Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
לדלג לתוכן

פונטבדרה

פונטבדרה
Pontevedra
סמל פונטבדרה
סמל פונטבדרה
סמל פונטבדרה
דגל פונטבדרה
דגל פונטבדרה
דגל פונטבדרה
מדינה ספרדספרד ספרד
קהילה אוטונומית גליסיהגליסיה גליסיה
מחוז מחוז פונטבדרה
ראש העיר Miguel Anxo Fernández Lores
בירת העיר Pontevedra city עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 118 קמ"ר
גובה 24 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 82,535 (2023)
קואורדינטות 42°26′01″N 8°38′51″W / 42.433611111111°N 8.6475°W / 42.433611111111; -8.6475 
אזור זמן UTC+1
City of Pontevedra
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פונטבדרהספרדית: Pontevedra) היא עיר בגליסיה, בצפון־מערב חצי האי האיברי. העיר היא בירת מחוז פוטברדרה.

העיר ידועה בעיקר בזכות התכנון העירוני שלה אשר הביא לסגירת מרכז העיר לתנועת כלי רכב ובזכות המרכז ההיסטורי של העיר. במאה ה-21 זכתה העיר להכרה במספר פרסים בינלאומיים על איכות אורבנית ואיכות חיים, נגישות ומדיניות הניידות העירונית, [1] בהם הפרס הבינלאומי האירופאי Intermodes Urban Mobility Urban Awards לשנת 2013, [2] פרס הבינלאומי של דובאי לפיתוח בר-קיימא לשנת 2014 שהוענק על ידי האו"ם בשותפות עם עיריית דובאי [3] ופרס המצוינות של המרכז לתכנון פעיל בעיר ניו יורק בשנת 2015, העיר זכתה גם בפרס הראשון של הנציבות האירופית לבטיחות עירונית בשנת 2020. [4]· [5] מרכז העיר של פונטבדרה, בו אסורה תנועת כלי רכב, סייע בהפיכתה לאחת הערים האירופיות הנגישות ביותר, ומיקד בה את תשומת הלב במספר מחקרים אירופיים ואמריקאים בתחום התכנון העירוני. [6]

העיר מוקפת בגבעות, ושוכנת בקצה שפך הנהר לרז (Lérez) אל הים, בלב אזור ריאס ביישס. העיר מהווה מרכז כלכלי ויעד תיירותי אזורי. בעיר חיו 83,260 תושבים בשנת 2020, [7] באזור העירוני סביב שפך הנהר יותר מ־200,000 תושבים, הכוללים את הרשויות העירוניות פויו, מרין, סנקסנקסו, בואו, בילאבואה, קוטובאדה, פונטה קלדלאס, בארו וסוטומיאור.

פונטבדרה היא העיר השנייה בחשיבותה בגליסיה, אחרי סנטיאגו דה קומפוסטלה, בזכות המורשת ההיסטורית העשירה שלה. היא נודעה כעיר של אמנות והיסטוריה, ומכונה "העיר הטובה" או "העיר של לרז", על שם הנהר על גדותיו היא שוכנת. העיר שוכנת על הנתיב הפורטוגזי של קמינו דה סנטיאגו ובה הכנסייה העגולה של הבתולה הצליינית אשר רצפתה בצורת צדפה וצדפות אף מפוסלות על קשתות גשר בורגו מתקופת ימי הביניים.

בעיר שוכנים מספר משרדים של הרשות השופטת והמבצעת, בהם בניין מועצת המחוז של מחוז פונטוודרה, ארמון הצדק ובית המשפט המחוזי, תחנת המשטרה המחוזית ומשרדי המינהל המחוזיים.

מקור שמה של העיר הוא ככל הנראה מצירוף המילים הלטיניות של "פונס, פונטיס" (גשר) "וטר", (ותיק או ישן), ומכאן בלטינית וולגרית "פונטה ורטה", [8] שהפכה במאה ה -13 בשפה הגליסית פונטבדרה, "הגשר הישן", המתייחס לגשר רומי הישן על פני נהר לרז, סמוך לגשר בורגו מהמאה ה -12 העומד עדיין על תילו.

