Flagel·lina
La flagel·lina és una proteïna que s'autoorganitza en un cilindre buit per formar el filament en flagel bacterià que sol tenir una massa molecular d'entre 30 a 60 kDa. La flagel·lina és el constituent principal de flagel bacterial, i és present en quantitats grans en gairebé tots els bacteris flagel·lats.
Estructura
[modifica]L'estructura de la flagel·lina és responsable de la forma helicoïdal del filament flagel·lar, que és important per a la seva funció pròpia. Els extrems N i C terminals de la flagel·lina formen el nucli intern de la proteïna i és responsable de l'habilitat de la flagel·lina per polimeritzar per a formar el flagel bacterià. La porció central de la proteïna constitueix la superfície exterior pel filament flagel·lar. Mentre l'extrem C terminal de la proteïna és bastant similar entre tots els flagels bacterians, la porció central és variable de manera natural entre les diferents espècies.
Resposta immunitària
[modifica]En mamífers
[modifica]Els mamífers sovint han adquirit respostes immunitàries (T-cell i respostes d'anticossos) a bacteri flagellats acudeix sovint a antígens flagel·lars. Alguns bacteris es poden canviar entre gens de la flagel·lina múltiples per eludir aquesta resposta.
La propensió de la resposta immunitària a flagel·lina pot ser explicada per dos fets:
- Primer, flagel·lina és una proteïna extremadament abundant en bacteris flagel·lats.
- En segon lloc, existeix un receptor immune innat específic que reconeix la flagel·lina, del tipus receptor de peatge tipus 5 (TLR5).
En plantes
[modifica]A més a més se sap que una seqüència de 22 aminoàcids (flg22) de la part de N-terminal conservada de la flagel·lina activa mecanismes de defensa de la planta. La percepció de flagel·lina en Arabidopsis thaliana funciona mitjançant el receptor anàleg a cinasa, FLS2 (flagellin-sensitive-2)), la proteïna-cinasa activada per mitogen, que actua com a compost de senyalització i més de 900 gens s'afecten al tractament de flg22. La preestimulació amb un pèptid flg22 sintètic condueix a la resistència realçada contra invasions bacterianes.