En af bakkerne, Pælebjerg (koordinater 55.3879, 8.4104), er ligesom de øvrige "bjerge" på den flade ø et resultat af havets og vindens aktivitet med at flytte rundt på sandet. Bakken betegnes mange steder stadig som det højeste punkt (21 m.o.h.) på Fanø. Denne højderekord er der i dag delte meninger om, for på grund af de stadige klitdannelser kan der være andre bjerge på øen, der vokser Pælebjerg over hovedet. Det er også muligt, at Pælebjerg er blevet endnu højere, siden de 21 m blev opmålt.
Fra Pælebjerg er der udsigt ud over Vesterhavet. Bakken ligger i den vestlige del af Fanø Klitplantage med et bølget hedelandskab og små kær omkring sig. Bjerget hed tidligere Genueserbjerget opkaldt efter en skib fra Genova, der strandede ved kysten i 1690.
På toppen af Pælebjerg står der et geodætisk postament, et fundament i granit. Det stammer fra dengang, man opmålte og kortlagde Danmark. Fra 1830'erne og hundrede år frem blev der opstillet over 300 postamenter rundt om i landet – især på højdedrag. De markerede fikspunkter, som blev brugt til opmålingerne. Et af postamenterne er det, der er opstillet på Pælebjerg – og det er fredet.
Tæt på toppen af bjerget ligger den langstrakte sø, Pælebjergsøen. Det er en af øens få naturlige søer, der muligvis er en rest af et tidligere sund, Elses Gab, da Fanø bestod af to adskilte øer. I søen vokser der åkander, og her er en række smådyr som guldfisk, skorpionstæger, vandkalve og rygsvømmere.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.