ימי הביניים ותחילת העידן המודרני

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך המאה ה -12 פונטבדרה הפכה למרכז מסחרי חשוב; היא הגיעה לשיא שגשוגה במאה ה-15, אז הייתה המרכז העירוני העיקרי בגליסיה. למעשה, בפונטוודרה בנויה "עיר עתיקה" השנייה בגודלה בגליסיה, רק אחרי סנטיאגו דה קומפוסטלה. פונטבדרה שוכנת על הענץ הדרומי שלה או ה"פורטוגזי " של דרך סנטיאגו והיוותה יעד לתיירים ועולי רגל.

במאה ה-16 העיר עדיין הייתה מרכז למסחר, עם עלייה הדרגתית בחשיבות ענף הדייג. באותה תקופה, פונטבדרה הייתה הנמל הגדול ביותר בגליסיה. אחת מספינותיו של כריסטופר קולומבוס, הקראק סנטה מריה, ששמה המקורי לה גלגה ("הגליסיאנית"), נבנתה בפונטבדרה. [9] במהלך השנים השקעה מנהר לרז רידדה את עומק הנמל והפכה אותו לבלתי מתאים לספינות גדולות. סוף המאה ה -16 סימנה את תחילת דעיכתה של העיר, דעיכה שאפיינה את כל חבל גליסיה החל מסוף המאה ה-15.

המאות ה-17 וה-18

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מצבה של העיר המשיך והחמיר במהלך המאות ה-17 וה-18. הפעילות בנמל העיר הצטמצמה באופן חד. יתר על כן, החלטות פוליטיות ומאבקי שליטה הביאו לירידה במסחר, ולהגירה שלילית; באותה תקופה הצטמצמה אוכלוסיית העיר במחצית. תרמו לכך אף מגפות מהן סבלה האוכלוסייה.

בתחילת המאה ה -19 פונטבדרה הייתה מעט יותר מעיירה נחשלת קטנה. דיג, אומנות ומלאכות זעירות קיימו את האוכלוסייה. עם זאת, עם הקמתן של חטיבות מחוזיות חדשות בספרד, בשנת 1833, הפכה פונטבדרה לבירת מחוז ובהדרגה אף למרכז אדמיניסטרטיבי. סלילת מסילת רכבת לעיר חיברה בינה לשאר חלקי הארץ והביאה לתחייה תרבותית, כלכלית ועירונית. בשנת 1853 ראה אור בעיר הספר הראשון בגליסית מודרנית.

המאות ה-20 וה-21

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פונטבדרה החלה את המאה ה-20 עם עם תוכניות גדולות לפיתוח. העיר עמדה בליבה של התרבות והפוליטיקה הגליסיאנית. מדינאים גליסיאנים בולטים התמקמו בעיר והקימו בה את "המפלגה הגליסיאנית" (Partido Galeguista), שהיא מקור התנועה הלאומית הגליסיאנית בת ימינו. עם זאת, מלחמת האזרחים בספרד (1936–1939) המדינה הספרדית שלאחריה (1939–1975) שמו קץ להתפתחותה של פונטבדרה. דיכוי פוליטי וקשיים כלכליים בימי הדיקטטורה של פרנקו אילצו רבים מבני העיר להגר. התאוששות חלקית של הכלכלה המקומית החלה רק בשנות ה-60, עם תחילת פעילות תעשייתית במקום. אולם מפעלי התעשייה שהוקמו גרמו בהמשך פעילותם לנזקים סביבתיים ובריאותיים חמורים, וחלקם נסגרו עד לתחילת המאה ה-21.

עם תום הדיקטטורה בספרד, בשנת 1975, החל להתפתח גם תחום הבנייה. השיפורים ברשת התקשורת בשנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20 סייעו לפונטבדרה לשוב ולשמש כמרכז סחר ובירת מחוז. בשנות ה-90 אף החל לפעול בעיר קמפוס אוניברסיטאי שתרם אף הוא לצמיחת העיר. מאז שנת 1999 קיימת בפונטבדרה התחדשות עירונית אינטנסיבית ותחייה תרבותית, המשפיעה באופן חיובי על הכלכלה המקומית. במאה ה -21 העיר פונטבדרה עברה רנסאנס תרבותי וגם שינוי מהותי במתווך האורבני, עם הפיכת מרכז העיר לאזור להולכי רגל בלבד, הארכת נתיבי אופניים, שיקום המורשת ההיסטורית, שיקום מבנים ומרחבים ציבוריים, וכן גידול בשטחים ירוקים ובמדרחוב להולכי רגל. בניגוד לשש הערים הגדולות האחרות בגליסיה, אשר איבדו את מאוכלוסייתן לעיריות השכנות, אוכלוסיית פונטודרה הולכת וגדלה. היא הפכה לאחת הערים הנגישות ביותר עבור אנשים עם מוגבלויות, וזכתה בפרסים בינלאומיים. המודל של פונטונטרה לניידות אחראית נתפס בעשור השני של המאה ה-21 כאמת מידה בינלאומית. [10]

