I 1961 tog Hannah Arendt til Jerusalem for at rapportere fra Adolf Eichmanns rettergang for magasinet The New Yorker. Eichmann, der havde været en af hovedarkitekterne bag Holocaust under 2. Verdenskrig, var blevet fanget af den israelske efterretningstjeneste Mossad i Argentina, og han skulle holdes til retligt ansvar for sine handlinger.
Eftersom de fleste så Holocaust som noget af det grusomste, mennesket i moderne tid har udført, var den offentlige fordømmelse af Eichmann dæmoniserende, og mange opfattede ham som komplet ond. Men Arendt, der jo selv var jøde, havde en ganske anden vinkel på Eichmann, som hun rapporterede til offentligheden fra retssalen. Hun så ham ikke som et monster, men som en loyal medløber, der, som en overraskende normal mand, eksekverede nazistyrets ordre, uden at tænke selv.
Derved lagde Arendt fundamentet for en ny ondskabsforståelse, som hun indkapslede i sin frase ’ondskabens banalitet’. Snarere end at mennesker i sig selv er onde, bestod ondskab i den bureaukratiske form af led på led, hvor det enkelte led (det enkelte menneske) ikke nødvendigvis bærer intentionen om at gøre ondt. Det er i stedet forsyningskæden eller systemet som skaber, på overordnet niveau, et ondt resultat.
Arendts forståelse afkobler den hyppige sammensmeltning mellem ondskab og ansvar, fordi der hos Arendt ikke nødvendigvis foreligger et ansvar hos dem, der udfører handlingerne, som i sidste ende samproducerer ondskaben. Samtidig afkobler hun også forholdet mellem ondskab og vilje, da ondskabens banalitet hos Arendt er et resultat af tankeløshed og ordre-parering fremfor tankevirksomhed og stillingtagen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.