Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Ann Crosset
Født
16. marts 1956, Cincinnati, Ohio, USA

Ann Crosset er en amerikansk-dansk danser, koreograf og underviser. Hun er uddannet danser ved det prestigefyldte The Juilliard School of Performing Arts i New York i 1976. Efter et studieophold på Det Kongelige Teater bosatte hun sig i Danmark i 1977. Ann Crosset blev hurtigt en af de mest markante skikkelser i udviklingen af moderne dans i Danmark og er i dag ikke mindst en efterspurgt underviser, kendt for sin evne til at udvikle unge kunstneres sceniske nærvær.

Ann Crossets tidlige år

Ann Crosset begyndte sin danseundervisning som otteårig i sin hjemby Cincinnati, Ohio, hvor udgangspunktet var teknikkerne fra August Bournonville og Enrico Cecchetti. Træningen gav et stærkt teknisk fundament, og som 18-årig blev hun optaget på The Juilliard School of Performing Arts i New York.

Under tredje års praktikophold tog hun til Danmark for at fortsætte Bournonville-studierne hos danserne Kirsten Ralov og Fredbjørn Bjørnsson ved Det Kongelige Teater.

Året efter sin afsluttende eksamen på Juilliard vendte hun retur til Danmark, og i 1979 mødte hun den amerikanske danser Cher Geurtze (f. 1953), som selv lige var flyttet fra USA. De to iværksættere skabte i 1980 kompagniet Ann Crosset og Cher Geurtze Danseteater, der turnerede i Danmark og Europa. Sammen satte de for alvor moderne dans på landkortet.

Parret skabte blandt andet værkerne Forskydninger (1982) og Childstars (1984). Spillestederne var fx Saltlageret, Glyptoteket, Folketeatret, gården ved Charlottenborg og teaterforeninger. Ann Crosset underviste i workshops både i Danmark og Europa og skabte kontakter, der fik navne og kompagnier til Danmark, der ikke tidligere havde optrådt her.

Uppercut Danseteater

I 1985 tog kompagniet navneforandring til Uppercut Danseteater for at symbolisere deres hårdtslående ambitioner om at bryde igennem med et moderne udtryk, der på det tidspunkt var næsten ukendt i Danmark. Partnerskabet udmøntede sig bl.a. i forestillingerne Carymarybury (1986) og Risky Business (1987).

Som et af de første moderne dansekompagnier i Danmark modtog Uppercut Danseteater støtte fra Statens Teaterråd. Ann Crosset og Cher Geurtze var risikovillige, og de skabte vedkommende værker af kompromisløs høj kvalitet. De inkluderede både spoken word og moderne komponister og musikere som Pelle Gudmundsen-Holmgreen og Joachim Holbek (f. 1957).

Uppercut Danseteater etablerede sig som et stærkt fysisk og radikalt nytænkende kompagni. En central del af Uppercuts DNA var og er de stærke bånd til publikum, fx gennem samarbejder med skoler. I 1980’erne var Uppercut Danseteater sammen med Nyt Dansk Danseteater anført af Randi Patterson og Anette Abildgaard banebrydende for moderne dans (samtidsdans) i Danmark.

Fra Los Angeles til Oure

I 1989 forlod Ann Crosset Uppercut Danseteater og flyttede med familien til Los Angeles for at give sine to børn og mand, skuespilleren Anders Hove, mulighed for at lære hendes fædreland at kende. Her dansede og koreograferede hun for flere forskellige dansegrupper nationalt og internationalt og underviste på bl.a. Barnard College i New York, Collage Dance Theatre i Los Angeles og New World School of the Arts i Miami, Florida.

Tilbage i Danmark arbejdede Ann Crosset 1993-1995 på Oure Idrætshøjskole på Fyn. Her var hun dels kunstnerisk leder af Oure Dansekompagni, hvortil hun fx koreograferede Apples Are for Eating (1995), dels leder af danselinjen, der under hendes ledelse blev stærkt udbygget.

I 1995 flyttede Ann Crosset tilbage til København, hvor hun koreograferede på teatre over hele landet så som Grønnegårds Teatret, Odense Teater, Aalborg Teater og Den Ny Opera i Esbjerg. Hun underviste i uddannelsesinstitutioner som Den Danske Scenekunstskole, Opera-Akademiet, Det Kongelige Teaters Balletskole og på faget Dansens Æstetik og Historie på Københavns Universitet, der var grundlagt af Erik Aschengreen i 1989.

I 1999 modtog Ann Crosset Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og indgik som medlem af Statens Teaterråd indtil 2002.