The city of Pontevedra capital, night view.
The city of Pontevedra capital, night view.
הפקולטה לאמנויות בקמפוס פונטבדרה

בעיר פועלות מספר מחלקות אוניברסיטאיות בקמפוס פונטונטברה, המשמשות כשלוחה של אוניברסיטת ויגו, שלה קמפוסים בערים פונטבה, אורנסה וויגו. המחלקות האוניברסיטאיות הן: פרסום, סיעוד, פיזיותרפיה, הנדסה טכנית ליערות, אופנה, מדעי החינוך והספורט, ומדעי החברה והתקשורת. סטודנטים רבים מגיעים לפונטוודרה כדי להשלים את לימודיהם באמנויות יפות, מכיוון שזהו המקום היחיד בגליסיה שבו ניתן ללמוד תחום זה ברמה האוניברסיטאית. בנוסף, בבירת פונטבדרה יש את בית הספר לשימור ושיקום המורשת התרבותית של גליסיה, כמו גם את הפקולטה לאמנויות, הממוקמים בבניין סן פרננדו במרכז העיר. בעיר יש גם בית הספר היחיד לקומיקס ואיור בגליסיה, שנקרא "O garaxe hermético" (המוסך האטום).

פונטבדרה מארחת גם סניף של האוניברסיטה הלאומית של ספרד ללמידה מרחוק, אוניברסיטת UNED, שבה סטודנטים יכולים ללמוד מספר רב של תחומי לימוד. [11] העירייה מפעילה בית ספר לשפות, בפיקוח מחלקת החינוך בגליסיה, שם ניתן ללמוד אנגלית, צרפתית, גרמנית, איטלקית, פורטוגזית וגליסיאנית.

לפונטוודרה מסורת ספורטיבית ארוכה, ובעיר פועלות מספר קבוצות המתחרות בענפים שונים.

בעיר פועלים גם מועדוני כדורעף, כדורמים וסיף וכן מספר מועדוני שיט.

ערים תאומות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פונטבדרה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 'For me, this is paradise': life in the Spanish city that banned cars. https://www.theguardian.com/cities/2018/sep/18/paradise-life-spanish-city-banned-cars-pontevedra?CMP=share_btn_link
  2. ^ ELTIS (9 ביוני 2015). "Stockholm wins INTERMODES urban mobility award 2015". נבדק ב-5 במאי 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Dubai International Award for Best Practices. "Pontevedra. A Model for the City Centered on People". נבדק ב-5 במאי 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "1st EU Urban Road Safety Award". European Mobility Week. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ "Pontevedra gana el premio de Seguridad Vial Urbana de la Comisión Europea" (בספרדית). La Voz de Galicia. {{cite news}}: (עזרה)
  6. ^ "Pontevedra – How To Ban Cars Downtown". Mike looks at the map. {{cite news}}: (עזרה)
  7. ^ "Real Decreto 1147/2020, de 15 de diciembre, por el que se declaran oficiales las cifras de población resultantes de la revisión del Padrón municipal referidas al 1 de enero de 2020" (PDF). Boletín Oficial del Estado. {{cite news}}: (עזרה)
  8. ^ Cabeza Quiles, Fernando (2008). Toponimia de Galicia. Vigo: Galaxia. p. 507. ISBN 978-84-9865-092-1.
  9. ^ Picture of commemorative monument and explanation
  10. ^ Press release, on newspaper La Voz de Galicia. Access date 19 September 2008
  11. ^ UNED – Pontevedra Campus