Koordinaatit: 10°N, 114°E

Spratlysaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartta alueesta
Spratlysaarten sijainti merkittynä karttaan, Etelä-Kiinan meren eteläosassa.

Spratlysaaret on kiistelty saariryhmä Etelä-Kiinan merellä.[1][2] Se käsittää yli 30 000 pientä saarta, luotoa, karia tai riuttaa. Osana Etelä-Kiinan meren saaria Spratlysaarien ympärillä on öljy- ja kaasuesiintymiä sekä hyviä kalastusalueita.

Saarten suomenkielinen nimi noudattaa englanninkielistä esikuvaa; saaret on nimetty 1800-luvulla tai 1900-luvun alussa eurooppalaisen merenkulkijan Spartlyn (Richard tai William Spartlyn) kunniaksi.[2] Brittiläinen valaanpyyntialuksen kapteeni Richard Spratly näki Spratlysaaren vuonna 1843.

Tagalogiksi nimitys on Kalayaan, englanniksi Spratly Islands tai Spratlys,[2] malaijiksi Kepulauan Spratly. Vietnamiksi saaret kantavat nimeä Quần đảo Trường Sa ja nimen merkitys on ’pitkät hiekkasaaret’, sanoista trường ’pitkä’, sa ’hiekka’ ja quần đảo ’saaret’. Kiinan kielellä Spartlysaaret tunnetaan nimellä Nansha Qundao (南沙群岛, Nánshā Qúndǎo), merkityksenään ’eteläiset hiekkasaaret’ mikä on muodostettu sanoista nán ’etelä’, shā ’hiekka’ ja qúndǎo ’saaret’.

Malesia, Filippiinit ja Brunei vaativat osaa saariryhmästä. Sen sijaan Kiina, Taiwan ja Vietnam tunnustavat kaikki saariryhmän saaret kokonaisuudessaan omakseen.[2] Näistä useilla on sotavoimia alueella. Taiwanilla on joukkoja saarista suurimmalla, Itu Aballa.

Saarien maa-alue on noin 4 neliökilometriä ja rantaviivaa on 926 kilometriä. Saaret ovat levittäytyneet laajalle, noin 425 000 neliökilometrin laajuiselle merialueelle. Saaret ovat matalia koralliriuttoja, ryhmän korkein kohta on neljä metriä merenpinnasta oleva nimetön paikka Southwest Caylla.

  1. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 176 Spartlysaaret. (Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Taulukko 1 Eksonyymit) Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7 (suomeksi)
  2. a b c d Hakulinen, Kerkko: Paikannimet. (s. 501–502 Spartlysaaret) Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-27676-6
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: [[1]]