Italien er en sydeuropæisk republik, der strækker sig fra Alperne i nord til Sicilien i syd. Klimaet er overvejende subtropisk og har fra de tidligste tider begunstiget et frugtbart landbrug, økonomisk mest givende i det subalpinske sletteland omkring floden Po.
Den italienske halvø med tilhørende øer har været hjemsted for betydelige dele af europæisk kultur. Således var Rom i antikken midtpunktet i Romerriget, og byen fortsatte som hovedsæde for den katolske kirke. I middelalderen og renæssancen var det byer som Venedig og Firenze, der tegnede den økonomiske og kulturelle fremgang. Men Italiens historie er også præget af fremmede magters indblanding og af indbyrdes splittelse, der først delvis blev bilagt med dannelsen af nationalstaten Italien i midten af 1800-tallet.
I 1900-tallet førte fascismen til en national katastrofe, der efter 2. Verdenskrig afløstes af en ny demokratisk forfatning og en industriel udvikling uden sidestykke. Italien har dog ikke kunnet overvinde århundredgamle modsætninger mellem nord og syd og mellem kirke og stat.
I dag står Italien over for den europæiske integrations og globaliseringens postindustrielle problemer, der også har sat spørgsmålstegn ved den nationale identitet.
Kommentarer (2)
skrev Søren K. Rasmussen
Italien har netop haft parlementsvalg og jeg sørger information om parlementets to kamre: senatet og camera, men jeg ser at artiklen slet ikke er opdateret mht antal medlemmer i de kamre. Begge er så vidt jeg kan forstå reduceret i antal medlemmer.
svarede Adam Hyllested
Tak for din kommentar. En opdatering af Italien i Den Store Danske, herunder om det italienske politiske system og den nyeste politiske udvikling, er på vej.
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.