Det tværkulturelle som inspiration

Ann Crosset har gennem hele sin karriere fundet inspiration på tværs af kunstarter og kulturer. Omkring år 2000 startede en ny periode af hendes scenekunstneriske virke. Hun deltog i det kulturelle udvekslingsprogram "Shuttle 99" mellem Sydafrika og de nordiske lande.

Her blev hun begejstret over stjernekoreografen Robyn Orlins (f. 1955) arbejde. De indgik et samarbejde om den meget succesfulde forestilling Orange, orange, orange …orange you glad we were thinking green! (2001). Stykket fik tilnavnet “The Bus Piece”, da det foregik på en bus med Ann Crosset i en soloperformance om magtkampe, danskhed, hierarkier og dansehistorie.

I denne periode optrådte Ann Crosset også i Aaben Dans' produktioner Børsen Road Shows og New Values. Ong keng Sen (f. 1963) instruerede Search: Hamlet produceret af Theatre Works, Singapore under Hamlet Sommer Festival, hvor hun også medvirkede.

Ann Crossets mange hverv som instruktør og koreograf tæller teater, film og tv, bl.a. har hun samarbejdet med instruktørerne Ina-Miriam Rosenbaum og Madeleine Røn Juul. Hun medvirkede også i Lars Von Triers Dancer in the Dark i år 2000.

The Bus Piece
Ann Crosset (til venstre) sammen med den sydafrikanske koreograf Robyn Orlins, der skabte værket The Bus Piece til Crosset i 2001. Chaufføren Bjarne Christensen kørte publikum ud til Holmen, hvor forestillingen fandt sted.
The Bus Piece
Af /Ritzau Scanpix.

Ungdomskompagniet Kompagni B

Efter mange år som freelance-underviser i moderne dans på det Den Kongelige Teaters balletskoler i hele landet grundlagde Ann Crosset i 2008 ungdomskompagniet Kompagni B på Det Kongelige Teater. Det var verdens første professionelle ungdomskompagni for, med og af børn.

Ann Crosset skabte her en unik pædagogisk praksis, hvor de unge dansere selv koreograferede deres forestillinger med stor grad af medbestemmelse i alle dele af en produktion. Særligt forestillingskonceptet Breakfast med Bournonville er fortsat en årlig tilbagevendende balletforestilling, hvor tusinder af udskolingselever inviteres gratis til Det Kongelige Teaters Gamle Scene for at se ballet i et inddragende ung-til-ung format.

Ann Crosset inviterede også skoler i store dele af landet til at samarbejde med kompagniet i form af forestillinger og workshops både på teatret og på turnéer nationalt og internationalt. Konceptet gav inspiration til en knopskydning af danseprojekter og kompagnier lokalt og internationalt.

Relationsarbejdet omkring nye målgrupper og implementeringen af nye arbejdsmetoder, der vendte hierarkiet på hovedet, fik afgørende indvirkning på Det Kongelige Teaters fortsatte indsatser og strategier for børn og unge. Ann Crosset var kunstnerisk leder for kompagniet indtil 2020.

Ann Crossets inspiration og påvirkning

Ann Crossets primære koreografiske inspirationskilder har været Bournonville-skolen samt de moderne amerikanske koreografer som Martha Graham, Merce Cunningham, José Limón og Anna Sokolow (1910-2000). Ann Crosset har skabt sit helt eget udtryk, der forbinder ballettens elegance med moderne stilarters kraftfulde energi og nyskabende tværkunstneriske udtryk.

Med sin baggrund i såvel moderne dans i USA som klassisk dansk ballet har Ann Crosset sat barren højt med et markant aftryk på moderne dans i Danmark. Hun har forløst kunstneriske processer med stor risikovillighed i forhold til fornyelse, energi, indføling og elegance.

Ann Crosset er fortsat yderst aktiv som underviser og koreograf, bl.a. på Opera-Akademiet i København og Oslo, hvor hun uddanner fremtidens stjerner til at bevæge sig på scenen med stort kunstnerisk nærvær.

Priser og hædersbevisninger

Ann Crosset har modtaget en række priser og hædersbevisninger:

  • Wilhelm Hansen Hæderspris, 2023
  • Honorary Member Phi Beta Performing Arts Fraternity, USA, 2021
  • Dannebrogordenen i 2018
  • Ballettens Venners Hæderspris, 2014
  • Ballet Master Gautier Award og The Danish Arts Foundation Award, 2013
  • Margot Landers Award, 2002
  • The Danish Arts Foundation Three Year Artist Grant Award, 1999-2003
  • Danish Dance Prize, 1979
  • Louis Horst Memorial Award Juilliard School, NYC USA, 1972
  • Awards from Danish Actors Association of 1879, 1999-2024

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig