik ve Çağıltay, 2016). 1982 yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesiyle başlayan açıköğretim uygulamaları (Bozkurt, 2017), günümüzde birçok üniversitede faaliyet gösteren uzaktan eğitim merkezlerine kadar yaygınlaşmıştır ( Artsın, Türkmenoğlu ve Keskin, 2023). Türkiye, uzaktan eğitim konusunda farklı uygulama çalışmalarının gerçekleştirildiği bir ülkedir. Türkiye’de uzaktan eğitim yoluyla yürütlen ön lisans, lisan ve yüksek lisans programları bulunmaktadır. Bunun bir sonucu olarak uzaktan eğitim alanında gerçekleştirilen akademik çalışmalarında her geçen yıl artmakta olduğu görülmektedir (Erdem Aydın, Kaya, İşkol ve İşcan, 2019). Gerçekleştirilen bu çalışmalar incelendiğinde teknolojinin öğrenme süreci üzerindeki etkisi ve çevrimiçi öğrenme gibi konu başlıklarına odaklanıldığı görülmektedir. Türkiye’de sadece uzaktan eğitim konu odağıyla yayın yapan ulusal ve uluslarası dergiler bulunmaktadır. Bu dergiler dergipark sistemi üzerinden yayınlarını sürdürmektedir. Bunun beraberinde Türkiye’de bulunan akademisyenler birçok uluslararası yayın üretmektedir. Bu uluslararası yayınlar kalite göstergesi içerisinde yer almaktadır. Öte yandan Türkiye’de üretilen çalışmaların incelendiği çalışmalarda bulunmaktadır. Özen ve Baran (2019) tarafından gerçekleştirilen çalışmada Türkiye’de gerçekleştirilen uzaktan eğitim çalışmaları ulusal tez merkezi bağlamında incelenmiştir. Bozkurt, Kumtepe, Kumtepe, Aydın, Bozkaya ve Aydın (2015) tarafından gerçekleştirilen çalışmada ise Türkiye’de gerçekleştirilen uzaktan eğitim konulu çalışmalar incelenmiştir. Durum böyle olunca söz konusu çalışmalarda veri kaynağı olan akademik yayınların Türkiye’de yayınlanan çalışmalar olduğu görülmektedir. Gerçekleştirilecek bu çalışmada, Web of Science üzerinde Türkiye’deki kurum ve kuruluşlardan yayınlanmış akademik çalışmaların incelenmesi gerçekleştirilecektir. Bu çalışma sayesinde Türkiye’nin uluslarası yayınlarının mevcut durumu bibliyometrik bir şekilde sunulacaktır. Çalışma Türkiye’nin uzaktan eğitim konulu çalışmalarda ortaya koyduğu yayın performansının tespiti açısından önem taşımaktadır.
International Conference on Educational Technology and Online Learning, 2024
Eğitim teknolojilerindeki gelişmelerden dolayı yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerine (UZEM)... more Eğitim teknolojilerindeki gelişmelerden dolayı yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerine (UZEM) olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bunun bir yansıması olarak Covid-19 pandemisi sonrasında yükseköğretim kurumlarındaki UZEM’lerin sayısında önemli bir artış olduğu belirtilmektedir. UZEM’lerin personel yapısı müdür, müdür yardımcıları, öğretim görevlileri ve memurlar olarak düzenlenmiştir.. Merkezlerde görev alan öğretim görevlilerinin istihdam edilebilmesi için 2547 sayılı kanun kapsamında Resmi Gazetede personel ilanı verilmektedir. Covid-19 pandemisindeki acil uzaktan öğretim dönemiyle beraber Resmi Gazete üzerinden birçok akademik personel alım ilanı yayınlanmıştır. Bu çalışmada, acil uzaktan öğretimin ilan edilmesini takip eden 1 yıl içerisinde Resmi Gazete’de yayınlanan UZEM’e yönelik akademik personel ilanlarının incelenmesi gerçekleştirilecektir. Çalışma 2020 yılı sonrasında gerçekleştirilmiş öğretim görevlisi alım ilanlarında aranan şartların incelenmesiyle gerçekleştirilecektir. UZEM’lerde hangi programlardan lisans, yüksek lisans ve doktora mezuniyet şartlarının gerekli olduğu, aranan tecrübe yılı ve hangi yeterliliklerin gerekli olduğu ortaya konulacaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması olarak desenlenmiştir. Durum çalışmaları doğası gereği belirli zaman aralığındaki bir durum hakkında gerçekleştirilen çalışmalardır. Bu çalışmada Resmi Gazetede yayınlanan uzaktan eğitim merkez ilanları bir durum olarak belirlenecektir. Çalışmanın bulguları betimsel olarak sunulacaktır. Çalışmanın uzaktan eğitim alanında kariyer planlayanlar için yol gösterici olacağı düşünülmektedir
International Conference on Educational Technology and Online Learning, 2024
Günümüzde bilgi ve iletişime yönelik geliştirilen araçların kullanımı her geçen gün artış gösterm... more Günümüzde bilgi ve iletişime yönelik geliştirilen araçların kullanımı her geçen gün artış göstermektedir. Fakat insanlık bu teknolojilerden eşit bir şekilde faydalanamamaktadır. Bu farklılığın kaynağının ülke, konum, sektör ve bireysel kaynaklı olabildiği ifade edilmektedir (Hüsnüoğlu, 2016). Bilişim teknolojilerinden kaynaklı meydana gelen bu farklılık dijital uçurum olarak tanımlanmaktadır. Covid-19 pandemisinde öğretmen ve öğrenciler bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla öğrenme ve öğretme sürecine dahil olmuşlardır (Cifuentes, 2020). Fakat bu dönem, öğrenenlerin sahip oldukları sosyo-ekonomik eşitsizliklerin ötesinde derinlerde bulunan dijital uçurumun gözler önüne çıkmasını sağlamıştır (Mesa Rave ve Hoechsmann, 2023). Dijital uçurumun bireyler ve toplum üzerindeki negatif etkilerinin yanı sıra sürdürülebilir kalkınma bağlamında sahip olduğu önemli olumsuzlukların olduğu ifade edilmektedir. Covid-19 pandemisi döneminde birçok ülkenin dijital uçuruma yönelik gerçekleştirdiği farklı eylem ve faaliyetler olduğu görülmektedir. Hem Covid-19 hem de sonrasındaki dönemde dijital uçuruma yönelik tartışmalar alanyazındaki birçok raporda vurgulanmaktadır (EDUCAUSE Horizon Report, 2021). Bu doğrultuda bilgi ve iletişim teknolojilerinin sıklıkla kullanıldığı uzaktan eğitim ortamlarındaki dijital uçuruma yönelik tartışmaların incelenmesinin önemli olduğu ifade edilebilir. Uzaktan eğitim çalışmalarındaki dijital uçuruma yönelik tartışmaların ve bulguların değerlendirilmesi bu konuda gerçekleştirilecek çalışmalara yol gösterici olacaktır. Öğrencilerin ve öğretmenlerin daha erişilebilir ve adil şartlara sahip olabilmeleri için dijital uçuruma yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi önem arz etmektedir. Bu amaçla, bu çalışmada uzaktan eğitimdeki dijital uçuruma yönelik güncel çalışmaların sistematik alanyazın taraması gerçekleştirilecektir. Sistematik alanyazın taramaları belirli bir konu hakkında detaylı bilgilerin ortaya konulduğu çalışmalardır. Bu sistematik alanyazın taramasında Web of Science (WOS) üzerinden gerçekleştirilecek anahtar kavram sorguları sonucunda elde edilen çalışmalar incelenerek raporlaştırılacaktır. Çalışmada kullanılan kavramlar ve sorgular şu şekilde belirlenmiştir: [(distance education) VEYA (distance learning) VEYA (open education) VEYA (e-learning) VEYA (digital education)] VE [(digital divide) VEYA (digital barriers) VEYA (technology gap) VEYA (digital equity)]. Çalışma içerisindeki yayınlar açık erişimli olması, makale olması ve 2023-2022 yıllarında yayınlanmış olmasına dikkat edilerek seçilmiştir. Elde edilen makaleler arasında tekrar eden çalışmalar çıkarılmıştır. Çalışmalar ilk olarak araştırmacılar tarafından incelenerek çalışma bağlamında uygunluğu incelenmiştir. Son olarak, çalışmanın bulgularının ortaya konulması için araştırmacılar tarafından çalışmalar tekrar incelerek raporlaştırılacaktır.
16. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, 2023
Eğitim ortamlarında bilişim teknolojilerinin kullanımı konusunda birçok çalışmanın gerçekleştiril... more Eğitim ortamlarında bilişim teknolojilerinin kullanımı konusunda birçok çalışmanın gerçekleştirildiği görülebilmektedir. Bu çalışmalar bir teknolojinin kullanım yeterliliği olabileceği gibi (Tarakçı ve Akyıldız, 2022) teknolojiye karşı tutumda olabilmektedir. Eğitim kurumları ve işletmelerde bilişim teknolojilerinin kullanımı vazgeçilmezdir. Günümüzde bilişim teknolojilerinin bulunmadığı herhangi bir öğrenme yada iletişim ortamını düşünmek çok zordur. İşletmelerde çalışanların bilişim teknolojilerindeki yetkinlikleri, bu yetkinliklerin kullanımı ve güncel teknolojilere adaptasyonu gibi sorunlar bulunmaktadır (Karahan ve Bürkerk, 2022). İşletmelerin bu tarz sorunların üstesinden gelebilmeleri için nitelikli eğitim almış çalışanları istihdam etmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla da eğitim kurumları tarafından bilişim teknolojileri konusunda nitelikli öğrencilerin yetişebilmesi için gerekli altyapının sağlanması önemlidir. Bahsi geçen bu altyapı, bilişim teknolojileri konusunda gerekli olan teknolojik bileşenlerin yanı sıra söz konusu bu derslerin teorik konularını da kapsadığı ifade edilebilir. Bilişim teknolojileri eğitimi genel bir çatı olarak düşünüldüğünde bu çatı içerisinde temel bilişim becerileri, programlama becerileri (Tahaei ve Vaniea, 2022), veri tabanı kullanımı ve yönetimi, web tasarımı ve geliştirme, proje yönetimi, ağ teknolojisi ve siber güvenlik yer almaktadır. Bu doğrultuda çalışmada bilişim teknolojileri eğitiminde önemli konulardan biri olan siber güvenlik ve beraberindeki güvenlik testlerindeki güncel yaklaşımlara yer verilecektir. Siber güvenlik, bilgi sistemlerini, verileri ve ağları korumak için tasarlanmış bir dizi uygulamayı ifade eder. Bu, kötü niyetli saldırılara karşı savunmayı ve potansiyel tehditlere karşı hazırlanmayı içerir. Kişisel gizliliğin korunması, veri bütünlüğünün sürdürülmesi ve hizmet kesintilerinin önlenmesi siber güvenliğin önemli hedefleri arasındadır. Avrupa Birliği’nin iş gücü değerlendirildiğinde, siber güvenlik konusunda uzman kişilere daha fazla ihtiyaç olduğu vurgulanmaktadır (Blažič, 2022). Bu açıdan bilgi teknolojileri eğitimi kapsamında siber güvenlik farkındalığının artırılması ve bu alanda nitelikli personel yetiştirilmesi kritik önem taşımaktadır. Siber güvenlik ve sızma testleri, gelecekte güvenli bir dijital dünyanın temellerinin atılmasında önemli bir ihtiyaçtır. Siber güvenlik eğitimi hem pratik deneyim hem de teorik bilgi gerektirmektedir.Uygulamalı (hands-on) sızma testi laboratuvarları (James et al., 2020), öğrencilerin teorik bilgileri pratik bir ortamda uygulamalarına olanak tanımaktadır. Bu tür laboratuvarlar, öğrencilerin siber güvenlik becerilerini geliştirmelerine ve gerçek dünyadaki tehditlere karşı daha hazırlıklı olmalarına yardımcı olmaktadır. Bu hazırlık sürecinde, zafiyet taraması ve sızma testleri sıklıkla tercih edilmektedir. Zafiyet taraması ve sızma (penetrasyon) testleri bilgi güvenliğinde kullanılan iki farklı yaklaşımdır. Zafiyet tarama daha otomatize ve geniş çaplı bir güvenlik kontrolüdür, sızma testleri ise gerçek dünya senaryolarını simüle eder ve insan odaklıdır (Ziaie Tabari, 2021). Zafiyet tarama, bir sistem, ağ veya uygulamadaki potansiyel güvenlik açıklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Sistemlerin ve yazılımların güncel olup olmadığını kontrol etmek, güvenlik açıklarını tespit etmek ve düzeltilmesi gereken sorunları bildirmek için kullanılır. Zafiyet taramalarında OpenVAS’ın ağ tarama, zafiyet tarama ve raporlama özellikleri açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak kullanılmaktadır. OpenVAS haricinde, Nessus, Nikto, Burp Suite, Acunetix, Nexpose, Wireshark (Wang et al., 2010), Nmap (Orebaugh & Pinkard, 2011) ve Metasploit (Kennedy et al., 2011) tercih edilmektedir. Bir ağ veya sistem üzerinde belirli güvenlik açıklarını tespit etmek ve bu açıkların ciddiyetini değerlendirmek için NVT’ler (Network Vulnerability Test) kullanılmaktadır. Bir bilgisayar güvenlik açığı veya zayıflığının ciddiyetini ve riskini değerlendirmek için kullanılan bir standart ve skorlama CVSS (Common Vulnerability Scoring System)’dir (Mell et al., 2006). Zafiyetler tespit edilip gerekli önlemler alındıktan sonra sızma testleri ile sürecin değerlendirilmesi planlanır. Sızma testleri, bir bilgi sisteminin veya ağın güvenliğini değerlendirmek için kullanılan kontrollü saldırılardır. Bu testler potansiyel kusurları tespit etmek ve düzeltmek için kullanılır. Bilişim teknolojileri eğitiminin bir parçası olan sızma testleri, öğrencilerin güvenlik kusurlarına karşı savunmasızlıklarını belirlemelerine ve geliştirmelerine olanak tanır. Siber güvenlik, zafiyet taraması ve sızma testleri bilişim teknolojileri eğitiminin önemli konuları arasında yer almaktadır. Hem eğitim kurumlarının hemde işletmelerin bu konuda paydaşlarını yönlendirmeleri bilişim teknolojilerinin kullanımı konusunda güvenilir ortamların oluşmasını sağlayacaktır. Bu çalışmanın, eğitim kurumlarındaki tüm bilişim teknolojileri derslerinde kullanılabilecek önemli konuları özetleyen bir sentez çalışması olması nedeniyle Türkçe literatür için önemli bir kaynak olacağı ifade edilebilir. Bilişim teknolojileri derslerini hazırlayan öğretim elemanları ve bu derslere hazırlanan öğrenciler için yol gösterici bir kaynak olacağı düşünülmektedir. Çalışma, siber güvenlik, zafiyet taraması ve sızma testlerinin literatürdeki yeri ve işgücü piyasasındaki durumu hakkında bilgilendirici bir rehberlik sağlayacaktır.
