Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
לדלג לתוכן

האימפריה הסינית (1915–1916)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
האימפריה הסינית
中華帝國
דגלסמל
המנון לאומי China Heroically Stands in the Universe עריכת הנתון בוויקינתונים
ממשל
משטר אבסולוטיזם פוליטי
ראש המדינה קיסר סין
קיסר סין הקיסר הואנגק סו
שפה נפוצה סינית עריכת הנתון בוויקינתונים
עיר בירה בייג'ינג
גאוגרפיה
יבשת אסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
היסטוריה
תאריכי הקמה 12 בדצמבר 1915 עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריכי פירוק 22 במרץ 1916 עריכת הנתון בוויקינתונים
ישות קודמת הרפובליקה הסינית (1912–1928)הרפובליקה הסינית (1912–1928) הרפובליקה הסינית
ישות יורשת הרפובליקה הסינית (1912–1928)הרפובליקה הסינית (1912–1928) הרפובליקה הסינית
כלכלה
מטבע רנמינבי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

האימפריה הסינית הייתה ניסיון קצר ימים של נשיא הרפובליקה הסינית, יואן שה-קאי לחדש את השלטון הקיסרי התורשתי של סין בעוד הוא עצמו ישמש בתור הקיסר הואנגק סו. האימפריה אשר החזיקה מעמד רק כמה חודשים גרמה לנזק נוראי לעתיד של סין שכן פגעה קשות בכלכלה עקב פיעור השם הקיסרי וכיוונה את דרכה הפוליטית של סין לעבר תקופת המצביאים שתשמש אחר כך מפתח חשוב בהיסטוריה המודרנית של סין.

במהלך קיומה של האימפריה הממשל של בייאנג (האימפריה) וההתנגדות הדמוקרטית בראשות סון יאט סן נלחמו על סין את מלחמת ההגנה הלאומית. בסופה של המלחמה סין אמנם תחת ניצחון מוחץ של האימפריה הייתה מפורקת מתמיד, הכוחות הפנים דמוקרטים התפרקו לקבוצות קטנות יותר בעוד אף אנשיו הקרובים ביותר של הקיסר הואנגק סו החלו לתכנן בנוגע לרציחתו.

הקיסר יואן העביר מיליוני יואנים מהבנק הלאומי למען טקס ההכתרה שלו לקיסר סין בבייג'ינג. יואן ניסה להטיל את אימת סמכותו על כלל סין כולל השטחים התת-ריבוניים של מונגוליה ושל טיבט, למען מטרה זו נעשו קרבות רבים למען כיבוש האזורים ובנוסף יואן פיצל את הכוחות המנהליים של סין בין הגנרלים שנשבעו לו אמונים. מערך החלוקה שיואן פיקד עליו בין הגנרלים היה ההקדמה לתקופת המצביאים לאחר מותו של יואן.

משפחת אייסין גיורו שהיו לשעבר שליטי שושלת צ'ינג, שהתגוררו אז בעיר האסורה, "אישרה" את הצטרפותו של יואן כקיסר, ואף הציעה "נישואין מלכותיים" של בתו של יואן לפויי, הקיסר האחרון בצ'ינג, אז רק בן 10.

אף ששמה של המדינה בסינית שונה ל"אימפריה של סין" (ו"עידן הואנגק סו" לענייני מדינה), הקיסר הואנגק סו המשיך להשתמש מבחינה רשמית ב"רפובליקה של סין" כשמה האנגלי של המדינה הסינית.

הקיסר הואנגק סו הקים את משרד התקנות הטקסיות (禮 制 館), שהוציא את ההמנון הרשמי החדש לרפובליקה של סין "סין עומדת בגבורה ביקום" (中 華雄立 宇宙 間) ביוני 1915. מילותיו נכתבו על ידי יין צ'אנג (廕 昌) והולחן בידי וואנג לו (王 露). מילות השיר שונו מעט בדצמבר 1915.

כשראו את חולשתו של הקיסר הואנגק סו, ואי פופולריותו, משכו הכוחות הזרים את תמיכתם בממשלו (אך לא בחרו צדדים במלחמת ההגנה הלאומית). האימפריה של יפן איימה תחילה לפלוש לתוך סין עקב עוינותו של יואן, ואז התחייבה להפיל את הקיסר הואנגק סו והכירה כי שני הצדדים בסכסוך היו "במצב מלחמה" ואיפשרו לאזרחים יפנים לעזור לרפובליקנים. מול ההתנגדות האוניברסלית, הקיסר עיכב שוב ושוב את טקסי הצטרפות כדי לפייס את אויביו. המימון לטקס נחתך ב-1 במרץ. יואן התלבט בנטישת המלוכה והעברת הכוח הטקסי ליאנג שי ב-17 במרץ ונטש את המשרה הקיסרית ב-22 במרץ. השנה ה"הואנגק סוית" בוטלה ב-23 במרץ והרפובליקה שוחזרה. יואן שלט בסך הכל 83 יום.

לאחר מותו של יואן ב-6 ביוני קיבל סגן הנשיא לי יואן-הונג את הנשיאות, ומינה את גנרל בייאנג, דואן צ'ירוי, כראש ממשלה והחזיר את האספה הלאומית ואת החוקה הזמנית. עם זאת, הסמכות המרכזית של ממשלת בייג'ינג נחלשה באופן משמעותי ונפילת האימפריה של יואן הביאה כאמור לצלילת סין לתוך תקופה המצביאים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא האימפריה הסינית בוויקישיתוף