Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φρέντρικτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°57′16″N 66°38′44″W / 45.9544°N 66.6456°W / 45.9544; -66.6456

Φρέντρικτον

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Φρέντρικτον
45°57′0″N 66°40′0″W
ΧώραΚαναδάς
Διοικητική υπαγωγήΝιου Μπράνσγουικ
Ίδρυση1785
Έκταση130.680.000 
Υψόμετρο20 μέτρα
Πληθυσμός63.116 (2021)[1]
Ζώνη ώραςUTC-4
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το δημαρχείο του Φρέντρικτον.

Το Φρέντρικτον, Φρεντέρικτον ή Φρεντερικτόν (αγγλ.: Fredericton, γαλλ.: Frédéricton) είναι πόλη του Καναδά, και πρωτεύουσα της επαρχίας του Νιου Μπράνσγουικ. Το Φρέντρικτον, που είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Αγίου Ιωάννη στα νότια του Νιου Μπράνσγουικ, έχει πληθυσμό 63.116 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021[2], ενώ ο πληθυσμός της ευρύτερης αστικής περιοχής ανέρχεται σε 108.610 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021[3]. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας μετά το Μόνκτον και το Σεντ Τζον.

Πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων, κοντά στην περιοχή του σημερινού Φρέντρικτον κατοικούσαν αυτόχθονες Μίκμακ και Μαλισίτ, που ασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια καλαμποκιού.

Το 1692, Γάλλοι εξερευνητές και έποικοι υπό τον Ζοζέφ ντε Βιλμπόν (Joseph de Villebon) έχτισαν στη θέση του σημερινού Φρέντρικτον το Οχυρό Νασγουάκ (Fort Nashwaak), το οποίο για ένα διάστημα ήταν και πρωτεύουσα της γαλλικής αποικίας της Ακαδίας. Οι Γάλλοι εγκατέλειψαν το οχυρό 1700, μετά από καταστρεπτική πλημμύρα, που συνέβη λίγο καιρό μετά τον θάνατο του αρχηγού τους. Το 1732, Γάλλοι έποικοι που είχαν εκδιωχθεί από τους Βρετανούς από τα μέρη της σημερινής Νέας Σκωτίας, έφτιαξαν στην περιοχή του Φρέντρικτον το χωριό Άκρη της Αγίας Άννας (Pointe-Sainte-Anne).

Η Άκρη της Αγίας Άννας πυρπολήθηκε ολοσχερώς από τους Βρετανούς μετά την εκδίωξη των Ακαδιανών το 1755. Το 1783, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν έποικοι πιστοί στο αγγλικό στέμμα (αγγλ.: Loyalists), οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από τις επαναστατημένες περιοχές της Νέας Αγγλίας. Με τη δημιουργία της αποικίας του Νιου Μπράνσγουικ το 1784, το χωριό ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα τη νεοσυσταθείσας επαρχίας και μετονομάστηκε σε Πόλη του Φρεδερίκου ή Φρεδερικόπολη (αγγλ.: Frederick's Town), προς τιμή του πρίγκηπα Φρεδερίκου Αυγούστου, δευτερότοκου γιου του τότε βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Γ΄. Έναν χρόνο μετά, το όνομα της πόλης συντομεύθηκε σε Φρέντρικτον.

Ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού (Christ Church Cathedral) στο Φρέντερικτον χτίστηκε κατά την περίοδο 1845–1853 σύμφωνα με τα βρετανικά αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής εκείνης.

Το 1945, η πόλη του Φρέντρικτον συγχωνεύθηκε με το γειτονικό Ντέβον, ενώ το 1973 η πόλη μεγάλωσε ακόμα περισσότερο απορροφώντας πολλές όμορες κοινότητες. Στις κοινότητες που απορροφήθηκαν από το Φρέντρικτον, περιλαμβάνεται και το Μέρυσβιλ (Marysville), περιοχή που γνώρισε μεγάλη άνθηση από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αι., μιας και εκεί λειτουργούσαν μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου και μεγάλο βαμβακουργείο.

