Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Skip to main content
  • İrem Dinçer was born in 1994. She graduated from Mimar Sinan Fine Arts High School Music Department in 2012. After graduating from high school, she graduated from Yıldız Technical University, Department of Music and Performing Arts, Musicology in 2017. She is currently studying at Istanbul Technical University, Center for Advanced Studies in Music(MIAM). ... moreedit
Bu araştırmanın amacı; hız ve hareket fetişizmi üzerinden, çeşitli sanat akımlarının, nasıl bir yol izledikleri; zamanın koşullarına göre ne tür bir zorunlulukla, ya da tam tersi bir istekle bu hamleyi benimsedikleri, çok detaya... more
Bu araştırmanın amacı; hız ve hareket fetişizmi üzerinden, çeşitli sanat akımlarının, nasıl bir yol izledikleri; zamanın koşullarına göre ne tür bir zorunlulukla, ya da tam tersi bir istekle bu hamleyi benimsedikleri, çok detaya girilmeden kısaca anlatılmaya çalışılmıştır.

Fütürizm Manifestosu üzerinden toparlanmaya çalışılan hız, şiddet ve gürültü estetiği, Intonarumori (gürültü makineleri) dağarcığı göz önünde bulundurularak müzikteki yansımalarından kısaca bahsedilmeye çalışılmıştır. Tez süreci boyunca başta George Antheil olmak üzere, Terry Riley, La Monte Young, Steve Reich ve Philip Glass gibi bestecilerin başlıca yapıtları incelenerek birbirleriyle ve icra pratikleriyle bağları irdelenmeye çalışılmıştır.

Son derece daraltılmış; yalınkat bir malzemeden çoğaltılarak “Az çoktur ve şeytan ayrıntıda gizlidir” sözüyle bağlamlanan mekanik tekrara dayalı tasarımsal ve performatif öğeler, Phase-Shifting Process algısıyla Minimalizm bağlamında derinleştirilmeye çalışılmıştır.

Bu bestecilerin önünü açmaları ve başka kültürlerin müziklerine daha derinlikli birer perspektifle yaklaşmaları açısından Henry Cowell ve 20. yy müziğinin en önemli fikir adamlarından biri olan John Cage’in bağlama dair başat görüşleri nakledilmiştir.
Çalışmanın özellikle perküsyon icracılarına, pratiklerini zihinselleştirmede destek olması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Motorik, Repetitif, Döngüsellik, Zihin-Kas Kordinasyonu, Bağımsız Hareket Ergonomisi, Post-Modernizm
Ayrin ERSÖZ & İrem DİNÇER
11. Uluslararası Müzik ve Dans Kongresi - 2023 - Kütahya
This study focuses on elements of design and execution in Minimalism, notwithstanding the perceptiveness and receptiveness in trends such as Phase-Shifting Process; thus mostly experienced as a mechanical repetition-sort of a... more
This study focuses on elements of design and execution in Minimalism, notwithstanding the perceptiveness and receptiveness in trends such as Phase-Shifting Process; thus mostly experienced as a mechanical repetition-sort of a multiplication of a very restricted, limited, sometimes even monotonous material. This material and supportive arguments also serve to pedagogical aims to a great extend-while percussion playing is mostly regarded as a mechanical idiom-at least in initial levels, repertoires as such might be handled as bridging tools, especially in introducing contemporary music and respective techniques. Thus, this study aims to be an introductory contribution to performance practices as a byproduct, whereas its limited volume regarding the theoretical scope should only be seen as a very brief survey to the idioms subject to be elaborated.