Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Serralada d'Alaska

Plantilla:Infotaula indretSerralada d'Alaska
Imatge

Escaparts cims de l'Alaska Range, prop del Mont McKinley
Tipussistema muntanyós Modifica el valor a Wikidata
Part deSerralada nord-americana Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAlaska (EUA) Modifica el valor a Wikidata
Map
 63° 04′ 10″ N, 151° 00′ 25″ O / 63.0694°N,151.007°O / 63.0694; -151.007
SerraladaSerralada americana Modifica el valor a Wikidata
Format per
Característiques
AltitudMont McKinley, 6.194 m
Dimensió1.000 (longitud) km
Punt més altDenali Modifica el valor a Wikidata  (6.190 m Modifica el valor a Wikidata)
Superfície144.752 km² Modifica el valor a Wikidata
Glacera de l'Alaska Range
El Mont McKinley en un dia clar
Muntanyes de l'Alaska Range

La Serralada d'Alaska o Alaska Range[1] és una serralada d'uns 650 km de llargada que es troba a la regió sudcentre de l'estat d'Alaska, des del llac Clark, en l'extrem sud-oest fins al White River al territori canadenc del Yukon, al sud-est. El punt culminant de la serralada, i al mateix temps d'Amèrica del Nord és el Mont McKinley o Denali, amb 6.194 msnm.

Descripció

[modifica]

La serralada forma un arc d'est a oest, amb la seva part més septentrional al centre, i des d'allà va vers el sud-oest, cap a la península d'Alaska i les Illes Aleutianes; i el sud-est, cap a les Muntanyes de la Costa. Les muntanyes constitueixen una gran barrera per l'aire humit procedent del Golf d'Alaska i que de camí cap al nord xoca amb la serralada creant un dels climes més durs de la Terra, amb intenses nevades i constitució de nombroses glaceres, com les de Canwell, Castner, Black Rapids, Susitna, Yanert, Muldrow, Eldridge, Ruth, Tokositna i Kahiltna Glaciers. Quatre grans rius travessen la serralada: el Riu Delta i el Nenana, a la part central de la serralada, i el Nabesna i Chisana a l'est.

La serralada forma part del Cinturó de foc del Pacífic, i la falla de Denali que discorre pel límit sud de la serralada és la responsable d'una gran quantitat de terratrèmols. Amb tot, no hi ha volcans importants a la zona.

Diverses parts de la serralada es troben protegides com Parc Nacional Wrangell-St. Elias, Parc Nacional de Denali i Parc Nacional del llac Clark.

El naturalista William Healey Dall sembla que fou el primer a emprar el nom d'"Alaskan Range" el 1869 i a partir d'aquí es popularitzà. El 1849 Constantin Grewingk va emprar el nom "T schigmit" per anomenar-les. Un mapa realitzat per la General Land Office el 1869 anomenà la part sud-oest de la serralada d'Alaska com a "Chigmit Mountains" i la part nord-est com a "Beaver Mountains".[2] Amb tot, avui dia es considera que les Chigmit Mountains formen part de l'Aleutian Range.

Cims principals

[modifica]

Serralades secundàries (d'oest a est)

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Serralada d'Alaska». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Història del nom a Board on Geographic Names buscant per Alaska Range.
  3. Les fonts difereixen quant a la delimitació exacta de la Serralada d'Alaska. La informació que ofereix la Board on Geographic Names és confosa; part d'ella designa el llac Iliamna com l'extrem sud-oest, i part de l'entrada diu que la serralada finalitza als rius Telaquana i Neacola. Altres fonts identifiquen el llac Clark, situat entre els dos rius anteriors, com l'extrem final. Això fa que aquesta serralada sigui identificada bé com l'extrem septentrional de la Serralada Aleutiana, bé com l'extrem meridional de la Serralada d'Alaska.