Το σημερινό Φρέντρικτον είναι το διοικητικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο της επαρχίας του Νιου Μπράνσγουικ. Οι κάτοικοι του Φρέντρικτον είναι κατά 88% αγγλόφωνοι απόγονοι Ευρωπαίων αποίκων. Στην πόλη υπάρχει και σημαντική γαλλόφωνη μειονότητα (6,5% των κατοίκων). Τα 2/3 των κατοίκων είναι χριστιανοί διαμαρτυρόμενοι. Βόρεια του Φρέντρικτον υπάρχει και ένας μικρός οικισμός αυτοχθόνων Μαλισίτ.

Στην πόλη έχουν την έδρα τους δύο πανεπιστήμια: το Πανεπιστήμιο του Νιου Μπράνσγουικ (University of New Brunswick), που είναι από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Βορείου Αμερικής και διαθέτει και πολυτεχνική σχολή, και το Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά (St. Thomas University), του οποίου το πρόγραμμα εστιάζεται περισσότερο στα Γράμματα και τις Τέχνες.

Το κέντρο της πόλης, το Επαρχιακό Κοινοβούλιο (Provincial Legislature), ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού (Christ Church Cathederal), τα πανεπιστήμια και τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Φρέντρικτον βρίσκονται στη νότια όχθη του ποταμού Αγίου Ιωάννη (Σαουθσάιντ). Στο Φρέντρικτον, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την Αίθουσα Τέχνης Μπήβερμπρουκ (Beaverbrook Art Gallery), το Μουσείο Γιορκ-Σάνμπερυ (York-Sunbury Museum) και την αίθουσα θεάτρου και συναυλιών The Playhouse.

Στο Φρέντρικτον, έχει την έδρα της η Συμφωνική Ορχήστρα του Νιου Μπράνσγουικ και κάθε Αύγουστο, στην πόλη διεξάγεται φεστιβάλ μουσικής δωματίου (New Brunswick Summer Music Festival). Επίσης, κάθε φθινόπωρο, στην πόλη διεξάγεται φεστιβάλ μουσικής τζαζ και μπλουζ (Harvest Jazz and Blues Festival).

Στη βόρεια πλευρά του ποταμού Αγίου Ιωάννη (Νορσάιντ), τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται αρκετά προάστια, που κάποτε ήταν ανεξάρτητες κοινότητες, και να δημιουργούνται νέα εμπορικά κέντρα.

Η πόλη διαθέτει αεροδρόμιο και συνδέεται με απευθείας πτήσεις με το Μόντρεαλ, το Τορόντο, το Χάλιφαξ και τη Βοστώνη των ΗΠΑ. Από το Φρέντρικτον επίσης διέρχεται ο Υπερκαναδικός Αυτοκινητόδρομος (αγγλ.: Transcanada Highway, γαλλ.: Autoroute Transcanadienne), που ξεκινάει από τη Βρετανική Κολομβία και καταλήγει στη Νέα Γη.

Μέσα στην πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να μετακινηθεί με αστικά λεωφορεία. Η πόλη έχει πολλά πάρκα καθώς και εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων αναψυχής.

Το κλίμα του Φρέντρικτον είναι ηπειρωτικό με χιόνια τον χειμώνα, και βροχές την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 25 °C το καλοκαίρι έως –15 °C τον χειμώνα. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές της καναδικής ενδοχώρας, ο χειμώνας είναι πιο ήπιος, αλλά πιο βαρύς σε σύγκριση με περιοχές των καναδικών παραλίων. Στην περιοχή, υπάρχουν πολλά νερά και πολλά δάση. Οι ανοιξιάτικες βροχές προκαλούν περιστασιακές πλημμύρες, κυρίως στις πιο χαμηλές γειτονιές του Φρέντρικτον.

  1. Canada 2021 Census.
  2. «Census Profile, 2021 Census of Population». Στατιστική Υπηρεσία Καναδά. 29 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2023. 
  3. «Census Profile, 2021 Census of Population». Στατιστική Υπηρεσία Καναδά. 29 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]