It's amazing how universities can provide distance education, host international students, and in... more It's amazing how universities can provide distance education, host international students, and integrate new technologies into their existing structures. The Eduroam service, which enables secure wireless internet access worldwide and allows student, researcher, and staff interaction across corporate networks, is widely used. Furthermore, current open source software is preferred in higher education institutions based on criteria such as flexibility, adaptability, dependability, collaboration, education, and cost. In this study, a low-cost wireless solution with Wi-Fi 6 support, powered by open source software, will be presented. Universities that use WiFi 6 technology to provide distance education services enable more students and devices to have an uninterrupted video and audio conference experience by providing a secure connection at the same time.
Teknoloji ve beraberindeki hızlı dijital dönüşüm günlük yaşamdan başlayarak hayatına her alanında... more Teknoloji ve beraberindeki hızlı dijital dönüşüm günlük yaşamdan başlayarak hayatına her alanında kendine yer bulmuş ve hayatları daha dijital bir dünyaya dönüştürmeye başlamıştır. Covid-19 pandemisi ile beraber yükseköğretimde kullanılmaya başlayan ve yaygınlaşmaya devam eden Öğrenme Yönetim Sistemleri (ÖYS) de bunlardan biridir. ÖYS’lerin birçok yükseköğretim kurumu tarafından tercih edilmesi ve yaygınlaşması hızlı bir şekilde devam etmektedir (Edutechnica, 2020). ÖYS’ler uzaktan eğitim ve yüz-yüze eğitim ortamlarında öğrenciler ile iletişimin sağlanabildiği, ders içeriklerinin paylaşılabileceği ve öğrencilerinin davranışlarının izlenebildiği yazılımlar olarak ifade edilmektedir (Artsın ve Günal, 2021). Uzaktan eğitim ortamlarının vazgeçilmez ve temel etkileşimleri olan öğrenci-içerik, öğrenciöğrenci ve öğrenci-öğretmen etkileşimlerinin gerçekleştirildiği alanlar olarak ÖYS’ler, bir uzaktan eğitim ekosisteminin vazgeçilmez unsurları olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüzde ÖYS’lerden hızlı olmaları, tutarlı olmaları ve içerik geliştirme araçlarına imkan sağlamaları beklenmektedir (Altıparmak, Kurt ve Kapıdere, 2011). Yükseköğretim sisteminde bulunan üniversitelerin kaliteli, hızlı, güvenilir ve yüksek standartlarda ÖYS’ler kullanabilmeleri için YÖKAK (2020) tarafından sunulan Yükseköğretim Kurumları Uzaktan Eğitimde Kalite Güvencesi Değerlendirme Raporu’nda Moodle, Blackboard, Canvas, TalentLMS, Open edX, Sakai gibi ÖYS'lerin kullanıldığı ve Zoom, BigBlueButton, Adobe Connect, Google Meet gibi sanal sınıf teknolojilerinin kullanıldığı belirtilmiştir. Bu çalışma kapsamında Türkiye yükseköğretim sisteminde kullanılan ÖYS’lerin sahip olduğu özelliklerin tespit edilmesi ve ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda aşağıda belirtilen sorulara yanıt aranmıştır; Türkiye yükseköğretim sisteminde kullanılan ÖYS’lerin sahip olduğu avantajlar nelerdir? Türkiye yükseköğretim sisteminde kullanılan ÖYS’lerin sahip olduğu sınırlılıklar nelerdir?
Covid-19 pandemisi ile beraber öğrenme ve öğretme süreçleri uzaktan eğitim teknolojileriyle gerçe... more Covid-19 pandemisi ile beraber öğrenme ve öğretme süreçleri uzaktan eğitim teknolojileriyle gerçekleştirilmiştir. Söz konusu bu dönem acil uzaktan öğretim olarak tanımlanmaktadır (Bozkurt ve Sharma, 2020). Her ne kadar bu dönemdeki uygulamalar acil uzaktan öğretim olarak nitelendirilse de, bu dönemdeki uygulamalarda uzaktan eğitim teknolojilerinin doğrudan kullanılıyor olması sahadaki öğretmen, yönetici, veli ve diğer paydaşlar tarafından gerçekleştirilen sürecin bir uzaktan eğitim olarak tanımlanmasına neden olmuş ve bir kavram kargaşasının da yaşanmasıyla sonuçlanmıştır. Pandemi döneminde yaklaşık 1.6 milyar öğrencinin öğrenme süreci uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmiştir (UNESCO, 2020). Çok sayıda ülke gibi Türkiye ve İran’da tüm eğitim düzeylerindeki öğretim faaliyetlerini uzaktan eğitim teknolojileriyle gerçekleştirmiştir. K-12 düzeyinde Türkiye Eğitim Bilişim Ağı (EBA) platformunu kullanırken İran ise Öğrenci Eğitim Ağını (Şad) kullanmıştır. EBA, kaliteli ve zengin içeriklerle derslere katkı sağlamak, bilişim ve eğitimi bir arada kullanmak, bütün öğrencileri ortak bir paydada buluşturmak gibi amaçlarla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH projesi kapsamında 2012 yılında yayın hayatına başlamıştır. 2019-2020 eğitim-öğretim yılının başında yabancı dil, siber güvenlik, materyal gibi portallar ve Karekod uygulaması ile zenginleştirilmiştir. Ayrıca içerik üretme, sınav yapma, çalışma takibi yapma, öğrenci portfolyolarını izleme özellikleri ile öğretmenlere geniş imkanlar sağlamaktadır. Acil uzaktan öğretim döneminde K-12 düzeyinde aktif olarak kullanılan EBA platformu, çevrimiçi dersler, Eba-Asistan yapay zeka uygulaması ile sürece önemli destek sağlamıştır. Pandemiyle İran’da Eğitim Bakanlığı'nın politikalarına uygun olarak kapsamlı bir şekilde uygulamalar hayata geçirilmiş ve yurt dışı kaynaklı uygulamalar kullanılmadan faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda Şad programı 2020- 2021 yılında hayata geçirilmiştir. Bu program Öğrenci Eğitim Ağının Farsça karşılığının baş harflerindan oluşmaktadır. Farsçada bu sözcük mutlu anlamına gelmektedir. Şad uygulaması metin, resim, ses, video, dosya gönderme ve coğrafi konum gönderme, anket oluşturma, mesajları kaydetme ve silme, düzenleme vb. özelliklerine sahiptir. Şad uygulaması şu anda İran’da en çok kullanılan interaktif uygulamadır. Bu bilgiler doğrultusunda bu çalışmanın amacı İran ve Türkiye'de K-12 düzeyinde gerçekleştirilen acil uzaktan öğretim uygulamalarının uzaktan eğitim yaklaşımlarıyla karşılaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda şu araştırma sorularına yanıt aranacaktır; İran'da K-12 düzeyinde gerçekleştirilen acil uzaktan öğretim uygulamaları nelerdir? Türkiye’de K12 düzeyinde gerçekleştirilen acil uzaktan öğretim uygulamaları nelerdir? İran ve Türkiye’de K-12 düzeyinde gerçekleştirilen acil uzaktan öğretim uygulamalarının benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir? Bu çalışma nitel araştırma yöntemi olan doküman analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Doküman analizi bir konu hakkındaki fiziksel dökümanlar, dijital dokümanlar (Merriam, 2009) veya sesli-görsel materyallerin incelenmesini kapsar (Creswell, 2017). Corbetta (2003) doküman analizlerinde kişisel veya kurumsal dokümanların kullanılabileceğini belirtmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmada İran ve Türkiye’nin K-12 düzeyinde acil uzaktan öğretim döneminde gerçekleştirdikleri uygulamalara yönelik çeşitli dokümanlar incelenecektir. Çalışmanın kaynakları İran ve Türkiye’de K-12 düzeyinde kullanılan dijital öğretim ortamları (EBA, Şad) ve bu ortamlara yönelik yayınlanan resmi raporlardır. Bulgular İran ve Türkiye'nin sahip olduğu kriterlere göre karşılaştırmalı olarak tablolar yardımı ile sunulacaktır. Tablolarda ilgili kriterin karşılanıp karşılanmadığı ifade edilecektir. Sonuçta İran ve Türkiye’nin K-12 düzeyinde sunduğu acil uzaktan öğretim uygulamaları alanyazındaki diğer çalışmalarla tartışılarak aktarılacaktır.
Değerlendirme, eğitimin her boyutunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda öğretim süre... more Değerlendirme, eğitimin her boyutunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda öğretim sürecinin geliştirilmesi ve başarıyla uygulanmasında vazgeçilmez bir öğedir. Eğitim sürecine liderlik eden rehberler, öğrenenlerin hedeflenen gelişimi sağlayıp sağlamadığını ancak etkili bir değerlendirme süreci ve sistemi ile ortaya çıkarabilirler. Portfolyo ve bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle ortaya çıkan elektronik portfolyolar ise tamamlayıcı süreç değerlendirme araçları olarak kullanılmaktadır. Elektronik portfolyo, öğrencilerin elektronik ortamda kendi oluşturdukları ürünleri değerlendirmelerini, öğretmenden gelen geri bildirime göre tekrar düzeltmelerini ve kendi gelişimlerini takip ederek öğrenmelerini organize etmelerini sağlar. Bu nedenle öğrenen performansının sağlıklı bir şekilde izlenmesine olanak sağlayan en önemli değerlendirme araçlarından birisidir. Bu araştırma, Türkiye’de elektronik portfolyo konusunu temel alan yüksek lisans ve doktora tezlerinin meta-sentez yöntemi kullanılarak analiz edilmesini amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında 2006-2021 yılları arasında yayınlanmış olan toplamda 25 yüksek lisans ve doktora tezi incelenecek olup, elde edilen verilerin analizinde betimsel içerik analizinden yararlanılacaktır. Bu sayede araştırmacılara genel bir çerçeve sunmak, gelecekte yapılacak araştırmaların odaklanması gereken noktalar ve öncelikler konusunda yol göstermek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda şu araştırma sorularına yanıt aranmaya çalışılacaktır: Elektronik portfolyo süreci ile ilgili paydaş görüşleri nelerdir? Araştırmada kullanılan çalışmalara ilişkin betimsel analiz sonuçları nasıldır? Elektronik portfolyo süreçlerinin uygulama ortamları ve alanları nelerdir? Elektronik portfolyo süreçlerinin bilişsel etkileri nelerdir? Elektronik portfolyo süreçlerinin duyuşsal etkileri nelerdir? Araştırma bulguları beş ana tema altında incelenerek, çalışmaların sonuçları için sistematik bir karşılaştırma yapılacaktır. Sonuçların birleştirilmesi, oluşturulan kuramlar, üst anlatılar, genellemeler ve yorumlayıcı dönüşümler şeklinde çözümlenip sentezlenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla yorumlanarak tartışılacaktır.
The emergency remote teaching (ERT) process, having started with the Covid-19 pandemic, has cause... more The emergency remote teaching (ERT) process, having started with the Covid-19 pandemic, has caused many educational institutions to carry out their educational activities through distance learning and teaching technologies. These activities have been shaped in harmony with the physical and technological facilities and opportunities of every country and institutions within. In Turkey, during the emergency remote teaching process, institutions have set up their activities to the extent their technical infrastructure and technological opportunities permitted. The Quality Assurance Status Report of Higher Education Institutions (2020) Distance/Hybrid Education Activities published by the Turkish Council of Higher Education is valuable in that it reveals the operations carried out in Turkey in that specific period. In this report, technologies (learning management systems, course tools and so on), learning materials, access support, quality assurance processes and interaction modes in the learning-teaching environment used during the pandemic period are discussed. At this point, in this study, an evaluation will be made for the practitioners and decision makers of the interaction modes presented by the Higher Education Council. This assessment will be classified in to three parts as instructors, students and course materials. What the instructors should pay attention to in course design will be discussed with the theories and models in the literature. The qualifications and skills that students should have in the distance education process will be discussed with findings from other studies. As for course materials, a roadmap will be created for the implementation and development of the necessary standards and principles. Finally, in this study, the types of interactions presented in the aforementioned report and general advice and guidance for institutions that carry out learning-teaching activities will be presented
Turkish Online Journal of Distance Education, 2024
The digital transformation in higher education can be observed in numerous ways and practices. Re... more The digital transformation in higher education can be observed in numerous ways and practices. Recently, post-pandemic digitalization played a significant role in the increase of the educational use of digital technologies such as artificial intelligence, virtual reality, augmented reality, extended reality, and social media. Among these, social media has dominated daily life long before the rest of the technologies. Hence, examining the current situation of social media studies within educational research aids in envisioning the future vision. This study aims to outline the trends in the use of social media platforms by analyzing them within educational research published between 2017-2023. For this purpose, 473 articles in the Web of Science database were examined regarding the dimensions of publication year, country of publication, author, keyword, article type, the method used, sampling, data collection tools and analysis methods, and social media use. The findings of this study are believed to guide practitioners and researchers in their practice and consideration of social media within educational environments.
Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, 2024
Küreselleşmenin bir sonucu olarak ekonomik, sosyal, politik veya çevresel nedenlerden kaynaklı gö... more Küreselleşmenin bir sonucu olarak ekonomik, sosyal, politik veya çevresel nedenlerden kaynaklı göç hareketleri sonucu ülkeler arası insan hareketliliği artmıştır. Bu durum ise eğitimi bir sosyal politika aracı olmaktan çıkarak gün geçtikçe ekonomik politikanın önemli bir unsuru haline getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti jeopolitik konumu gereği çevresinde yaşanan sosyal-politik krizler ve iç savaşlar gibi insani durumlar nedeniyle açık kapı politikasının bir sonucu olarak çok sayıda yabancı uyruklu insana ev sahipliği yapmaktadır. Farklı sebeplerle ve farklı statülerle (sığınmacı, mülteci vb.) ülkemizde bulunan yabancı uyruklu bireylerin sayısının her geçen gün artması sonucu Türkçe öğretimi alanına yönelik önemli bir ihtiyaç ortaya çıkmış bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde PIKTES projesi, yükseköğretim seviyesinde hemen hemen tüm üniversitelerde dil öğretimi uygulama ve araştırma merkezleri (TÖMER, DİLMER vb.) kurulmuştur. Özellikle TÖMER, DİLMER vb. dil öğretim merkezleri yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde eğitim hayatlarına başlayabilmeleri için gerekli olan Türkçe dil yeterlilik belgesini sağlamakla birlikte bu öğrencilerin sosyal uyumlarını ve yerli kültürü öğrenebilmelerini kolaylaştırarak bireylerin eğitim hizmetlerine erişimini ve sisteme uyumlarını sağlayabilmek adına önemli bir adım olmuştur. Fakat yapılan alan yazın araştırmaları Türk üniversitelerinde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin Türk kültürünü yeterince tanıyamaması, psikolojik sorunlar, gündelik yaşam ve eğitim hayatlarına yönelik birçok güçlükle mücadele etmede uyum sorunlarıyla karşılaştıklarını göstermektedir. Dolayısıyla bu derleme çalışmasında yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlere yönelik çevrimiçi sağlanabilecek oryantasyon ve sosyal uyuma yönelik kavramsal bir değerlendirme sunulmuştur. Bu uyum sorunlarının önüne geçebilmek için kurumların uluslararası öğrencilerine yüz yüze ya da çevrim içi şekilde Türkiye’ye dair gerekli prosedürleri, Türk kültürüne dair bilgileri, akademik ve sosyal süreçler hakkında bilgiler içeren oryantasyon eğitimleri sağlaması olumlu etkiler sağlayacaktır.
Dijital dönüşüm birçok disiplini etkilediği gibi eğitimi de etkisi altına almaktadır. Bu hızlı di... more Dijital dönüşüm birçok disiplini etkilediği gibi eğitimi de etkisi altına almaktadır. Bu hızlı dijital dönüşüm sürecinde öğrenmeöğretme faaliyetlerindeki aktivitelerinde çağa ayak uydurması önemlidir. Dijitalleşen öğrenme-öğretme uygulamalarından biri olarak elektronik portfolyo (e-portfolyo) uygulamaları akademik çalışmalarda yer bulmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada eportfolyo uygulamaları konusunda Türkiye’de gerçekleştirilen lisansüstü tezlerin meta-sentezi ile sahadaki uygulamaların genel bir çerçevesi ortaya konulmuştur. Çalışma bulgu ve sonuçların görselleştirilebilmesi, karşılaştırılabilmesi, sonuçların birleştirilerek genellemeler yapılabilmesi için nitel araştırma deseni olan meta-sentez araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi sisteminde bulunan 15 tez ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada e-portfolyo konusunda gerçekleştirilen tez çalışmalarında bilişsel becerilere ve duyuşsal becerilere yönelik bulgular ortaya konulmuştur. Bilişsel becerilere yönelik olarak temel becerilerin ve üstbilişsel becerilerin çalışıldığı tespit edilmiştir. Duyuşsal becerilerde ise duygu/his, değerler, motivasyon/güdü, tutum ve kişilik/kişisel gelişim konularına odaklanılmıştır. Tez çalışmalarında çoğunlukla web tabanlı uygulamaların kullanıldığı ve e-portfolyoya yönelik tez çalışmalarının azalmakta olduğu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal becerilerine yönelik çalışmaların gerçekleştirilebilmesi amacıyla daha fazla e-portfolyo konusunda tez çalışmasının gerçekleştirilmesi önemlidir.
Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 2023
Covid-19 pandemisi ile birlikte yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerinin (UZEM) önemi ve açıl... more Covid-19 pandemisi ile birlikte yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerinin (UZEM) önemi ve açılan merkezlerin sayısı artmıştır. Pandeminin beraberinde sayısı artan UZEM’lerin kurumsal yapılanması, hedefleri ve paydaşları birbirlerinden farklı olabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye yükseköğretim sistemindeki UZEM’lerin kurumsal web sayfalarının incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında UZEM’lerin kullandıkları isimler, öğrenci ve öğretim elemanlarına yönelik yayımladıkları kılavuzlar, sundukları destek hizmetleri, kullandıkları teknolojiler, vizyon ve misyon cümleleri incelenmiştir. Nitel bir durum çalışması olarak tasarlanan çalışmanın verileri 28.03.2022 ve 20.05.2022 tarihleri arasında kurumsal ana sayfalar ziyaret edilerek elde edilmiştir. Çalışma sonucunda UZEM’lerin en çok “Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi” ismini kullandıkları, öğrencilere yönelik 139 adet kullanım kılavuzu, öğretim elemanlarına yönelik ise 135 adet kullanım kılavuzu sundukları tespit edilmiştir. UZEM’lerin en çok kullandığı destek hizmetlerinin e-posta, kurumsal telefon, form, destek sistemi olduğu ve en yaygın kullanılan teknolojilerin ise ALMS, Microsoft Teams, Moodle, Zoom, BigBlueButton ve Perculus+ olduğu görülmüştür. UZEM’lerin vizyon metinlerinin hedef, arka plan ve odak isimli kümelere odaklandığı, misyon metinlerinin ise ortam, eğitim ve süreç isimli kümelere odaklandığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak UZEM’lerin kurumsal web sayfalarının kullanılabilirliklerinin değerlendirilmesi amacıyla daha detaylı bir inceleme yapılabilir.
Yükseköğretim ve Bilim Dergisi/Journal of Higher Education and Science, 2022
Metaverse, üç boyutlu sanal dünyaların fiziksel dünya ile bütünleştirildiği altyapılara imkân sun... more Metaverse, üç boyutlu sanal dünyaların fiziksel dünya ile bütünleştirildiği altyapılara imkân sunan etkileşimli bir ekosistemdir. Bu özellikleri ile Metaverse’ün öğrenme-öğretme süreçlerine sağlayacağı potansiyellerin belirlenmesi önem arz etmektedir. İşte tam bu sebeple, Metaverse’ün öğrenme-öğretme süreçlerinde kullanılabilecek güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri nitel doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmada birincil kaynaklar olarak Web of Science ve Scopus, ikincil kaynak olarak Google Scholar ve üçüncül kaynak olarak teknoloji web sitelerindeki metinsel kaynaklardan faydalanılmıştır. Araştırma bulgularına göre Metaverse’ün güçlü yönleri; zaman ve mekan esnekliği, erişilebilirlik, öz-yönetimli öğrenme, işbirlikçi öğrenme, gerçek hayata yakın deneyim, motivasyon artışı sağlama, fiziksel bulunuşluk hissi, memnuniyet artışı, ekip çalışması, bağımsız çalışma, otantik iletişim, ayrımcılıkla mücadele, eşitlik, mekân bağımsızlığı olarak belirlenmiştir. Metaverse’ün zayıf yönleri; evrenler arası geçiş sıkıntısı, sürdürülebilirliğe yönelik endişeler, nitelikli insan gücü eksikliği, sınırlı bütçeler, LMS entegrasyonu, yüksek maliyet, içerik geliştirmenin kısıtlı olması, yetersiz araştırma, gerçek hayat uygulaması, kimlik sorunları, TPACK gelişim eksikliği, platform belirsizliği olduğu görülmüştür. Metaverse’ün sunduğu fırsatlar; ar, vr, xr, blockchain, insan gücünde istihdam, işbirlikli öğrenme, öğrenci katılımı, aidiyet hissi, gerçek hayatta uygulama zorluğu, güvenli pratik alanları, kültür transferi sağlaması olarak sıralanmıştır. Metaverse’ün tehditleri ise; güvenlik, kimlik sorunu, siber zorbalık, dijital şiddet, kutuplaşma, fikri mülkiyet, çevrimiçi bağımlılık, hizmet içi eğitim eksikliği, taciz, hile, dolandırıcılık, hizmet sağlayıcılara ilişkin güven sorunu, gerçek-sanal sınırlarının kaybolması, teknolojinin kabulüne yönelik endişeler, teknolojik kaygı, öğretim yöntemlerindeki uyum sorunları olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları açık ve uzaktan öğrenme alanyazında yer alan kuram, uygulama ve yaklaşımlar ile tartışılmıştır.
Yükseköğretimde Öğrenme Yönetim Sistemleri (ÖYS) her geçen gün önemini artırmaktadır. ÖYS’ler uza... more Yükseköğretimde Öğrenme Yönetim Sistemleri (ÖYS) her geçen gün önemini artırmaktadır. ÖYS’ler uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin ve öğretim elemanlarının asenkron olarak bir araya geldikleri ortamların oluşmasında faydalanılan alanlardır. Bu çalışmanın amacı yükseköğretimde yer alan üniversitelerin veya uzaktan eğitim kurumlarının ÖYS seçim kriterlerinin oluşturulmasının sağlanmasıdır. Çalışma nitel bir durum çalışması olarak desenlenmiştir. Bu durum çalışmasında yükseköğretimde görev yapmakta olan uzman profesyoneller ile gerçekleşen görüşmelerin ardından AHP (Analitik Hiyerarşi Süreci) ile süreç organize edilmiştir. Veri toplama bağlamında uzman profesyonellere alanyazın destekli kriter havuzu sunulmuştur. Uzman görüşlerinin beraberinde kriter havuzu nihai halini almıştır. Bu sürecin ardından hazırlanan kriter havuzu farklı bir uzman grubu ile değerlendirilerek kriterlerin kriter ağırlıklarının oluşturulması sağlanmıştır. Çalışmanın sonucunda 6 ana kriterin ve 42 alt kriterin kriter ağırlıkları ortaya çıkmıştır. Ana kriterler ve ağırlıklarının sırasıyla; Ölçme ve değerlendirme boyutu (0,295), iletişim boyutu (0,254), içerik boyutu (0,159), topluluk oluşturma boyutu (0,140), teknoloji boyutu (0,098) ve maliyet boyutu (0,055) olduğu tespit edilmiştir. Çalışmadaki alt kriterlerin alanyazındaki diğer birçok çalışma ile desteklenir olması, sunulan bu kriter havuzunun ÖYS seçim kriterleri bağlamında kullanılabilirliğini gözler önüne sermiştir.
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ B- TEORİK BİLİMLER, Aug 31, 2020
Geçmişten günümüze kadar veri ve veri yığınlarından anlamlı bilgilerin üretilme çabası artarak de... more Geçmişten günümüze kadar veri ve veri yığınlarından anlamlı bilgilerin üretilme çabası artarak devam etmektedir. Büyük veriden anlamlı bilginin üretilme sürecinde araştırmacıların üzerinde durduğu yaklaşımlardan birisi olarak görselleştirme, son yıllarda oldukça ilgi toplamış ve bir çok farklı alanda yaygınlaşmaya başlamıştır. Durum böyle olunca, veri madenciliğinde karmaşık ilişkilerin ortaya çıkarıldığı bibliyometri analizi çalışmalarında da elde edilen verinin görselleştirilmesi ve görselleştirme yaklaşımlarının incelenmesi önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada, bibliyometrik ağların görselleştirilmesinde kullanılan ve aynı zamanda metinler içerisindeki kelime ve kelime öbeklerinin ilişkisini ortaya çıkarmaya yarayan başka bir ifade ile metin madenciliği uygulaması olan VOSviewer programının kullanımı incelenecektir. Bu teknik not ile veri madenciliğinin kullanımına yönelik bilgilendirici yönlendirmelere yer verilecektir.
Anadolu Journal of Educational Sciences International (AJESI), 2020
Bu araştırmanın amacı Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslere (KAÇD) katılan öğrenenlerin öz-yönetimli ö... more Bu araştırmanın amacı Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslere (KAÇD) katılan öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerilerini incelemektir. Araştırma sorularına yanıt alabilmek için nicel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Anadolu Üniversitesi Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders Platformu olan AKADEMA katılımcılarından toplanan veriler ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde Kendi Hızında Öğrenmeye Dayalı Derslerde Öz-Yönetimli Öğrenme Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Uygulanan ölçeğe 2136 katılımcı yanıt vermiştir. Araştırmada cinsiyet, ders tamamlama durumu, eğitim düzeyi ve yaş aralığı değişkenleri fark analizleriyle incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Araştırma sonuçlarına göre; kadınların öz-yönetimli öğrenme becerileri erkeklerin öz-yönetimli öğrenme becerilerinden daha yüksektir. Ayrıca öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri ile KAÇD tamamlama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Buna göre; KAÇD’ı tamamlayan öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri KAÇD tamamlayamayan öğrenenlerin öz- yönetimli öğrenme becerilerinden daha yüksektir. Bu duruma ek olarak, öğrenenlerin öz- yönetimli öğrenme becerileri ile eğitim durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Son olarak, öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri yaşa göre farklılık göstermiştir. Araştırma bulguları bağlamında öğretim tasarımcıları, eğitimciler, uygulayıcılar, araştırmacılar ve karar vericilere yönelik öneriler sunulmuştur. Anahtar kelimeler: Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders (KAÇD), Öz-yönetimli öğrenme, ders tamamlama, uzaktan eğitim, açık ve uzaktan öğrenme
Endüstri çağının sarsıcı değişimi birçok alanı etkilediği gibi eğitim sistemini de etkisi altına ... more Endüstri çağının sarsıcı değişimi birçok alanı etkilediği gibi eğitim sistemini de etkisi altına almıştır ve artan kapitalizm toplumların farklı ihtiyaçlarını beraberinde getirmiştir. Geçmişte kapitalizmin ihtiyaçları, herkes için açık eğitim ile yeterli işçi gücünü eğitmeye çalışmaktaydı. Günümüzde ise bu ihtiyaçlar fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi ile karşılanmak istenmekte olup, bunun da bir sonucu olarak fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimine ilgi ve talep çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Fakat fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimlerinin herkes için açık bir şekilde sunulduğu ortamlar bulunmamaktadır. Bu bağlamda kitlesel açık çevrimiçi dersler aracılığıyla fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitiminin verilmesi ulusal boyutta fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimini çok hızlı bir şekilde entegre edemeyen ülkelerin bu geçiş sürecini aşamalı bir şekilde yapabilmesini sağlayabilir. Bu çalışmada fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimlerinin kitlesel açık çevrimiçi dersler ile sunulmasının gelişmekte olan ülkelere ve bireylere sağlayacağı faydalardan bahsedilmiştir.
