Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Bandcamp er en online platform for distribution og salg af musik, der forbinder artister og (i hovedsagen mindre) labels med deres fans. Platformen blev grundlagt i 2008 og har påvirket måden, hvorpå uafhængige musikere kan afsætte deres musik uden om traditionelle pladeselskaber.

Bandcamp har medvirket til at skabe en mere direkte og gennemsigtig økonomisk model for musikartister og give dem større kontrol over deres karrierer.

Bandcamp blev grundlagt i 2008 af de amerikanske iværksættere Ethan Diamond og Shawn Grunberger. I 2022 blev Bandcamp opkøbt af Epic Games, og i 2023 blev platformen solgt videre til Songtradr.

Opståen og udvikling

Bandcamps grundlæggere ville skabe et alternativ til traditionelle distributionskanaler og den på det tidspunkt dominerende musikerplatform, MySpace. Det vil sige en let anvendelig hjemmeside, hvor artister kunne præsentere sig selv, interagere med fans og sælge musik.

Trods en stille start voksede platformen stødt og gav fra 2012 overskud. En forskningsomtale fra 2019 anslog det månedlige salg af musik til 7 mio. USD, hvoraf 10-15 % tilfaldt platformen. Lidt usædvanligt i IT-sammenhæng udgør Bandcamp således en langsom (’slow-burn’) succes.

Bandcamp har løbende udviklet sin funktionalitet. Fx blev det i 2010 muligt at indlejre dens musikafspiller på andre hjemmesider og dele links til indhold på platformen via sociale medier. Samtidig har platformen dog også fastholdt meget af sin oprindelige ide og dermed et indtryk af genuin interesse i musik og artister fremfor omskiftelige kommercielle strategier og teknologiske nybrud.

Under COVID-19-epidemien i 2020 blev de såkaldte Bandcamp Fridays lanceret, hvor platformen opgav sin kommission for dermed at støtte kunstnere direkte. Initiativet var et svar på mange musikeres problemer med aflyste koncerter.

Betydning for musikkultur

Bandcamp har haft en markant indflydelse på den digitale musikkultur ved at skabe et forum for udveksling mellem kunstnere og fans. Platformen giver artister rig mulighed for at designe deres ”artist-pages”, dvs. selv at bestemme over deres visuelle og tekstlige fremtoning. Fans kan følge, kontakte, besvare opslag fra, lytte til og ikke mindst købe musik af artister på platformen.

Bandcamp tager typisk 10-15 % af salget for digitale downloads og streaming, mens gebyrer for merchandise og fysiske produkter varierer afhængigt af håndtering. Artister kan selv fastsætte priser eller tilbyde ”betal-hvad-du-vil”-muligheder, hvilket giver fans ekstra incitament til at støtte deres yndlingskunstnere.

Salg af fysiske formater som lp'er, cd’er og kassettebånd samt merchandise udgør en væsentlig side af aktiviteterne på Bandcamp. I 2020 kom halvdelen af platformens indtjening angiveligt fra salget af fysiske produkter.

Fysiske formater muliggør en mere dedikeret fanoplevelse end streaming, og dermed kan Bandcamp kædes sammen med vinylpladens aktuelle genopblomstring blandt musikentusiaster.

Niche-genrer og Bandcamp Daily

En vigtig del af Bandcamps betydning er platformens understøttelse af uafhængige musikskabere inden for genrer, som typisk nyder mindre opmærksomhed på mainstream-platforme. Blandt de musikalske nicher, som har trivedes på platformen er ambient, black metal og vaporwave. Den relativt høje grad af selvbestemmelse for artister gør, at siden harmonerer bedre med musikkulturelle forestillinger om DIY (”do it yourself”), end vanlige streamingsites.

I 2016 lancerede Bandcamp bloggen Bandcamp Daily, som fremhæver uafhængige kunstnere, niche-genrer og kuraterede lister. Dermed styrkede platformen sin rolle som kulturel drivkraft ved at fremme brugernes mulighed for at opdage ny og ofte smal musik.

Kritik og udfordringer

Bandcamp er populær blandt kunstnere, men er også blevet kritiseret. Nogle peger på platformens afhængighed af en loyal, nichepræget brugerbase, og på udfordringer med at nå et bredere mainstream-publikum.

Epic Games' opkøb i 2022 og videresalget til Songtradr i 2023 har også skabt usikkerhed om, hvorvidt platformen fortsat vil kunne bevare sit fokus på uafhængige kunstneres behov.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig