Syöpäjärjestöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo

Syöpäjärjestöt on Suomen suurimpiin kuuluva kansanterveysjärjestö, joka koostuu Suomen Syöpäyhdistyksestä ja sen 17 jäsenjärjestöstä, Syöpäsäätiöstä, Syöpätautien tutkimussäätiöstä ja tilastollista tutkimustyötä tekevästä Suomen Syöpärekisteristä sekä sen yhteydessä toimivasta Joukkotarkastusrekisteristä. Syöpäjärjestöt on markkinointinimi, joka kuvaa tätä kokonaisuutta. Varsinainen järjestötoimija on Suomen Syöpäyhdistys, johon kuuluu 12 maakunnallista ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä. Yksi tehtävä onkin vahvistaa potilaan asemaa yhteiskunnassa. Jäsenjärjestöjensä kautta Suomen Syöpäyhdistykseen ja Syöpäjärjestöihin kuuluu 130 000 jäsentä Ahvenanmaalta Utsjoelle. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää Suomen Syöpärekisteriä, joka toimii tutkimuslaitoksena sekä pitää yllä tietokantaa virallisista syöpätilastoista.

Syöpäjärjestöjen yhteydessä toimii kolme saattohoitokotia. Suomen Syöpäyhdistys omistaa yhden laboratorion ja jäsenjärjestöillä on myös terveydenhuollon palveluita, kuten neuvonta-asemia ja laboratorio.

Syöpäjärjestöjen pääsihteeri on lääketieteen tohtori, dosentti Sakari Karjalainen.

Keskustoimisto sijaitsee Helsingissä Unioninkadulla ja siellä on töissä vajaa 70 ihmistä. Suomen Syöpäyhdistys on jäsen Pohjoismaisessa syöpäunionissa (NCU), Euroopan syöpäjärjestöissä (ECL) sekä Maailman syöpäunionissa (UICC).

Suomen Syöpäyhdistys on perustettu 1936. Syöpäsäätiön perustamisvuosi on 1948. Ensimmäiset maakunnalliset yhdistykset syntyivät 1950-luvulla ja potilasyhdistykset 1970-luvulla. Suomen Syöpärekisteri täytti 60 vuotta 2012.

Suomen Syöpäyhdistys julkaisee Syöpä- Cancer- aikakauslehteä, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa suomeksi ja ruotsinkielisenä liitteenä. Syöpäjärjestöjen aikakauslehden tarkastettu levikki 2014 oli 112 205.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.