Max Planck -instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Max Planck -instituutti
Perustettu 1948
Tyyppi Tutkimuskeskus
Säätiön varat 1,433 miljardia euroa (budjetti 2007)
Rahoitus Suurin osa valtion tukirahaa
Henkilökunta n. 23 300
Sijainti München, Saksa
Sivusto mpg.de

Max Planck -instituutti (koko nimi saks. Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften e. V., lyh. MPG) on saksalainen tutkimuskeskus. Instituutti koostuu yli 80 laboratoriosta, tutkimuskeskuksesta ja instituutista, joita hallinnoidaan Berliinin ja Münchenin kaupungeissa. Max Planck -instituutti on riippumaton ja voittoa tavoittelematon tutkimuskeskus, jonka toimintaa rahoittavat suurimmaksi osaksi Saksan valtio ja Saksan osavaltiot.

Max Planck -instituuttia pidetään yhtenä maailman johtavista tieteen ja teknologian tutkimuskeskuksista. Esimerkiksi vuonna 2006 brittiläinen The Times -lehti arvioi koulutusliitteessään sen maailman parhaaksi ei-yliopistolliseksi tieteen tutkimuslaitokseksi.[1]

Max Planck -instituutti koostuu yli 80 alaorganisaatiosta, joista 78 sijaitsee Saksassa. Lisäksi instituutin alaisia organisaatiohaaroja ja kolme instituuttia sijaitsee muissa Euroopan maissa. Instituuttien tutkimuskohteita ovat tieteen ja teknologian lisäksi humanistiset tieteet sekä yhteiskuntatieteet.

Max Planck -instituutit toimivat tiiviissä yhteistyössä yliopistojen kanssa, mutta ovat näistä riippumattomia. Instituutit keskittyvät tutkimukseen, joka ei välttämättä sovi yliopistojen tutkimusrakenteeseen esimerkiksi tieteidenvälisyytensä vuoksi tai joka on yliopistojen saavuttamattomissa resurssien vuoksi. Instituutti panostaa tutkimuksen laatuun ja sen tutkijat ovatkin voittaneet yhteensä 16 Nobelin palkintoa vuoden 1948 jälkeen. Muun muassa näiden ansiosta Max Planck -instituutilla on maine Saksan kovatasoisimpana tutkimuskeskuksena.

Max Planck -instituutin hallinnollinen rakennus Münchenissä.

Instituutit puolestaan koostuvat tutkimuslaitoksista, joiden johtajilla on tasa-arvoinen asema esimerkiksi äänestyksissä. Laitokset saavat rahoituksensa pääosin valtiolta ja osavaltiolta, mutta myös lahjoitukset sekä tutkimus- ja lisenssimaksut muodostavat osansa tuloista.

Max Planck -instituutti perustettiin Göttingenissä toisen maailmansodan jälkeen, vuonna 1948. Sen tarkoitus oli jatkaa preussilaisen Kaiser Wilhelm -instituutin toimintaa. Max Planck -instituutin logossa on kuvattuna Minerva, roomalaisten viisauden jumalatar.

Instituutin alaisena toimii noin 12 300 vakituista työntekijää, joihin kuuluu muun muassa 4 200 tutkijaa. Lisäksi instituutti työllistää 900 vierailevaa tutkijaa. Instituutin budjetti vuodelle 2006 oli noin 1,4 miljardia euroa, josta 84 % tuli valtiolta.[2]

  1. World University Rankings 2006: Top non-university institutions in science 13.10.2006. Times Higher Education. Viitattu 17.2.2008. (englanniksi)
  2. About the Institute: Profile 2007. Mpg.de: Max Planck Society. Viitattu 24.7.2007. (englanniksi)[vanhentunut linkki]