Margaret Smith Court

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Margaret Smith Court
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Albury [1]
Tennispelaaja
Pituus 175 cm
Paino 67,5 kg
Kätisyys oikeakätisyys, yhden käden rysty
Ammattilaisena
Palkintorahat -USD
Aiheesta muualla
ITF
WTA

Margaret Smith Court (usein Margaret Court tai Maggie Court, s. 16. heinäkuuta 1942 Albury, Uusi Etelä-Wales, Australia) on australialainen uransa lopettanut tennispelaaja. Hän on yksi kaikkien aikojen parhaita ja ylivoimaisimpia tennispelaajia naisten tenniksen historiassa. Hän on voittanut ennätykselliset 62 tenniksen grand slam -turnausta vuosina 1960–1975. Niistä 24 on kaksinpelistä, mikä on myös ennätys. Hän voitti 19 naisten nelinpelin grand slam -turnausta ja 19 sekanelinpelin grand slam -turnausta. Vuonna 1970 hänestä tuli toinen nainen, joka on ikinä päässyt grand slamiin eli voittanut kaikki grand slam -turnaukset samana vuonna. Samaan ovat pystyneet vain Maureen Connolly vuonna 1953 ja Steffi Graf vuonna 1988.

Ura ja elämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Court syntyi nimellä Smithien nelilapsiseen perheeseen, jonka nuorin hän oli. Hänen vanhempansa ovat Lawrence Smith ja Catherine Smith. Hän aloitti tenniksen pelaamisen kahdeksanvuotiaana. 17-vuotiaana hän voitti ensimmäisen grand slam -turnauksensa Australian avoimissa mestaruuskilpailuissa. Vuoden 1966 Wimbledonin jälkeen hän päätti lopettaa tennisuransa. Seuraava vuonna 1967 hän meni naimisiin Barry Courtin kanssa ja otti sukunimekseen Courtin. Hän palasi vuonna 1968 tenniskentille ja voitti vuonna 1970 kaikki grand slam -turnaukset. Vuonna 1971 hän hävisi Wimbledonissa loppuottelussa Evonne Goolagongille. Hänen ensimmäisen lapsensa Daniel syntyi maaliskuussa 1972. Hän lopetti kyseisenä vuonna, mutta palasi vielä samana vuonna US Openin pelaamaan. Vuonna 1974 hän sai toisen lapsensa Marikan. Hän alkoi taas pelata, mutta lopetti lopullisesti vuonna 1977, jolloin hän odotti kolmatta lastaan. Pariskunta sai neljä lasta.

Court on voittanut kahdesti kaikki grand slamit[2] eli kaikkiaan 12 turnausta (kaksinpelissä, nelinpelissä ja sekanelinpelissä ja ony ksi kolmesta tennispelaajasta Martina Navrátilován ja Doris Hartin lisäksi, joka on siinä onnistunut. Hän on ainoa pelaaja, joka on pystynyt kyseiseen suoritukseen kahdesti.

Vuonna 1979 Court valittiin tenniksen Hall of Fameen. Tammikuussa 2003 Melbourne Parkin yksi tenniskentistä nimettiin hänen mukaansa Margaret Courtin areenaksi.[2]

Nykyäänmilloin? hän asuu Perthissä Länsi-Australiassa ja toimii pappina perustamassaan helluntailaisessa Victory Life Centre -kirkossa.[2].

Court on tullut tunnetuksi äärikonservatiivisista poliittisista mielipiteistään.[2] Hän on puhunut julkisesti muun muassa Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmän puolestalähde? sekä vastustanut aktiivisesti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Useat entiset ja nykyiset huippupelaajat ovat vaatineet hänen mukaansa nimetyn tennisareenan uudelleennimeämistä.[2] Courtin toiminnan ovat tuominneet muun muassa Navrátilová, Billie Jean King, Rennae Stubbs ja Andy Murray.

  1. a b Lance Tingay, 100 years of Wimbledon, Enfield, Guinness Superlatives, , s. 210View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. a b c d e Sonia Oxley: Australian Open 2020: Margaret Court to be 'recognised' BBC. 17.1.2020. Viitattu 17.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]