Kitlesel açık çevrimiçi derslerde öğrenen davranışları ve öğrenen- içerik etkileşimi: bir durum çalışması , 2019
In massive open online courses, a large number of participants interact with the video. The inter... more In massive open online courses, a large number of participants interact with the video. The interaction of learners with videos isvery important. Learner-content interaction is a major factor in completing courses. In this study, a massive open online coursesoffered in Turkey who participated in the 3310 attendees, exhibitors, and content interaction behavior were investigated.Participatory behavior; the dates of registration, interaction dates, starting dates of the course are examined under the categories.Content interactions were examined with the duration of the videos that the participants started and completed. In the study, itwas found that videos of 3 minutes and below had less completion rates.
XI. INTERNATIONAL EURASIAN EDUCATIONAL RESEARCH CONGRESS, 2024
Türkiye'de birçok farklı alanda akademik çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu akademik çalışmaların... more Türkiye'de birçok farklı alanda akademik çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu akademik çalışmaların incelendiği meta-sentezlerde bulunmaktadır. Meta-sentezler, nitel araştırmaların analizi olarak ifade edilmektedir. Bu araştırmada, Covid-19 döneminde uzaktan eğitim konusunda gerçekleştirilen akademik çalışmaların meta-sentezi yapılacaktır. Bu meta-sentez çalışması bu konuda gerçekleştirilmiş çalışmaların durumunu ortaya çıkartmak için genel bir çerçeve oluşturacaktır. Meta-sentez çalışmaları gelecekte yapılacak olan çalışmaları yönlendirici olması nedeniyle alanyazındaki önemli çalışmalardandır. 2019 yılında Çin'de ortaya çıkan Covid-19 pandemisi birçok alanda önemli etkilere neden olduğu belirtilmektedir (Zhao, 2020). Okullar kapatılmış ve öğretim süreci uzaktan öğretim teknolojileri kullanılarak acil uzaktan öğretim olarak adlandırılan bir süreç ile gerçekleştirilmiştir (Bozkurt, 2020). Her ülke farklı teknolojilerden faylanarak bu dönemin olumsuzluklarının üstesinden gelmeye çalışmıştır (Assadzadeh, Artsın, Bakırcı, Şanlı, Lüy ve Özerbaş, 2022). Bu dönemde Dünya üzerinde öğrenci nüfusunun yarısına denk gelen yaklaşık 1,6 milyar öğrenci acil uzaktan öğretim sürecine dahil olmuştur (UNESCO, 2020). Türkiye’de ise bu sayısının yaklaşık 25 milyon olduğu belirtilmektedir. Acil uzaktan öğretim dönemi ve sonrasında bu konu ile ilgili birçok akademik çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar öğrenci ve öğretmen özellinde olsa da farklı konularda gerçekleştirilen çalışmalarda görülebilmektedir. Bu bağlamda Türkiye özelinde gerçekleştirilen akademik çalışmaların meta-sentezinin yapılması alanyazında bu konuya ilgi duyan araştırmacılar için önemli bulgular ortaya çıkarabileceği düşünülmektedir.
XI. INTERNATIONAL EURASIAN EDUCATIONAL RESEARCH CONGRESS, 2024
Türkiye’de uzaktan eğitim uygulamaları köklü bir geçmişe sahiptir (Reisoğlu, Kocaman Karoğlu, Ged... more Türkiye’de uzaktan eğitim uygulamaları köklü bir geçmişe sahiptir (Reisoğlu, Kocaman Karoğlu, Gedik ve Çağıltay, 2016). 1982 yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesiyle başlayan açıköğretim uygulamaları (Bozkurt, 2017), günümüzde birçok üniversitede faaliyet gösteren uzaktan eğitim merkezlerine kadar yaygınlaşmıştır ( Artsın, Türkmenoğlu ve Keskin, 2023). Türkiye, uzaktan eğitim konusunda farklı uygulama çalışmalarının gerçekleştirildiği bir ülkedir. Türkiye’de uzaktan eğitim yoluyla yürütlen ön lisans, lisan ve yüksek lisans programları bulunmaktadır. Bunun bir sonucu olarak uzaktan eğitim alanında gerçekleştirilen akademik çalışmalarında her geçen yıl artmakta olduğu görülmektedir (Erdem Aydın, Kaya, İşkol ve İşcan, 2019). Gerçekleştirilen bu çalışmalar incelendiğinde teknolojinin öğrenme süreci üzerindeki etkisi ve çevrimiçi öğrenme gibi konu başlıklarına odaklanıldığı görülmektedir. Türkiye’de sadece uzaktan eğitim konu odağıyla yayın yapan ulusal ve uluslarası dergiler bulunmaktadır. Bu dergiler dergipark sistemi üzerinden yayınlarını sürdürmektedir. Bunun beraberinde Türkiye’de bulunan akademisyenler birçok uluslararası yayın üretmektedir. Bu uluslararası yayınlar kalite göstergesi içerisinde yer almaktadır. Öte yandan Türkiye’de üretilen çalışmaların incelendiği çalışmalarda bulunmaktadır. Özen ve Baran (2019) tarafından gerçekleştirilen çalışmada Türkiye’de gerçekleştirilen uzaktan eğitim çalışmaları ulusal tez merkezi bağlamında incelenmiştir. Bozkurt, Kumtepe, Kumtepe, Aydın, Bozkaya ve Aydın (2015) tarafından gerçekleştirilen çalışmada ise Türkiye’de gerçekleştirilen uzaktan eğitim konulu çalışmalar incelenmiştir. Durum böyle olunca söz konusu çalışmalarda veri kaynağı olan akademik yayınların Türkiye’de yayınlanan çalışmalar olduğu görülmektedir. Gerçekleştirilecek bu çalışmada, Web of Science üzerinde Türkiye’deki kurum ve kuruluşlardan yayınlanmış akademik çalışmaların incelenmesi gerçekleştirilecektir. Bu çalışma sayesinde Türkiye’nin uluslarası yayınlarının mevcut durumu bibliyometrik bir şekilde sunulacaktır. Çalışma Türkiye’nin uzaktan eğitim konulu çalışmalarda ortaya koyduğu yayın performansının tespiti açısından önem taşımaktadır.
International Conference on Educational Technology and Online Learning, 2024
Eğitim teknolojilerindeki gelişmelerden dolayı yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerine (UZEM)... more Eğitim teknolojilerindeki gelişmelerden dolayı yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerine (UZEM) olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bunun bir yansıması olarak Covid-19 pandemisi sonrasında yükseköğretim kurumlarındaki UZEM’lerin sayısında önemli bir artış olduğu belirtilmektedir. UZEM’lerin personel yapısı müdür, müdür yardımcıları, öğretim görevlileri ve memurlar olarak düzenlenmiştir.. Merkezlerde görev alan öğretim görevlilerinin istihdam edilebilmesi için 2547 sayılı kanun kapsamında Resmi Gazetede personel ilanı verilmektedir. Covid-19 pandemisindeki acil uzaktan öğretim dönemiyle beraber Resmi Gazete üzerinden birçok akademik personel alım ilanı yayınlanmıştır. Bu çalışmada, acil uzaktan öğretimin ilan edilmesini takip eden 1 yıl içerisinde Resmi Gazete’de yayınlanan UZEM’e yönelik akademik personel ilanlarının incelenmesi gerçekleştirilecektir. Çalışma 2020 yılı sonrasında gerçekleştirilmiş öğretim görevlisi alım ilanlarında aranan şartların incelenmesiyle gerçekleştirilecektir. UZEM’lerde hangi programlardan lisans, yüksek lisans ve doktora mezuniyet şartlarının gerekli olduğu, aranan tecrübe yılı ve hangi yeterliliklerin gerekli olduğu ortaya konulacaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması olarak desenlenmiştir. Durum çalışmaları doğası gereği belirli zaman aralığındaki bir durum hakkında gerçekleştirilen çalışmalardır. Bu çalışmada Resmi Gazetede yayınlanan uzaktan eğitim merkez ilanları bir durum olarak belirlenecektir. Çalışmanın bulguları betimsel olarak sunulacaktır. Çalışmanın uzaktan eğitim alanında kariyer planlayanlar için yol gösterici olacağı düşünülmektedir
International Conference on Educational Technology and Online Learning, 2024
Günümüzde bilgi ve iletişime yönelik geliştirilen araçların kullanımı her geçen gün artış gösterm... more Günümüzde bilgi ve iletişime yönelik geliştirilen araçların kullanımı her geçen gün artış göstermektedir. Fakat insanlık bu teknolojilerden eşit bir şekilde faydalanamamaktadır. Bu farklılığın kaynağının ülke, konum, sektör ve bireysel kaynaklı olabildiği ifade edilmektedir (Hüsnüoğlu, 2016). Bilişim teknolojilerinden kaynaklı meydana gelen bu farklılık dijital uçurum olarak tanımlanmaktadır. Covid-19 pandemisinde öğretmen ve öğrenciler bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla öğrenme ve öğretme sürecine dahil olmuşlardır (Cifuentes, 2020). Fakat bu dönem, öğrenenlerin sahip oldukları sosyo-ekonomik eşitsizliklerin ötesinde derinlerde bulunan dijital uçurumun gözler önüne çıkmasını sağlamıştır (Mesa Rave ve Hoechsmann, 2023). Dijital uçurumun bireyler ve toplum üzerindeki negatif etkilerinin yanı sıra sürdürülebilir kalkınma bağlamında sahip olduğu önemli olumsuzlukların olduğu ifade edilmektedir. Covid-19 pandemisi döneminde birçok ülkenin dijital uçuruma yönelik gerçekleştirdiği farklı eylem ve faaliyetler olduğu görülmektedir. Hem Covid-19 hem de sonrasındaki dönemde dijital uçuruma yönelik tartışmalar alanyazındaki birçok raporda vurgulanmaktadır (EDUCAUSE Horizon Report, 2021). Bu doğrultuda bilgi ve iletişim teknolojilerinin sıklıkla kullanıldığı uzaktan eğitim ortamlarındaki dijital uçuruma yönelik tartışmaların incelenmesinin önemli olduğu ifade edilebilir. Uzaktan eğitim çalışmalarındaki dijital uçuruma yönelik tartışmaların ve bulguların değerlendirilmesi bu konuda gerçekleştirilecek çalışmalara yol gösterici olacaktır. Öğrencilerin ve öğretmenlerin daha erişilebilir ve adil şartlara sahip olabilmeleri için dijital uçuruma yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi önem arz etmektedir. Bu amaçla, bu çalışmada uzaktan eğitimdeki dijital uçuruma yönelik güncel çalışmaların sistematik alanyazın taraması gerçekleştirilecektir. Sistematik alanyazın taramaları belirli bir konu hakkında detaylı bilgilerin ortaya konulduğu çalışmalardır. Bu sistematik alanyazın taramasında Web of Science (WOS) üzerinden gerçekleştirilecek anahtar kavram sorguları sonucunda elde edilen çalışmalar incelenerek raporlaştırılacaktır. Çalışmada kullanılan kavramlar ve sorgular şu şekilde belirlenmiştir: [(distance education) VEYA (distance learning) VEYA (open education) VEYA (e-learning) VEYA (digital education)] VE [(digital divide) VEYA (digital barriers) VEYA (technology gap) VEYA (digital equity)]. Çalışma içerisindeki yayınlar açık erişimli olması, makale olması ve 2023-2022 yıllarında yayınlanmış olmasına dikkat edilerek seçilmiştir. Elde edilen makaleler arasında tekrar eden çalışmalar çıkarılmıştır. Çalışmalar ilk olarak araştırmacılar tarafından incelenerek çalışma bağlamında uygunluğu incelenmiştir. Son olarak, çalışmanın bulgularının ortaya konulması için araştırmacılar tarafından çalışmalar tekrar incelerek raporlaştırılacaktır.
16. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, 2023
Eğitim ortamlarında bilişim teknolojilerinin kullanımı konusunda birçok çalışmanın gerçekleştiril... more Eğitim ortamlarında bilişim teknolojilerinin kullanımı konusunda birçok çalışmanın gerçekleştirildiği görülebilmektedir. Bu çalışmalar bir teknolojinin kullanım yeterliliği olabileceği gibi (Tarakçı ve Akyıldız, 2022) teknolojiye karşı tutumda olabilmektedir. Eğitim kurumları ve işletmelerde bilişim teknolojilerinin kullanımı vazgeçilmezdir. Günümüzde bilişim teknolojilerinin bulunmadığı herhangi bir öğrenme yada iletişim ortamını düşünmek çok zordur. İşletmelerde çalışanların bilişim teknolojilerindeki yetkinlikleri, bu yetkinliklerin kullanımı ve güncel teknolojilere adaptasyonu gibi sorunlar bulunmaktadır (Karahan ve Bürkerk, 2022). İşletmelerin bu tarz sorunların üstesinden gelebilmeleri için nitelikli eğitim almış çalışanları istihdam etmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla da eğitim kurumları tarafından bilişim teknolojileri konusunda nitelikli öğrencilerin yetişebilmesi için gerekli altyapının sağlanması önemlidir. Bahsi geçen bu altyapı, bilişim teknolojileri konusunda gerekli olan teknolojik bileşenlerin yanı sıra söz konusu bu derslerin teorik konularını da kapsadığı ifade edilebilir. Bilişim teknolojileri eğitimi genel bir çatı olarak düşünüldüğünde bu çatı içerisinde temel bilişim becerileri, programlama becerileri (Tahaei ve Vaniea, 2022), veri tabanı kullanımı ve yönetimi, web tasarımı ve geliştirme, proje yönetimi, ağ teknolojisi ve siber güvenlik yer almaktadır. Bu doğrultuda çalışmada bilişim teknolojileri eğitiminde önemli konulardan biri olan siber güvenlik ve beraberindeki güvenlik testlerindeki güncel yaklaşımlara yer verilecektir. Siber güvenlik, bilgi sistemlerini, verileri ve ağları korumak için tasarlanmış bir dizi uygulamayı ifade eder. Bu, kötü niyetli saldırılara karşı savunmayı ve potansiyel tehditlere karşı hazırlanmayı içerir. Kişisel gizliliğin korunması, veri bütünlüğünün sürdürülmesi ve hizmet kesintilerinin önlenmesi siber güvenliğin önemli hedefleri arasındadır. Avrupa Birliği’nin iş gücü değerlendirildiğinde, siber güvenlik konusunda uzman kişilere daha fazla ihtiyaç olduğu vurgulanmaktadır (Blažič, 2022). Bu açıdan bilgi teknolojileri eğitimi kapsamında siber güvenlik farkındalığının artırılması ve bu alanda nitelikli personel yetiştirilmesi kritik önem taşımaktadır. Siber güvenlik ve sızma testleri, gelecekte güvenli bir dijital dünyanın temellerinin atılmasında önemli bir ihtiyaçtır. Siber güvenlik eğitimi hem pratik deneyim hem de teorik bilgi gerektirmektedir.Uygulamalı (hands-on) sızma testi laboratuvarları (James et al., 2020), öğrencilerin teorik bilgileri pratik bir ortamda uygulamalarına olanak tanımaktadır. Bu tür laboratuvarlar, öğrencilerin siber güvenlik becerilerini geliştirmelerine ve gerçek dünyadaki tehditlere karşı daha hazırlıklı olmalarına yardımcı olmaktadır. Bu hazırlık sürecinde, zafiyet taraması ve sızma testleri sıklıkla tercih edilmektedir. Zafiyet taraması ve sızma (penetrasyon) testleri bilgi güvenliğinde kullanılan iki farklı yaklaşımdır. Zafiyet tarama daha otomatize ve geniş çaplı bir güvenlik kontrolüdür, sızma testleri ise gerçek dünya senaryolarını simüle eder ve insan odaklıdır (Ziaie Tabari, 2021). Zafiyet tarama, bir sistem, ağ veya uygulamadaki potansiyel güvenlik açıklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Sistemlerin ve yazılımların güncel olup olmadığını kontrol etmek, güvenlik açıklarını tespit etmek ve düzeltilmesi gereken sorunları bildirmek için kullanılır. Zafiyet taramalarında OpenVAS’ın ağ tarama, zafiyet tarama ve raporlama özellikleri açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak kullanılmaktadır. OpenVAS haricinde, Nessus, Nikto, Burp Suite, Acunetix, Nexpose, Wireshark (Wang et al., 2010), Nmap (Orebaugh & Pinkard, 2011) ve Metasploit (Kennedy et al., 2011) tercih edilmektedir. Bir ağ veya sistem üzerinde belirli güvenlik açıklarını tespit etmek ve bu açıkların ciddiyetini değerlendirmek için NVT’ler (Network Vulnerability Test) kullanılmaktadır. Bir bilgisayar güvenlik açığı veya zayıflığının ciddiyetini ve riskini değerlendirmek için kullanılan bir standart ve skorlama CVSS (Common Vulnerability Scoring System)’dir (Mell et al., 2006). Zafiyetler tespit edilip gerekli önlemler alındıktan sonra sızma testleri ile sürecin değerlendirilmesi planlanır. Sızma testleri, bir bilgi sisteminin veya ağın güvenliğini değerlendirmek için kullanılan kontrollü saldırılardır. Bu testler potansiyel kusurları tespit etmek ve düzeltmek için kullanılır. Bilişim teknolojileri eğitiminin bir parçası olan sızma testleri, öğrencilerin güvenlik kusurlarına karşı savunmasızlıklarını belirlemelerine ve geliştirmelerine olanak tanır. Siber güvenlik, zafiyet taraması ve sızma testleri bilişim teknolojileri eğitiminin önemli konuları arasında yer almaktadır. Hem eğitim kurumlarının hemde işletmelerin bu konuda paydaşlarını yönlendirmeleri bilişim teknolojilerinin kullanımı konusunda güvenilir ortamların oluşmasını sağlayacaktır. Bu çalışmanın, eğitim kurumlarındaki tüm bilişim teknolojileri derslerinde kullanılabilecek önemli konuları özetleyen bir sentez çalışması olması nedeniyle Türkçe literatür için önemli bir kaynak olacağı ifade edilebilir. Bilişim teknolojileri derslerini hazırlayan öğretim elemanları ve bu derslere hazırlanan öğrenciler için yol gösterici bir kaynak olacağı düşünülmektedir. Çalışma, siber güvenlik, zafiyet taraması ve sızma testlerinin literatürdeki yeri ve işgücü piyasasındaki durumu hakkında bilgilendirici bir rehberlik sağlayacaktır.
It's amazing how universities can provide distance education, host international students, and in... more It's amazing how universities can provide distance education, host international students, and integrate new technologies into their existing structures. The Eduroam service, which enables secure wireless internet access worldwide and allows student, researcher, and staff interaction across corporate networks, is widely used. Furthermore, current open source software is preferred in higher education institutions based on criteria such as flexibility, adaptability, dependability, collaboration, education, and cost. In this study, a low-cost wireless solution with Wi-Fi 6 support, powered by open source software, will be presented. Universities that use WiFi 6 technology to provide distance education services enable more students and devices to have an uninterrupted video and audio conference experience by providing a secure connection at the same time.
Teknoloji ve beraberindeki hızlı dijital dönüşüm günlük yaşamdan başlayarak hayatına her alanında... more Teknoloji ve beraberindeki hızlı dijital dönüşüm günlük yaşamdan başlayarak hayatına her alanında kendine yer bulmuş ve hayatları daha dijital bir dünyaya dönüştürmeye başlamıştır. Covid-19 pandemisi ile beraber yükseköğretimde kullanılmaya başlayan ve yaygınlaşmaya devam eden Öğrenme Yönetim Sistemleri (ÖYS) de bunlardan biridir. ÖYS’lerin birçok yükseköğretim kurumu tarafından tercih edilmesi ve yaygınlaşması hızlı bir şekilde devam etmektedir (Edutechnica, 2020). ÖYS’ler uzaktan eğitim ve yüz-yüze eğitim ortamlarında öğrenciler ile iletişimin sağlanabildiği, ders içeriklerinin paylaşılabileceği ve öğrencilerinin davranışlarının izlenebildiği yazılımlar olarak ifade edilmektedir (Artsın ve Günal, 2021). Uzaktan eğitim ortamlarının vazgeçilmez ve temel etkileşimleri olan öğrenci-içerik, öğrenciöğrenci ve öğrenci-öğretmen etkileşimlerinin gerçekleştirildiği alanlar olarak ÖYS’ler, bir uzaktan eğitim ekosisteminin vazgeçilmez unsurları olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüzde ÖYS’lerden hızlı olmaları, tutarlı olmaları ve içerik geliştirme araçlarına imkan sağlamaları beklenmektedir (Altıparmak, Kurt ve Kapıdere, 2011). Yükseköğretim sisteminde bulunan üniversitelerin kaliteli, hızlı, güvenilir ve yüksek standartlarda ÖYS’ler kullanabilmeleri için YÖKAK (2020) tarafından sunulan Yükseköğretim Kurumları Uzaktan Eğitimde Kalite Güvencesi Değerlendirme Raporu’nda Moodle, Blackboard, Canvas, TalentLMS, Open edX, Sakai gibi ÖYS'lerin kullanıldığı ve Zoom, BigBlueButton, Adobe Connect, Google Meet gibi sanal sınıf teknolojilerinin kullanıldığı belirtilmiştir. Bu çalışma kapsamında Türkiye yükseköğretim sisteminde kullanılan ÖYS’lerin sahip olduğu özelliklerin tespit edilmesi ve ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda aşağıda belirtilen sorulara yanıt aranmıştır; Türkiye yükseköğretim sisteminde kullanılan ÖYS’lerin sahip olduğu avantajlar nelerdir? Türkiye yükseköğretim sisteminde kullanılan ÖYS’lerin sahip olduğu sınırlılıklar nelerdir?
Covid-19 pandemisi ile beraber öğrenme ve öğretme süreçleri uzaktan eğitim teknolojileriyle gerçe... more Covid-19 pandemisi ile beraber öğrenme ve öğretme süreçleri uzaktan eğitim teknolojileriyle gerçekleştirilmiştir. Söz konusu bu dönem acil uzaktan öğretim olarak tanımlanmaktadır (Bozkurt ve Sharma, 2020). Her ne kadar bu dönemdeki uygulamalar acil uzaktan öğretim olarak nitelendirilse de, bu dönemdeki uygulamalarda uzaktan eğitim teknolojilerinin doğrudan kullanılıyor olması sahadaki öğretmen, yönetici, veli ve diğer paydaşlar tarafından gerçekleştirilen sürecin bir uzaktan eğitim olarak tanımlanmasına neden olmuş ve bir kavram kargaşasının da yaşanmasıyla sonuçlanmıştır. Pandemi döneminde yaklaşık 1.6 milyar öğrencinin öğrenme süreci uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmiştir (UNESCO, 2020). Çok sayıda ülke gibi Türkiye ve İran’da tüm eğitim düzeylerindeki öğretim faaliyetlerini uzaktan eğitim teknolojileriyle gerçekleştirmiştir. K-12 düzeyinde Türkiye Eğitim Bilişim Ağı (EBA) platformunu kullanırken İran ise Öğrenci Eğitim Ağını (Şad) kullanmıştır. EBA, kaliteli ve zengin içeriklerle derslere katkı sağlamak, bilişim ve eğitimi bir arada kullanmak, bütün öğrencileri ortak bir paydada buluşturmak gibi amaçlarla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH projesi kapsamında 2012 yılında yayın hayatına başlamıştır. 2019-2020 eğitim-öğretim yılının başında yabancı dil, siber güvenlik, materyal gibi portallar ve Karekod uygulaması ile zenginleştirilmiştir. Ayrıca içerik üretme, sınav yapma, çalışma takibi yapma, öğrenci portfolyolarını izleme özellikleri ile öğretmenlere geniş imkanlar sağlamaktadır. Acil uzaktan öğretim döneminde K-12 düzeyinde aktif olarak kullanılan EBA platformu, çevrimiçi dersler, Eba-Asistan yapay zeka uygulaması ile sürece önemli destek sağlamıştır. Pandemiyle İran’da Eğitim Bakanlığı'nın politikalarına uygun olarak kapsamlı bir şekilde uygulamalar hayata geçirilmiş ve yurt dışı kaynaklı uygulamalar kullanılmadan faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda Şad programı 2020- 2021 yılında hayata geçirilmiştir. Bu program Öğrenci Eğitim Ağının Farsça karşılığının baş harflerindan oluşmaktadır. Farsçada bu sözcük mutlu anlamına gelmektedir. Şad uygulaması metin, resim, ses, video, dosya gönderme ve coğrafi konum gönderme, anket oluşturma, mesajları kaydetme ve silme, düzenleme vb. özelliklerine sahiptir. Şad uygulaması şu anda İran’da en çok kullanılan interaktif uygulamadır. Bu bilgiler doğrultusunda bu çalışmanın amacı İran ve Türkiye'de K-12 düzeyinde gerçekleştirilen acil uzaktan öğretim uygulamalarının uzaktan eğitim yaklaşımlarıyla karşılaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda şu araştırma sorularına yanıt aranacaktır; İran'da K-12 düzeyinde gerçekleştirilen acil uzaktan öğretim uygulamaları nelerdir? Türkiye’de K12 düzeyinde gerçekleştirilen acil uzaktan öğretim uygulamaları nelerdir? İran ve Türkiye’de K-12 düzeyinde gerçekleştirilen acil uzaktan öğretim uygulamalarının benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir? Bu çalışma nitel araştırma yöntemi olan doküman analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Doküman analizi bir konu hakkındaki fiziksel dökümanlar, dijital dokümanlar (Merriam, 2009) veya sesli-görsel materyallerin incelenmesini kapsar (Creswell, 2017). Corbetta (2003) doküman analizlerinde kişisel veya kurumsal dokümanların kullanılabileceğini belirtmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmada İran ve Türkiye’nin K-12 düzeyinde acil uzaktan öğretim döneminde gerçekleştirdikleri uygulamalara yönelik çeşitli dokümanlar incelenecektir. Çalışmanın kaynakları İran ve Türkiye’de K-12 düzeyinde kullanılan dijital öğretim ortamları (EBA, Şad) ve bu ortamlara yönelik yayınlanan resmi raporlardır. Bulgular İran ve Türkiye'nin sahip olduğu kriterlere göre karşılaştırmalı olarak tablolar yardımı ile sunulacaktır. Tablolarda ilgili kriterin karşılanıp karşılanmadığı ifade edilecektir. Sonuçta İran ve Türkiye’nin K-12 düzeyinde sunduğu acil uzaktan öğretim uygulamaları alanyazındaki diğer çalışmalarla tartışılarak aktarılacaktır.
Değerlendirme, eğitimin her boyutunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda öğretim süre... more Değerlendirme, eğitimin her boyutunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda öğretim sürecinin geliştirilmesi ve başarıyla uygulanmasında vazgeçilmez bir öğedir. Eğitim sürecine liderlik eden rehberler, öğrenenlerin hedeflenen gelişimi sağlayıp sağlamadığını ancak etkili bir değerlendirme süreci ve sistemi ile ortaya çıkarabilirler. Portfolyo ve bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle ortaya çıkan elektronik portfolyolar ise tamamlayıcı süreç değerlendirme araçları olarak kullanılmaktadır. Elektronik portfolyo, öğrencilerin elektronik ortamda kendi oluşturdukları ürünleri değerlendirmelerini, öğretmenden gelen geri bildirime göre tekrar düzeltmelerini ve kendi gelişimlerini takip ederek öğrenmelerini organize etmelerini sağlar. Bu nedenle öğrenen performansının sağlıklı bir şekilde izlenmesine olanak sağlayan en önemli değerlendirme araçlarından birisidir. Bu araştırma, Türkiye’de elektronik portfolyo konusunu temel alan yüksek lisans ve doktora tezlerinin meta-sentez yöntemi kullanılarak analiz edilmesini amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında 2006-2021 yılları arasında yayınlanmış olan toplamda 25 yüksek lisans ve doktora tezi incelenecek olup, elde edilen verilerin analizinde betimsel içerik analizinden yararlanılacaktır. Bu sayede araştırmacılara genel bir çerçeve sunmak, gelecekte yapılacak araştırmaların odaklanması gereken noktalar ve öncelikler konusunda yol göstermek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda şu araştırma sorularına yanıt aranmaya çalışılacaktır: Elektronik portfolyo süreci ile ilgili paydaş görüşleri nelerdir? Araştırmada kullanılan çalışmalara ilişkin betimsel analiz sonuçları nasıldır? Elektronik portfolyo süreçlerinin uygulama ortamları ve alanları nelerdir? Elektronik portfolyo süreçlerinin bilişsel etkileri nelerdir? Elektronik portfolyo süreçlerinin duyuşsal etkileri nelerdir? Araştırma bulguları beş ana tema altında incelenerek, çalışmaların sonuçları için sistematik bir karşılaştırma yapılacaktır. Sonuçların birleştirilmesi, oluşturulan kuramlar, üst anlatılar, genellemeler ve yorumlayıcı dönüşümler şeklinde çözümlenip sentezlenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla yorumlanarak tartışılacaktır.
The emergency remote teaching (ERT) process, having started with the Covid-19 pandemic, has cause... more The emergency remote teaching (ERT) process, having started with the Covid-19 pandemic, has caused many educational institutions to carry out their educational activities through distance learning and teaching technologies. These activities have been shaped in harmony with the physical and technological facilities and opportunities of every country and institutions within. In Turkey, during the emergency remote teaching process, institutions have set up their activities to the extent their technical infrastructure and technological opportunities permitted. The Quality Assurance Status Report of Higher Education Institutions (2020) Distance/Hybrid Education Activities published by the Turkish Council of Higher Education is valuable in that it reveals the operations carried out in Turkey in that specific period. In this report, technologies (learning management systems, course tools and so on), learning materials, access support, quality assurance processes and interaction modes in the learning-teaching environment used during the pandemic period are discussed. At this point, in this study, an evaluation will be made for the practitioners and decision makers of the interaction modes presented by the Higher Education Council. This assessment will be classified in to three parts as instructors, students and course materials. What the instructors should pay attention to in course design will be discussed with the theories and models in the literature. The qualifications and skills that students should have in the distance education process will be discussed with findings from other studies. As for course materials, a roadmap will be created for the implementation and development of the necessary standards and principles. Finally, in this study, the types of interactions presented in the aforementioned report and general advice and guidance for institutions that carry out learning-teaching activities will be presented
Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslerin eğitimde fırsat eşitliği sağlama, eğitimin demokratikleştirilme... more Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslerin eğitimde fırsat eşitliği sağlama, eğitimin demokratikleştirilmesini sağlama ve bilginin özgürleştirilmesini sağlama gibi amaçlara hizmet ettiği ifade edilmektedir (Bozkurt, Koçdar, Çağıltay, Eşref, Çelik, Karaman ve Kurşun, 2021). Bunun beraberinde Türkiye yükseköğretiminde Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslere yönelik farkındalığın az olması ve ulusal alan yazındaki çalışmaların yetersiz olduğu vurgulansa da (Aydın, 2017) bir cazibe merkezi olduğu yönünde de dikkat çekici çalışmalar bulunmaktadır (Kesim ve Altınpulluk, 2014). İşte bu doğrultuda kitlesel açık çevrimiçi dersler ile ilgili Türkiye’de gerçekleştirilmiş yüksek lisans ve doktora tezlerinin bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenerek ulusal mevcut durumun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ulusal tez merkezi (YÖK TEZ) üzerinden tez adı alanında kitlesel açık çevrimiçi dersler ifadesinin yer aldığı 12 tez incelenmiştir.
7. International Eurasian Educational Research Congress, 2020
Uzaktan eğitim sunan üniversiteler ve programlar, öğrenciler ile etkileşim sağlayabilmek için bir... more Uzaktan eğitim sunan üniversiteler ve programlar, öğrenciler ile etkileşim sağlayabilmek için birçok farklı teknolojiden faydalanmaktadır. Bu teknolojilerden birisi de öğrencilerle ders malzemelerinin paylaşılabileceği ve öğrencilerinin öğrenme-öğretme süreçlerine dair bilgi edinebilecekleri Öğrenme Yönetim Sistemleridir (ÖYS). ÖYS’ler uzaktan eğitim ortamlarında öğrenciler ile iletişimin sağlanabildiği, ders içeriklerinin paylaşılabileceği ve öğrencilerinin davranışlarının izlenebildiği yazılımlardır. ÖYS’ler tasarımsal olarak birbirlerinden farklılıklara sahip olsalar bile, öğrencilerin iyi öğrenme deneyimlerine sahip olabilmeleri gibi ortak bir amaca sahiptirler. ÖYS’lerin öğrencilerin kullandıkları bir yazılım olduğundan dolayı sistemli çalışabilmesi, tutarlı, hızlı olmaları, içerik geliştirme araçlarına sahip olmaları gerekmektedir. (Altınparmak, Kurt ve Kapıdere, 2011). Gelişen yazılımsal teknolojiler sayesinde birçok farklı ÖYS’nin üretildiği günümüzde, birçok farklı lisanslama seçeneklerine sahip ÖYS bulunmaktadır. Moodle Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış, Php desteği bulunan Linux sunucularda çalışan ve gönüllüler tarafından desteklenen bir ÖYS’dir (Brandl, 2005). Bunun yanı sıra ticari amaçla geliştirilmiş, ücretli olan ÖYS’lerde bulunmaktadır. Blackboard, yaygın olarak kullanılan (Liaw, 2008; Chang, 2014) ve birçok etkileşimin sağlandığı (Tawalbeh, 2018) ticari bir ÖYS’dir. Öte yandan Canvas, Amerika Birleşik Merkezli eğitim kurumlarında Blackboard’un ardından en çok kullanılan ÖYS’dir (Edutechnica, 2020). Canvas birçok farklı yönetim (Canvas Guides, 2020) ve etkileşim seçeneklerine sahiptir (Pendergast, 2015). Canvas’da Moodle gibi açık kaynak kodlu bir ÖYS’dir. Sakai ÖYS’si ise birçok kurum ve akademisyen tarafından geliştirilen ve içerisinde sanal sınıf teknolojilerine sahip, açık kaynak kodlu bir ÖYS’dir. Uzaktan eğitim endüstrisinde ÖYS’ler büyük bir pazara sahiptir. ÖYS pazarında en çok tercih edilen Moodle ve Blackboard’dır. ÖYS pazarında yüzlerce yazılım bulunmaktadır. Bu yazılımların öğrencilerin ve kurumların ihtiyaçları doğrultusunda sahip oldukları ortak özellikleri bulunsa da birbirlerinden farklı özelliklere de sahiptirler. Uzaktan eğitim sunan üniversitelerin ÖYS pazarında kendi ihtiyaçlarına uygun yazılımı seçebilmeleri, öğrenme-öğretme sürecinin verimliliği için oldukça önemlidir. Öte yandan alanyazında ÖYS’lerin sahip olmaları gereken kriterlerin uzmanlar tarafından değerlendirildiği çalışmaların bulunmadığı gözlenmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada uzaktan eğitim kuramları çerçevesinde ÖYS’lerin sahip olmaları gereken kriterler, alan uzmanları tarafından değerlendirilerek alana ÖYS seçim kriterleri sunulacaktır.
7. International Eurasian Educational Research Congress, 2020
Sosyal bir varlık olan insanın sahip olduğu özelliklerden birisi de öğrenme becerisidir. İnsan bu... more Sosyal bir varlık olan insanın sahip olduğu özelliklerden birisi de öğrenme becerisidir. İnsan bu özelliği ile diğer canlılardan farklılaşmaktadır. Öğrenme ise birçok kuram ve ilke ile açıklanmaya çalışılmıştır. Oluşturulan kuramlar, öğrenmenin gerçekleştirildiği tüm ortamlarda gerçekleştirilen araştırmaların birer parçası halini almıştır. Öğrenmenin gerçekleştiği ortamlarda, öğrenenlerin bu süreçleri organize etmeleri ve öğrenme deneyimlerini planlamaları öz-yönetimli öğrenme becerileri ile açıklanmaktadır. Öz-yönetim, öğrenenin öğrenme sürecini üst bilişsel, güdüsel ve davranışsal olarak etkili bir şekilde organize edebilme derecesidir (Zimmerman, 1989). Öz-yönetimli öğrenme ile ilgili gerçekleştirilen ilk çalışmalar Houle (1961) tarafından gerçekleştirilen çalışmalardır. Whipp ve Chiarelli’e (2004) göre öz yönetimli öğrenme; öğrenme sürecini oldukça önemli bir biçimde etkileyen stratejilerin bütünüdür. Bunun yanı sıra öz-yönetimin temelinin üstbiliş olduğu da ifade edilmektedir (Pintrich, Smith, Garcia ve McKeachie, 1991). Öte yandan alanyazında gerçekleştirilen çalışmalarda öz-yönetimli öğrenmede sosyal bağlamın da önemli olduğu ifade edilmektedir (Hadwin, Oshige, Gres ve Winne, 2010). Bu ifadeyi destekler nitelikte sosyal bilişsel ilkelerin öz-yönetimli öğrenmeyi büyük oranda etkilediği de ifade edilmektedir. (Bandura, 1994; Zimmerman, 2000; Pintrich, 2004). Buradan yola çıkan çalışmalar; öz-yönetimli öğrenmenin öğrenenin kendi tercihi olduğu ifade etmektedir (Zimmerman, 1994; Zimmerman, 2000). Öz-yönetimli öğrenme süreçleri öğrenenin kendi tercihi ile devam eden bir süreç olmasının yanı sıra öğrenenin takip etmesi gereken bazı stratejileri de içermektedir (Pintrich, 1999). Temelde Pinctrich’e (1999) göre öz-yönetimli öğrenmenin sahip olduğu stratejiler şu şekildedir; planlama, gözlemleme ve düzenlemedir. Bunun yanı sıra alanyazında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda belirlenen farklı stratejiler de bulunmaktadır. Dabbagh ve Kitsantas’a (2005) göre bu stratejiler şu şekildedir; amaç belirleme, öz-gözlemleme, öz-değerlendirme, yükümlülük stratejileri, yardım isteme ve zaman yönetimidir. Gerçekleştirilen ve geliştirilen stratejilerde en önemli strateji olarak öğrenenin amacının belirlemesi olduğunu ifade edilmektedir (Zimmerman, 2000; Bandura, 1988; Schunk, 1989). Öz-yönetimli öğrenme hakkında gerçekleştirilen çalışmalar birçok konuda öğrenenler hakkında detaylı bilginin elde edilmesini sağlamıştır (Aşkın, 2015). Öğrenenlerin özellikleri, demografik bilgileri ışığında öğrenen profillerinin oluşturulması sağlanmıştır (Aşkın, 2015). Öz-yönetimli öğrenme hakkında gerçekleştirilen çalışmalarda dikkat çekici bulgular bulunmaktadır. Alanyazında kültürel bağlamda öz-yönetimli öğrenme becerilerinin farklılaştığı ifade edilmektedir (Zhao, Chen ve Panda, 2014). Bu bulguların yanı sıra farklı kültürlerin ve farklı ekonomik gelişmişliğe sahip ülkelerin vatandaşlarının öz-yönetimli öğrenme becerilerinde dikkat çekici farklılığın meydana geldiği belirtilmektedir (Zhao, Chen ve Panda, 2014). Zhao, Chen ve Panda (2014) tarafından gerçekleştirilen çalışmada ataerkil toplum yapısına sahip ülkelerdeki erkeklerin öz-yönetimli öğrenme becerilerinin daha yüksek olduğu ifade edilmektedir. Bu bulguların yanı sıra öz-yönetimli öğrenme becerilerine sahip öğrenenlerin eğitim hayatlarında daha başarılı oldukları da tespit edilmiştir (Gebuld, 2016). Yukarıda ifade edilen açıklamalar ve alan yazında gerçekleştirilen çalışmalar değerlendirildiğinde öğrenenlerin özyönetimli öğrenme becerilerinin birçok noktada toplumsal yapı hakkında bilgi verdiği ifade edilebilir. Bu bağlamda cinsiyetin öz-yönetimli öğrenme üzerinde etkisinin olup olmadığının ortaya çıkarılması ihtiyacının olduğu ifade edilebilir. Uluslararası alanyazında bu anlamda gerçekleştirilen çalışmalar bulunsa da (Hagger, Koch, Chatzisarantis ve Orbell, 2017; Karreman, Van Tuijl, Van Aken ve Dekovic, 2006;), kültürel olarak öz-yönetimli öğrenme becerilerinin farklılaştığının ifade edildiği çalışmalar neticesinde (Zhao, Chen ve Panda, 2014), bu bağlama yönelik ulusal çalışmaların gerçekleştirilmemiş olması bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu noktada Türkiye’de gerçekleştirilen öz-yönetimli öğrenme becerileri ile ilgili çalışmaların sonuçlarının meta-analiz ile bir çerçeve halinde sunulması, alandaki bu boşluğu dolduracak ve kültürel bağlamda genel bir son ifadeyi koyacaktır.
International Open & Distance Learning Conference (IODL19), 2019
Ekonomik şartlar, coğrafi konum, evlilik ve çocuk sahibi olma kadınların yakın bir geleceğe kadar... more Ekonomik şartlar, coğrafi konum, evlilik ve çocuk sahibi olma kadınların yakın bir geleceğe kadar eğitimi ikinci plana atmalarına neden olmuştur. Ancak çağdaş ve refah düzeyi yüksek bir toplum seviyesine ulaşabilmek için kadının eğitimi kaçınılmaz derecede önemlidir. Kadının eğitiminin toplumsal açıdan bir diğer önemi ise artık toplumların gelişmişlik düzeyinin kadının eğitim düzeyine göre belirleniyor olmasıdır. Kadının toplumdaki yerinin daha iyi bir konuma gelmesi gelişen teknolojilerin yardımıyla da artık daha mümkün hale gelmektedir. Ayrıca kadınların hayatlarının her döneminde, istedikleri zaman ve istedikleri mekanda özgürce eğitim alabilmelerini sağlamak konusunda açık ve uzaktan öğrenme oldukça geniş bir kapı aralamıştır. Örgün eğitimin yetersiz ya da eksik kaldığı veya ulaşılmadığı durumlarda eğitimde açıklık, teknolojinin desteğiyle kadınlar için daha ulaşılabilir bir öğrenim ortamı sağlamıştır. Açık ve uzaktan öğrenme programlarından mezun olan kadınların işgücünde istihdam edilmesi ekonomik kalkınmada da pozitif etkiler gösterebilir. Açık ve uzaktan öğrenme programlarından mezun olan eğitimli ve bilinçli kadınlar tüm iş sahalarında yer alabilir ve ekonomik bağımsızlıklarını elde edebilirler.
International Open & Distance Learning Conference (IODL19), 2019
Bu çalışmada, üç farklı ülkede bulunan KAÇD platformlarının kültürel bağlamda genel durumları ile... more Bu çalışmada, üç farklı ülkede bulunan KAÇD platformlarının kültürel bağlamda genel durumları ile bu platformların eğitim politikaları ve temelinde yatan sebeplerin incelenmesi amaçlanmıştır. Buna yönelik olarak öncelikle yükseköğretimde oldukça fazla eğitim talebine yanıt vermeye çalışan üç ülkenin (Türkiye, Hindistan ve Japonya); ayrı ayrı kültürel bağlamda ve genel olarak KAÇD platformlarının çıkış noktaları, gelişimleri, neden yaygınlaştıkları ve neyi hedefledikleri ifade edilmektedir. İncelenen ülkelerin KAÇD platformları, KAÇD kültürlerinin etkilerine ve ülke eğitim politikalarının niteliğine bağlı olarak bir takım değişiklikler gösterdiği görülmektedir. Bu çalışmada, KAÇD’lerin popüler olmasıyla birlikte; Türkiye, Hindistan ve Japonya’da ortaya çıkan bir takım KAÇD platformlarından bahsedilmektedir. Bu bağlamda, çalışmada KAÇD faaliyetlerinin eğitim politikalarına ve iş dünyasına büyük ölçüde yansımalarının olduğu; eğitim ve iş dünyasındaki rolleri ifade edilmektedir. Eğitim dünyasındaki var olan büyük iş yükü, yeni arayışları beraberinde getirdiği için KAÇD’ler bu yükü hafifletmek amacıyla kullanılabilir. Sonuç olarak Türkiye; Hindistan ve Japonya gibi KAÇD sahibi ülkelere göre eğitim ortamlarındaki faaliyetlerinde daha az KAÇD’lerden faydalanmaktadır.
Turkish Online Journal of Distance Education, 2021
Data science is a very important factor in the development of educational environments and in ins... more Data science is a very important factor in the development of educational environments and in institutions, especially in higher education, to make sustainable studies. Higher education institutions can benefit from educational data mining and learning analytics by adopting different data analytics strategies to improve recommendations for the future of the institutions. From a perspective supporting the issue, this book “Adoption of Data Analytics in Higher Education Learning and Teaching” edited by Dirk Ifenthaler and David Gibson presents valuable insights and contributions to higher education institutions regarding the adoption of learning analytics and educational data mining. This book also examines case studies that describe current practices and experiences about the use of data analytics in higher education.
Data Mining and Knowledge Discovery written by Tugba Simsek Gursoy will be useful for researchers... more Data Mining and Knowledge Discovery written by Tugba Simsek Gursoy will be useful for researchers who would like to learn about data mining, artificial neural networks, clustering analysis. In the book, applications related to the use of data mining are presented with examples. The author provides in-depth information on models and analysis used in data mining. This book is an introduction to data mining with examples of applications for each analysis and model. In this context, it can be stated that it is a meticulously prepared resource for researchers who will conduct research on data mining in the field of open and distance learning.
The Turkish Online Journal of Distance Education, 2020
Macro-Level Learning through Massive Open Online Courses (MOOCs): Strategies and Predictions for ... more Macro-Level Learning through Massive Open Online Courses (MOOCs): Strategies and Predictions for the Future is edited by Elspeth McKay and John Lenarcic. This book was published by IGI Global in 2015 also this book has 306 pages. The book consists of 14 chapters in four thematic sections. These sections and chapters are: • Chapter 1-4: Policy Issues in MOOCs Design: Emerging Technology and Change Management Issues for eLearning in the MOOCs Environment • Chapter 5: Social Networking and Collaborative Learning: Building MOOCs Communities • Chapter 6-7: ePedagogy and Interactive MOOCs: ePedagogy and Students’ Use of HCI – Integrating Interactivity into Asynchronous MOOCs • Chapter 8-14: Rich Internet Applications and Educational Practice of MOOCs: Educational Training Design
Micro-lessons increasingly integrate diverse technologies to foster creative thinking skills, aid... more Micro-lessons increasingly integrate diverse technologies to foster creative thinking skills, aided by AI and emerging tools, regardless of age or education level. Owing to the swift advancement of artificial intelligence, novel technologies, and tools are gaining increasing significance in fostering creative thinking skills. Irrespective of the educational level and age group, encouraging creative thinking within the prepared micro-lessons and conducting studies for its enhancement by students is paramount. This section conducted comprehensive research to identify innovative technologies that stimulate creative thinking within micro-lessons. Throughout the design and implementation of micro-lessons, the strategies employed for nurturing creative thinking, the technological tools utilized, and prospective tools for this purpose in the future are extensively elucidated with the backing of literature. In line with this objective, researchers have formulated the "typology of innovative technologies that trigger creative thinking in micro-lessons."
Pandemi ile beraber öğrenme ve öğretme süreçleri uzaktan eğitim teknolojileri ile gerçekleştirilm... more Pandemi ile beraber öğrenme ve öğretme süreçleri uzaktan eğitim teknolojileri ile gerçekleştirilmiştir. Bu dönem içerisindeki etkinlik ve uygulamalar acil uzaktan öğretim olarak belirtilse de, faaliyetlerde uzaktan eğitim teknolojilerinin kullanılıyor olması sahadaki paydaşlar tarafından sürecin uzaktan eğitim olarak tanımlanmasına sebep olmuş ve bir kavram yanılgısının yaşanmasıyla sonuçlanmıştır. Çok sayıda ülke gibi Türkiye ve İran’da tüm eğitim kademelerindeki öğretim faaliyetlerini uzaktan eğitim teknolojileriyle gerçekleştirmiştir. Pandemi döneminde K12 düzeyinde Türkiye Eğitim Bilişim Ağı (EBA) platformunu kullanırken, İran ise Öğrenci Eğitim Ağını (ŞAD) kullanmıştır. EBA, kaliteli ve zengin içeriklerle derslere katkı sağlamak, bilişim ve eğitimi bir arada kullanmak, bütün öğrencileri ortak bir ortamda buluşturmak gibi amaçlarla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi (FATİH) kapsamında 2012 yılında uygulanmaya başlamıştır. Pandemi ile birlikte İran’da ise İran Eğitim Bakanlığı'nın politikalarına uygun olarak ŞAD programı 2020-2021 yılında hayata geçirilmiştir. ‘Mutlu’ anlamına gelen ŞAD kelimesi, Öğrenci Eğitim Ağının (ŞAD) Farsça karşılığının baş harflerinden oluşmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda bu çalışmanın amacı, Türkiye ve İran’da K12 düzeyinde gerçekleştirilen acil uzaktan öğretim uygulamalarının uzaktan eğitim yaklaşımlarıyla karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinde faydalanılan doküman analizi veri toplama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Türkiye ve İran’ın K12 düzeyinde acil uzaktan öğretim döneminde gerçekleştirdikleri uygulamalara yönelik çeşitli dokümanlar incelenmiştir. Çalışmanın kaynakları, Türkiye ve İran’da K12 düzeyinde kullanılan dijital öğretim ortamları (EBA, ŞAD) ve bu ortamlara yönelik yayınlanan resmi raporlardır. Bulgular Türkiye ve İran'ın sahip olduğu kriterlere göre karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Söz konusu bulgular ile ilgili kriterin karşılanıp karşılanmadığı ifade edilmiştir. Türkiye ve İran’ın K12 düzeyinde sunduğu acil uzaktan öğretim uygulamaları alanyazındaki diğer çalışmalarla tartışılmış ve öneriler sunulmuştur. Sonuç olarak K12 düzeyinde kullanılan EBA’nın tüm dünyaya örnek olacak bir platform olduğu fakat teknolojik ve iletişim araçları açısından geliştirilmeye ihtiyacı olduğu ortaya çıkmıştır. ŞAD platformunun ise incelenen tüm kriterler açısından yeni geliştirmelere ihtiyacı olduğu ortaya çıkmıştır.
Değerli okuyucular, Öğrenmenin yaşam boyu devam eden uzun bir yolculuk olduğuna inanan yazarlarım... more Değerli okuyucular, Öğrenmenin yaşam boyu devam eden uzun bir yolculuk olduğuna inanan yazarlarımız, "Eğitimcinin STEM Öğrenme Yolculuğu" kitabı ile öğretmen adaylarını, öğretmenleri, yöneticileri ve akademisyenleri STEM eğitimine güncel ve yenilikçi bir bakış açısıyla, yeni bir öğrenme yolculuğuna hazırlamayı hedefliyor. 33 yazarın bilgi ve deneyimlerini paylaştığı kitabımız, bölümler arasındaki ilişkilerle bütüncül bir bakış açısı sergileyerek, STEM eğitimine çok yönlü bir bakış açısı sunuyor. Ayrıca, eğitimcilerin STEM öğrenme yaklaşımının felsefesini öğrenerek sınıflarında veya okul dışı öğrenme ortamlarında nasıl uygulanacağına yönelik etkinlik önerileri ile zenginleştirilmiş bir içerik sunuyor. STEM eğitimi hakkında bilgi sahibi olmak ve deneyimlerini zenginleştirmek isteyen, öğrenmeye açık herkese hitap eden kitabımız, STEM öğrenme yolculuğunda öğrenenlere bir yol haritası sunmasına rağmen, asıl haritayı öğrenenlerin kendisinin oluşturacağına inanıyor. Kitabımızı okurken çıkacağınız öğrenme yolculuğunda deneyimleriniz bol olsun.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslerde Öğrenenlerin Öz-Yönetimli Öğrenme Becerilerinin İncelenmesi
The purpose of this research is to examine the self-regulated learning skills of participants in ... more The purpose of this research is to examine the self-regulated learning skills of participants in Massive Open Online Courses (MOOCs). Survey method which is a quantitative data collection method was used in the research. The research was carried out with data collected from AKADEMA which is a Massive Open Online Course Platform of Anadolu University. In data collecting process, Self-Regulated Learning Scale for Self-Paced Learning was used. 2136 participants completed the scale. In the study, variables related to gender, course completion status, education level and age rangewere examined. When the research findings were evaluated, based on gender, there wasa significant difference in the participants’ self-regulated learning skills. Accordingly, theself-regulated learning skills of female learners were higher than male learners. Besides,there was a statistically significant difference between learners’ self-regulated learning skills and course completion status. Accordingly, the self-regulated learning skills of learners who completed the MOOCs were higher than those who did not completed. In addition to these findings, there was a significant difference among self-regulated learning skills of learners and their educational status. In this regard, the level of self-regulated skills of associate degree students was found to be higher than other educational degrees. Finally, self-regulated skills of learners varied according to age. Accordingly, the self regulated learning skills of learners in 25 and under were higher than other age groups.
Türkiye'de Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslerle İlgili Hazırlanan Tezlerin Metin Madenciliği ile Bib... more Türkiye'de Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslerle İlgili Hazırlanan Tezlerin Metin Madenciliği ile Bibliyometrik Analizi
Etkili bir powerpoint sunumu nasıl gerçekleştirilir?
Powerpoint ile sunum hazırlarken nelere dikk... more Etkili bir powerpoint sunumu nasıl gerçekleştirilir? Powerpoint ile sunum hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Çoklu ortam tasarım ilkeleri nelerdir?
Etkili bir powerpoint sunumu nasıl gerçekleştirilir?
Powerpoint ile sunum hazırlarken nelere dikk... more Etkili bir powerpoint sunumu nasıl gerçekleştirilir? Powerpoint ile sunum hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Çoklu ortam tasarım ilkeleri nelerdir?
Bahçeşehir Üniversitesi - Eğitim Teknolojileri Doktora Programı - EDT6014 (1) Eğitim Teknolojisin... more Bahçeşehir Üniversitesi - Eğitim Teknolojileri Doktora Programı - EDT6014 (1) Eğitim Teknolojisinde Yeni Konular Dersi - Computers & Education Dergi ve Makale İncelemesi
Ekonomik şartlar, coğrafi konum, evlilik ve çocuk sahibi olma kadınların yakın bir geleceğe kadar... more Ekonomik şartlar, coğrafi konum, evlilik ve çocuk sahibi olma kadınların yakın bir geleceğe kadar eğitimi ikinci plana atmalarına neden olmuştur. Ancak çağdaş ve refah düzeyi yüksek bir toplum seviyesine ulaşabilmek için kadının eğitimi kaçınılmaz derecede önemlidir. Kadının eğitiminin toplumsal açıdan bir diğer önemi ise artık toplumların gelişmişlik düzeyinin kadının eğitim düzeyine göre belirleniyor olmasıdır. Kadının toplumdaki yerinin daha iyi bir konuma gelmesi gelişen teknolojilerin yardımıyla da artık daha mümkün hale gelmektedir. Ayrıca kadınların hayatlarının her döneminde, istedikleri zaman ve istedikleri mekanda özgürce eğitim alabilmelerini sağlamak konusunda açık ve uzaktan öğrenme oldukça geniş bir kapı aralamıştır. Örgün eğitimin yetersiz ya da eksik kaldığı veya ulaşılmadığı durumlarda eğitimde açıklık, teknolojinin desteğiyle kadınlar için daha ulaşılabilir bir öğrenim ortamı sağlamıştır. Açık ve uzaktan öğrenme programlarından mezun olan kadınların işgücünde istihdam edilmesi ekonomik kalkınmada da pozitif etkiler gösterebilir. Açık ve uzaktan öğrenme programlarından mezun olan eğitimli ve bilinçli kadınlar tüm iş sahalarında yer alabilir ve ekonomik bağımsızlıklarını elde edebilirler.
Bu araştırmanın amacı Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslere (KAÇD) katılan öğrenenlerin öz-yönetimli ö... more Bu araştırmanın amacı Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslere (KAÇD) katılan öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerilerini incelemektir. Araştırma sorularına yanıt alabilmek için nicel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Anadolu Üniversitesi Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders Platformu olan AKADEMA katılımcılarından toplanan veriler ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde Kendi Hızında Öğrenmeye Dayalı Derslerde Öz-Yönetimli Öğrenme Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Uygulanan ölçeğe 2136 katılımcı yanıt vermiştir. Araştırmada cinsiyet, ders tamamlama durumu, eğitim düzeyi ve yaş aralığı değişkenleri fark analizleriyle incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Araştırma sonuçlarına göre; kadınların öz-yönetimli öğrenme becerileri erkeklerin öz-yönetimli öğrenme becerilerinden daha yüksektir. Ayrıca öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri ile KAÇD tamamlama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Buna göre; KAÇD’ı tamamlayan öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri KAÇD tamamlayamayan öğrenenlerin öz- yönetimli öğrenme becerilerinden daha yüksektir. Bu duruma ek olarak, öğrenenlerin öz- yönetimli öğrenme becerileri ile eğitim durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Son olarak, öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenme becerileri yaşa göre farklılık göstermiştir. Araştırma bulguları bağlamında öğretim tasarımcıları, eğitimciler, uygulayıcılar, araştırmacılar ve karar vericilere yönelik öneriler sunulmuştur.
The purpose of this research is to examine the self-regulated learning skills of participants in ... more The purpose of this research is to examine the self-regulated learning skills of participants in Massive Open Online Courses (MOOCs). Survey method which is a quantitative data collection method was used in the research. The research was carried out with data collected from AKADEMA which is a Massive Open Online Course Platform of Anadolu University. In data collecting process, Self-Regulated Learning Scale for Self-Paced Learning was used. 2136 participants completed the scale. In the study, variables related to gender, course completion status, education level and age rangewere examined. When the research findings were evaluated, based on gender, there wasa significant difference in the participants’ self-regulated learning skills. Accordingly, theself-regulated learning skills of female learners were higher than male learners. Besides,there was a statistically significant difference between learners’ self-regulated learning skills and course completion status. Accordingly, the self-regulated learning skills of learners who completed the MOOCs were higher than those who did not completed. In addition to these findings, there was a significant difference among self-regulated learning skills of learners and their educational status. In this regard, the level of self-regulated skills of associate degree students was found to be higher than other educational degrees. Finally, self-regulated skills of learners varied according to age. Accordingly, the self regulated learning skills of learners in 25 and under were higher than other age groups.
Bu çalışmada, üç farklı ülkede bulunan KAÇD platformlarının kültürel bağlamda genel durumları ile... more Bu çalışmada, üç farklı ülkede bulunan KAÇD platformlarının kültürel bağlamda genel durumları ile bu platformların eğitim politikaları ve temelinde yatan sebeplerin incelenmesi amaçlanmıştır. Buna yönelik olarak öncelikle yükseköğretimde oldukça fazla eğitim talebine yanıt vermeye çalışan üç ülkenin (Türkiye, Hindistan ve Japonya); ayrı ayrı kültürel bağlamda ve genel olarak KAÇD platformlarının çıkış noktaları, gelişimleri, neden yaygınlaştıkları ve neyi hedefledikleri ifade edilmektedir. İncelenen ülkelerin KAÇD platformları, KAÇD kültürlerinin etkilerine ve ülke eğitim politikalarının niteliğine bağlı olarak bir takım değişiklikler gösterdiği görülmektedir. Bu çalışmada, KAÇD’lerin popüler olmasıyla birlikte; Türkiye, Hindistan ve Japonya’da ortaya çıkan bir takım KAÇD platformlarından bahsedilmektedir. Bu bağlamda, çalışmada KAÇD faaliyetlerinin eğitim politikalarına ve iş dünyasına büyük ölçüde yansımalarının olduğu; eğitim ve iş dünyasındaki rolleri ifade edilmektedir. Eğitim dünyasındaki var olan büyük iş yükü, yeni arayışları beraberinde getirdiği için KAÇD’ler bu yükü hafifletmek amacıyla kullanılabilir. Sonuç olarak Türkiye; Hindistan ve Japonya gibi KAÇD sahibi ülkelere göre eğitim ortamlarındaki faaliyetlerinde daha az KAÇD’lerden faydalanmaktadır.
Uzmanların kriterler için sunduğu kendi değerlendirmelerininin objektif bir duruma getirilmesi iç... more Uzmanların kriterler için sunduğu kendi değerlendirmelerininin objektif bir duruma getirilmesi için kullanılan entropy'nin nasıl hesaplandığına dair adımlar bulunmaktadır. Bu analiz yöntemi çoğunlukla finansal amaçla kullanılmaktadır.
Kurumun hangi kanal üzerinden reklama çıkacağına TOPSİS ile karar verme. Sonuç olarak Poster ile ... more Kurumun hangi kanal üzerinden reklama çıkacağına TOPSİS ile karar verme. Sonuç olarak Poster ile sağlanan reklam daha faydalıdır. Not: Normalizasyon gerçekleştirilmemiştir. Doğrudan sayısal veriler ve sadece 2 adet uzmanın ifadeleri üzerinden en iyi pozitif alternatifin oluşturulması sağlanmıştır. -pdf
Gecmisten gunumuze kadar veri ve veri yiginlarindan anlamli bilgilerin uretilme cabasi artarak de... more Gecmisten gunumuze kadar veri ve veri yiginlarindan anlamli bilgilerin uretilme cabasi artarak devam etmektedir. Buyuk veriden anlamli bilginin uretilme surecinde arastirmacilarin uzerinde durdugu yaklasimlardan birisi olarak gorsellestirme, son yillarda oldukca ilgi toplamis ve bir cok farkli alanda yayginlasmaya baslamistir. Durum boyle olunca, veri madenciliginde karmasik iliskilerin ortaya cikarildigi bibliyometri analizi calismalarinda da elde edilen verinin gorsellestirilmesi ve gorsellestirme yaklasimlarinin incelenmesi onemli bir konu haline gelmistir. Bu calismada, bibliyometrik aglarin gorsellestirilmesinde kullanilan ve ayni zamanda metinler icerisindeki kelime ve kelime obeklerinin iliskisini ortaya cikarmaya yarayan baska bir ifade ile metin madenciligi uygulamasi olan VOSviewer programinin kullanimi incelenecektir. Bu inceleme ile birlikte veri madenciligi kapsaminda kullanimina yonelik bilgilendirici yonlendirmelere yer verilecektir.
Covid-19 pandemisi ile birlikte yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerinin (UZEM) önemi ve açıl... more Covid-19 pandemisi ile birlikte yükseköğretimde uzaktan eğitim merkezlerinin (UZEM) önemi ve açılan merkezlerin sayısı artmıştır. Pandeminin beraberinde sayısı artan UZEM’lerin kurumsal yapılanması, hedefleri ve paydaşları birbirlerinden farklı olabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye yükseköğretim sistemindeki UZEM’lerin kurumsal web sayfalarının incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında UZEM’lerin kullandıkları isimler, öğrenci ve öğretim elemanlarına yönelik yayımladıkları kılavuzlar, sundukları destek hizmetleri, kullandıkları teknolojiler, vizyon ve misyon cümleleri incelenmiştir. Nitel bir durum çalışması olarak tasarlanan çalışmanın verileri 28.03.2022 ve 20.05.2022 tarihleri arasında kurumsal ana sayfalar ziyaret edilerek elde edilmiştir. Çalışma sonucunda UZEM’lerin en çok “Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi” ismini kullandıkları, öğrencilere yönelik 139 adet kullanım kılavuzu, öğretim elemanlarına yönelik ise 135 adet kullanım kılavuzu sundukları tespit...
Veri madenciligi, yapay sinir aglari, kumeleme analizi gibi konularda bilgi sahibi olmak isteyen ... more Veri madenciligi, yapay sinir aglari, kumeleme analizi gibi konularda bilgi sahibi olmak isteyen arastirmacilar icin Tugba Şimsek Gursoy tarafindan yazilan Veri Madenciligi ve Bilgi Kesfi kitabi yararli olacaktir. Kitapta veri madenciliginin kullanimina dair uygulamalar ornekler ile sunulmustur. Yazar kitapta veri madenciliginde kullanilan modellerden, analizlerden bahsederek derinlemesine bilgiler sunmustur. Nerede ise her analiz ve model icin uygulama orneklerinin bulundugu bu kitap veri madenciligine giris niteligindedir. Bu baglamda acik ve uzaktan ogrenme alaninda veri madenciligi ile ilgili arastirmalar gerceklestirecek olan arastirmacilar icin titizce hazirlanmis bir kaynak oldugu belirtilebilir.
From past to present, efforts to produce meaningful information from data and data stacks increas... more From past to present, efforts to produce meaningful information from data and data stacks increasingly continue. Visualization, as one of the approaches emphasized by researchers in the process of producing meaningful information from big data, has gained great interest in recent years and has become widespread in many different fields. As such, the visualization of data obtained in bibliometric analysis studies revealing complex relationships in data mining and examination of visualization approaches have become an important issue. In this study, the use of VOSviewer program, being a text mining application, used to visualize bibliometric networks and also used to reveal the relationship between words and phrases in the texts, will be examined. This technical note will include informative directions for the use of data mining.
The Turkish Online Journal of Distance Education, 2020
Macro-Level Learning through Massive Open Online Courses (MOOCs): Strategies and Predictions for ... more Macro-Level Learning through Massive Open Online Courses (MOOCs): Strategies and Predictions for the Future is edited by Elspeth McKay and John Lenarcic. This book was published by IGI Global in 2015 also this book has 306 pages. The book consists of 14 chapters in four thematic sections. These sections and chapters are: • Chapter 1-4: Policy Issues in MOOCs Design: Emerging Technology and Change Management Issues for eLearning in the MOOCs Environment • Chapter 5: Social Networking and Collaborative Learning: Building MOOCs Communities • Chapter 6-7: ePedagogy and Interactive MOOCs: ePedagogy and Students' Use of HCI – Integrating Interactivity into Asynchronous MOOCs • Chapter 8-14: Rich Internet Applications and Educational Practice of MOOCs: Educational Training Design
Yuksekogretimde Ogrenme Yonetim Sistemleri (OYS) her gecen gun onemini artirmaktadir. OYS’ler uza... more Yuksekogretimde Ogrenme Yonetim Sistemleri (OYS) her gecen gun onemini artirmaktadir. OYS’ler uzaktan egitim surecinde ogrencilerin ve ogretim elemanlarinin asenkron olarak bir araya geldikleri ortamlarin olusmasinda faydalanilan alanlardir. Bu calismanin amaci yuksekogretimde yer alan universitelerin veya uzaktan egitim kurumlarinin OYS secim kriterlerinin olusturulmasinin saglanmasidir. Calisma nitel bir durum calismasi olarak desenlenmistir. Bu durum calismasinda yuksekogretimde gorev yapmakta olan uzman profesyoneller ile gerceklesen gorusmelerin ardindan AHP (Analitik Hiyerarsi Sureci) ile surec organize edilmistir. Veri toplama baglaminda uzman profesyonellere alanyazin destekli kriter havuzu sunulmustur. Uzman goruslerinin beraberinde kriter havuzu nihai halini almistir. Bu surecin ardindan hazirlanan kriter havuzu farkli bir uzman grubu ile degerlendirilerek kriterlerin kriter agirliklarinin olusturulmasi saglanmistir. Calismanin sonucunda 6 ana kriterin ve 42 alt kriterin k...
Uploads
Articles by Murat Artsın
Anahtar kelimeler: Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders (KAÇD), Öz-yönetimli öğrenme, ders tamamlama, uzaktan eğitim, açık ve uzaktan öğrenme
Conferences by Murat Artsın
Anahtar kelimeler: Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders (KAÇD), Öz-yönetimli öğrenme, ders tamamlama, uzaktan eğitim, açık ve uzaktan öğrenme
Powerpoint ile sunum hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
Çoklu ortam tasarım ilkeleri nelerdir?
Powerpoint ile sunum hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
Çoklu ortam tasarım ilkeleri nelerdir?
Tam Metin
https://www.academia.edu/41464927/A%C3%A7%C4%B1k_ve_Uzaktan_%C3%96%C4%9Frenmede_Kad%C4%B1n_%C3%87al%C4%B1%C5%9Fmalar%C4%B1
Tam Metin
https://www.academia.edu/41796169/%C3%96%C4%9Frenenlerin_%C3%96z-y%C3%B6netimli_%C3%B6%C4%9Frenme_becerilerinin_kitlesel_a%C3%A7%C4%B1k_%C3%A7evrimi%C3%A7i_dersler_ba%C4%9Flam%C4%B1nda_incelenmesi
Full Text
https://www.academia.edu/37027959/Kitlesel_A%C3%A7%C4%B1k_%C3%87evrimi%C3%A7i_Derslerde_%C3%96%C4%9Frenenlerin_%C3%96z-Y%C3%B6netimli_%C3%96%C4%9Frenme_Becerilerinin_%C4%B0ncelenmesi
Tam Metin
https://www.academia.edu/41464975/Kitlesel_A%C3%A7%C4%B1k_%C3%87evrimi%C3%A7i_Derslerin_Asya_%C3%9Clkeleri_Ba%C4%9Flam%C4%B1nda_De%C4%9Ferlendirilmesi_T%C3%BCrkiye_Hindistan_ve_Japonya_%C3%96rne%C4%9Fi